jocuri intre mama si copil
Raspunsuri - Pagina 2
n/a spune:
oanamada...oau!!! super exact la asta ma refeream. deja iau notite. pe cuvant.O sa-mi fac lista cu ce vreau sa fac cu fata mea si o sa le bifez. Mama, cate puteam face, dar...lipsa de imaginatie...bat-o vina.
Sorana, te invidiez. Tu ai stiut ce sa faci cu timpul copilului tau si cred ca e foarte desteapta. Si eu i-am explicat despre pamant ca e rotund si inca nu intelege. Si ca are satelitul luna care este natural si ca pamantul se invarte in jurul soarelui dar nu intelege, sau nu am fost eu capabila sa o fac sa inteleaga. Am sa incerc si x si O. Super idee. Ar merge.
Pana la Harry Potter cred ca e cale lunga. Noi suntem inca la nivelul povestirilor scurte cu multe imagini, dar poate e timpul pentru mai mult.
Cred ca asta vroiam sa aud. Cam ce is e potriveste ca activitati unui copil de 4 ani ca mis e pare ca eu m-am plafonat la nivelul copilului de 2 ani si o plafonez fara sa-mi daus eama ca am consumat tot repertoriul si altul inca nu-mi dau seama ca ar trebui introdus.
Super multumesc. Va astept in continuare sugestiile si sincer, sincer, ma sint extrem de gaga ca am ramas in urma.!!!!! Vai.
oanamada spune:
Noideea...prietena mea mi-a trimis aceste linkuri sa ti le dau. Mai multe de acest gen gasesti dand cautare pe site-ul didactic.ro (sper ca nu e reclama ca este site-ul invatatorilor si profesorilor)-dand cautare "abilitati practice". Mai jos ai cateva exemple care mie mi se par super dragute...mai ales ala cu cd-urile uzate!
http://casutacopiilornostri.wordpress.com/tag/lucru-manual/
http://www.activitaticopii.ro/lucru_manual.html
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-prescolar-45-idei-pentru-activitatea-practica-cu-copiii-p36710-t3
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-abilit-practice-c-in-poveste-p120820-t3
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-abilit-practice-lucr-din-fire-textile-p120773-t3
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-lucruri-minunate-din-cd-uri-defecte-p120062-t3
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-abilit-i-practice-p119070-t3
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-abilit-practice-tehnica-mototolirii-h-iei-p118990-t3
http://www.didactic.ro/lectii-invatamant-primar-19-iepuras-si-puisor-in-iarba-p118190-t3
O seara buna!
Oana siCati mica (1 an si 8 luni)
CATI POZE NOI
Povestea iepurasului Bocanila
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
filofteia spune:
Noideea, am mai spus-o, nu este prea mica pentru encicopledii la 4 ani. O sa fii uimita de capacitatea copiilor de azi.
Primul Atlas de anatomie eu l-am luat cand avea trei ani ca ma inebunise sa-i explic cum aude. I-am spus eu de undele care vin si intra in ureche tot nemultumit, tot nemultumit, eu depasita, asa ca am luat Atlasul. L-am devorat amandoi, am invata si eu de ciocan si nicovala, de canalul cohleal, ca parca asa ii spune.
Acum suntem dotati cu tot felul de carti, iar cand nu stiu caut acolo. Este pasionat de corpul uman, la 6 ani iti putea descrie circuitul mic si mare al sangelui prin corp, iar eu habar n-aveam ca este unul mic si unul mare .
Am cumparat tot ce a aparut pe piata despre corpul uman.
Altii sunt pasionati de altele, dar toti pot intelege o enciclopedie, sunt altfel decat noi, nu trebuie sa-i comparam cu noi.
Daca nu este o fire sportiva, atunci activitatile propuse de oanamada sunt o solutie. Puteti desena impreuna, juca cu plastelina. Ideea este sa faceti impreuna. Geomag iar este un joc foarte interesat, iar Adi adora sa construim impreuna.
