Dialog cu medici: despre vitaminele pentru copii
Raspunsuri - Pagina 14
discordia spune:
multumesc din sufet pt raspuns si in speranta ca nu va stresez prea tare mai am si eu o nelamurire: fetita mea a facut intotdeauna vaccinarile cu intarziere de cate 2 luni- cel de 2 luni l-a facut la 4 luni, cel de la 4 luni la 6 luni etc, iar acum cel de 1 an il vom face la sfarsitul lunii cand ea va avea aproape 1 an si 2 luni. motivele pt aceste intarzieri sunt datorate medicului pediatru care sustine ca primeste cu intarziere vaccinurile, spre deosebire de ceilalti medici cu ale caror paciente-mamici am mai discutat. medicul pediatru m-a asigurat ca nu se intampla nimic daca vaccinam copilul cu intarziere, dar eu intreb atunci de ce au mai fost ele stabilite la anumite varste ale copilului daca oricum se pot face "oricand"? As intelege o intarziere de cateva zile, dar totusi 2 luni...
Dr.VHerdea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui discordia multumesc din sufet pt raspuns si in speranta ca nu va stresez prea tare mai am si eu o nelamurire: fetita mea a facut intotdeauna vaccinarile cu intarziere de cate 2 luni- cel de 2 luni l-a facut la 4 luni, cel de la 4 luni la 6 luni etc, iar acum cel de 1 an il vom face la sfarsitul lunii cand ea va avea aproape 1 an si 2 luni. motivele pt aceste intarzieri sunt datorate medicului pediatru care sustine ca primeste cu intarziere vaccinurile, spre deosebire de ceilalti medici cu ale caror paciente-mamici am mai discutat. medicul pediatru m-a asigurat ca nu se intampla nimic daca vaccinam copilul cu intarziere, dar eu intreb atunci de ce au mai fost ele stabilite la anumite varste ale copilului daca oricum se pot face "oricand"? As intelege o intarziere de cateva zile, dar totusi 2 luni... |
In legatura cu vaccinarile , situatia este delicata-daca livrarea vaccinurilor de la ISPS(fostul Sanepid), nu se face la timp, atunci intr-adevar vaccinarea depinde de momentul cand medicul dvs a primit vaccinurile;o alta situatie , daca ati ales o schema alternativa(ati cumparat din reteaua de farmacii dvs personal, depinde de achizitia din farmacie si aici a fost o problema de import o buna perioada de timp);o a3 a situatie este aceea in care prin decalarea primului vaccin s-au decalat automat si celelalte sub 1 an. Grabiti-va si faceti Priorix(pt rujeola , rubeola, oreion),este f important pt bebe.Discutati cu medicul dvs si aveti incredere in decizia dansului,in mod cert a hotarat amanarea vaccinarii pt bebe cu un motiv f . serios si speram ca se va vaccina puiul dvs si totul va fi OK.
miflore spune:
Buna dimineatza si multumim pentru amabilitatea d-voastra.
Problema mea: i-am facut analize fetitei mele de 3 ani si 7 luni si au iesit asa:
Biochimie:
Acid uric seric - 3.1; GPT -14; GOT -30; bilirubina totala: 0.27; Ca seric: 10; Calciu ionic: 4.1; Colesterol total: 169; Colesterol VLDL: 13; Creatinina serica: 0.41; Fosfataza alcalina: 166; Fosfor seric: 4.6; Magneziu seric: 2.28; Potasiu seric: 4.8; Proteine totale serice: 7.9; Sideremie: 115; Sodiu seric: 141; Trigliceride: 65; Glucoza serica: 79; Proteina C reactiva: 0;
VSH: 5;
Hematologie:
Leucocite: 7.18; Nr. eritrocite: 5.09; Hemoglobina: 12.9; Hematocrit: 38; Volum eritrocitar mediu VEM: 74.7; Hemoglobina eritrocitara medie HEM 25.3; Concentratia medie a Hemoglobinei CHEM: 33.9; Largimea distributiei eritrocitare: 12.7; Trombocite: 300; Volum trombocitar VTM: 9.1; Largimea distributiei trombocitare: 9.8; Neutrofile: 18.3% si 1.31 mii/yl; Limfocite: 73.4% si 5.27 mii/yl; Monocite: 5.6% si 0.4 mii/yl; Eozinofile: 2.6% si 0.19 mii/yl; Bazofile: 0.1% si 0.01 mii/yl; Reticulocite: 0.53% si 27 mii/yl; Fractiunea reticulocitelor imature: 6.4.
