spre ce ne indreptam?
Raspunsuri - Pagina 2
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deus La ce ma refer: acuma 100 de ani se povestea despre un viol care s-a petrecut candva saptamani sau luni in sir, daca se intampla o crima se discuta doua generatii, pe vremea lui Ceausescu daca auzeam de un accident aviatic ne cruceam o luna, daca auzeam de cineva cu cancer sufeream alaturi de bolnav... Acum, auzim zilnic zeci de stiri de genul acesta, |
Asta nu inseamna ca atunci nu se intampla nimic rau si ca oamenii erau mai 'buni' ci ca acum avem acces la informatie. Se intamplau si atunci o gramada de nenorociri si oamenii isi dadeau in cap ca sa fie primii la coada la banane, dar cine vorbea despre asta? Cine avea interesul sa mediatizeze situatii de-astea? In Romania nu se intampla nimic rau, totul era sub control, lupii si mieii se iubeau si se imbratisau.
Vorbesti despre crucitul in legatura cu prabusiri de avioane. Acum poti sa le vezi inregistrate si analizate in emisiuni de tipul 'Air Crash Investigation' de pe National Geographic. E asta un semn ca ne indreptam spre ceva sau altceva? Avioane s-au prabusit mereu dar nu stiam noi.
Lisaelisa, curentul emo e un curent importat si acolo unde s-o fi nascut el, nu mai era vorba de parinti stresati de conditiile economice.
Eu nu sunt de acord cu toata atitudinea asta de 's-a inrait lumea, dom'le'. Dupa mine, mai degraba 'toate-s vechi si noua toate', asa ca sunt cam de acord cu Eliza.
You cannot both dance and not pay the piper.
lisaelisa spune:
citat din mesajul lui Guestus Si cite divorturi sint...numai cazuri si cazuri. Pai era asa ceva acum 20-30 ani? |
Aici, ai dreptate.
Probabil fiindca femeile s-au emancipat si au inteles ca se pot descurca si singure, chiar daca au si copii.
lisaelisa spune:
Mihaelka,
Pt mine nu are importanta de unde isi trage originile acest curent emo, ci in ce a degenerat si ar mai putea degenera, daca noi, parintii, nu suntem atenti la copiii nostri, oricat de ocupati am fi.
oanamada spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mihaelka
Asta nu inseamna ca atunci nu se intampla nimic rau si ca oamenii erau mai 'buni' ci ca acum avem acces la informatie. Se intamplau si atunci o gramada de nenorociri si oamenii isi dadeau in cap ca sa fie primii la coada la banane, dar cine vorbea despre asta? Cine avea interesul sa mediatizeze situatii de-astea? In Romania nu se intampla nimic rau, totul era sub control, lupii si mieii se iubeau si se imbratisau. Vorbesti despre crucitul in legatura cu prabusiri de avioane. Acum poti sa le vezi inregistrate si analizate in emisiuni de tipul 'Air Crash Investigation' de pe National Geographic. E asta un semn ca ne indreptam spre ceva sau altceva? Avioane s-au prabusit mereu dar nu stiam noi. Lisaelisa, curentul emo e un curent importat si acolo unde s-o fi nascut el, nu mai era vorba de parinti stresati de conditiile economice. Eu nu sunt de acord cu toata atitudinea asta de 's-a inrait lumea, dom'le'. Dupa mine, mai degraba 'toate-s vechi si noua toate', asa ca sunt cam de acord cu Eliza. You cannot both dance and not pay the piper. |
Sunt de acord cu tine, dar trebuie sa luam in calcul ca "excesul" de informatie..adica tot ceea ce se poate vedea la Tv, pe internet, in ziare...da "idei" multor scelerati si incurajeaza violenta, lipsa de compasiune etc, etc....uite un exemplu...absolut infantil vei spune: baietelul prietenei mele are 4 ani si se uita la Cartoon Network...am fost la casa de la tara la niste prieteni vara trecuta si era plin de gaze (buburuze, paianjeni, muste...)..principala lui preocupare era sa omoare monstrii...si fiecare aveau o denumire..din desenele la care se uita el...adica buburuzele erau nu stiu ce mosntri care se transformau in nu stiu ce... Acum, vin si spun: si noi omoram gaze, le bagam in borcane, faceam tot felul de nazbatii ca experiment...in viziunea copiilor mici de azi gazele sunt doar niste monstri, roboti si tot felul de lucruri care TREBUIE UCISE! Nuanta intre cele doua generatii este fina, dar exista....
