Numarul de copii si lipsa de educatie
Raspunsuri - Pagina 4
lara_c spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui denizel
Avand in vedere cum pui problema, s-ar putea ca prietenii tai sa iti sugereze discret ca, cu cat mai putini copii (viitori adulti) care sa aiba conceptiile tale, cu atat mai bine . Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Sa inteleg ca ar trebui sa propovaduiesc avorturile sau sa ii consider asa cum am spus mai sus pe cei ce vor mai multi copii ca sa am si eu conceptii acceptate de tine si astfel sa nu le mai fie mila unora de copiii mei , viitorii adulti care ar putea gandii ca mine???
Poate imi explici ce au vrut sa spui Denziel?
Ca eu altceva nu pot intelege din cele doua pasaje citate.
Atunci, daca asta este conceptia general acceptata nu inteleg cum pe de alta parte vin unii si spun ca nu au mai auzit ca cei care spun ca vor mai multi copii sau ii au deja sunt priviti ciudat.
Vad ca pana si de numele copilasilor va legati.
Editez ca sa adaug ca reactia acestor amice (in cel mai bun caz spus) a venit atunci cand am spus ca as mai vrea unul.Deci 2 in total.
Ce ti se pare asa exagerat Denziel , daca eu as mai avea un copil( imi permit sa ii cresc fara probleme) ca sa imi spu ca avand in vedere conceptiile nu ar tb ....?
Si da daca as afla ca sunt insarcinata cu al treile (sa zicem neprogramat, desi eu imi doresc sa fie planificati toti copiii mei_ nu as face avort.
Probbail ca am iarasi o conceptie deplorabila, nu?Si mai bine sa faca avort ca poate mai creste unul ca mine si vrea 2 copii.
Astept explicatia Denziel.
psichoMom spune:
Lara, eu cred ca am inteles la ce te referi, si daca nu e asa, te rog sa ma corectezi.
Exista in Romania, si nu doar in Romania, sunt convinsa, un numar de femei (in special din zona rurala dar nu numai) cu o educatie precara sau care doar sufera de lipsa acuta de informatie. Multe dintre ele nu-si doresc asa de multi copii, dar neavand cunostinta despre mijloacele de contraceptie moderne, fac copii pe banda rulanta desi de cele mai multe ori nu au cu ce sa-i creasca... Aici nu ma refer in niciun caz la membrii sectelor religioase unde treaba tine de credinta sau la etnia rroma unde tine de traditie.
Imposibil sa nu fi intalnit in viata voastra astfel de familii... Multi dintre ei isi cresc copiii asa cum pot, ii iubesc si nu-i abandoneaza, dar probabil ca daca ar fi avut parte de mai multa informare, nu ar fi facut atat de multi... Alte femei, insa (si stiu un caz dramatic) ii fac si apoi ii abandoneaza unul cate unul la casa de copii.
Aste nu inseamna, Lara ca daca tu, de exemplu, iti doresti mai multi copii, sa te lasi influentata de gura lumii... Atunci cand ii faci pentru ca asa iti doresti, chiar nu inteleg de ce cineva te-ar judeca.
denizel spune:
Lara_c, uite si explicatia: o doamna educata nu iese sa se planga in spatiul public ca, daca face mai mult de 1 copil, ar putea fi confundata cu o tiganca sau o sectanta si ca asta nu e drept, fiindca ea nu-i ca alea.
Nu de alta, dar s-ar putea ca in spatiul public sa fie in tribune si sectanti si tigani si, cum acestia sunt needucati, parasesc tribunele fara sa li se mai fi ridicat oleaca nivelul educatiei.
