jocuri intre mama si copil

jocuri intre mama si copil | Autor: n/a

Link direct la acest mesaj

Prima problema: Nu stiu sa interactionez cu fata mea. Are 4 ani.
Am ramas in urma cu jocurile. Cele pe care le stiu sunt pentru copii de 2 ani si nu mai prezinta interes. As dori, daca se poate sa-mi spuneti cum va jucati cu copiii vostri, cei care au copii de 4 ani. Ce jocuri folositi pentru a interactiona cu ei.

Pana acum a fost usor, sau asa mi s-a parut. Dar acum ma uit la mine si constat ca fata are nevoie sa invete multe lucruri si nu mai stiu sa i le explic. Ma gandeam ca o fi posibil sa facem amandoua un fel de joc sau jocuri prin care eu sa-i dezvolt personalitatea si prin care eu sa o ajut sa inteleaga mai bine lumea inconjuratoare.

O alta latura a jocului este ca iteractionez cu ea, la nivelul ei. Mi-este foarte greu pentru ca am constatat ca nu mai am imaginatie. Nu mai stiu sa ma joc cu fata mea.

A doua problema: ma intreaba lucruri. Nu stiu sa-i explic ce si cum si e frustrant. De multe ori m-am surprins spunand: "mai mama, tu nu intelegi?" Pai normal ca nu intelege bietul copil daca eu repet ceea ce ea nu pricepe. NU stiu sa ma cobor la mintea ei. Uit ca are 4 ani pentru ca fara sa-mi dau seama limbajul meu este foarte greoi. Este adecvat unui adult, nu unui copil si nu stiu sa ma cobor la mintea ei, si sa-i explic. Ieri m-a intrebat de ce stiu cuvinte pe care ea nu le stie. Mi-a dat cu firma in cap. I-am raspuns initial ca: sunt mai mare. Dar pentru ea nu a fost suficient. Mai mult de atat nu am stiut ce sa-i raspund. M-a blocat efectiv. II raspund de multe ori asta sau schimb subiectul sau ma fac ca nu o aud pentru ca nu stiu sa-i raspund pe intelesul ei si din aceasta cauza nici nu-mi pune foarte multe intrebari, dar o vad ca mi-ar pune o mie.

Asta duce la pierderea comunicarii si nu-mi convine.

Inainte stateam ore intregi cu ea si-i aratam de toate si puteam sa vorbesc cu ea si ma asculta si vorbeam impreuna tot timpul. Acum parca este foarte greu ca are propriile intrebari si sunt intrebari grele. Despre ce ma intreaba este banal, dar nu stiu sa-i explic, iar felul in care ii explic nu-l intelege ca e prea elevat. M-a intrebat de ce arde soarele. Spanac!!!!!!
I-am zis ca e facut dintr-un gaz care arde, foarte departe de pamant. Se uita la mine ca la masini straine. Nu m-a mai intrebat saracuta nimik, si eu am zis saru-mana. Din pacate. Si asa fac mereu. O evit. Pai daca eu nu-i spun lucrurile astea, cine?

Mi-era mai usor cand ii povesteam de zana si de spiridusi... si apropo, e unul care o vede in fiecare zi si vine si imi da raportul. Ieri, cum am ajuns la gradi m-a intrebat ce mi-a spus spiridusul, ca a fost cuminte. Problema e ca nu apucasem sa ma informez de la mamaie.
Devine desteapta foc si ma intimideaza rau ca nu stiu ce sa fac.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Noideea, da-i copilei tale raspunsuri care sa te multumeasca in primul rand pe tine. Daca tu esti multumita de raspuns, cu siguranta ca si fetita ta va fi multumita.

De exemplu, la intrebarea "Mami, tu de ce stii mai multe cuvinte decat mine?", raspunsul "pentru ca-s mare!", te multumeste?
Ce presupune sa fii mare? Toti oamenii mari stiu mai multe cuvinte decat un copil de 4 ani? Oamenii care stiu mai multe cuvinte decat un copil de 4 ani, cum au ajuns sa le stie? Ce inseamna sa fii mare? Etc...