Citat: |
Eu as vrea s-o invat badmington dar nu prea pare sa nimereasca fluturele Denizel, Filofteia, ai vostri joaca badmington? |
Nu are inca indemanarea necesara, desi are 8 ani. La tara avem o masa de tenis si mai joaca acolo, dar din lipa indemanarii se plictiseste repede. In schimb m-am hotarat sa luam un cos de baschet pentru la tara, a inceput sa guste jocurile cu mingea, gen volei, baschet, fotbal. Ultimele dati in curte ne-am jucat batand mingea de pamant. Il jucam si noi cand eram mici. Mai intai o data, apoi de doua ori, apoi de trei...pana la 10, apoi cu o mana, apoi cu doua, apoi cu ele incrucisate. L-a prins.
Bineinteles ca se joaca si cu copii de varsta lui. Avem norocul de a avea multi colegi din clasa in preajma si ies afara singuri deja. Totusi simte nevoia sa se joace si cu noi. Are anumite jocuri pe care le prefera cu mine, anumite pe care le prefera cu tati.
liadorian spune:
noideea, daca tu simti ca i-ar placea sa-i arati litere - fara nicio presiune sa le invete sau mai stiu ce de genul asta - puteti sa improvizati o gramada de joculete, in afara planselor pe care scrii tu: puteti modela din plastilina diverse litere, pentru ca ea sa fie implicata, sa vada exact cate bastonase is in E spre exemplu, cum transforma un O in C etc. Puteti decupa stampile dintr-un cartof, pentru ca dupa aceea ea sa "produca" literele alea in culori diverse, fara frustrarea ca nu-i ies faine, puteti cumpara magneti cu litere, care sa stea pe frigider. Poti face tu niste cartonase cu diverse imagini pe care sa le asocieze cu o litera: B - banana, balon, bec, balena etc. Puteti crea o carte impreuna, pe masura ce invata cate o litera noua, in care fiecare pagina e un colaj facut de voi doua, cu imaginea in clar a literei respective, apoi cu stampilele colorate, daca va incumetati sa le faceti, cu fire de lana colorata lipite in forma literei respective, cu imagini asociate cu litera respectiva, cu desenele ei etc. etc.
Mai gasisem undeva o idee faina: daca e pregatita sa identifice prima litera din cuvant, puteti crea o lume intreaga de zane ale alfabetului. Ceva in genul asta: A vine de la Aurora, adorabila zana a aricilor. Ea se ascunde printre aluni si adoarme alintata de adierea vantului de la apus. Ideea e sa caute cat mai multe cuvinte incepand cu litera respectiva, pentru a creiona portretul zanei. Si singura regula e abuzul de fantezie.
In rest... e fain ca iei in serios intrebarile ei. Cumparati enciclopedii, sunt o multime pe piata, si multe dintre ele foarte simple, speciale pentru cei mici si foarte mici. Am vazut unele frumoase de la RAO, site-ul lor e in lucru si nu-ti pot gasi acum repede un exemplu, dar cred ca intr-o librarie buna gasesti ce-ti trebuie.
Si daca-mi dai voie, o sugestie: lasa-ti si tie timp sa-i raspunzi. Daca vezi ca primul tau raspuns n-o multumeste, asezati-va frumos impreuna undeva si discutati pana simti ca s-a luminat. Incurajeaz-o sa puna mai multe intrebari, ca sa vezi exact ce i-ar placea sa stie, recunoaste cinstit cand nu stii sa-i raspunzi pe intelesul ei si cautati amandoua ceva/pe cineva care va poate da raspunsuri. Mai important decat sa-i arati ca le stii tu pe toate e, in opinia mea, sa-i arati cum sa-si faca rost de informatii si, in acelasi timp, ca esti deplin disponibila s-o asisti atunci cand are nelamuriri/curiozitati, ca-i esti alaturi.
Morgano spune:
Diana, felicitari pt. subiect! Ma bucur ca-ti canalizezi energia in mod pozitiv, e prima oara cand ma faci sa zambesc de cand ne "stim" de pe forum.
Si pe mine ma intereseaza subiectul, SI de aceea l-am cotat cu 5 *, dar multe la noi nu se pot aplica, ma refer la cele de lucru manual, pt ca cea mica poate inghiti diverse sau se poate rani cu ustensilele.
La noi merg bine puzzle-urile tot mai grele, facem impreuna de 500 acum, eu nu mai vad nimic, ea se intrerupe din altele si vine sa-mi arata: da; cum nu vezi tu mami ca asta se pune aici, mai povestim.... se joaca intre ele, inca nu ma pot imparti intre 2 atat timp cat stau cu ambele pana seara tarziu.
