revenirea in Romania
Raspunsuri - Pagina 2
loryi1974 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui angel33 loryi1974, daca tu vrei sa ai copil repetent din cauza asta, e alegerea ta. Dar copilul e de acord cu asta? Daca tu ai fi fost in locul lui cum te-ai fi simtit? Cu ajutor si pregatire copilul progreseaza foarte usor daca e stimulat, nu daca e pus sa faca lucruri pe care le stie deja si il plictisesc. Daca un copil a fost in stare sa invete o limba straina, sa se integreze intr-o alta tara si sa ajunga printre cei mai buni in clasa, ar trebui sa aiba o sansa in Ro, ca doar nu-s toti docenti si cei de afara mai tampiti. |
Daca ma iei asa,iti raspund la fel: daca as fi avut intentia sa plec dintr-un sistem in altul ,m-as fi interesat direct la autoritatile in masura sa dea raspunsuri la asta legat de pasii de urmat,as fi studiat un pic ce se preda in clasa in care vreau sa-l mut si ,in cazul in care copilul ar fi avut dificultati legate de materia respectiva,as fi luat masuri din timp si apoi l-as fi dus la evaluare.
Si da ,as prefera sa repete un an decat sa ajunga varza la tezele unice/examenele de admitere in liceu si sa raman cu "multumirea" ca uite ce chestie l-am inscris in aceeasi clasa.Sunt sigura ca ,daca stai de vorba cu copilul si ii explici clar si sincer situatia,el va intelege.
Nimeni nu spune ca scoala romaneasca e cea mai buna sau ca n-are probleme,are si inca multe dar aii nu e vorba de scoala romaneasca in ansamblul ei ci de un copil care vine dintr-o tara straina si dintr-un alt sistem si trebuie sa se adapteze la aceste conditii.
Nimeni ,de asemenea,nu spune ceva de rau de copilul tau,dar sunt multe cazuri cand poti sa fii super intr-o parte si sa aterizezi in alta parte,nepregatit,si sa constati ca aici e altfel.Cred ca acel copil s-ar simti mai prost sa aterizeze intr-o clasa in care ceilalti,pentru ca asa e sistemul nu pentru ca sunt mai destepti,stiu mai multe si el trebuie sa se multumeasca cu planul secund.De aceea,de regula la astfel de transferuri exista iun an pregastitor,inclusiv pentru insusirea limbii.
Prerea mea sincera,daca vrei sa o iei ca atare fara sa o interpretezi,este ca eu as incerca sa raman afara.
filofteia spune:
Miriama, tu esti venita deja in Brasov?
Apoi eu am inteles ca in strainatate copii incep mult mai devreme scoala, intre 5 si 6 ani, deci cu doi ani inainte de ai nostri, intre 7 si 8 ani...Prin urmare un copil de clasa a 6-a acolo, are varsta celui de a 4-a de aici si s-ar putea sa stie cam aceleasi lucruri. Poate gresesc in rationamentul meu.
CAti ani are copilul tau?
Cricor spune:
Miriama, ce varsta are copilul tau?
Noi ne-am intors in Romania, cu copil de 7 ani. Facuse clasa 1 in Canada si am ales sa il inscriu tot in clasa 1, si foarte bine am facut. Sistemul este diferit, copiii sunt diferit la fel si invatatorii. Poti sa ai noroc, sau nu. Oricum, sprijinul copilului tau esti tu si nu sistemul si nici invatatoarea.
Sfatul meu e te interesezi foarte bine si sa-l inscrii intr-o clasa cu o invatatoare cu experienta si care iubeste copii. Daca este mai mare de clasa a 4a, si va este chiar atat de groaza de scolile publice, exista si in Romania scoli private unde exista cel putin teoretic mai multa bunavointa.
andacos spune:
Miriama eu cred ca grijile care tzi le faci tu acum se vor dovedi mai tirziu ca au fost inutile!
Sunt sigura ca si cind tzi-ai inscris copii la scoala pe care o frecventeaza acum tzi-ai facut aceleasi griji!
Au fost deja evaluatzi copii si au fost trimisi in alte clase mai mici?nu cumva tocmai faptul ca nu stapinesc limba romana la nivelul clasei care ar trebui s-o urmeze este motivul?
Eu te intzeleg foarte bine dar daca tzi s erecomanda sa inscrii copilul intr-o clasa mai mica fa-o!E pentru binele copilului in primul si in primul rind!Eu stiu cum este mentalitatea in Romania(sper sa intzelegetzi bine spusele mele ca n-am de gind sa-mi iau rosii forumistice aiurea)vis a vis de copilul care repeta clasa dar tu ar treui s astii ca in alte partzi nu este la fel privita!