Eu nu sunt in continuare de acord cu ceea ce a spus Eliza...lumea intr-un fel s-a inrait...nu asa exagerat cum spunem noi...dar s-a dezvoltat pe parcurs o raceala si o indiferenta caracteristica omului "modern" care nu are timp sa "piarda vremea" cu nimicuri...si nu, nu suntem toti la fel asta mi se pare cea mai mare eroare...suntem diferiti (nu toti ucidem, nu toti violam, nu toti trecem nepasatori pe langa oameni care sufera sau sunt pe moarte, nu toti ne batem in casa proprie pana ne zdrobim capetele, nu toti ne legam copiii de pat cu lanturi...). Eu tare mi-as fi dorit sa vad o statistica a crimelor si violurilor de pe vremea lui Ceausescu comparata cu ceea ce se intampla acum...
Oana siCati mica (1 an si 8 luni)
CATI POZE NOI
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
Eliza5 spune:
si nu, nu suntem toti la fel asta mi se pare cea mai mare eroare...suntem diferiti (nu toti ucidem, nu toti violam, nu toti trecem nepasatori pe langa oameni care sufera sau sunt pe moarte, nu toti ne batem in casa proprie pana ne zdrobim capetele, nu toti ne legam copiii de pat cu lanturi...). Eu tare mi-as fi dorit sa vad o statistica a crimelor si violurilor de pe vremea lui Ceausescu comparata cu ceea ce se intampla acum... |
Eu ma refeream la altceva.
Si anume ca pusi in anumite situatii si expusi la anumite experiente, cam toti am face aceleasi lucruri.
Asta inseamna ca de fapt ne diferentiaza educatia si experienta, nu structura, nu esenta noastra. Nu ne nastem unii buni si altii rai.
Si nu as spune "nu toti ucidem" pentru ca as vorbi cu pacat. Poate nu am fost pusa inca in situatia de a ucide, asta este cu totul altceva.
Imi mentin parerea ca in esenta, suntem toti la fel :-) Iar cel care a trecut acum 5 minute indiferent pe langa un batran care zacea pe strada, poate ca acum 2 zile a salvat de la inec o fetita. Pe baza carora dintre cele 2 evenimente il judeci?
Azi e nesimtit ieri a fost erou. Maine va fi indiferent iar peste o saptamana va fi salvator. Nu ne defineste o singura ipostaza, iar nesimtitii adolescenti de azi vor construi pozitiv societatea de maine.
oanamada spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Eliza5
Eu ma refeream la altceva. Si anume ca pusi in anumite situatii si expusi la anumite experiente, cam toti am face aceleasi lucruri. Asta inseamna ca de fapt ne diferentiaza educatia si experienta, nu structura, nu esenta noastra. Nu ne nastem unii buni si altii rai. Si nu as spune "nu toti ucidem" pentru ca as vorbi cu pacat. Poate nu am fost pusa inca in situatia de a ucide, asta este cu totul altceva. Imi mentin parerea ca in esenta, suntem toti la fel :-) Iar cel care a trecut acum 5 minute indiferent pe langa un batran care zacea pe strada, poate ca acum 2 zile a salvat de la inec o fetita. Pe baza carora dintre cele 2 evenimente il judeci? Azi e nesimtit ieri a fost erou. Maine va fi indiferent iar peste o saptamana va fi salvator. Nu ne defineste o singura ipostaza, iar nesimtitii adolescenti de azi vor construi pozitiv societatea de maine. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Eliza...in primul rand nu-mi pune in carca firmatii pe care nu le-am facut...eu nu am facut adolescentii nesimtiti!