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui psichoMom Lara, eu cred ca am inteles la ce te referi, si daca nu e asa, te rog sa ma corectezi. Exista in Romania, si nu doar in Romania, sunt convinsa, un numar de femei (in special din zona rurala dar nu numai) cu o educatie precara sau care doar sufera de lipsa acuta de informatie. Multe dintre ele nu-si doresc asa de multi copii, dar neavand cunostinta despre mijloacele de contraceptie moderne, fac copii pe banda rulanta desi de cele mai multe ori nu au cu ce sa-i creasca... Aici nu ma refer in niciun caz la membrii sectelor religioase unde treaba tine de credinta sau la etnia rroma unde tine de traditie. Imposibil sa nu fi intalnit in viata voastra astfel de familii... Multi dintre ei isi cresc copiii asa cum pot, ii iubesc si nu-i abandoneaza, dar probabil ca daca ar fi avut parte de mai multa informare, nu ar fi facut atat de multi... Alte femei, insa (si stiu un caz dramatic) ii fac si apoi ii abandoneaza unul cate unul la casa de copii. Aste nu inseamna, Lara ca daca tu, de exemplu, iti doresti mai multi copii, sa te lasi influentata de gura lumii... Atunci cand ii faci pentru ca asa iti doresti, chiar nu inteleg de ce cineva te-ar judeca. |
Psichomom, cunosc situatia acestor familii.Cum spuneai si tu, mai toti am auzit de ele.Sunt si eu de parere ca planificarea familiala si contraceptia sunt informatii esentiale la care tb sa aiba acces toate femeile lumii.(poate la asta se referea Denziel, ca ingnor planningul familial si contraceptia, cand mi-a spus ca ar fi bine sa nu mai creasca si alti viitori adulti ca mine).
Chiar din primul post am spus , si am repetat ca tin cont de circumstantele financiare.
Eu personal, nu sunt pro avort, tocmai pt ca cine nu isi doreste copii are o gama variata de contraceptive la dispozitie.Nici nu as condamna pe cineva care a facut.Nici nu il propovaduiesc .
Ce vroiam eu sa spun insa este, ca, exista oameni educati, cu facultate poate chiar si studii post universitare, care, isi doresc, isi planifica, isi permit sa creasca mai multi copilasi.Si acestia (unii dintre ei) sunt priviti ciudat.Citeste postul Aditei.
Exact la asta ma refeream.
Iar daca apuci sa spui ca ai vrea mai multi pana sa ii ai, tot asa lumea se mira.
Nu era vb aici ca pe mine m-ar fi facut sa imi schimb planurile sau ideile unul sau altul.
gaba-rema spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
asta e propaganda a la malthus si e infirmata de realitate. planeta nu e suprapo****ta, ca altfel am fi toti inghetuiti in case cu alte trei familii intr-o camera. exista spatii enorme nelocuite inca, deci locul nu e problema. cu resursele ne-om descurca si, dupa cum vezi, vestul e mai constient de mediu decat lumea in curs de dezvoltare sau nedezvoltata. cine se duce de rapa e lumea intai, acolo e criza demografica. in rest, lumea "a doua" si "a treia" fac copii cum da Dumnezeu, fara nici o grija pentru lectiile de engleza, malthus, protectia mediului - alta sursa a zicerii ca numai cei fara educatie toarna la copii fara sa se gandeasca la cum o sa-i creasca. nimic |
De parca cineva se plângea de spatiu fizic!!
Cât despre "cu resursele ne-om descurca"... nu sunt asa de sigura.
Planeta e suprapo****ta, dar daca toti europenii au brusc chef sa faca 3,5 copii în medie, abia daca s-ar cunoaste la nivel global .
Dc. vb. de demografie mondiala, europenii nici nu conteaza, fie ca fac de 3 ori mai multi copii, fie ca isi fac toti histerectomie/vasectomie.
Astea-s cifrele!...
lara_c spune:
citat din mesajul lui denizel Lara_c, uite si explicatia: o doamna educata nu iese sa se planga in spatiul public ca, daca face mai mult de 1 copil, ar putea fi confundata cu o tiganca sau o sectanta si ca asta nu e drept, fiindca ea nu-i ca alea. Nu de alta, dar s-ar putea ca in spatiul public sa fie in tribune si sectanti si tigani si, cum acestia sunt needucati, parasesc tribunele fara sa li se mai fi ridicat oleaca nivelul educatiei. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Denziel, pai daca asta e explicatia ai inteles gresit.Eu nu imi fac probleme ca voi fi comparata cu o etnie sau o religie anume.Ci ma refeream la sensul peiorativ cu care au fost folosite aceste cuvinte.Chiar astazi si chiar pe DC.
