retete telina verde
Cine stie ce se poate face cu telina verde Apium?
De exemplu, am mancat la rest. Ruby Tuesday ,telina verde cu niste sosuri si a fost bun.
Am vazut in Auchan telina verde, dar nu am luat ca nu stiam cum sa o prepar.Ceva idei?
Raspunsuri
crista-s spune:
Mie cel mai mult imi place cruda (dupa ce o speli si ii cureti un pic partea exterioara a tulpinii care e mai fibroasa) taiata felii si amestecata in salata de cartofi (cu maioneza sau iaurt).
Se foloseste in mincaruri si/sau ciorbe la fel ca si pe cea radacina (cubulete ) doar ca este mult mai delicata la gust
puisorul spune:
Mi-ar place si mie niste retete in care se consuma cruda. Eu pana acum am folosit-o doar la ciorbe.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Stefi
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Cum se topesc kilogramele
philip spune:
eu cred ca la ruby tuesday ai mancat-o cu blue cheese dressing, asa e cea mai po****ra aici si se mananca cu buffalo wings:
http://www.mccaffreys.com/order/images/60c10c4BuffaloWingsLG.jpg
philip
31weeksbabyboy
mommyandreea
claujro spune:
Eu o fac fix ca pe snitele. Cu mujdei si smantana iese delicioasa.
Edit: sau salata de telina (data pe razatoarea mare, cruda) cu maioneza, iarasi delicioasa.
Mara si Matei
nikole spune:
Telina are rolul de a energiza,intareste si regleaza functia hepatica.
Sote de telina,
Intr-o tigaie se pun 2 linguri de apa , sau ulei si se lasa sa se incinga.Apoi se adauga 5 catei de usturoi pisati, si 400 gr cozi telina taiate in bucati de 2-3 cm.
Se amesteca , se aduga sos soia, sare, piper(eu nu folosesc nici sarea nici piperul, pun la sf coriandru, si patrunjel taiat)Se amesteca bine, se acopera.Se lasa pe foc mediu 20-25 secunde.
Se serveste imdiat.
Eu mai pun si o frunza de dafin in tigaie.
si mai am una, pe care eu o fac des, de doua ori pe sapt.
prin combinatia de ingrediente, teoretic cel putin, acest fel se consuma ptr pervenirea hipertensiunii, palpitatiilor.
Atentie:spanacul, prin continutul sau in acid oxalic,nu se va combina cu tofu(soia).
Spanacul spalat in prealabil se introduce in apa clocotinda ptr 1-2 minute.Apoi se lasa in apa rece ptr 10 minute, dupa care se "stoarce " si se taie in bucati de 4 cm.
Separat, intr-o alta oala, se pune cca.750 ml apa impreuna cu 200g telina.Dupa primul clocot, se da focul la mic, si se continua fierberea 5 minute.
Se scurge de apa, si se adauga intr-un castron impreuna cu spanacul.
Separat se face un sos din:2 lg-ite ulei susan,1 lg-ita sos soia, 1 lg-ia otet mere.Asta e sosul original.Eu mai adaug si putin zahar, f putin.
Sosul se toarna peste salata, se serveste imediat.
Ideal e sa servim aceasta salata pe stomacul gol, sau intre mese.
Cam asta fac eu cu telina, pe langa salata de cruditati.
Nikole, mami lui Albastrel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
mina spune:
Telina radacina:
- in supe ciorbe. Eu practic nu fac supa sau ciorba in care sa nu pun macar telina ceapa morcov. Mi se pare ca nu are gust.
- cruda data pe razatoare, in combinatie cu morcov si mar, cu un pic de maioneza indoita cu iaurt.
