revenirea in Romania
Citesc pe forum despre scoala romaneasca si nu-mi vine sa cred ca ai nostri copii de clase mici nu mai au copilarie!!! Sunt supraincarcati de teme, meditatii, pregatiri si activitati extrascolare. Nu mai au timp sa fie copii! Ma intreb daca societatea chiar cere asemenea performante la aceste varste sau copiii sunt chiar asa dornici sa invete mult peste programa sau e doar ambitia si orgoliul parintilor ca ai lor sa fie cei mai cei???
Am si eu copii in aceasta categorie de varsta insa momentan nu traim in Romania, dar ne vom intoarce. Acum ei invata intr-o scoala internationala cu o cu totul si cu totul alta mentalitate si abordare a notiunii de invatamant. Mi-e frica sa ma gandesc la ce va fi atunci cand ne vom intoarce. Ne vom adapta oare acestui sistem? Vom putea sa depasim greul noului inceput? Eu i-am invatat sa scrie si sa citeasca in limba romana, dar n-am putut sa tin ritmul si cu celelalte materii. Cu toate acestea cunostintele generale sunt la nivelul varstei lor. Sunt copii de nota A. Dar ma sperii cand citesc aici despre ce e in Romania! Oare chiar e necesar?
Sunt oare pe forum parinti care au fost expati si au revenit cu copiii in scolile romanesti? Pot ei sa ne povesteasca din experienta lor? Sau sa ne gandim sa... nu mai revenim?
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
Raspunsuri
angel33 spune:
miriama,
Am plecat din Ro acum 5 ani si copilul meu a inceput scoala in strainatate. Vorbeste, scrie si citeste romaneste, dar are un vocabular limitat. Este foarte constiincios si are note foarte bune, dar am aceeasi intrebare: cum se va integra la o scoala in RO si daca cer echivalare, materia e stufoasa si de multe ori se chinuie sa treaca clasa si nu merg cu drag la scoala, etc.? De ce, cei din RO se tin mai cu motz si pun atatea bete in roate celor care se intorc? De ce cineva de pe la minister, cel mai probabil o tanti mofturoasa, trebuie sa hotarasca soarta copilului meu, daca il inscrie in anul in care trebuie sau il pune sa repete. Un sistem ruginit si plin de bube.
Am avut in clasa mea copii care treceau doar, doar tarash-grapish si aia sunt mai buni? Acei copii analfabeti trec clasa si cei care vin dinafara trebuie pusi la colt, purtati pe drumuri, testati? Noi am plecat din RO cu gandul sa revenim, dar asta cu scoala ma face sa schimb directia si sa imi refac socotelile.
Am auzit acum cateva luni pe la o emisiune tv cum ca daca vin din afara tarii, copii vor fi ajutati sa se integreze exact in clasele care trebuie fara absolut nici o problema. Dar asta era la tv.
Problema asta imi lasa un gust amar...
loryi1974 spune:
Parerea mea este ca daca acel copil a fost intr-o scoala internationala,poate sa continue acest sistem si in Ro,iar adaptarea va fi mai simpla.
In ceea ce priveste echivalarea,cu riscul de a isca suparari,mi se pare normal ca un copil care vine din alta tara sa fie evaluat,pentru binele lui.Nu tot pe forum toata lumea se plange ca in Ro se fac chestii dificile la varste frgede si in strainatate nu ?Eu cred ca se poate adapta mai usor,inclusiv cu noutatea predarii in limba romana,daca este mai intai evaluat si plasat corespunzator,cu riscul de a starni supararea parintilor.
Probabil voi trece si eu in viitor prin ambele schimbari si mi se pare foarte corect ,indiferent cate calificative de fb a avut intr-un sistem,sa i se gaseasca locul potrivit in noul sistem pentru ca acel copil a evolueze normal.
miriama spune:
loryi1974, ti s-ar parea corect ca sa te intorci cu copilul in clasa a 6-a spre exemplu, si , in urma evaluarii, sa fie inmatriculat in clasa a 4-a, sa zicem, doar pentru ca nu stie toate stupizeniile si inutilitatile care se predau in Romania? Ma tem ca nu ai fi de acord.