Si asta am spus in bucatica la care tu ai dat citat, ca nu inteleg de ce unii trebuie sa ii jigneasca pe cei ce au mai multi copii/vor mai multi copii folosindu-se de de aceste 'categorisiri' dar in sens negativ.Cu siguranta nu au fost mentionate in sens pozitiv, sau normal, neutru.
Incercam sa ii raspund cuiva care ma acuza ca eu sunt cea care utilizeaza acest cuvant 'sectant' la modul peiorativ.Eu numai l-am preluat din alta postare.Si am deschis subiectul tocmai ca nu mi se pare ok categorisirea si discriminarea .
Deci eu nu sunt deloc de acord cu discriminarile, si nu m-as plange in spatiul public ca cineva m-ar confunda cu alta natie.
Nu stiu daca am reusit sa explic foarte bine,sper totusi sa intelegi ce am vrut sa spun.
Si ca sa iti demonstrez ca e f usor sa intelegi total gresit pe un forum, eu am inteles din postarea ta anterioara ca, eu nu ar mai tb sa am copii pt ca nu am habar de contraceptie si ei vor creste tot asa.
Dar lasand la o parte asta, eu cred ca o mama (doamna educata sau nu, nu are importanta) nu ar trebui sa ii spuna altei mame ca nu ar trebui sa mai faca copii de frica ca vor 'iesi' ca ea , mai ales in conditiile in care nu o cunoate personal.
ankalaura spune:
Eu nici daca as avea multi bani, nu ma simt in stare sa ma ocup de mai mult de doi copii. Pentru ca:
- cresele sunt putine si nu as putea spune ca mi-as lasa copilul fara grija la cresa... Sunt si crese in regula, dar majoritatea... stiti si voi
- la gradinita nu ti-l primeste decat de la 3 ani impliniti. Daca ai un copil nascut in octombrie, ti-l mai primeste cand o fi aproape de 4 ani
- o bona costa foarte mult, in conditiile salariilor de la noi. Are si bona dreptatea ei...
- gradinitele private costa si ele foarte mult. Daca la primul copil... mai merge..., de la al doilea lucrurile se complica - in conditiile unui salariu "normal" sa zicem (asta daca nu vrei sa iti dai tot salariul pe doua taxe la o gradinita privata)
- lucrurile se complica si mai tare cand primul copil intra la scoala... De unde se intoarce la 12. Asta daca nu scoti alti bani din buzunar pentru afterschool, caz in care nu am ajuns decat la situatia de mai devreme.
- bunicii nu ii avem aproape, si nici alte persoane pe care sa ne putem baza la nevoie.
- abia fac fata cu spalatul, calcatul, ordinea, curatenia, gatitul... la 4 persoane cu mine cu tot.
Dar cel mai complicat mi se pare cand esti singura toata ziua cu copiii...
In timpul saptamanii nu pot sa o duc nicaieri pe cea mare pentru ca sunt legata de cea mica, de orele ei de somn, de masa... In plus, mi se ridica parul in cap sa ma gandesc sa circul cu ele in mijloacele de transport - la tramvai mai ales fac o mare alergie...
Pana si la doctor e complicat cand e aglomerat... Nici una din ele nu are rabdare sa stea sa astepte una, doua ore, in fata cabinetului... Asa ca de multe ori ajung sa fac pentru cea mare programari la clinici private unde o consultatie cam ustura... Dar macar acolo o consulta in weekend sau seara dupa 7...
Era complicat sa ma duc dupa cea mare la gradinita cand ploua sau afara erau minus 10 grade si cea mica avea numai 3 luni. Uneori dormea la ora la care trebuia sa o iau pe cea mare. Asa ca uneori o tineam si pe cea mare acasa. Dar daca era la scoala?
Foarte complicat a fost intr-o zi in care mi-a fost cumplit de rau, nu ma puteam ridica din pat de durere si de rau. Cea mare s-a descurcat... cea mica... am avut noroc ca nu misuna inca prin casa... In acea zi a trebuit sa vina sotul meu mai devreme acasa, dar de regula nu prea poate sa faca asta...