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
M-a intrebat de ce arde soarele. Spanac!!!!!!

Pai ii iei o enciclopedie si ii citesti de acolo. Va uitati amandoua pe fotografii, asa invata si unde anume gaseste informatii si isi formeaza o parere corecta. Sa nu cazi in greseala de a crede ca este prea mica pentru encicopedii. Acum se gasesc pe piata tot felul de minumi de carti.

Jocuri...eu m-am jucat/ma joc cu fiimiu "baba oarba", "ascunsa", "alergata" si acum la 8 ani. Mergem impreuna cu rolele vara, cu patinele de gheata iarna. Facem activitati impreuna, mergem la planetariu, la filarmonica, la teatru, vizionam filme impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Chiar este foarte draguta postarea ta desi este plina de ingrijorare...ma face sa zambesc pentru ca si prietena mea cea mai buna are fix aceleasi probleme cu fiica ei de 5 ani si este putin disperata pentru ca, spune ca ea, ca pedagog (e invatatoare)ar trebui sa stie...si nu reuseste sa comunice.
M-ai facut sa ma gandesc la ceea ce voi face eu peste cativa ani cand va creste fi-mea...eu zic sa nu te panichezi...daca pana acum ai putut comunica si ai gasit o multime de jocuri...mai mult ca sigur vei descoperi si acum, cand iti este putin mai greu, modalitati noi de a o apropia. Faptul ca-ti dai seama ca nu faci fata intrebarilor ei "complexe" este un pas inainte pentru ca iti PASA! Eu nu te pot sfatui pentru ca am copil mic...dar am zis sa intervin macar pentru a-ti spune ca te admir ca-ti pasa si ca faci eforturi sa schimbi lucrurile in bine.
Cateva idei de la prietena mea....fac tot felul de lucruri impreuna gen lucru manual (felicitari, palariute din hartie, fluturasi decorativi pe care-i gata in camera fetei- in fiecare zi imi arata ceva nou micuta!) si mai joaca un joc de dezvoltarea imaginatiei...ii de un grup de imagini(fara legatura aparenta intre ele...gen soare, masina, casetofon...floare) si o pune sa "construiasca" o poveste cu acele imagini...ies lucruri foarte dragute.
Cat despre limbaj...prietena mea incearca sa se plieze putin pe ceea ce vede copilul la desene animate si sa-i explice cumva in mod realist semnificatia lucrurilor respective.
Uite tocmai am intrebat-o pe prietena mea si mi-a zis ca la intrebarea "de ce arde soarele" (ca si ea a primit aceasta intrebare!) i-a spus ca soarele nu arde incalzeste pamantul ca sa creasca florile si iarba si ca sa nu umble oamenii imbracati gros si ca arde doar daca stai prea mult afara si ca atunci cand simti ca te arde pe piele inseamna ca soarele iti spune ca este momentul sa intri in casa, la umbra, la nani, etc, etc...nu stiu daca te ajuta cu ceva! Numai bine bravo tie ca iti pui si astfel de intrebari!

Oana siCati mica (1 an si 8 luni)

CATI POZE NOI

Povestea iepurasului Bocanila

"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Copii de 4 ani se joaca cu alti copii.
Asta referitor la leapsa si chestii de-astea.

Cu mine nu prea se mai joaca deloc fi-mea. Dar ... stam de vorba foarte mult.
Mai nou citim Harry Potter si pentru ca e cam lung pentru varsta ei (suntem deja la vol. 5) am inventat un joc in care eu ii pun intrebari si ea raspunde, mai mult ca sa vad ce a inteles si ca sa si retina sau sa-si aduca aminte informatii din volumele anterioare.

Noi mai jucam si jocul cu verbele. Adica una se gandeste la un verb si cealalta trebui sa ghiceasca verbul. Se pun intrebari iar raspunsul poate fi da sau nu. Pentru usurinta punerii de intrebari se inlocuieste verbul cu "a tipota" (Toti oamenii pot tipota? Bebelusii pot tipota? Trebuie sa inveti sa tipotezi? Animalele pot tipota? etc)

Mai jucam "Fazan", "X si 0", "avioanele" sau "barcile", mai jucam carti (macao, tabinet, pacalici, daca suntem si cu tati, trombon sau popa-prostu'). Si mai cumparam cate un joc cu zaruri si pioni, dar ne-am cam plictisit acum de ele, au fost "in voga" vreo 2 ani

La intrebarea "de ce stiu cuvinte pe care ea nu le stie" eu as fi zis ca sunt mai mare si am avut timp sa aud multe cuvinte, cand eram mica mi le-a explicat mama, apoi am invatat sa citesc si m-am uitat in dictionar. Si tot asa o sa invete si ea multe-multe cuvinte noi. Practic toata viata invatam cuvinte noi

Fi-mea a intrebat prima data de ce arde soarele la 2 ani jumate!
Acum vreo 2 ani m-a intrebat cand s-a nascut prima pisica si din ce.
Apoi a intrebat cum ajung desnele animate in televizor.
Si de unde stiu ca Luna e satelit natural si nu artifical. Si cum deosebesti satelitii naturali de cai artificiali. Si multe-multe alte intrebari.
Eu iau toate aceste intrebari foarte in serios. Si convesratia in jurul unei astfel de intrebari dureaza minim jumatate de ora. In mod sigur fixam o gramada de cunostinte in jumatatea aia de ora. Mie mi se pare normal ca un copil de 5 ani sa stie ce-i aia "celula" "atom" "electron". Sa vezi ce desene cu modelul atomic trag

De ex. tu i-ai zis ca arde un gaz in soare - daca tot i-ai zis asta trebuia sa o intrebi daca stie ce-i aia gaz si macar sa-i fixezi notiunile de gaz-lichid-solid!

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Oanamada - fi-mea nu se multumeste cu raspunsuri de-astea cu "cresc plantele" si insista Cu raspuns asemanator s-a multumit prima data, la 2 ani jumate, dar cand intrebarea a revenit pe la 5 ani mi-a spus clar "Da eu nu asta te-am intrebat. Asta stiu! Eu te-am intrebat ce se intampla acolo in interior. E foc continuu? De ce nu se stinge?", etc, etc. Si te piseaza si te invarte pe toate partile
Mi s-a intamplat de mai multe ori sa zic "nu stiu, dar hai sa cautam impreuna raspunsul". Wikipedia sa traiasca

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

denizel si filoftea, multumesc mult.

Pe mine m-ar multumi orice raspuns. Ideea e ca stiu ce vroia ea si nu era multumita de raspuns si pe mine asta ma roade. As vrea sa fie ea multumita de raspuns. Pentru ca ea este o fire foarte competitiva si vrea sa fie ca mine si ma divinizeaza aproape si e chiar frustrata ca vrea sa ajunga la mecanismele care m-au facut pe mine asa de "desteapta", sa le priceapa si ea ca asa crede ea ca ma va ajunge din urma. Nu are rabdare sa creasca si din cauza ca este foarte competitiva devine frustrata. Vad asta foarte clar la ea. M-ar ajuta foarte mult sa o ajut sa inteleaga tot ce vrea ea sa inteleaga.

O enciclopedie ar fi mult pentru ea, dar este o idee excelenta. Cred ca voi face tot posibilul sa achizitionez una chiar azi ca am luat salariul. Ar fi excelent sa incepem un drum incet, dar sigur, impreuna intr-o enciclopedie. Multumesc.

