Donati sange
Federatia Asociatilor Studentilor in Medicina din Romania si Centrul Regional de Transfuzie Sanguina va invita in perioada 18-22 mai sa donati sange in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti.
Sangele Tau :
- Poate salva viata unei persoane care a suferit un accident rutier
- Poate face posibil un transplant
- Poate salva viata unei persoane cu arsuri grave
- Poate ajuta un copil cu leucemie
Sangele se reface
- ca volum imediat in cursul aceleiasi zile
- celular in maxim 2 saptamani
Pentru a dona TREBUIE :
- sa ai o varsta intre 18-60 de ani
- sa ai o stare de sanatate buna
- sa fii odihnit
- sa nu fi consumat alcool cu 48 de ore inaintea donarii
- sa ai o greutate corespunzatoare ( peste 57 Kg )
- sa nu ai herpes
- sa nu fi avut hepatita, TBC, malarie
- sa nu fii alergic
- sa nu fi racit sau sub tratament
- sa nu te fi vaccinat in ultimele 2 saptamani
- sa nu fi la menstruatie ( fetele )
- sa nu fi suferit vreo operati minora ( in ultimele 3 luni ) sau majora ( in ultimele 6 luni )
Cu 48 de ore inainte NU se consuma bauturi alcoolice si alimente bogate in grasimi.
TREBUIE sa mancati in dimineata recoltarii si sa consumati cat mai multe lichide.
Facilitati pentru donare :
- primesti 7 bonuri de masa ( valoare totala de aproape 52 lei ) cu care vei putea face cumparaturi in orice magazin care accepta bonuri de masa
- urmatoarele analize sun gratuite :
- Hepatita B si C
- HIV ( sida )
- VDRL ( sifilis )
- HTLV ( leucemie )
- Hemoglobina
- stabilirea gupei sanguine (A,B,O,AB), Rh(D)
- anticorpi
- antieritrocitari ( pentru fetele cu Rh- )
- Primesti o adeverinta pentru :
- reducere de 50% pentru transportul in comun 1 luna
- 1 zi libera
Cine poate dona ?
- orice persoana sanatoasa intre 18-60 de ani
Ce grupa de sange ?
- toate grupele de sange sunt importante
Trusa de donare
- este de unica folosinta pentru ca ne intereseaza atat sanatatea donatorului cat si sanatatea pacientului
Consultanta
- un medic te va consulta pentru a stabili daca esti apt de donare
Cum donezi?
- intins pe un pat supravegheat de un medic si o asistenta
NU EXISTA RISCURI PENTRU TINE!
ESTI PE MAINILE CELE MAI BUNA !
Raspunsuri
taniusca spune:
da, intr-adevar un act de binefacere pentru cine poate face asta, poti salva multe vieti cu sangele tau. am vrut sa fac si eu acest lucru, inca de acum 4 ani, am fost la centrul de transfuzii, asistentele de acolo s-au bucurat, am A II Rh -, grupa cu donatori putini, se intalneste mai rar din cauza Rh.Cu ocazia asta, din pacate, pe cat de fericita si mandra eram de gestul meu atunci, la o luna am cazut in partea opusa. Mi s-a descoperit o hepatita B cronica, viremie mica, purtator sanatos in limbajul lor, dar nu mai pot dona caci sangele meu nu poate fi utilizat. asa ca sfatuiesc pe toti cei care o pot face sa nu ezite, nu se stie niciodata cand poate au si ei nevoie de un asemenea gest, viata unor persoane poate depinde de gestul nostru.
LauraNicole spune:
Acest subiect a fost deschis de shpe ori pana acum !E chiar cu 2-3 pagini in urma .
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!