Intrebare
Raspunsuri - Pagina 2
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kid Nu e o lege care spune ca persoanele cu studii superioare sa nu aiba salariu mai mic de 1000 de lei? Stiu ca se discutase la un moment dat, dar nu mai stiu daca s-a si aprobat. Stiti cumva despre ce lege e vorba? |
La asa ceva ma gandeam eu...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
ladyJ spune:
Din cate stiu,legea exista. O pers cu studii superioare TREBUIE platita pt un full time joob cu minimum 1500(eu asa stiam,sorry daca ma insel)
Pe de alta parte, daca un angajat aplica la un post de studii medii, adica accepta o retrogradare, de ce ar fi ilegal?
Legea cu pragul minim de salarizare este in favoarea angajatului si pT agajat, daca el nu are aceasta pretentie...nu vad unde ar fi ilegalitatea.
Ar mai fi varinata de a se angaja cu stidudii superioare pe un part time, deci bani mai putini.(daca despre asta e vorba)
Edit:
http://jobsbacau.blogspot.com/2009/01/noul-salariu-minim-pentru-angajatii-cu.html
Salariul se plateste conform fisei postului, nu diplomei-
Si mi se pare natural, adica daca eu am studii superioare si ma angajez ca secretara, cine imi da mie salariu de studii superioare?
Zic si eu..
tic_tac spune:
ba da, era ceva cu 800 si ceva de lei, dar ce te faci cind ai "nevinovati" cu o patalama si habar nu au de nimic in meseria lor ?
nu sunt cam mari pretentiile ptr. studii superioare ?
ralcat spune:
Din cate imi amintesc, daca ai studii superioare si postul cere studii superioare nu poti fi platit mai putin decat suma stabilita de lege. Dar e vorba de cumularea celor doua conditii: si post de studii superioare si studiile absolvite.
Daca insa postul este pentru studii medii, nu conteaza ca angajatul are studii superioare, angajatorul plateste conform cu fisa postului.
Fa Doamne o minune !
psichoMom spune:
Salariul minim la ultima modificare este de 600RON. Cel pentru studii superioare (cica mediu) este dublul lui adica 1200. Va spun sigur asta pentru ca eu, in caliate de angajat si angajator, in acelasi timp trebuie sa fiu la curent cu aceste modificari. Se discuta acum despre ridicarea minimului la 700 si mediului la 1400...
In privinta incadrarii, da, se poate. Pentru asta insa, conform legii, agajatul trebuie sa dea o declaratie cum ca este de acord sa fie incadrat pe un post inferior pregatirii lui. In practica insa... se poate si fara...
Ma iexista si practica incadrarii pe un post coresunzator studiilor, dar cu jumatate de norma... deci se ajunge la acelasi salariu pe cartea de munca, adica minim. Asa fac eu, caci fiind director general tr sa am studii superioare....
ladyJ spune:
Cunosc pe cineva in functia de director general si NU are studii superioare. Nu este asta o conditie, nicidecum.
Asa cum exista secretare cu facultatea de drept terminata asa exista si directori cu bacalaureat
Studiile sunt fix pix daca esti incapabil. Eu daca as face o angajare maine pe un post de conducere, nu m-as impiedica de dimploma candidatului. Mi-a fost dat sa am de lucru cu persoane cu master, care in domeniul lor habar nu aveau sa puna in practica teoria. Asa ca..
psichoMom spune:
LadyJ, m-am lovit in viata mea odata de o situatie, cand am fost la ITM sa inregistrez un contract de munca al unei colege pe un post de conducere, dar care nu avea studiile superioare terminate. NU au vrut sa mi-l accepte. Punct. Pentru ca nu este legal. In Romania exista un Nomenclator al Meseriilor care reglementeaza acest aspect. Cunostinta ta are si in contractul de munca aceasta functie? Eu stiu multe persoane care sunt pe anumite posturi, le indeplinesc cu succes, dar nu au acea functie si in hartii...
Nu degeaba, atunci cand se face o angajare, se cer un numar de documente, printre care si dovada studiilor (diploma). functionarele alea plictisite de la ITM se mai si uita pe hartoage...
mina spune:
Ilegal clar nu e.
O lege care sa reglementeze salariul minim in functie de ultima scoala absolvita exista. Nu mai stiu ce prevede, parca 1200 pentru cei cu studii superioare. Oricum e clar ca exista.
Dupa parerea mea, in ziua de azi (nu azi-azi cand e criza, in ultimii ani vreau sa zic) se bate un pic cam multa moneda pe studii. Pentru ca o mie o suta de facultati si mastere sunt nimica toata daca-ti lipsesc doua chestii esentiale: bunul simt si cheful de munca.
Da, probabil ca, pe acte si lege, nu poti fi incadrat in functii (inalte) de conducere daca nu ai studii superioare.
Insa suntem, multi dintre noi, reminiscente ale unei epoci in care se facea o facultate ca sa fie facuta. Am vazut multe persoane tinere, absolvente de 2-3 facultati plus ceva mastere, care aveau reale dificultati in abordarea practica a jobului, chiar daca era strict pe domeniul lor.
Este de dorit un director cu studii medii care munceste si are rezultate decat unul incadrat regulamentar cu studii superioare, dar care poarta dupa el si fumurile de superioritate aferente. Sau, invers, am toata stima pentru o secretara absolventa de facultate, atata vreme cat isi face treaba bine si e platita in consecinta.
Pe scurt: dintr-o lunga practica de angajator uimit de pretentiile tinerilor absolventi, sau de "mandria" studiilor superioare, cred ca studiile nu au foarte mare importanta.
Pana la urma conteaza aspectul material: atata vreme cat esti platit corect pentru ceea ce faci, nu cred ca deranjeaza pe nimeni sa fie pe un post sub calificarea pe care o are. Ca doar nu limiteaza nimeni nivelul superior al salariului.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui psichoMom LadyJ, m-am lovit in viata mea odata de o situatie, cand am fost la ITM sa inregistrez un contract de munca al unei colege pe un post de conducere, dar care nu avea studiile superioare terminate. NU au vrut sa mi-l accepte. Punct. Pentru ca nu este legal. In Romania exista un Nomenclator al Meseriilor care reglementeaza acest aspect. Cunostinta ta are si in contractul de munca aceasta functie? Eu stiu multe persoane care sunt pe anumite posturi, le indeplinesc cu succes, dar nu au acea functie si in hartii... Nu degeaba, atunci cand se face o angajare, se cer un numar de documente, printre care si dovada studiilor (diploma). functionarele alea plictisite de la ITM se mai si uita pe hartoage... |
Probabil ca e doar in ´´practica´´ cu functia respectiva, habar nu am, nu l-am intrebat niciodata. Nu te contrazic, eu la randul meu nu am fost pusa in sitiatia de a mi se refuza o angajare din acest motiv.(pentru ca chiar existau studii superioare pt functii inalte).
Oricum, pentru angajator nu este o conditie diploma. Cum spune Mina, altele sunt care-s importante. Acuma..daca pentru stat este asa de importanta diploma nu ma mai mira ca toti tembelii fac facultati.