Nu mai suntem bobocei ! Clasa a II-a,2009-2010 *5*
Raspunsuri - Pagina 20
deli spune:
Si inca :
http://familiacublog.blogspot.com/2009/03/educatie-sexuala-cu-toma.html
Hai ca m-a prins subiectul! Radu a avut o perioada de intrebari de genul asta cand eram insarcinata cu surioara lui si dupa. Cam un an avea in permanenta intrebari legate de venirea copiilor pe lume.
Atunci ne-am ajutat si de o enciclopedie luata de la biblioteca cu desene foarte explicite. Am ascuns-o vreo 2 zile pina m-am hotarit sa i-o dau dar nu-mi pare rau.
Era un desen foarte explicit cu o mamica care nastea,asta era unul din cele care ma facusera sa ezit sa-i dau cartea. El a privit tptul foarte normal, nu s-a mirat, nu s-a extaziat cand a vazut pozele, s-a uitat ca la oricare alta carte cu poze.
De atunci nu si-a mai exprimat interesul fata de subiect, nu a mai pus intrebari dar e clar ca obser5va totul in jurul lui. Intr-o zi am trecut pe linga o domna foarte dotata si foarte decoltata , Am ramas cu gura cascata cand l-am auzit zicand, pe un ton dezaprobator: Uite si asta ce-ai arata tatele!
Cea mica nu a avut inca curiozitati de genul asta, dar urmeaza.......
Cricor spune:
Mie parca mi se pare devreme in clasa a II educatia sexuala...desi da, stiu ca aud de altii mai mari, unii vad la TV diverse (ca-s tampenii garla), mi se pare prea devreme intr-o lume ideala. In Germania scoala incepe la 6 ani nu? deci multi dintre ei au poate 7 ani...mi se pare ca parca ii impingem si noi (societatea) de la spate sa devina adulti mai repede, sa stie totul totul ...sunt demodata, stiu :).
Simali asa cu placere te citesc tot timpul, si la alte subiecte. Si al meu e vesnic neatent, usor de distras, prototipul copilului "cu capul in nori", care nu stie pe ce lume e, ce tema are, ce-a zis doamna, etc. Temele sunt uneori (mai ales cand e obosit o aventura) imi pierd rabdarea si calmul si nu ajuta la nimic... normal (eu ca eu, da' sotul ...). Da, mare dreptate ai, ca nu trebuie certati si abordat totul cu calm.
Cat despre compunere..mie mi se pare ca a pus punctul pe i - copiii au asa niste spaime ciudate legate de doctori. Eu cred ca invatatoarele sunt complet depasite de copiii care nu sunt ca media, nu stiu cum sa reactioneze si mai ales cum sa relationeze cu ei. Cat despre incurajare...parca le scade din rezerve..asa greu zic unele o vorba buna. Fosta invatatoare imi zicea ca ea lauda doar copilul cel mai bun din clasa...al meu nu venea la rand niciodta :).
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui teo1970 Simali, Tudor a citit Piatra singur, intr-o ora. A subliniat cuvintele necunoscute si azi o sa le trecem intr-un vocabular. |
Ideea nu este ca ei nu pot citi. Pot citi foarte bine. Dar daca la varsta aceasta (cand ei tocmai deschid ochii cu adevarat in lumea cartilor) nu citesc lucruri deosebite, care-i atrag si fascineaza CU ADEVARAT copiii isi vor pierde in timp interesul
Traim intr-o societate in care copiii citesc din ce in ce mai putin. Cartilor le fac astazi concurenta programele atractive de calculator si televiziunea plina de culoare si actiune. Pentru a atrage un copil in lumea cartilor este nevoie de putin marketing destept facut. Copiii din ziua de astazi nu mai pot fi atrasi cu carti mucegaite din biblioteca bunicii sau cu autori greoi. Din cauza concurentei mai sus mentionate. Vor citi si carti vechi si ingalbenite, si autori greoi, dar mai tarziu, DUPA CE DESCOPERA LUMEA FASCINANTA A CARTILOR. Introducerea trebuie facuta usor, pas cu pas, cu zaharelul. Si vestea buna e ca ei vin, se lasa fermecati, deci se poate.
DIN PACATE ASTA NU SE INTELEGE IN SCOALA ROMANEASCA. Dar se plang toti ca vaai, nu mai citesc copiii.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Alina spune:
