Abuz emotional la lucru

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Citat:
citat din mesajul lui StMihaela
Da, multa lume angajata in Romania considera ca poate - mai mult, ca e prost daca nu isi inseala patronul (ca sa nu zic fura din firma).
Iar cei de la contabilitate sunt rai ca nu lasa sa se mai prelinga un leu - doi, ca doar nu e firma lor.
Ce, saracea firma daca pui un bon de benzina de o valoare tripla? Parca da din buzunarul lui, nesimtitul de contabil.
Sau daca vorbesti la telefonul firmei cu mama de la tara de 3 milioane ce, moare cineva?


Nu insela nimeni in firma mea, eram niste copii abia iesiti din scoala, asa de prostuti ca mergeam in delegatii si cand ne intorceam, ne era jena sa decontam cheltuielile mici. Eram asa de fericiti si recunoscatori ca puteam sa vedem Londra, Paris etc, ca plateam de la noi din buzunar lucruri uneori, chiar daca mergeam in interes de lucru.
Chiar ca eram tare prostuti. : )

Imi amintesc ca m-am mutat la alta firma si una din contabilele de la fosta companie m-a sunat sa ma roage sa-i gasesc un loc de munca la noua firma. Locul era liber dar nu puteam s-o recomand : ), ca chiar imi era bine la noua firma si nu mi se urase cu binele. Hi hi hi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabirus spune:

Intr-adevar de multe ori am intalnit personal HR cu apucaturi bizare de a mani**** oamenii si de a se juca cu vietile lor.

Stiu ca mai exista un concept ptr bullying la job, si anume cel de mobbing.

Am trait si vazut multe cazuri. In mod cert nu trebuie suportat asa ceva. Persoana respectiva clar nu poate fi schimbata, dar poti sa schimbi pozitia, seful, chiar locul de munca. Sanatatea psihica e mai importanta decat orice job!

Fac si eu pe desteapta, dar o fac frumos ;)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Imi amintesc si de cei de la HR.

Cred ca HR-ul din Romania isi aloca prea multa importanta.

In US/Canada cei de la HR sunt un fel de administratori ai resurselor umane. Posteaza anunturile pt noile joburi, fac "behavioral" interviuri, se ocupa de gasirea companiilor pt trainingul angajatilor( la recomandarea departamentelor), suna pt recomandari la fostii angajatori, tin database-ul cu contractele angajatilor si alte info despre angajati, alte chestii marunte.

Deciziile majore de angajare le fac de managerii de departamente.
Orice pb de angajat o discuti cu managerul tau, nu cu HR.
Cred ca in majoritatea cazurilor auzi ceva de la HR cand te angajezi intr-o companie si atunci cand vrei sa pleci. Eventual sa-ti dea adresa la care tb sa mergi pt un training.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Lori draga, acum sunt contabil. Dar nu in Romania si vad si eu diferenta. In Romania mi se parea normal sa ne alerge contabilitatea pe holuri.

Nu zic ca nu aveau si ei dreptatea lor dar nu stiau cum sa abordeze problema, de obicei declansau o vanatoare de vrajitoare si iesea un circ total. Toata lumea ura pe toata lumea.

Daca as avea o problema cu ceva facut prost de un angajat, nu m-as duce sa-l iau pe angajat de gat si nici nu l-as urmari pana in panzele albe ca sa-i fac viata amara.

L-as ruga sa refaca ceva. Daca il rog de trei ori si nu se rezolva, ii spun sefului lui si e treaba lor sa rezolve problema. Seful lui poate sa constate ca angajatul ala e super incarcat cu alte treburi, poate sa constate ca flow-l de informatii intre departamantul lui si conta este deficitar si il imbunatateste, poate sa constate ca angajatului nu ii place sa faca nimic legat contabilitate dar iubeste sa faca jobul lui si atunci gasesc pe altcineva sa faca partea aia, poate angajatului chiar ii este lene. Treaba lui cum o rezolva. Eu nu am o problema cu persoana, eu am o problema cu treaba care nu e facuta.

Multi oameni urasc tot ce e legat de contabilitate dar asta nu-i face mai putin valorosi pentru o companie.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lia popescu spune:

Sunt cea mai rezistenta...de peste 5 ani suport teroarea la servici, dar din in bransa mea nu ai ce sa faci. Partea proasta este ca nu prea ai cum sa dovedesti ca esti persecutat sau hartuit. Sau poate ca se poate... Exista un avocat pe DC sa ne spuna ce dovezi se pot strange in sprijinul nostru?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Scuze daca ti pare ca i-am introdus pe oameni in categorii. N-am vrut sa faca asta, nu-mi plac generalizarile, dar astea sunt experientele mele. Intentia mea a fost sa subiniez experienta, nu persoana. : )






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Ok,dqca renuntam la generalizari de genul ala,este un subiect ok si multi am trecut in viata printr-un moment din asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Citat:
citat din mesajul lui loryi1974

Dar care-i diferenta intre a fi contabil aici in Ro si a fi contabil in strainatate?Peste tot la baza sunt documente justificative,deci un contabil trebuie sa le inregistreze si le obtina de pe unde poate chiar dca sistemele contabile pot sa fie de tip diferit.Eu am o certificare internationala si am lucrat destul cu strainii,nu in conta strict dar conex.Si zau ca aveau acte si ei si zau ca unii contabili trebuiau sa le ceara ,la inceput politicos,apoi



Importanta e maniera in care le ceri. Cum am zis, ca angajat, nu ai dreptul sa judeci tu ce face altcineva si nici sa-l urmaresti si sa-i facai viata amara.

In ceea ce priveste documentele justificative, majoritatea companiilor in ziua de azi sunt "paper free", nu stiu cum sunt in Romania. Faci auditing la sistemele contabile pe computere, nu la zeci de mii de dosare. Iti imaginezi companie care nu are cel putin facturile indosariate? : )

Fiecare angajat are credit card pe companie, statementul la sfarsit de luna e electronic.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:

Lia, de ce nu cauti tu un alt loc de munca?
Eu nu am stiut cum sa reactionez, mergeam acasa si ii spuneam sotului si ma enervam. Daca seful meu nu zicea nimic, cred ca plecam. Nu e sanatos sa suporti crizele unor frustrati pe la serviciu. Daca ei nu recunosc ca au probleme si nu le rezolva, tu nu poti sa faci nimic. Acum poate-i mai greu cu criza asta dar cand se termina cauta altceva si cauta un loc in care sa fii linistita. Alta solutie nu stiu sa-ti ofer.


Aaaaaaa...ce-am mai invatat din experientele mele: la serviciu e bine sa spui cat mai putin despre viata ta personala. Foarte putin sau chiar deloc. In felul asta nu risti a declansa gelozii pe care nu poti sa le controlezi. Sunt multi oameni nefericiti care iau fericirea sau succesul altora ca o jignire.

Plec. :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hilde spune:



Am revenit sa-i spun si lui Jessie ca i-am vazu mesajul dar nu stiu ce sa-i raspund. :(
Poate are altcineva mai multa experienta.

Mergi la inceput