Cand am zis la serviciu ca sunt insarcinata, au afisat niste zambete asa de "spontane"... Nu cred ca ma asteapta cu drag inapoi, si oricum au angajat pe altcineva pe postul meu deja. Asta acum, ca la prima sarcina, la scurt timp dupa "veste" ne-au pus pe toti sa ne dam demisia si sa semnam contracte pe durata limitata. Cum vine asta o sa va intrebati? Ei uite ca se mai intampla... Si cand nu poti sa iti gasesti un serviciu chiar batand din degete,... cam dansezi asa cum iti canta ei... La fel cum inca in foarte multe firme se plateste la negru si azi si o sa se mai plateasca la negru mult timp de acum inainte.
Ma rog, si lista ar putea continua.
Probabil ca multe familii se confrunta cu astfel de situatii. Si desigur, devine oarecum ciudat sa vezi doi soti cu mai mult de 3 copii dupa ei.
In plus, romanul are o inclinatie deosebita pentru capra vecinului - da' de ce are atatia copii? Da' de unde are bani sa ii creasca? Sigur e ceva necurat la mijloc...
Acuma... ca unii isi exprima mai elegant sau mai "abrupt" punctul de vedere, sau ca nu si-l exprima deloc, e alt aspect.
Sunt numai niste puncte de vedere.
psichoMom spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui lara_c
Psichomom, cunosc situatia acestor familii.Cum spuneai si tu, mai toti am auzit de ele.Sunt si eu de parere ca planificarea familiala si contraceptia sunt informatii esentiale la care tb sa aiba acces toate femeile lumii.(poate la asta se referea Denziel, ca ingnor planningul familial si contraceptia, cand mi-a spus ca ar fi bine sa nu mai creasca si alti viitori adulti ca mine). Chiar din primul post am spus , si am repetat ca tin cont de circumstantele financiare. Eu personal, nu sunt pro avort, tocmai pt ca cine nu isi doreste copii are o gama variata de contraceptive la dispozitie.Nici nu as condamna pe cineva care a facut.Nici nu il propovaduiesc . Ce vroiam eu sa spun insa este, ca, exista oameni educati, cu facultate poate chiar si studii post universitare, care, isi doresc, isi planifica, isi permit sa creasca mai multi copilasi.Si acestia (unii dintre ei) sunt priviti ciudat.Citeste postul Aditei. Exact la asta ma refeream. Iar daca apuci sa spui ca ai vrea mai multi pana sa ii ai, tot asa lumea se mira. Nu era vb aici ca pe mine m-ar fi facut sa imi schimb planurile sau ideile unul sau altul. |
Lara, draga mea, deci clar am inteles gresit motivatia postarii tale initiale. Credeam ca te referi la criticile ce se aduc in general familiilor cu multi copii, copii facuti din ignoranta, lipsa de cultura, informatie, etc si care ulterior nu au o viata prea fericita din cauza saraciei sau lipsei de afectiune... La asta credeam ca te referi atunci cand spuneai ca oamenii cu mai multi copii sunt considerati lipsiti de cultura...
Daca te referi la familiile educate, care chiar isi doresc acesti copii... atunci nu mai inteleg nimic... Dupa parerea mea este o falsa problema... Gura lumii multe spune si daca ne-am lua dupa ea poate nu am mai face mute lucruri... nu doar copii... Iarta-ma dar e absurd si chiar nu inteleg de ce ti-ai face tu, ca o femeie destupata la minte ce esti, probleme pentru ce crede lumea... Despre tine, de spre altii... ca fac copii, sau ca nu fac... ca fac 2, 3 sau 15, atata vreme cat copiii aceia sunt niste copii doriti...