Desi nu-s mare artista, vreau sa decoram rochita pt serbare impreuna, nu vreau sa inchiriez costum, asa ca vreo cateva zile ne sunt asigurate.
Si eu am cumparat multe carti, enciclopedii, dar deocamdata intrebarile ei ma lasa paf nu pentru ca nu sunt informata, ci pentru ca sunt atat de mature de nu le dau eu de cap
Astept pareri in continuare
Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007)
n/a spune:
Am ajuns tarziu rau la librarie. La noi in colt, ca avem una, si speram sa ajung in timp, inchide la ora 17. Imi venea sa plang in fata usii. Dar, pe cat de patimasa sunt, pe atat de repede am invatat sa ma abtin. Gandul ca voi reusi astazi mi-a dat ghes.
In fata blocului a cerut bicicleta si cand am ajuns acasa am facut un curcubeu din acuarele. I-am citit povestea "zana muntilor" luata de pe un site specializat si colorata frumos intr-o formatare draguta si a trebuit sa doarma.
Si noi doua facem puzzle. Din alea mici sau din cuburi cu 6 imagini.
Imi place ideea cu acea carticica si litere din materiale sau din snururi si diferite poze. Si o sa facem impreuna si stampile din cartof. O sa va povestecs cum a iesit. Aseara cand sa jucam baba oarba s-a facut ora de somn, dar am sa ma tin de idee.
Am gasit si o macheta pentru fluturasi pe snur, colorati cu acuarele. Abea astept sa vedem ce vom face.
Si ideea cu decoratul rochitei de serbare mi s-a parut minunata. Oau!!! Va indragesc enorm ca existati. M-ati salvat. Astept cu nerabdare sa mai citesc despre jocuri. NU am prea mutl timp sa va scriu dar am citit si am notat toate jocurile, inclusiv cele cu link. Super. Multumesc inca o data!!!!
Mai vrem.!!!!
n/a spune:
ha, cea mai tare faza. Eu locuiesc intr-un cartier de bucuresti unde .... sa zic asa frumos.... oamenii nu sunt foarte preocupati de cultura. Intru in libraria mea faimoasa si intreb librarul daca are enciclopedii. Funny rau. Omul se chinuie de zor sa-mi etaleze pe vitrina tot felul de carti cu coperta groasa, dar nici o enciclopedie. Toate insa sunt scumpe si cartonate, povesti si carti cu puzzle in interior. Dragute ele, dar pentru copii de 2 ani. Insist sa-mi arate enciclopedii, eventual pe gupe de varsta. Omul incepe sa transpire de-a dreptul cautandu-mi orice numai sa cumpar ceva. De obicei veneam si cumparam ditai colectia de povestioare cu imagini viu colorate. Vazandu-l cam incurcat il intreb: "dumneaoastra stiti ce este o encicolpedie sau nu aveti si nu vreti sa pierdeti ocazia ca stiti ca va fac vanzare no metter what?"
Batranelul s-a oprit din alergatura lui si nu mi-a dat nici un raspuns, s-a uitat doar foarte cas la mine, intrebator. L-am ajutat putin si l-am intrebat daca are carti despre lumea inconjuratoare , despre regi si despre pamant, despre ape , munti sau animale, constructii celebre.
Omul meu iar a inceput sa bananaie prin toate rafturile. Cred ca mi-a pus pe vitrina tot ce putea el din toate colturile rafturilor librariei. Imi venea sa ma tavalesc de ras, ca emoticonul ala de la mess si sa dau si din picioare.