Am o sora vitrega adolescenta...este diferenta mare de varsta intre noi...si cu toate astea inteleg inca toate etapele prin care trece...mult mai bine si mai corect decat tatal meu sau mama ei...daca vei reciti ce am spus poate iti vei schimba parerea privind pozitia mea fata de adolescenti...
Cat despre explicatiile tale de acum...sunt cu mult diferite de cele doua fraze seci si sarcastice pe care le-ai scris mai sus...
Pana la urma Deus nu a vorbit de adolescenti sau de adulti ci de oameni in general...de modul in care, pe zi ce trece, alegem sa ne tratam viata, sa-i tratam pe cei din jur...si singurul lucru pe care eu l-am spus este acela ca depinde de noi cum va fi mai departe...pentru ca noi suntem cei care formam generatia urmatoare...cat despre cea de acum...astia suntem,nu cred ca exista miracole care sa ne faca o societate perfecta sau inimoasa sau mai stiu eu cum!
Sa-ti raspund la intrebare...eu judec ceea ce vad si ceea ce stiu...fiecare din noi face asta...crezi ca omul cazut in strada se gandea ce au facut cu o zi inainte sau cu doua oamenii care au trecut pe langa el...sau se gandea de ce nu se uita nimeni la el si nu-l ajuta? Stii, atentia sau indiferenta fata de suferinzii cazuti pe strada (si nu numai...in general fata de probleme!) nu sunt chestii aleatorii..azi faci, maine n-ai chef si treci pe langa el...sunt lucruri pe care ori nu le vezi ori le vezi!
Oana siCati mica (1 an si 8 luni)
CATI POZE NOI
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
ladyJ spune:
Eliza, ai perfecta dreptate.
Mie mi se pare insa ca Deus se referea la altceva...si anume la caracteristicile de acum, printre copiii de azi, care nu existau cand eram noi copii. Sau cel putin nu atat de pregnant.
Jocurile video sangeroase sunt otrava. La parerea asta au ajuns psihologii. Se atrofiaza efectiv sentimentele de comasiune si de mila.Printii sunt mult prea ocupati pentru a avea grija de educatia copiilor. Sigur, si eu am crescut cu cheia la gat, INSA am crescut jucand castel si ascunselea, fotbal sau tenis, nu am crescut omorand virtual inamici
Cred ca asta e principala problema: scenele sangeroase care circula prin MMS pe mobilele adolescentilor, violurile inregistrate tot pe tel mobil cu care se lauda adolescentii, ceea ce duce la un sentiment de competitie prosteasca: care are cel mai tare video nu stiu cum.
Societatea asta de consum, alergatura permanenta, nu ne mai lasa timp sa ne ocupam de educatia copiilor nostri. Vorbesc in general.
Si noi ne-am batut cand am fost copii. Ne-am spart capul. Ne-am rupt mana. Am ras de batranii cazuti pe strada. Dar oricum, habar nu aveam cum arata un pistol, nu stiam ca te poti arunca in aer cu bombe pe tine, daca eram suparati pe parinti fugeam naibii de acasa la vecini dar nu ne gandeam sa sarim de la etaj.(cum des se intampla azi)
Concluzia mea este ca societatea de azi incurajeaza la maximum egoismul si nepasarea. Pe timpuri, cand se adunau oamenii in pietele publice sa vada cum e spanzurat nu stiu cine, pentru ei era o practica normala, vedeau asta foarte des nu le mai trezea niciun sentiment de mila. A disparut asta, acum tinde sa apara din nou. Cu cat vezi mai des scene de violenta cu atat te lasa mai rece.Devine normalitate si asta nu e bine.