Am dus-o la patinoar si am regretat. Nu era timpul pentru asta. Si pentru patine mai este un an pana e cazul. Fata mea e antitalent la sport. Are ritmul ei. Anul asta a primit o bicicleta de ziua ei, cu roti ajutatoare. Se descurca minunat si ma bucur ca am luat-o exact la momentul potrivit. Pentru role cred ca mai potrivit ar fi anul viitor.

Am sa o invat si baba oarba astazi. Super idee.

Mai astept sugestii. Mai ales pentru jocuri in casa. Timpul meu este si foarte scurt si ceva interactiv si care sa-i mareasca orizontul sis a tina putin ca se plictiseste repede ar fi ideal.

Nu stiu cum s-o invat sa scrie litere sau sa le invete desi este foarte interesata, dar nu am gasit calea sau jocul care sa ne ajute in acest demers.

Mergi la inceput

Mie mi se pare haios cand iti raspunde copilul si te uiti tu ca la masini straine. Atunci as vrea sa stium ce faceti?
De ex. anul trecut iese fi-mea de la un curs cu o chestie de lut facuta de ea. Semana cu un fel de dinozaur. Si intreb "Ce-i asta mami, un brontozaur?" Fi-mea imi arunca o privire superioara si zice "Nu, e un dimetrodon, nu vezi?" Si imi arata rabdatoare caracteristicile vizibile ale dimetrodonului. Eu am tacut, am zis "da, sigur" si acasa m-am dat pe wikipedia ca sincer, habar n-avea ce-i ala dimetrodon, n-auzisem in viata mea! Si uite asa ma culturalizeaza fi-mea pe mine

Sorana si Monica (6 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Oanamada - fi-mea nu se multumeste cu raspunsuri de-astea cu "cresc plantele" si insista Cu raspuns asemanator s-a multumit prima data, la 2 ani jumate, dar cand intrebarea a revenit pe la 5 ani mi-a spus clar "Da eu nu asta te-am intrebat. Asta stiu! Eu te-am intrebat ce se intampla acolo in interior. E foc continuu? De ce nu se stinge?", etc, etc. Si te piseaza si te invarte pe toate partile
Mi s-a intamplat de mai multe ori sa zic "nu stiu, dar hai sa cautam impreuna raspunsul". Wikipedia sa traiasca

Sorana si Monica (6 ani)

Voi ajunge si eu la aceasta perioada si imi vor folosi sfaturile voastre asa ca va citesc in continuare....pentru moment noi suntem la categoria "piticii invata sa vorbeasca".

Eu am incercat sa dau exemplul prietenei mele pentru ca ea este singura din grupul meu care are copil cam de aceeasi varsta cu fetita noideei....chiar nu am "experimentat" inca senzatii de acest gen...dar astept!

Oana siCati mica (1 an si 8 luni)

CATI POZE NOI

Povestea iepurasului Bocanila

"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."

Mergi la inceput

Noideea - o plansa cu cate un desen pe ficare litera - A de la Albina.
Cam asta au in gradi.
E cam devreme pentru a scrie ea literele la 4 ani (zic eu). Intai sa le recunoasca.
Si doar literele mari, de tipar.
Plansa poti sa o faci tu - fie desenezi daca ai ceva talent, daca nu decupezi imaginile din reviste

O enciclopedie nu e mult - sunt enciclopedii pe varste. Alegi una pe care scrie "5 ani".

Sorana si Monica (6 ani)

Mergi la inceput

Parerea mea este ca jocuri gen leapsa, 1,2,3- la perete stai, inghetata, tarile, ratele si vanatorii, etc. se joaca foarte frumos in parc cu copii de varste apropiate. Totusi la 4 ani fi-mea nu participa la astfel de jocuri. A inceput de pe la 5 ani. Din ce vad in parc joaca chestii de-astea pana pe la 9-10 ani.
Eu as vrea s-o invat badmington dar nu prea pare sa nimereasca fluturele Denizel, Filofteia, ai vostri joaca badmington?

Sorana si Monica (6 ani)

Mergi la inceput