Aaaa, ca sunt priviti ciudat unii care nu au copii si spun ca vor multi... hehe!!! Da, stiu cum e... si eu cand eram pustoaica mi-as fi dorit cel putin 3... dupa ce l-am avut pe fi-miu, mi-a trecut... nu pentru ca nu iubesc copiii ci pentru ca odata avand unul, mi-am dat seama ce mare raspundere e sa-l cresti si sa-l educi, si am ales sa ma rezum la a o face bine doar cu el, decat sa o fac prost cu 3, din "incompetenta"
XIO spune:
citat din mesajul lui lara_c Am observat demult tendinta in Romania ca familiile sa aiba un singur copil.....MAXIM 2....Femeile cu mai multi copii sunt considerate lipsite de educatie.Sau sectante... Am observat reactia unora dintre cunoscuti cand le spun ca as mai vrea un copil...ceva de genul....'cum tu...pai la educatia ta...unul...ca deja 2 e prea mult...'.Sunt de-a dreptul socati cand le spun ca poate vom avea trei.Depinde fireste de circumstantele din acel moment.Dar mi mi-ar placea sa am 3. Adineauri am citit chiar pe DC , la un alt subiect negru pe alb scria ca 'tiganii fac multi copii din lipsa de educatie'- o sa spuneti, era vb de cu totul altceva.Da, stiu... O replica la aceasta postare insa ....ii compara pe acestia cu cei care fac multi copii din convingeri....religioase. Dar oameni care vor 3 poate 4 fiindca se iubesc si le plac copiii nu exista? Ii considerati pe cei cu 3 sau mai multi copii inferiori si needucati? Care este reactia daca o femeie despre care poate ca nu ati spune ca are copii deloc va spune nonsalant ca are 3 (am avut eu o colega in Ro, avea gemeni intr-adevar si un copilas mai mare dar arata ca o pustoaica la liceu)Cum reactionati si mai ales cum ganditi ? Celor ce au mai multi copilasi, vi s-a intamplat ca lumea sa va considre ciudati, inferiori, needucati? |
Eu nu sunt o child lover, dar in viziunea mea prea multi copii inseamna 10 .
Bine , la mine maximum 2 vreau , dar la alte persoane peste 10 mi se pare putin ciudat.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
gaba-rema spune:
Nimeni nu-si aduce aminte ca pe vremea lui Ceasca nu mai stiau ce sa faca femeile sa "nu ramâna"? Si atât se straduiau, încât si cei care voiau 2, ajungeau sa îmbatrâneasca tot cu un copil.
Reactia imediat dupa liberalizarea avorturilor? 1 milion de întreruperi doar în 1990...
Toti cunoscutii parintilor mei aveau 1, maxim 2 copii. Eu am un frate. Am cunoscut o singura familie cu 3 copii (care sunt pe la 40 de ani acum) si într-adevar era ceva senzational :)
Deci treaba e mai veche si e legata de faimosul "Decret". Vad ca nimeni nu a pomenit de "Decret" si consecintele lui pe termen lung, la nivel de mentalitate a familiilor.
...
In alta ordine de idei, lucrez cu f.multi expati (cam între 35-50 ani), care se mira ce putini copii au românii. Ei tind sa aiba 3 per cuplu (cica la al treilea copil, practic se pot lasa de serviciu, datorita alocatiilor si premiilor de la statul lor ... asa ca au tras tare oamenii :)
Asadar, mai conteaza si starea economica a momentului, dar si istoria recenta.
PS: ce mi se pare mie curios: se vorbeste de "sectanti" ca fac multi copii din motive religioase... dar presupun ca sunt multi intervenienti pe aici care se considera ortodocsi, eventuali buni ortodocsi. B.O. nu admite avortul, evident, dar nici vreuna din caile de îmiedicare a sarcinii - nici macar regula calendarului, nota bene.
Cum reusesc deci coplesitoarea majoritate a cuplurilor din România sa nu "ramâna" decât de 1 maxim 2 ori? Sau fac oarece rabat la contraceptie, mai curând??
În orice caz, ar face mai bine sa nu spuna ca "sectantii" fac copii din motive religioase, pt. ca sunt cu musca pe caciula... caci si ei ar trebui sa faca la fel... adica sa faca atâti copii câti vin la rând .
Ortodocsii practicanti, sinceri si integri asa fac!
PS: asta nu înseamna ca eu sunt împotriva contraceptiei, din contra (dar eu sunt agnostica, sa stiti). Remarcam doar un fel de lejeritate în ajustarea poruncilor Sf.Biserici... si categorisirea acelora care fac cum cere biserica-mama drept "sectanti", "fanatici" mai stiu eu cum...