Eliza5 spune:
oanamada, eu m-a referit la citatul tau doar in primul paragraf, nu ti-am pus in carca nimic.. relax :-)
Daca mi-ai explica mai bine ce anume este sarcastic in ceea ce am spus eu poate mi-ai da sansa sa explic. Daca te referi la "ce buni suntem noi si cei rai sunt ceilalti".. nu este sarcasm. Este tendinta oamenilor de a-si accentua calitatile proprii si de a scoate in evidenta pacatele celorlalti. Fara sa incerce sa cunoasca persoanele respective cu adevarat. In general facem judecati de valoare in legatura cu lucruri pe care nu ne obosim sa ne intelegem. Pentru ca daca ai sta de vorba jumatate de ora cu acel adolescent care rade cand trece pe langa o femeie cazuta in strada poate cine stie.. descoperi un individ de o calitate exceptionala insa total neinteles de catre cei din jur si inhibat, care nu actioneaza din cauza temerii de a nu fi prost inteles sau respins de catre cea pe care incearca sa o ajute.
LadyJ, societatea in general se transforma, desigur. In anul 2009 societatea nu este la fel ca in Evul Mediu.
Indivizii in schimb sunt aceiasi.. natura umana nu s-a schimbat prea mult in ultimele secole. Tehnologiile da, accesul la informatie de asemeni.
Si totusi, noi oamenii in esenta noastra suntem cam la fel si cautam aceleasi lucruri: dragoste, acceptare, relationare, confort. Business man-ul inflexibil si dur care da afara 100 de angajati fara sa clipeasca, de fapt cauta aceleasi lucruri pe care le cauta si maturatorul de pe strazi: sa fie iubit si sa iubeasca, sa aiba confort si sa relationeze cu alti oameni care sa il accepte asa cum este.
In concluzie eu nu cred ca generatia asta este mai rea sau mai insensibila decat cea dinaintea ei sau cea de acum 100 de ani. Este diferita, desigur, adaptata la "vremuri" dar nu este mai rea sau mai buna.
mina spune:
Vremurile se schimba. In bine, in rau, in mai confortabil sau mai putin comfortabil...nu stiu, dar se schimba. Si fac asta cu un ritm care nu ne apartine (cred eu). Diferenta intre generatii va exista intotdeauna. Asa cum eu ma razvrateam impotriva alor mei cand aveam 14 ani, la fel va face si fi-miu cand va avea 14 ani. Nu dati cu rosii dar mie chestia asta mi se pare IMPLACABILA. Credea vrunu dintre voi, in momentul in care era in liceu, ca va ajunge sa zica "pe vremea meaaa....". Eu am ajuns Pe vremea mea se invata carte altfel decat se invata acum (de exemplu). Pe vremea mea primul prieten, in sensul de iubit, il aveai la varste la care acum esti considerata incuiata daca nu "iesi cu nimeni".
Si eu am purtat haine de rocker la o anumita vartsta, sau colanti inflorati la alta varsta. Dar am ajuns un adult responsabil (sau cel putin asa ma pretind, hi hi).
Dupa parerea mea importanta este mentalitatea generala a societatii. Da, la o anumita varsta adolescentii pot trece pe langa batranii cazuti pe strada razand ca una-alta...dar intrebarea e ce ar spune parintii acelor adolescenti despre asta? Daca aceasta atitudine indiferenta si lipsita de responsabilitate vine din ceea ce au fost invatati acasa, atunci da, avem o problema.
Ceea ce vreau sa spun este ca valorile fundamentale dupa care trebuie sa ne ghidam (omenie, dreptate, etc) sunt influentate de timpurile pe care le traim, DAR NU IN ESENTA LOR. Exemplu: in urma cu 100 de ani bataia era rupta din rai, acum este condamnata, dar ceea ce nu s-a schimbat este faptul ca un parinte este responsabil de regulile pe care i le impune copilului sau. Atunci le impunea cu parul, acum trebuie sa renunte la par si gaseasca alte canale de comunicare. Dar principiul este acelasi.
Este adevarat, cum s-a spus mai nainte, ca noi, astia de acum, astia suntem, buni sau rai...dar eu mai cred si alceva: ca orice mica schimbare a individului duce, in timp, la schimbarea unor mentalitati. Cred ca trebuie sa ne gandim la asta si sa nu ne descurajam ca of, eu fac acest lucru bun, dar sunt (poate) singurul care o face. Nu, nu e inutil. Conteaza!
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it