Am gasit in vraful acela imens care se formase doua carticele despre animale domestice si salbatice. Mi s-au parut deosebite pentru ca limbajul era ceva mai elevat. Vorbeau de rase si ordinul cabalinelor, galopat si reproducere. Am descoperit eu apoi intr-un raft de foarte jos ceva enciclopedii, dar erau foarte greoaie pentru fata mea. Am gasit totusi una despre pamant si soare si planete si una despre istorie, tot asa mai usoara, cu multe poze. MI-am adus aminte ca la mama acasa am o carticica cu cele 7 minuni ale lumii, si cred ca am si ceva despre delfini de cand eram eu mica. Am sa merg in acest week-end sa-i fac o vizita mamei mele pentru a le lua de acolo. Am mai luat o enciclopedie despre lumea inconjuratoare, ceva gen biologie, corp uman si mi s-a parut interesanta, apoi am ajuns acasa cu ele si am avut asa o zi ca nici nu am apucat sa ma uit la ele ca acasa am fost luata de noua si fezandata dupa cum e ritul pe la noi, cu enspe mii de probleme. Sper sa gasesc timp in viata asta sa nu ne uitam ca aseara doar la culcare pe cartea cu animale domestice si sa citesc 4 pagini si sa adorm cu cartea in brate si eu si fica-mea, ca nu ma vad bine. Ieri am adormit in patutul fetei, cel supraetajat si m-am trezit pe la trei noaptea si am facut rocada de era sa ma duc in cap pe scarile alea ca nu sunt obisnuita.
Va mai povestesc cum evoluam amandoua in comunicare. Sper sa facem pasi mai mari impreuna. Eu chiar mi-am jurat ca ma voi ocupa de fata mea si nu vreau sa-mi incalc promisiunea.
monicutza_bb spune:
Noideea poti incerca crafts cu fetita ta, mai ales ca zici ca nu este inclinata spre activitati fizice. Uite www.enchantedlearning.com/crafts/" target="_blank">aici un link interesant, cu multe proiecte dragute. Nu iti trebuie mare lucru, doar foarfeca (rotunjita la varfuri), creioane sau carioci, lipici, hartii de tot felul, decupaje din reviste, ate, sclipici, paiete, nasturi vechi, farfurii de carton, etc. In serile de plictiseala, cand deja este prea tarziu de iesit afara, sau ploua, sau e frig, asta o poate tine ocupata. Cand eram mica eu faceam croitorie, cu carpite de la mama, ata si ac, si imbracam papusile (saracele).
Sau cumpara-i coli mari de hartie, intinde-le pe jos pe parchet si las-o sa iti exprime simtul artistic, cu carioci si creioane, acuarele si ce mai gasesti tu ca poate folosi.
Alta idee ar fi un teatru de papusi cu o poveste inventata de amandoua, pe loc (ajuta la imaginatie). Cu papusile si ursuletii ei, cu scenariu, subiect, deznodamant.
Multe iesiri in aer libet (dar asta cred ca deja faceti )
Muzica si dans: karaoke, sau doar lalait peste melodie, dans pe videoclipuri mai "dansante", chiar aerobic impreuna (imbina exercitiul fizic cu muzica si distractia mami-copil)
Carti de tot felul (dar aici nu te pot sfatui ca al meu baiat nu respecta deloc cartile, le rupe si le calca in picioare la aproape 3 ani, dar o sa le indrageasca el).
Bafta multa si adu-ti aminte ca acum se pun bazele unui viitor adult echilibrat, armonios, inteligent, inventiv, dezinhibat, open-minded.
Pretioasa Ema invinge cancerul.
Te iubim din tot sufletul.
Monica & printesa Aylin Nicole (27 iulie 2007) & nazdravan de Alex (18 iunie 2006) & tati
"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body."
filofteia spune:
Mi-am adus aminte ce-i placea lui fiimiu tare mult la varsta de 4 ani, sa ne jucam de-a magazinul sau restaurantul.
De-a magazinul, el punea pe birou ce avea prin jur: o lanterna, un calculator de birou, o carte, un caiet, etc... Eu intram (imaginar) in magazin si incepeam o conversatie cu el.Ii ceream una alta, le analizam il intrebam cat costa, aveam si bani facute din harti. La tara jucam afara si aveam bani din frunze, iar de vanzare erau animale imaginare (o maimuta, pisica etc) , plus cainele din curte.. Aici eu intrebam ce stie sa faca nimalul respectiv si chiar daca stia sa adune intram in jocul lui.
De-a restaurantul, el facea diverse chestii din plastelina si mi le servea mie sau lui tati (desi este baiat are un set de farfurii, furculite, lingurite, cani de jucarie., are si mixer ), noi le plateam, el ne dadea rest si ne faceam ca le mancam...etc..etc...
Daca te intereseaza, am sa caut pe net niste enciclopedii sa-ti recomand, le poti comanda prin posta si le platesti cand vin.