Calendarul gradinarului vesel :- } (7)
Raspunsuri - Pagina 11
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/olympia/olympia.jpg)
olympia spune:
Bnica, relax!...
Zau, asa! Smochinii, ghinion, nucul are iod si pazea, cine planteaza brad ... stii tu!
Pene colorate... cate putin din toate!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Ce harnice a-ti fost la scris !
Ramona,
nu stiu daca ti-a mai raspuns cineva despre frunzele de la lalele si narcise . Eu nu le tai imediat dupa ce trece floarea. Am facu asa intr-un an si am pierdut (cred) lalelele portocalii. Cu toate ca este inestetic eu la frunzele lalelelor si narcisleor pana se usuca pe jumatata, chiar trei sferturi, apoi le tai de unde mai sunt verzi inca. LA mine de abia incep lalelele sa se deschida si narcisele. Mi-au inflorit narcisele de culoarea piersicii doar ca un pic mai decolorate decat in anul trecut. Lalelele pitice sunt in culmea lor si zi de zi se mai ridica cate o florica pe ici pe colo. Doar ca vremea este capricioasa, de la frig la cald de 30de grade si ploi torentiale.
Ramona, pregateste-te, ara, sapa fa ce vrei pentru ca ti-am pus pachetul cu lacramioare la posta. Chiar azi -luni, asa sa le mearga bine si sa se prinda. Aia de la posta a zis ca in 2 zile ar trebui sa ajunga.
olive spune:
Buna fetelor,
de ce nu se planteaza brazi?
Tuia,cedrul intra la categoria brazi in ce priveste superstitiile? ;-)
Multumesc
Ramona J spune:
Petra. Bine ca n-am apucat sa tai frunzele, le las asa. Nu vreau sa ramin fara ele. Desi lalelele nu au mers deloc. Am avut vreo cinci flori in total, unele nu s-au invrednicit sa faca boboci, altele s-au oprit in faza aia. E clar ca nu-i de lalele in TX.
Am si eu niste narcise din astea, au o culoare nedefinita. Nu prea-mi plac, dar eu nu ma indur sa ma despart de plante sanatoase, asa ca le las in pace deocamdata.
Scuze, am uitat cine intreba despre gripa. Avem si de asta prin oras, au anuntat trei cazuri deocamdata. Cum nu ne dau alte sfaturi decit sa ne spalam pe miini si sa evitam aglomeratia, incerc sa nu ma gindesc, ca practic sint neputincioasa. Nu mai spun ca merg copiii in colectivitate toata ziua, la scoala, la sport...
Edit sa va spun ca iar am un iepuras obraznic. Am strigat la el pe fereastra (de la trei metri!) si el se uita lung, mai adulmeca un pic, mai rodea un fir de iarba... A trebuit sa ies afara ca sa-l fugaresc. Am facut de trei ori miscarea asta, m-am saturat! Cred ca asta asteapta si el...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/olympia/olympia.jpg)
olympia spune:
Olive, stai linistita! Noi avem brazi plantati de bunicul,pe cand eram de-o schioapa, cum se zice (trei nepoate, trei brazi)... Bunicul s-a dus la 85 de ani, deci indiferent cum suna superstitia, nu-i afecteaza decat pe cei ce o cred (eu nici n-o auzisem pana de curand).
Ramona, unchiul meu, medic veterinar pensionar, multi ani sef chiar la ferma mare de porci, zice ca gripa cu pricina nu-i asa de speriat. La ei aparea cand si cand si era tratata ca orice raceala.
In privinta iepurasului, fii consecventa, ca daca nu-l fugaresti o sa creada ca e binevenit . Uite si idee de sperietoare pentru iepuri:
http://www.gradinamea.ro/Toamna_in_livezi_4903_580_1.html
Pene colorate... cate putin din toate!
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Petra ![]() Edit sa va spun ca iar am un iepuras obraznic. Am strigat la el pe fereastra (de la trei metri!) si el se uita lung, mai adulmeca un pic, mai rodea un fir de iarba... A trebuit sa ies afara ca sa-l fugaresc. Am facut de trei ori miscarea asta, m-am saturat! Cred ca asta asteapta si el... ![]() Lume multa, oameni putini |
Trebuie sa recitesti David Copperfield, faza aia cu matusa care avea o peluza pe care o apara de magari (tu citesti iepuri si veverite). Diferite obiecte (cozi de matura, galeti cu apa, etc.) stateau ascunse in locuri dosnice. Cand matusa dadea alarma "Janet, magarii", toata suflarea casei se repezea la atac. Mentionez ca David se facuse barbat in toata firea si matusa tot se mai lupta cu magarii. Partea buna in situatia ta e ca macar o sa ai o ocupatie la batranete...
