ser fiziologic sau apa distilata

ser fiziologic sau apa distilata | Autor: mihuta

Link direct la acest mesaj

Fetita mea de 1 an si 5 luni are febra de 3 zile, cate un scaun moale pe zi, plus vreo doua episoade de voma.A fost diagnosticata cu gastroenterocolita acuta si am inceput tratament injectabil cu ampicilina. Am doua intrebari:
1.din punct de vedere al durerii este vreo diferenta daca se foloseste apa distilata sau ser fiziologic la reconstituirea pulberii ? Mi-a spus un prieten ca serul fiziologic ustura mai tare, dar asistenta care face injectiile spune ca apa distilata e mai dureroasa
2. am remarcat ca folosea 5 ml de solutie pentru reconstituirea pulberii desi pe prospec scrie 1.5-2 ml. Asistena mi-a spus ca e prea concentrata doza (ceea ce n-are nici un sens pentru ca ampicilina ca atare e aceeasi) si ca doare mai tare cu mai putina dilutie. E adevarat?

Mi se par ingrozitor de traumatice injectiile si as face orice sa le fac mai putin dureroase, am incercat sa-i punem branula la mana si nu am reusit, s-a spart vena si n-am avut inima sa mai incerc o data. Este prea mica sa poata spune cum e mai suportabil asa ca poate ma ajutati voi cu vreo informatie.

In plus sunt si tare dezamagita ca dupa 6 injectii (din 20 prescrise) nu vad nici o ameliorare vizibila, febra o tin sub control tot cu antitermice, continuam cu un scaun moale pe zi, ba azi am avut chiar doua, si singurele ore cand se simte cu adevarat bine sunt cele de dupa administrarea supozitorului cu nurofen.

mami de Sophia

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Nu am auzit sa existe vreo deosebire la capitolul durere. In general cred ca e o idee buna sa urmezi intructiunile din prospect.

Noi nu mai facem DELOC injectii intra-muscular cu antibiotice, nici la adulti dar mai ales la copii . In urma unor studii s-a observat ca nu exista deosebire intre eficacitatea antibioticelor orale si celor intra-musculare. Cu antibioticele intra-venoase este o cu totul alta poveste. Eu nu as accepta tratamentul cu antibiotice intra-muscular.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihuta spune:

Multumesc de raspuns.

Prospectul mentioneaza ambele optiuni, apa distilata sau serul fiziologic fiind la fel de eficace pentru dilutie.

S-a ales administrarea intramusculara pentru ca cea orala nu era posibila din cauza de varsaturi. In plus n-am reusit niciodata sa ii dau vreun medicament pe gura, toate antitermicele le folosesc sub forma de supozitor. Daca reusesc sa ii bag lingurita sau seringa speciala in gura, tot nu reusesc sa o fac sa inghita, tine in gura cat poate apoi scoate tot afara.

mami de Sophia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alimaxi spune:

Doamne....ingerasul mic...!

Nu stiu ce si cum doare mai tare, si va doresc sa scapati cat mai repede de acest cosmar!
Curiozitatea mea este de ce i s-a prescris ampicilina injectabil pentru gastroenerocolita?
Maxi a avut de mai multe ori(prima data atat de grav incat voma cam din 5 in 5 minute....chiar si noaptea....ii dadeam apa cu lingurita sa nu se deshidrateze si o voma...)
Eu stiu ca important e scaderea temperaturii(cu supozitoare e perfect), hidratare(F.IMPORTANT). Daca vomita ii dai apa, ceai cu lingurita, des.
Nu vreau sa-ti dau sfaturi, ca nu sunt medic, dar eu as intrerupe urgent tratamentul(s-a chinuit deajuns, saracuta), as mai intreba odata pediatrul....
Si un scaun moale pe zi, si 2 episoade de voma...cchiar nu e grav deloc...nu e bine...dar se poate si mai rau, crede-ma.
I-am mai dat ceai de fenicul(cred ca se numeste in ro.) iar daca se agraveaza cu voma, sunt si supozitaoere contra...parca vomex, intreaba la farmacie.
Si inca o data, cel mai important e sa fie hidratata bine!Nurofen, paracetamol pt.scaderea febrei, multe, multe lichide.....si multe nu ai ce face in rest, decat sa astepti sa treaca....
Si sa ai grija ca e tare contagioasa.....

Sanatate multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihuta spune:

Multumesc de urari.