Ma rog, sunt multe comentarii de facut aici, dar ma abtin pentru ca pusesem intrebari parintilor care au trecut prin asta, daca exista pe acest forum. Ca alte pareri am tot citit.
filofteia spune:
| Citat: |
| loryi1974, ti s-ar parea corect ca sa te intorci cu copilul in clasa a 6-a spre exemplu, si , in urma evaluarii, sa fie inmatriculat in clasa a 4-a, sa zicem, doar pentru ca nu stie toate stupizeniile si inutilitatile care se predau in Romania? Ma tem ca nu ai fi de acord. |
Pai ai nostri stiu toate stupizeniile si inutilitatile si mi se pare mai corect ca un copil sa fie introdus la clasa corespunzatoare sistemului, decat sa ti-l bage in a sasea si sa-ti ramana repetent.
Cat de bun este sistemul si ce inutilitati se fac in el?...asta este alt subiect.
loryi1974 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui filofteia
Pai ai nostri stiu toate stupizeniile si inutilitatile si mi se pare mai corect ca un copil sa fie introdus la clasa corespunzatoare sistemului, decat sa ti-l bage in a sasea si sa-ti ramana repetent. Cat de bun este sistemul si ce inutilitati se fac in el?...asta este alt subiect. |
Exact asta vroiam sa raspund si eu.
Da,as prefera sa mi-l bage in clasa a patra decat sa il stiu in clasa a sasea depasit de materie si stresat si de noile conditii.In plus,in multe tari europene varsta de inceput a scolii nu este de 7 ani cum e prin Ro,deci mari diferente de varsta nu ar fi,daca acel copil a inceput scoala in strainatate la 5-6 ani cum este media europeana.
Oricate stupizenii inveti in scoala romaneasca,acesta este sistemul in care il aduci si la care trebuie sa se adapteze.La un moment dat se vor schimba lucrurile ,dar copilul tau trebuie sa se adpteze la sistemul actual.
Totusi,este si varianta scolii internationale ,ar fi o continuitate in sistem,poate s-ar adapta mai usor la Romania.Sunt scoli bune de acest tip si in Ro.
Si mai cred,fara suparare,ca ,la evaluare,ti se explica motivele pentru care copiii sunt trecuti intr-o anumita clasa.Si cred ca exista si varianta contestatiilor ,daca nu esti multumita de evaluare.
miriama spune:
Si totusi astept opinii de la parinti care chiar s-au confruntat cu siuatia descrisa de mine. Daca exista pe acest forum. Daca nu, alte teorii de pe margine sunt in deplina necunostinta de cauza.
angel33 spune:
miriama, sunt sigura ca sunt persoane care au trecut prin asta pe forum, dar nu au dat peste subiect
. Gasesti experiente de genul asta pe alte forumuri, SUA, Canada, etc. In cateva luni iti voi povesti din experienta proprie.
loryi1974, daca tu vrei sa ai copil repetent din cauza asta, e alegerea ta. Dar copilul e de acord cu asta? Daca tu ai fi fost in locul lui cum te-ai fi simtit? Cu ajutor si pregatire copilul progreseaza foarte usor daca e stimulat, nu daca e pus sa faca lucruri pe care le stie deja si il plictisesc. Daca un copil a fost in stare sa invete o limba straina, sa se integreze intr-o alta tara si sa ajunga printre cei mai buni in clasa, ar trebui sa aiba o sansa in Ro, ca doar nu-s toti docenti si cei de afara mai tampiti.
Deus spune:
la stiri la pro tv au prezentat mai multe cazuri de copii intorsi din Italia sau Spania care cu greu se adapteaza la sist. din Ro, dar se adapteaza tocmai fiindca sunt copii si au aceasta capacitate:)
In ce oras te intorci? nu este scoala internationala acolo?
poze
inspiratie si putere...pentru cine crede ca nu mai poate...NEVER, NEVER, GIVE UP !
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
http://www.youtube.com/watch?v=vMCnjMbUOFg
miriama spune:
Cititi, va rog, la Discutii Generale, subiectul despre scolile din ziua de azi, ceea ce a scris bird70. Veti vedea ce altceva lipseste scolilor din Romania. Acesta este inca unul din motivele pentru care ne speriem cand ne gandim la scolile romanesti, alaturi de supraincarcarea materiilor si activitatilor, si ne mai gandim daca facem bine intorcandu-ne, acum dupa ce am cunoscut si altceva. As vrea sa nu se creada ca sunt mai prosti copiii care invata in strainatate decat cei din Romania. Nu, sunt bine instruiti, conform cu varsta, dar mai stiu sa fie si copiii...
miriama spune:
angel33, se pare ca stii despre ce vorbesc.