Imunochimie:
IgE - 62.5
Alergologie:
venin albina IgE specific FEIA: <0.35
venin viespe IgE specific FEIA: <0.35
Din toate acestea stiu ca: neutrofilele nu sunt in limite, sunt scazute, pe foaia de analize e scris diagnostic: neutropenie. Un pic ridicate sunt eritrocitele, leucocitele sunt in limite dar spre extremitatea inferioara. Limfocitele procentuale nu sunt in interval, cele cu unitati, da. Iar fierul este crescut, 115 in loc de maxim 101. In rest sunt bune.
Medicul mi-a recomandat sa-i dau Supradyne 12 zile/luna, cate un comprimat. M-am uitat pe prospect si supradyn-ul contine fier, putin, dar contine. In conditiile in care fetita mea are un surplus de fier eu sa-i mai dau in plus? Aceasta este intrebarea care ma macina. Medicul mi-a mai spus sa-i reduc din cantitatea de carne, 1-2 zile pe saptamana sa nu-i mai dau in conditiile in care eu ii dau zilnic. Ea nu mananca vita, stiu ca aceasta ar contine cel mai mult fier.
Nu i-am dat nici un siropel sau alte vitamine pana acum.
Despre neutrofile am inteles c-ar fi influentate de o posibila viroza, de stres, de timpul dintre recoltarea sangelui si realizarea analizei, de deshidratare...Viroza n-a avut doar daca exista fara semne.
Este al 4-lea set de analize pe care-l fac fetitei mele si pana acum n-a avut probleme cu neutrofilele sau cu fierul (intr-un set acum vreo 2 ani a avut hemoglobina usor sub limita dar atat).
Ce sfaturi imi dati, sa-i dau supradyn chiar daca fierul este in exces?
Si inca ceva, ce m-a determinat sa-i fac analize: se vaita c-o dor manutele si picioarele, in special manutele. Treaba se intampla mai ales noaptea, ea dormind in niste pozitii greu de imaginat, contorsioniste. Ma gandesc ca-i amorteste cate o manuta pentru ca sta pe ea si face staza. Isi revine imediat daca-i frec mana cateva secunde. Ma gandesc ca totusi vitaminele poate i-ar induce o circulatie mai buna a sangelui, de aceea stau in cumpana.
Multumesc f. mult pentru rabdarea de a citi tot mesajul meu.
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui miflore Buna dimineatza si multumim pentru amabilitatea d-voastra. Problema mea: i-am facut analize fetitei mele de 3 ani si 7 luni si au iesit asa: Biochimie: Acid uric seric - 3.1; GPT -14; GOT -30; bilirubina totala: 0.27; Ca seric: 10; Calciu ionic: 4.1; Colesterol total: 169; Colesterol VLDL: 13; Creatinina serica: 0.41; Fosfataza alcalina: 166; Fosfor seric: 4.6; Magneziu seric: 2.28; Potasiu seric: 4.8; Proteine totale serice: 7.9; Sideremie: 115; Sodiu seric: 141; Trigliceride: 65; Glucoza serica: 79; Proteina C reactiva: 0; VSH: 5; Hematologie: Leucocite: 7.18; Nr. eritrocite: 5.09; Hemoglobina: 12.9; Hematocrit: 38; Volum eritrocitar mediu VEM: 74.7; Hemoglobina eritrocitara medie HEM 25.3; Concentratia medie a Hemoglobinei CHEM: 33.9; Largimea distributiei eritrocitare: 12.7; Trombocite: 300; Volum trombocitar VTM: 9.1; Largimea distributiei trombocitare: 9.8; Neutrofile: 18.3% si 1.31 mii/yl; Limfocite: 73.4% si 5.27 mii/yl; Monocite: 5.6% si 0.4 mii/yl; Eozinofile: 2.6% si 0.19 mii/yl; Bazofile: 0.1% si 0.01 mii/yl; Reticulocite: 0.53% si 27 mii/yl; Fractiunea reticulocitelor imature: 6.4. Imunochimie: IgE - 62.5 Alergologie: venin albina IgE specific FEIA: <0.35 venin viespe IgE specific FEIA: <0.35 Din toate acestea stiu ca: neutrofilele nu sunt in limite, sunt scazute, pe foaia de analize e scris diagnostic: neutropenie. Un pic ridicate sunt eritrocitele, leucocitele sunt in limite dar spre extremitatea inferioara. Limfocitele procentuale nu sunt in interval, cele cu unitati, da. Iar fierul este crescut, 115 in loc de maxim 101. In rest sunt bune. Medicul mi-a recomandat sa-i dau Supradyne 12 zile/luna, cate un comprimat. M-am uitat pe prospect