Am intrerupt administrarea injectabila (de la ultima injectie pot spune ca am vazut o diferenta, e mai putin dureroasa cu apa distilata, in dilutie corecta de max 2 ml si daca e facuta incet), continuam cu administrare orala. Prima doza orala a fost cu tot atatea lacrimi ca o injectie, dar macar stiu ca n-au fost de durere, la a doua am avut surpriza sa vad o oarece cooperare dupa ce i-am repetat la nesfarsit ca trebuie sa luam siropul ca sa nu facem injectii.

Si eu am ramas inca nelamurita cu diagnosticul, am tinut-o initial 2 zile doar pe antitermice si febra a scazut de la 39.9 pe la 38.5 dar la sfarsitul celei de-a doua zi starea ei s-a inrautatit brusc, a vomat si se simtea rau, asta a fost si motivul pentru care n-am mai asteptat si cea de a treia zi fara antibiotic. Ghinionul a fost sa fie seara inainte de 1 mai asa ca singurul pediatru disponibil a fost la urgente. Pe diagnistic scria gastroenterocolita acuta si angina acuta, desi n-a vazut rosu in gat, doar a comentat ca amigdalele par usor marite. Din punctul meu de vedere corect ar fi fost sa o hidrateze cu o perfuzie in ambulatoriu cateva ore, sa adauge antibioticul si sa lase cateterul in vena pentru urmatoarele doze. Norocul nostru este ca Sophia este inca alaptata (desi doctorita a fost dezaprobatoare si a recomandat sfanta formula fara lactoza), altfel nu stiu cum ar fi rezistat aproape o saptamana fara pic de mancare si doar cu cateva guri de apa pe zi.

Febra nu a scazut complet nici pana azi, deci probabil antibioticul devenea oricum inevitabil, dar modalitatea de administrare a fost cea mai brutala.

Inca o data multumesc de urari.

mami de Sophia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_yasmi spune:

offf mihuta, imi pare tare rau ca trebuie sa treaca prin asta sophia. ii dorim sa se faca bine cat mai repede

_
"Inima mamei este un adanc abis la capatul careia gasesti de fiecare data iertare!!"

happy mom Lavi si buburuza mica Iasmina Alissa 31.10.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihuta
S-a ales administrarea intramusculara pentru ca cea orala nu era posibila din cauza de varsaturi. In plus n-am reusit niciodata sa ii dau vreun medicament pe gura, toate antitermicele le folosesc sub forma de supozitor. Daca reusesc sa ii bag lingurita sau seringa speciala in gura, tot nu reusesc sa o fac sa inghita, tine in gura cat poate apoi scoate tot afara.

2 episoade de varsatura in 3 zile nu justifica administrarea intramusculara, parerea mea. Daca fetita ta nu vrea sa ia medicamentul, pune-l in putin suc sau ceva care sa mascheze gustul si ofera-l asa. Si eu am avut aceasi problema cu refuzul medicamentelor si am rezolvat amestecandu-l cu putin suc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Insista pentru branula. Se pot gasi alte vene, la picior la talpi, chiar si pe cap desi parintii in general accepta cu greu privelistea. Injectiile intramusculare sunt extrem de pacatoase. Si dureroase si prost facute pot creea necazuri majore.
Pentru durere o poti rezolva cu patch-uri de anesthetic local: http://www.emla.com.au/what_is_emla/
Sunt ok de la nou-nascuti la termen.

Totusi exista riscuri legate de proasta facere a injectiilor intramusculare. Procedura este banata pentru bebelusi si copii mici in US cel putin. Se poate atinge nervul sciatic sau chiar osul.
Fii atenta la orice episod de inflamare a piciorului.

Episoadele de voma nu par prea repetate. Incearca pusul in ceva de alt gust mai puternic sau cumpararea altui antibiotic cu alt gust

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Daca manifestarile pe care le spui tu se datoreaza unei infectii cu rotavirus atunci evolutia poate fi complicata.
Totodata, daca persista dupa 2-3 zile de antibioterapie atunci inseamna ca aceasta nu are efect asupra infectiei respective
Sfatul meu este sa incerci sa ajungi cu copilul la un spital de pediatrie pentru o reevaluare a starii clinice si a tratamentului (inclusiv la modul de administrare a acestuia)

Multa sanatate si atentie mare la aportul de lichide (dai sa bea cat mai mult chiar daca varsa) iar mancarea sa nu fie desarata, dimpotriva.

Mergi la inceput