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
simali spune:
citat din mesajul lui Tala cat despre conditiile de la mine cred ca pot sa-i asigur ce are nevoie, astfel ca am zone in casa pline de lumina sau umbrite, sau semi... numa' sa-i fie ei bine. Nasa mea are una care vara sta afara (sub un acoperis de vie) si iarna in casa si vreau sa-ti spun ca a crescut ca nebuna si face flori incontinuu. Ma intreb cum creste in Liban in aer liber avand in vedere ca am inteles ca acolo sunt strazi intregi cu arbusti imensi de gardenie - iti dai seama cum miroase pe acele strazi??? cand o cumpar la ce sa ma uit? ii pun ingrasamant, unul anume sau doar cel de plante cu flori?, ce fel de pamant? cineva imi spunea s-o fasai...tare mult imi doresc una. Bucurie! |
Iti spun ce-am citit eu despre gardenie si rhododendron (se pare ca daca ai conditii pentru gardenie ai si pentru rhododendron):
- exista specii care nu rezista nici macar la -1 grad celsius. Astea sun specii clare de ghiveci, se tine in casa, etc. Deci atentie la specia cumparata - sa reziste cal putin la -10 grade desi sunt si de -15)
- nu suporta soarele direct si nici curentii de aer; cele mai bune rezultate se obtin langa alte plante (langa un grup de tuia, braduti, tufisuri, etc.);
- se presara pe jos un amestec de ace de brad (pentru a mari aciditatea solului) si scoarta de copac (care tine putin cald iarna)
- se planteaza intr-un loc care nu tine apa; foarte important este sa fie udata dar sa nu stea in apa.
- gradinarii sapa gropi de 50/50cm, sadesc gardenia/rhododendronul de 1/2 de m si apoi umplu in jur cu PAMANT DE GARDENIE SAU RHODODENDRON. In fiecare primavara sapa in jurul plantei si inlocuiesc pamantul cu altul. Cu cat planta are asigurate celelalte conditii (sol, umiditate, drenajul apei, semiumbra, adapost de curenti de aer) cu atat este ai rezistenta si la ger.
- conteaza in ce zona a tarii locuiesti (zona Constanta cica e optima la noi)
Eu inca nu m-am incumetat sa iau gardenie sau rhododendron desi sunt niste flori superbe. Mi se pare o chestie care cere ceva experienta si cum sunt incepatoare nu vreau sa arunc banii. Si asa iar m-am dat in barci cu cheltuielile pe plante si seminte in primavara asta. Mai bine iau doi trandafiri...
Alice
simali spune:
Legat de nivelul "incepator" in ale gradinaritului: nu am crezut la inceput ca exista asa ceva. Ma gandeam ca e simplu: sapi, plantezi, uzi, ingrasi, creste. Nu este nici pe departe chiar atat de simplu pe cat pare. Sunt in anul 2 de gradinarit si am decis s-o iau mai usor cu experientele. Tragand linie la sfarsitul unui an am constatat ca experientele costa. Cand dai 70 lei pe un tufis mititel si nu se prinde nu e mare tristete. Dar cand dai 70 de lei pe 5 plante diferite si nu se prind se ingroasa gluma. O gradina frumoasa inghite sume foarte mari de bani; incepe deja sa-mi fie clar. Bricostore, Hornbach, etc. se bat in a ne oferi fel de fel de tentatii frumoase. Vrei si rosie, si galbena, si uite si floricica aia albastra... pleci cu cosul plin si cu cardul gol in doi timpi si trei miscari. Si ce e mai trist e ca n-ai umplut gradina. Ca nici n-o vei umple daca 1/2 din ce-ai pus nu se prinde sau nu-i merge spectaculos.
Am observat ca majoritatea gradinilor profesioniste au un numar mare de plante mai ieftine ca umplutura si cateva "vedete" splendide in locuri strategic alese. Plus ca mai conteaza si cat de mult timp sunt dispusa sa aloc gradinii. Imi place gradinaritul. As scoate in fiecare primavara pamntul din jurul unei gardenii la o adica. Dar cred c-as lua-o razna sa trebuiasca sa repet operatia la n-spe plante.
Asta e ori extras "din jurnalul unei zgarcite care vrea si cu varza unsa si cu sunca-n traista" ori o mostra din "intelepciune romanului cea de pe urma"... ori o combinatie din cele doua?
Alice
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/speed/speed.jpg)
speed spune:
citat din mesajul lui simali Legat de nivelul "incepator" in ale gradinaritului: nu am crezut la inceput ca exista asa ceva. Ma gandeam ca e simplu: sapi, plantezi, uzi, ingrasi, creste. |
eu in schimb am luat foarte in serios nivelul de incepator si pina acum (sa bat in lemn:) n-am prea dat rateuri...e adevarat ca ma ajuta mult si clima, blinda, fara geruri iarna, cu multa ploaie etc. si aici sunt scumpe tare plantele si de aceea am googalit bine fiecare planta pe care am vrut sa o cumpar. m-am uitat si primprejur,prin gradinile vecinilor si prin parcurile si zonele verzi de la mine din cartier sa vad ce fel de plante cresc frumos,cum trebuiesc ingrijite etc. eu m-am axat mai mult pe tufe, nu sunt prea spectaculoase dar sunt usor de intretinut.plus ca aproape jumate din gradina mea nu are soare mai mult de 2-3 ore/ zi asa incit trebuie sa fiu foarte selectiva cu ce plantez acolo...:( mi-as dori si eu o gradina profesionista dar deocamdata nu ma simt in stare de provocare :)
singura pripeala a fost cu niste plantute de geranium, comandasem niste geranium parfumat dar din greseala am gugalit alt soi de geranium :( si cind am primit geranium-ul parfumat (miroase bestial by the way) am realizat ca nu e rezistent la frig si trebuie tinut in casa iarna,ceea ce nu-mi prea convine din lipsa de spatiu...
acuma plec sa-mi plantez hortensiile si hostas :))
simali spune:
Mai Speed, cred ca de-aia ti s-a potrivit tie Irlanda. Ai fire econoama.
Alice