si supradyn-ul contine fier, putin, dar contine. In conditiile in care fetita mea are un surplus de fier eu sa-i mai dau in plus? Aceasta este intrebarea care ma macina. Medicul mi-a mai spus sa-i reduc din cantitatea de carne, 1-2 zile pe saptamana sa nu-i mai dau in conditiile in care eu ii dau zilnic. Ea nu mananca vita, stiu ca aceasta ar contine cel mai mult fier. Nu i-am dat nici un siropel sau alte vitamine pana acum. Despre neutrofile am inteles c-ar fi influentate de o posibila viroza, de stres, de timpul dintre recoltarea sangelui si realizarea analizei, de deshidratare...Viroza n-a avut doar daca exista fara semne. Este al 4-lea set de analize pe care-l fac fetitei mele si pana acum n-a avut probleme cu neutrofilele sau cu fierul (intr-un set acum vreo 2 ani a avut hemoglobina usor sub limita dar atat). Ce sfaturi imi dati, sa-i dau supradyn chiar daca fierul este in exces? Si inca ceva, ce m-a determinat sa-i fac analize: se vaita c-o dor manutele si picioarele, in special manutele. Treaba se intampla mai ales noaptea, ea dormind in niste pozitii greu de imaginat, contorsioniste. Ma gandesc ca-i amorteste cate o manuta pentru ca sta pe ea si face staza. Isi revine imediat daca-i frec mana cateva secunde. Ma gandesc ca totusi vitaminele poate i-ar induce o circulatie mai buna a sangelui, de aceea stau in cumpana. Multumesc f. mult pentru rabdarea de a citi tot mesajul meu. Buna seara! Am vazut poza fetitei dvs( este un copil superb, sa va traiasca!), dar din ce relatati dvs. am retinut ca principala problema a copilului dvs sunt artralgiile( dureri articulare)si nu un deficit sau un surplus de fier. Ce nu am , ca date clinice,-durerile copilului au fost insotite de febra?A prezentat in urma cu 2-3luni vreun episod fie si pasager de dureri in gat(eventual diagnosticat ca angina)? Ce nu avem-exudat faringian, un titru ASLO, un examen sumar de urina, un examen coproparazitologic si o urocultura. Ca recomandare , urmariti fetita in urmatoarele 2-3 saptamani-temperatura-dimineata si seara si eventuala asociere cu dureri articulare in acest timp, eventual daca manutele si genunchi ei se tumefiaza(se umfla) putin atunci cand acuza dureri, daca durerea articulara este simetrica sau nu. Merita facute testele de mai sus si urmarita micuta. Nu necesita tratament pt moment doar local masaj, eventual chiar si putin Diclofenac gel la nevoie.Cat priveste regimul alimentar al copilului , este recomandat in primii 7 ani de viata sa administrati copilului doar carne alba- pestealb-pastrav sau salau proaspat(sau congelat de catre dvs. o singura data) sau pui de tara. Administrarea de carne rosie (vita,porc, organe), nu aduce copilului nici un beneficiu(fierul pe care acest tip de carne il contine se distruge oricum prin fierbere si este oricum f putin pt necesitatile unui copil).Carnea trebuie alternata cu zile de branzeturi si ou(fiert moale sau ochi moldovenesc ,nu prajit, nu snitel).Copilul necesita proteine de buna calitate-lapte, branza, ou, carne alba pt ca ne gandim la ea ca va trebui sa fie un adult sanatos si peste 30 de ani , nu cardiac, nu cu dislipidemie(grasimi in sange), nu cu diabet. Dati in fiecare zi 250 ml de suc de mar ,grape,morcovi(pt aportul de fibre, saruri minerale si vitamine naturale), dati miere, nu zahar,duceti-o la innot sau la tenis cat mai repede,obisnuiti-o cu program de gimnastica zilnic si totul va fi OK. Cat priveste aportul de vitamine primavara si toamna este necesar fie Supradyn (recomandat de medicul dvs ) fie Pikovit sirop sau forma Junior.Succes! Mihaela si Ana Maria Poze AICI |
miflore spune:
Buna seara si multumesc f.mult pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns. Si multumesc si pentru aprecieri!
