Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(2)

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cocochannel spune:

Buna! Caut niste raspunsuri la problema mea,si sper ca ma veti putea ajuta.
Sint angajata din data de 17 noiembrie 2008,sint insarcinata si data probabila a nasterii este de 12 ianuarie 2010.
Ceea ce ma intereseaza este de la ce data voi putea sa imi iau concediul prenatal,dar cumulat si cu cel de odihna (care este perioada legala pentru cel de odihna?),dar sa pot beneficia si de cele 12 luni lucrate consecutiv.
Adica ar trebui sa lucrez intii 12 luni,dupa care imi voi putea lua prenatal? (pina in noiembrie).
Imi pot lua,de exemplu,concediul de odihna in octombrie,dupa care sa beneficiez de cele 63 de zile?
In fine,de la ce data as putea "pleca" de la serviciu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

DECI:
cocochanelConcediul medical se calculeaza folosind baza de calcul formata din salariile brute pe ultimele sase luni anterioare primei zile de concediu medical impartit la numarul de zile lucratoare.Indemnizatia de crestere copil se calculeaza ca 85% din venitul net pe ultimele..12 luni anterioare lunii nasterii copilului.
Tu nasti in ianuarie 2010 deci ai stagiul sipoti beneficia de concediu conform legii..concediul de odihna se acorda proportional cu nr.de zile lucrate.si de vechime...si este stagiu deci poti sa-ti iei concediu de odihna si apoi concediu...sarcina....85% se plateste.si da la Crestere copil se ia in calcul si perioda de concediu de sarcina.Si trebuie sa ai grija sa-ti ramana 42 de zile dupa nastere....in concluzie ai dreptul la 84 zile medical inainte cam trei luni si jumatate inainte de nastere..cu tot cu maximul de concediu de odihna adica 21 de zile...cam jumatatea lui octombrie...
Irinaa
Veniturile la care se platesc impozite sunt asimilabile la calculul concediului....cel putin cand lucram eu asa era...deci ai dreptul...

Madalina s37Eva-Maria

CEZARIANA 14.08.2008 la 38 s si 2 zile..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

buna seara
am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva
am fost la firma si i-am spus contabilei noastre despre cei 15% pt 6 saptamani care ar trebui suportati de angajator si de prima de nastere,iar ea mi-a spus ca la noi este prea mica firma ,nu are decat 13 angajati,si ei nu au contract colectiv de munca asa ca eu nu beneficiez nici de cei 100% timp de 6 saptamani ,nici de prima de nastere
este adevarat? si ce pot face in cazul in care refuza categoric sa imi dea acesti bani?
va multumesc mult,mult de tot

MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si 36+cu codite maria-lavinia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

spune-i contabilei ca daca firma e mica si nu are contract colectiv de munca, atunci se supune prevederilor Contractului colectiv de munca la nivel national 2007-2010... oricum, tu trebuie sa faci cererea in scris invocand CCMN si sa insisti sa-ti dea numar de inregistrare... in rest, vor fi obligati sa se intereseze de aspectul asta si dupa ce vor afla, iti vei primi drepturile.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 24+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MIRCLAU spune:

iti multumesc din suflet pt promptitudine si pt raspunsul concret

MIRELA mami de andreas nazdravan 10.09.2005 si 36+cu codite maria-lavinia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simi_for spune:

imi cer scuze pt insistente dar nu am gasit in alta parte raspuns la intrebarile mele, va rog sa nu treceti cu vederea mesajul meu
lucrez pe perioada determinata pana la 31 august 2009, in prezent sunt in concediu prenatal, am inteles ca de la 1 sept. casa de asigurari imi va plati concediul direct.intrebarea mea este cand trebuie sa ma prezint la ei si ce acte trebuie sa duc, sau doar foaia de concediu medical?
cealalta nelamurire este daca nasc dupa data de 31 august mai beneficiez de prima de nastere.
va multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

SIMIFOR DIN cate imi aduc eu aminte tu lucrezi in invatamant..mergi si te intereseaza exact la casa de sanatate ce acte iti trebuie..exact...eu nu le stiu...si ce intelegi tu prin prima de nastere ca la stat nu exista aceasta prevedere ca nu exista contract colectiv de munca....deci....

Madalina s37Eva-Maria

CEZARIANA 14.08.2008 la 38 s si 2 zile..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simi_for spune:

eumada, iti multumesc pentru raspuns, dar avem contract colectiv de munca in invatamant, in care este sti****ta aceasta prima de nastere, eu nu stiu daca mai pot intra in posesia ei daca nasc dupa 31 august, avand in vedere ca eu lucrez pe perioada determinata pana la aceasta data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mony08 spune:

Am si eu o intrebare : unde scrie ca la indemnizatia de maternitate se plateste pe langa cei 85% din brut si 15% fiind angajatorul obligat?
Multumesc

Mony de Denis Adrian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monis5 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mony08

Am si eu o intrebare : unde scrie ca la indemnizatia de maternitate se plateste pe langa cei 85% din brut si 15% fiind angajatorul obligat?
Multumesc

Mony de Denis Adrian

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC nr. 2.895 din 29 decembrie 2006
la nivel national pe anii 2007-2010
ART. 66
(1) Īn cazul īn care salariata se afla īn concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia sa acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamāni.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

Mergi la inceput