Deli,multumesc mult pt informatii.
Fiica-mea are 7 ani juma'iar in clasa sunt copii care abia au implinit 7 sau ma rog,implinesc in lunile care vin,asa cum zice si Cricor,aici scoala incepe in jur de 6 ani.Probabil ca sunt si eu mai de moda veche dar as fi preferat sa se mai amine macar un an discutiile astea.
Deli,fiica-mea stie si ea de cm de mai mult timp,stie ca bebelusii se pot naste prin 2 posibilitati(am vazut impreuna o emisiune cu nasteri,era pt copii facuta si ea a privit natural,nu s-a mirat si a luat-o ca atare,nu m-a mai intrebat de-atunci),stie ca fratiorul ei si ea au venit pe lume prin cezariana dar nu stie exact cum ajunge bebelusul in burtica
.A fost curioasa mai demult,pe la 5 ani si a auzit povestea clasica cu "mama se iubeste mult-mult cu tata,etc"iar de-atunci nu a mai intrebat si nici eu nu m-am grabit sa-i explic.
O sa-mi caut si eu carticele in lunile care urmeaza.
Cind luati vacanta?Noi mai avem o saptamina si luam prima vacanta,abia asteptam!
Zi faina si succes scolarilor!
simali spune:
Sti, legat de educatia sexuala la 8 ani si mie mi se pare o exagerare.
Dar este exagerat pentru un copil care a ramas la 8 ani copil (inocenta pastrata) si absolut necesar pentru un copil care la 8 ani are deja aspiartii de adult. Eu observ o maturizare exagerata a copiilor in ultima vreme... Si poate ca societatea face bine dand raspunsuri pe masura. Dar precis nu face bine luandu-i inocenta celui care inca o mai are.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
Anina_n spune:
| simali Sti, legat de educatia sexuala la 8 ani si mie mi se pare o exagerare. Dar este exagerat pentru un copil care a ramas la 8 ani copil (inocenta pastrata) si absolut necesar pentru un copil care la 8 ani are deja aspiartii de adult. Eu observ o maturizare exagerata a copiilor in ultima vreme... Si poate ca societatea face bine dand raspunsuri pe masura. Dar precis nu face bine luandu-i inocenta celui care inca o mai are. |
Cricor, ma intrebai de "Recreatia mare" a lui M. Santimbreanu. "Cap!Spic!" Este o lectura suplimentara in culegerea de pe care lucreaza copiii, in paralel cu manualul de limba si literatura romana.
Cristinei ii plac povestirile din "Recreatia mare", desi, sunt si povestiri cu actiunea la gimnaziu. Deocamdata doar 3 am citit, ca am trecut la "Cuore - inima de copil", de unde aveam de citit prima povestire, " Prima zi de scoala", plus "Profesorul nostru", din care face parte fragmentul din manual.
Acum sunt la lectiile despre comunicare si dialog. Dupa care, am vazut ca urmeaza o evaluare si abia apoi vor trece la "Piatra pitigoiului" - Tudor Argezi.
La matematica au inceput sa lucreze cu probele prin adunare si scadere. Si sunt 3, nu 2, cum imi aminteam eu. Sunt adaugate si cele prin inversarea termenilor.
Peste 1 sapt. iau si copiii nostri, vacanta pt. 1 sapt., Alina !
Si abia o astept si eu !
Succes in continuare, scolareilor nostri !

Nina, mami de
www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002) Copilasi din 2002
Minunatele Scorpiute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !

Anina_n spune:
| citat din mesajul lui simali Se ia vacanta de o saptamana? "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Da, Alice, intre 2 si 9 noiembrie, copiii din ciclul primar si cei din inv. prescolar au vacanta 1 sapt.
www.edu.ro/index.php/pressrel/12591" target="_blank">Structura anului scolar 2009-2010
Nina, mami de
www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002) Copilasi din 2002
Minunatele Scorpiute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !

Anina_n spune:
Poftiti la cap. 6 !
Moderatorii pot sa inchida acest subiect. 
Nina, mami de
Minunatele Scorpiute