Legat de durerile articulare ale copilului, ele nu sunt dese, s-au intamplat de cateva ori acum 1-2 luni si acum cateva zile, in principiu noaptea si o singura data ziua. Nu se umfla incheietura, nu are temperatura si nici simetrie nu exista. Durerile sunt - zic eu - momentane - le-as asocia cu amortelile adultilor atunci cand stau in pozitii incomode. Am observat dungute pe mana copilului atunci cand imi acuza durere ceea ce presupune c-a tinut-o cumva, intr-o pozitie nefireasca, stiti dungile cu care ne sculam uneori dimineata atunci cand dormim intr-o pozitie mai ciudata. Durerile nu sunt insotite de febra, trec imediat, in cateva secunde, nu a avut dureri in gat. Este un copil sanatos, care nu s-a imbolnavit des, a fost racita de cateva ori pana acum si de 2 ori i-am dat antibiotic in cei aproape 4 ani.
I-am facut in februarie-martie: exudat faringian care a iesit bine, coproparazitologic bun, sumar de urina i-am facut de curand si-a iesit bun.Doar la exudatul nazal a iesit stafilococul auriu si i-am dat niste picaturi pentru acesta. I-a mai iesit si alta data dar fara alte simptome si atunci medicul mi-a spus c-ar fi purtator sanatos. Nu i-am facut titru ASLO.
In legatura cu regimul alimentar multa lume imi spune ca sunt exagerata. Copilul n-a mancat pana acum prajeli (o singura data i-am dat un snitel), carne de porc niciodata, doar de pui sau curcan, vita si organe nu-i plac oricum, peste alb ii dau 1-2/saptamana, mananca zilnic 3-4 fructe (mar, para, banana, portocala, kiwi, prune), ori in stare naturala ori facute suc, zilnic legume in ciorba si-n felul 2 de la pranz. Zilnic lapte seara cu/fara cereale, iaurt, branza, 2 oua/saptamana fierte sau ochi in apa. Bomboane nu i-am dat inca, sper sa mai rezist, ciocolata a mai mancat dar fara exagerare, in rest, prajituri in casa adica placinta cu mere/branza, chec cu cat mai putin zahar. Cred ca ce n-am facut eu corect este faptul ca i-am dat zilnic carne, chiar daca nu manca o cantitate considerabila.
Eu am mare grija la alimentatie si din cauza unei constipatii care ne chinuie de cand era mica. De un timp incoace s-a mai reglat in sensul in care face zilnic sau aproape zilnic, dar gloante. F. rar, cand sunt colturoase, apare cate-un firicel de sange... Am incercat pentru constipatie o gramada de chestii dar mai ales alimentar, multe lichide, pere, prune zilnic, compoturi, paine neagra, tarate pe stomacul gol, prune puse in apa de seara si bauta apa dimineatza pe stomacul gol, lichide multe, produse de farmacie gen Lass Baby, Lactuloza si lista ar putea continua...Ideea este ca observ o imbunatatire in acest sens si sper sa fim pe drumul cel bun. Nu-i dau orez deloc si nu stiu daca fac bine.
Cu sportul stam bine, merge la plimbare cel putin 2-3 ore pe zi, pedaleaza la bicicleta ca un om mare, vara o duc 2-3 luni la o casa la munte. Vreau s-o dau la un sport din toamna, pana acum a facut doar balet.