Lasa-l sa repete o clasa sau doua chiar(asa am intzeles eu cel putzin din ce spui tu)crezi cumva ca pe la 40 de ani isi va mai aminti cineva de asta?Copii recupereaza repede mai ales ca ei cunosc deja limba romana!
Dana
miriama spune:
Multumesc pentru informatii, vom vedea la momentul potrivit cum vom proceda, cert este ca, pe mine personal, ma sperie aceasta diferenta de mentalitate.
Dar, vom trai si vom vedea....
Va doresc o zi buna si, poftiti la o
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
AB spune:
Copilul in majoritatea tarilor intra la scoala dupa varsta si nu dupa teste. Testele se fac ca sa determine cat ajutor extrascolar va primi copilul.
Noi am intarziat voit fetita cu un an si ne-au pus sa ne justificam desi saracuta nu vorbea o boaba de engleza.
Notiunile predate se recupereaza usor, problema e ca testele intr-o limba oarecum straina sunt mai nerelevante si unghiul poate fi diferit.
In rest fiecare cu necazurile lui...iar materiile nu vor fi poate cel mai important soc trecand de la vest la est.
Jasmin012 spune:
Pe mine, sincer, ma nedumereste faptul ca inca mai credem ca sistemul de invatamant romanesc e unul din cele mai bune cand e de notorietate deja pentru cunoscatori si nu numai, ca in realitate este falimentar.... dovada stau zecile de mii de elevi care iau note bune la scoala, dar ei nu stiu sa scrie corect (am vazut cum scria cuvintul SALARIi cu un singur i o prezentatoare de tv, cand l-a invitat acum vreo luna pe ministrul Pogea la ea in emisiune)... revenind la copii: exact la mai sus-mentionatele teze cu subiect unic ajung sa-si vada adevaratul nivel, sa-si vada esecul... Si au atunci un soc. Multi sunt invatati de profesori care iau note de 2, 3 si 4 la examenele de titularizare, dar care continua sa predea ca suplinitori. Schimbarile necontenite provocate de asa-zisa reforma care dureaza de 20 ani nu au facut acestui sistem de invatamant nici o favoare... si totusi noi continuam sa visam ca suntem cei mai buni... sa ne credem mai buni ca altii, desi realitatea ne contrazice... Ce sa facem, balcanismul din noi striga din toti rarunchii!!!!
Dar totusi evaluarea se practica si in alte tari... stiu asta fiindca am fost cu sora mea sa intrebam cum o putem inscrie pe nepotica mea la o scoala din Spania si ne-au spus ca trebuie sa vada la ce nivel este copilul.
Jasmin si micutzul
Lucas Daniel (28.11.2007)
www.flickr.com/photos/23373490@N02/" target="_blank">poze cu mogaldeatza
www.flickr.com/photos/30849078@N05/" target="_blank">Lucas la 1 an
sorana spune:
Daca este un copil mai mare de 10 ani (cls III - IV la noi) parerea mea ar fi a este ideal sa continuie intr-o scoala internationala. Parintii care sunt in Romania dar intentioneaza sa-si schimbe domiciliul in alta tara ii inscriu tot la scoli internationale. Pentru ca e mai usoara adaptarea la mutare.
Cunosc o singura pesoana al carei copil a facut cls. I-a in Spania (inceputa la 6 ani) si apoi din nou cls I-a in Ro (inceputa la 7 ani). N-a avut nici o problema de adaptare.
La copii mai mari .. chiar cred ca exista probleme de adapatare. Cel mai bine (zic eu) daca vreti sa intre in sistemul public in aceeasi clasa (adica acum e a V-a si vreti sa intre intr-a VI-a, este sa luati programa scolara a clasei respective (V-a), sa cumparati toate manualele clasei respective plus ceva culegeri de probleme si sa parcurgeti materia cu copilul. Daca face fata, atunci va trece si testele de evaluare.
Din ce am constatat eu se fac lucruri diferite acum decat pe vremea noastra si se fac cu alte metode (de ex. ec. grd I in cls a III-a si metode de rezolvare total diferite).
Sunt constienta ca sistemul nostru este destul de prost plus ca e in continua schimbare, ceea ce nauceste si copii si cred ca si profesorii dar asta e - daca vrei sa te incadrezi in acest sistem, cu toate bubele lui - atunci joci dupa regulile sistemului.
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein