Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(2)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crocodana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Avalon

Crocodana, acum am inteles de ce e dezavantajos pentru tine, pentru ca exista variatii mari intre veniturile lunare, cand peste plafon, cand sub plafon... eu calculasem pentru un venit lunar relativ constant si intotdeauna peste plafon...

Legea e clara: media se plafoneaza, si nu salariile care alcatuiesc media. Poti sa le dai cu textul in cap sa priceapa (desi tare mi-e teama ca e problema de soft, adica aceste indemnizatii sunt calculate de un program informatic prost configurat, si nu manual):

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, actualizata cu modificarile ulterioare:

Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10.

eu zic ca e nu e nimic interpretabil aici... poate doar o analiza gramaticala, caci "pana la limita..." se refera la baza de calcul (adica la medie), si nu la veniturile lunare.

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 22+

Exact!
asa este, m-am gandit eu ca ai luat in considerare numai salarii mari si atunci intr-adevar nu prea conta.. (probabil d-asta m-ai intrebat daca lucrez in parlament?!)
si mie mi se pare extrem de clar ce scrie in lege, am rugat o contabila sa-mi faca calculul, l-a facut intr-o soft..si a dat la fel ca mine, adica nu mi-a plafonat venitul absolut deloc..

pe cai neoficiale insa (inainte de primi fluturasul) am rugat persoana care se ocupa de salarii la noi sa calculeze si mi-a facut gresit ...acu chiar nu stiu ce sa fac..ca ar trebui sa astept fluturasul ca sa fac o hartie oficiala sa mi justifice modul de calcul pt ca nu cred ca voi reusi sa o lamuresc pe tipa ca a calculat gresit...e tare tafnoasa si

am citit legea si normele de zeci de ori inainte de a posta..argumente zic eu ca am..numai ca am aflat de alte doua cazuri care au patit la fel si nu au rezolvat nimic..
acu eu nu mai inteleg cum institutii diferite calculeaza diferit dupa aceeasi lege..face fiecare cum il taie capu?
d-asta sunt derutata....sper sa imi raspunda si Marius..
iti multumesc inca o data!
si indiferent de solutie va tin la curent pentru ca e important si pt alte fete sa stie..

34+ fericita mamica de jucausa
Maestrii se dovedesc in lipsa mijloacelor!
Jucausa mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monis5 spune:

Citat:

Crocodana, acum am inteles de ce e dezavantajos pentru tine, pentru ca exista variatii mari intre veniturile lunare, cand peste plafon, cand sub plafon... eu calculasem pentru un venit lunar relativ constant si intotdeauna peste plafon...

Legea e clara: media se plafoneaza, si nu salariile care alcatuiesc media. Poti sa le dai cu textul in cap sa priceapa (desi tare mi-e teama ca e problema de soft, adica aceste indemnizatii sunt calculate de un program informatic prost configurat, si nu manual):

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 22+

Corcodana, nu ti-am mai scris aseara... exact asta vroiam si eu sa spun, ca in lege e asa cum zici, cum zice si Avalon, insa softurile sunt configurate a.i. plafoneaza venitul lunar. Nu ca as fi incercat 10 softuri, dar ce am incercat nu e suficient de 'inteligent' incat sa zica: a, uite, aici trebuie plafonata media si nu venitul lunar... Acuma eu ma bucur ca nu am nici un caz de asta la munca, pentru ca efectiv nu stiu cum as putea 'convinge' softul sa calculeza altfel decat stie el... Trebuie sa mai sap...

monis 25

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

De problema transpunerii intr-un program /aplicatie informatica s unor legi sau modificari de legi m-am confruntat si eu... softistul, cand configureaza programul vine si cere detalii concrete (cu exemple, in cifre) de la omul care utilizeaza programul si care ii "traduce" programatorului ce vrea sa zica legiuitorul... apoi softistii transpun ceea ce li s-a spus in program, si rezultatul poate fi unul eronat, cum e in cazul nostru. Toate acestea pentru ca cel care a "tradus" legea nu a inteles toate aspectele... Iata-ne in situatia de a fi lipsite de niste drepturi legale firesti... Cu cine ne luptam? Noi nu avem o relatie cu informaticianul, avem o relatie directa cu angajatorul, pentru ca angajatorul a avizat o aplicatie care calculeaza niste drepturi incorect.

Avalon 22+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui crocodana

Citat:

Crocodana, salariul minim pe economie e 600 lei acum. Baza de calcul la care se aplica 85% pentru calculul indemnizatiei de maternitate este:
- media ultimelor 6 salarii brute;
- dar nu mai mult de contravaloarea a 12 salarii minime pe economie, adica 12x600=7200 ron.
Cu alte cuvinte indemnizatia lunara de maternitate nu poate depasi 85% din 7200 ron, adica 6120 ron, indiferent cat ai castigat tu in ultimele luni.
Fie ca au plafonat fiecare salariu din cele 6 salarii la suma de mai sus (7200 ron) si apoi au facut media lor, fie ca au plafonat media celor 6 salarii, rezultatul matematic este acelasi, ghici de ce? Pentru ca inmultirea este distributiva.

Apropo, lucrezi in Parlament?

Avalon 21+

multumesc pentru raspuns,
nu nu lucrez in parlament...
o fi inmultirea distributiva dar nu merge..
iti dau un ex..
sa pp ca veniturile sunt:
8000
2000
2000
2500
9000
10000
facand un calcul grosso modo (nu cu nr de zile ca e tot pe acolo) total e 33500, impartit la 6 este 5583. 85% este 4745
daca imi plafoneaza fiecare luna
7200
2000
2000
2500
7200
7200
total este 28100/6=4683 rezultand indemnizatia 3980
si nu mai e deloc acealsi lucru..

eu din lege inteleg asa cum ai scris si tu la inceput..
baza de calcul reprezinta medie pe 6 luni, nu mai mult de 7200,apoi 85% din 7200 intr-adevar nu poti lua mai mult de 6120.

crede-ma either way m-ar interesa f tare sa identifc in lege sau in norma de aplicare paragraful cu plafonarea venitului lunar..pt ca nici vb de asa ceva..nu sunt contabil si nici jurist insa vreau sa inteleg de ce s-ar plafona veniturile lunare cand e clar vb de medie...

multumesc frumos

Jucausa mea

Am facut o simulare pe datele de mai sus

www.romleas.ro/crocodana

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Marius multumesc frumos pentru intelegere, raspunsul extrem de prompt si pt detalii!

Moni, Avalon,inteleg unde e problema!ce as putea sa fac in situatia de fata? diferenta intre lege si soft, real, ma "costa" apx 2000 ron.
mult pt unii, putin pt altii, insa stiu ca am muncit pentru fiecare banut si nu imi vine sa renunt usor! acum cu atat mai putin cu cat devine clar ca e o pb.
In acest moment am trei simulari, cea trimisa de Marius, cea de la locul de munca care fac la fel plafonarea venitului lunar, si cea facuta de o cunostiinta, banuiesc ca in alt soft, care plafoneaza media. Pur si simplu nu mai stiu ce sa cred..

M-am hotarat sa intreb maine la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate am vazut pe site ca exista Directia Juridic si Contecios. Alta problema neclara, concediul de maternitatea are continuitate (cred ca asa se bifeaza pe formular sus in dreapta). Ramane venitul calculat initial sau se recalculeza lunar?

Imi doresc sa scap o data de problema asta si poate capat maine niste raspusuri.
Va tin la curent,

toate bune si again, thx a lot!

Jucausa mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

Mda... probabil ca daca mai intrebi inca 4 persoane care utilizeaza un program informatic sau care calculeaza manual salariile si indemnizatiile, vei primi tot 2 modalitati de calcul, din pacate... sau e posbil sa mai apara si a 3-a modalitate, gresita, normal...
Te rog, Crocodana, daca obtii vreun rezultat cu Casa de Sanatate sa ne comunici si noua... acum, ca ai pus problema, am descoperit ca exista si la mine implicatia asta...

Avalon 22+

Mergi la inceput

Sigur!
Asa e corect sa va anunt, am gasit de nenumarate ori raspunsuri la intrebarile mele pe acest forum si se pare ca e randul meu sa vin cu rapsunsuri..

tine-mi pumnii sa gasesc o solutie..

Jucausa mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Vreau sa intreb si eu ceva: concediul medical este plafonat ? Daca da, la ce suma ?

Adica daca ai un salariu net de 100 milioane primesti pt. concediu medical 75 milioane ?

Multumesc frumos

Ingrid

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

CONCEDIUL MEDICAL CARE ARE ACELESI COD 08 DE EXEMPLU SI CARE MERGE IN CONTINUARE ASA CUM ESTE BIFAT SUS LA RUBRICA INITIAL SAU IN CONTINUARE NU SE RECALCULEEAZA IN FIECARE LUNA.DACA SE SCHIMBA CODUL SA ZICEM DE LA BOALA OBISNUITA LA 08 MATERNITATE.....ATUNCI DA.....SE REFACE BAZA..DACA NU NU SE REFACE SE MERGE IN CONTINUARE..

Madalina s36Eva-Maria
AMR 14 ZILE

Mergi la inceput

eumada multumesc pentru raspuns...
e bine ca macar in aceasta privinta am o certitudine
dupa doua zile de telefone catre CNAS si CASMB am reusit sa vorbesc cu o doamna carea parea informata si care mi-a spus ca se face plafonarea venitului lunar, ca asa zice legea...
acu daca ei au scris legea neclar si ambiguu...banuiesc ca nu mai are rost sa continui...nici nu stiu ce as putea sa fac..

multumiri pentru informatii si suport!

Jucausa mea

Mergi la inceput