D-voastra imi recomandati deci Supradyn-ul chiar daca fierul este peste limita normala, inteleg ca nu exista riscul unei supradozari.
Multumesc inca o data pentru toate sfaturile!
adda_lili spune:
Buna seara va rog tare mult sami spuneti si mie ce sa fac Micutul meu are 10 luni si nu vrea de fel sa pape la beberon .Iam facut o cura cu vitamine adica un tub de visol plus vitamina c picaturi. Am administrat de doua ori zi cate 5 pic zi vit c si 2,5mll visol.Intrebarea mea este . Ar fi trebuit sai mai dau? Am cam o saptamana de cand am incetat sai mai dau masnanca mai bine de atunci dar totusi azi nu a vrut sa manance decat iaurt si banana ,asta e mancarea lui preferata . Azi a mancat numai o cutie de iaurt (o jumatate amestecat cu banana si cealalta cu cereale iar iaurtul are 200gr) nu a vrut sa manance alceva decat san si iaurt. Am incercat sai dau bors paste cu branzica si a refuzat categoric nu primea in gurita.Si as mai vrea sami spuneti daca e bine sal intarc sau sai mai dau in continuare piept.as mai vrea sami spuneti daca e normal sa transpire asa mult noaptea imi uda perna trebuie so intorc pe partea cealalta. ScuzaTIMA CA PUN ATATEA INTREBARI DEODATA DAR AS VREA SAL DAU LA CASMIN LA UN AN SI JUMATATE CE VACCINE AR TREBUI SAIU FAC SA NU MAI AM PROBLEME CU EL ADIC SA NU IA BOLI DE LA COPII SAU SA NU RACEASCA .. MULTUMESC MULT
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui miflore Buna seara si multumesc f.mult pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns. Si multumesc si pentru aprecieri! Legat de durerile articulare ale copilului, ele nu sunt dese, s-au intamplat de cateva ori acum 1-2 luni si acum cateva zile, in principiu noaptea si o singura data ziua. Nu se umfla incheietura, nu are temperatura si nici simetrie nu exista. Durerile sunt - zic eu - momentane - le-as asocia cu amortelile adultilor atunci cand stau in pozitii incomode. Am observat dungute pe mana copilului atunci cand imi acuza durere ceea ce presupune c-a tinut-o cumva, intr-o pozitie nefireasca, stiti dungile cu care ne sculam uneori dimineata atunci cand dormim intr-o pozitie mai ciudata. Durerile nu sunt insotite de febra, trec imediat, in cateva secunde, nu a avut dureri in gat. Este un copil sanatos, care nu s-a imbolnavit des, a fost racita de cateva ori pana acum si de 2 ori i-am dat antibiotic in cei aproape 4 ani. I-am facut in februarie-martie: exudat faringian care a iesit bine, coproparazitologic bun, sumar de urina i-am facut de curand si-a iesit bun.Doar la exudatul nazal a iesit stafilococul auriu si i-am dat niste picaturi pentru acesta. I-a mai iesit si alta data dar fara alte simptome si atunci medicul mi-a spus c-ar fi purtator sanatos. Nu i-am facut titru ASLO. In legatura cu regimul alimentar multa lume imi spune ca sunt exagerata. Copilul n-a mancat pana acum prajeli (o singura data i-am dat un snitel), carne de porc niciodata, doar de pui sau curcan, vita si organe nu-i plac oricum, peste alb ii dau 1-2/saptamana, mananca zilnic 3-4 fructe (mar, para, banana, portocala, kiwi, prune), ori in stare naturala ori facute suc, zilnic legume in ciorba si-n felul 2 de la pranz. Zilnic lapte seara cu/fara cereale, iaurt, branza, 2 oua/saptamana fierte sau ochi in apa. Bomboane nu i-am dat inca, sper sa mai rezist, ciocolata a mai mancat dar fara exagerare, in rest, prajituri in casa adica placinta cu mere/branza, chec cu cat mai putin zahar. Cred ca ce n-am facut eu corect este faptul ca i-am dat zilnic carne, chiar daca nu manca o cantitate considerabila. Eu am mare grija