- la combinatia de mai sus se pot adauga cubulete de friptura rece
- telina+morcov+mar+peste afumat+maioneza. Dupa gust sare piper marar verde etc
Telina tulpini:
- tocata marunt merge adaugata la ciorbe, catre sfarsit. Da o aroma extraordinara
- pusa la murat cu gogonele mici mici, felii de morcov, mar, pastarnac, etc. Combinatia de arome e absolut divina (da nu ma intrebati reteta ca soacra-mea e furnizorul, eu doar degustatorul...)
- tot taiata marunt eu o adaug in mancarea de varza noua, alaturi de cimbru da o aroma deosebita.
- in salatele de vara, divers combinate si bogat asezonate cu branza rasa.
Telina frunze:
- tocata marunt la ciorbe
- cand am mai multa, o spal o usuc bine bine, dupa aia o maruntesc si o pastrez la borcan. Condiment home made
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
galliciana spune:
buna, delsim!!!
m-am gandit sa iti dau o mana de ajutor.sper sa te ajute cumva.
in loc de apium, poti folosi telina simpla, din piata, mult mai ieftina. parere personala....mentionez...
1. salate, ca de obicei cu maioneza si iaurt
2 salate cu spanac, fr telina, iaurt, si branza de oaie!! bestiala.
aperitiv sau garnitura.
3.mancare persana de telina
1 leg frunze telina
500 gr carne vita
1 ceapa, taiata marunt
2 catei usturoi, taiati fin
2 linguri menta uscata
1/2 lingurita curcuma
sare,piper
1 lamaie, de la care se foloseste zeama
450 gr suc rosii, sau conserva
400 gr rosii taiate sau conserva
2 rosii proaspete,feliate
Mancarea se preg in 2 etape:
a. seara se separa tulpinele de telina -partea superioara cu frunze de restul tulpinii. Se taie pe diagonala tulpinele fara frunze in bucati de 12 mm si se pun la frigider, intr-un vas.Restul de telina se taie f fin si se adauga in vas.
Tot aici se adauga ceapa tocata, cucurma si usturoiul si se tin pana a 2a zi dimineata.
b.Dimineata se adauga in cratita unsa carnea de vita.
Se adauga mixul de telina,sucul de la o lamaie,si conserva de rosii feliate. Se amesteca.
Se adauga sucul de rosii, si rosiile proaspete feliate.Se gateste la foc mic,Se serveste cu orez basmati.
MANCARE DE ROSII CU CARNE
Ingrediente:
300-400 g carne, o ceapa, 80-100 ml untdelemn, 25 g faina, 1/4 l suc de rosii, 7-8 rosii mici, patrunjel, telina (frunze), sare.
Mod de preparare:
Carnea se prajeste cu ceapa si untdelemnul. Dupa aceea, se freaca faina cu sucul de rosii, adaugat cate putin, ca sa nu formeze cocoloase si se toarna peste carne, completand cu apa, atat cat sa cuprinda bucatile de carne. Se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege sosul, apoi se potriveste gustul cu sare, se adauga o frunza de telina si rosile intregi. Mancarea se tine la cuptor 15 minute, ca sa fiarba rosiile si sa se ridice untdelemnul. Facultativ, se pune in sos o lingurita de zahar si se mai adauga putina sare, daca mai este nevoie. Se serveste proaspata cu patrunjel taiat marunt.
Salat#259; cu #355;elin#259; cu pui #351;i m#259;r
Ingrediente: ( 5 portii, preparare + fierbere 60 minute)
· 2 bucati piept pui;
· 1 telina;
· 1 mar;
· 1 legatura frunze de telina;
· 2 linguri otet;
· 2 linguri ulei masline;
· sare;
· piper.
Mod de preparare:
Se curata carnea, se fierbe in apa cu sare si cand este gata, se dezoseaza si se taie in bucati. Se curata marul si telina, se da pe razatoare mare telina, iar marul se taie in feliute, apoi se amesteca totul cu carnea de pui fiarta. Amestecati bine uleiul cu otetul, se pune sare si piper dupa gust si se adauga sosul in salata. Se orneaza cu frunze de telina tocate.