la alimentatie si din cauza unei constipatii care ne chinuie de cand era mica. De un timp incoace s-a mai reglat in sensul in care face zilnic sau aproape zilnic, dar gloante. F. rar, cand sunt colturoase, apare cate-un firicel de sange... Am incercat pentru constipatie o gramada de chestii dar mai ales alimentar, multe lichide, pere, prune zilnic, compoturi, paine neagra, tarate pe stomacul gol, prune puse in apa de seara si bauta apa dimineatza pe stomacul gol, lichide multe, produse de farmacie gen Lass Baby, Lactuloza si lista ar putea continua...Ideea este ca observ o imbunatatire in acest sens si sper sa fim pe drumul cel bun. Nu-i dau orez deloc si nu stiu daca fac bine. Cu sportul stam bine, merge la plimbare cel putin 2-3 ore pe zi, pedaleaza la bicicleta ca un om mare, vara o duc 2-3 luni la o casa la munte. Vreau s-o dau la un sport din toamna, pana acum a facut doar balet. D-voastra imi recomandati deci Supradyn-ul chiar daca fierul este peste limita normala, inteleg ca nu exista riscul unei supradozari. Multumesc inca o data pentru toate sfaturile! Buna seara! Da ,puteti administra vitamine, dar profilactic primavara si toamna(pt ca sa-i intariti sistemul imunitar ),vitaminele actioneaza ca niste catalizatori in organism, accelerand o serie de reactii chimice si favorizand eliberarea de energie. Mihaela si Ana Maria Poze AICI |
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui adda_lili Buna seara va rog tare mult sami spuneti si mie ce sa fac Micutul meu are 10 luni si nu vrea de fel sa pape la beberon .Iam facut o cura cu vitamine adica un tub de visol plus vitamina c picaturi. Am administrat de doua ori zi cate 5 pic zi vit c si 2,5mll visol.Intrebarea mea este . Ar fi trebuit sai mai dau? Am cam o saptamana de cand am incetat sai mai dau masnanca mai bine de atunci dar totusi azi nu a vrut sa manance decat iaurt si banana ,asta e mancarea lui preferata . Azi a mancat numai o cutie de iaurt (o jumatate amestecat cu banana si cealalta cu cereale iar iaurtul are 200gr) nu a vrut sa manance alceva decat san si iaurt. Am incercat sai dau bors paste cu branzica si a refuzat categoric nu primea in gurita.Si as mai vrea sami spuneti daca e bine sal intarc sau sai mai dau in continuare piept.as mai vrea sami spuneti daca e normal sa transpire asa mult noaptea imi uda perna trebuie so intorc pe partea cealalta. ScuzaTIMA CA PUN ATATEA INTREBARI DEODATA DAR AS VREA SAL DAU LA CASMIN LA UN AN SI JUMATATE CE VACCINE AR TREBUI SAIU FAC SA NU MAI AM PROBLEME CU EL ADIC SA NU IA BOLI DE LA COPII SAU SA NU RACEASCA .. MULTUMESC MULT |
Micutul dnvs. trebuie sa manance 1.san,la cerere.@2.Nu intarcati copilul, pana la 1,6 ani mai aveti tot timpul sa o faceti3. Faceti un program de masa pe ore, incercati sa il respectati, incepand cu cantitati mici si crescand progresivex-masa1-san;masa2-ora9-fructe cu branza de vaca dulce facuta in casa;masa3-ora12-13 supa de legume;masa4-ora17-fructe cu branza de vaca sau iaurt de casa cu fructe proaspete adaugate de dvs. (nu iaurt cu fructe cumparat),inrest san la cerere.Alt lapte daca doreste sau apa ,ceai va rog sa la administrati cu canita-NU are nevoie la 10 luni de biberon!
4Vaccinarile trebuie sa le discutati cu medicul pediatru care il are in ingrijire, pt ca sunt in functie si de ce a facut pana acum , in functie de optiunile dvs., in functie de schema Ministerului Sanatatii si a OMS(este corect sa stiti ca exista scheme clasice de vaccinare si scheme alternative, important este sa respectati prevederile in vigoare ale Min San si ale OMS