Pofta buna!
MANCARE GRECEASCA CU TELINA
ceapa, taiata marunt, ce se caleste
carne, kaizer, sau ce vrei tu
in ultima instanta orez
frunze telina, ce se rup,nu se taie
un ou
zeama de lamaie
Se calesc si se fierb in ordine, la sf se adauga frunzele de telina rupte,
cand este apr gata, se adauga un ou batut, se form zdrente, si zeama de lamaie.
se adauga verdeata dupa gust.
MANCARICA DE VITEL CU CARTOFI SI MAZARE
adaugata de Angela - 19 Mai 2008
Categorii: Retete cu cartofi, Retete din Italia, Retete de mancaruri cu carne, Retete cu carne de vitel sau vita
in Italia se numeste "spezzatino" adica bucati mici de carne pregatite impreuna cu un lichid (apa, vin). Ingrediente
750 g carne vitel
o ceapa
2 morcovi
frunze de telina
5-6 rosii mici
200 g de mazare
2 cartofi mari
ulei masline
sare
putin ardei iute
Preparare
1. Taiem carnea bucatele mici si o lasam deoparte.
2. Tocam ceapa, telina, rosiile, morcovul si le punem in oala impreuna cu uleiul de masline, calim ai apoi adaugam mazarea (e mai bine daca folosim mazare congelata).
*daca folosim mazare din borcan o punem deodata cu cartofii
3. Punem si carnea, amestecam, lasam sa scada putin, dupa care punem apa sa acopere carnea.
4. Dupa cca 15 minute adaugam cartofii (si mazarea daca am folosit mazare din borcan)
5. Punem sare si lasam sa fiarba la foc mic, daca e nevoie mai adaugam apa dar cu atentie sa nu depaseasca ingredientele.
6. Cand e fiarta carnea punem in farfurii si servim
MAZAREA SI CARTOFII se pot inlocui cu ciuperci, morcovi, si alte legume precum vinete rondele sau ca pt salata, tocate, dovlecei,
conopida, si altele.
Depinde de imaginatie!!!
POFTA BUNA!!!!
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
nikole spune:
Galliciana, multumesc mult ptr retete, cum ma trezesc ma apuc de prima.
Le voi incerca pe rand, pe toate, eu as roade la telina toata ziua, mi se pare f revigorant gustul de telina cruda.
Nikole, mami lui Albastrel
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec
galliciana spune:
neata!
cu placere, mami de albastrel! oricand!!
vreau sa iti spun,ca ieri, am facut snitele de telina! bestiale, mai ales unse cu branza, si introduse putin la cuptor.
1.La fel de bine se poate face o salata de telina, frunze sau radacina, tocate maruntel, spanac, cu o idee de usturoi, iaurt, smantana sau maioneza, si facultativ telemea cubulete sau rasa!
2.in salate eu mai pun si frunze de ridichi.
3. se poate face un sote, cu caizer sau carne pui, paste sau orice alta garnitura.asezonata cu un sos de marar sau patrunjel si iaurt.
4.chiftelute
5. gratare cu diverse legume-telina,rosii, dovlecei, ridiche neagra,
rosii,vinete sos de usturoi cu smantana,sau mujdei.
6.gratinata la cuptor cu branza si putina smantana, sau cascaval.
7.in omlete.cu ceapa sau fara.
8. in tot felul de ...sarmale.
totul depinde de inspiratia de moment!
la fel de bine se pot inlocui legumele cu fasole boabe, sau pastai, nu uitati!
va doresc pofta buna!
la nevoie, sunt pe aici, just call me!!
pupici la gagici!!!
astept inca o minune in viata mea!!!
karinabianca spune:
Va rog frumos, spuneti-mi si mie cum faceti snitele din telina verde? as vrea sa fac si eu...chiar am telina verde proaspata si mi-ati facut pofta de ceva deosebit...
multumesc