despre bone

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui qsar

Ei, hai ca intr-un acces de filotimie, m-am hotarat sa-ti raspund pe bune:

Ori pui piciorul in prag, ori o dai afara. Inteleg ca nu problema banilor este cea mai complicata - in fond, i-ai platit (la un pret exagerat, parerea mea) orele suplimentare, in cartea de munca este trecut salariul minim obligatoriu pentru un angajat cu studii superioare, ai fost dispusa sa-i treci cu vederea faptul ca a facut gafa dupa gafa cu rufaria voastra. Pretul camasilor sau marca rochiilor tale cu cupe preformate, parol, nu importa! Problemele reale sunt neglijenta/indolenta si santajul. Si cel mai grav mi se pare faptul ca a ajuns o tanti-6-clase sa te aduca in situatia de a-ti pune (public!!!) intrebarea "SUNT PROASTA?".

Asta ar fi problema numarul unu. Problema numarul doi ar fi cam asa: este admirabil ca esti o femeie cu o cariera de succes, ca esti realizata financiar, calatoresti... Poate ca n-ar fi rau sa faci pasul catre a fi o doamna. Daca vrei, desigur, ca "domnia" nu este o obligatie - da' stii ceva? "Da" bine.
Treaba e cam asa:
Rasa se mosteneste, clasa se invata, stilul se cumpara... sau nu.

Asadar:

1. O doamna nu discuta in public despre personalul domestic. Il concediaza pur si simplu. O doamna are lucruri mai rafinate de facut decat sa-si barfeasca menajera (cea mai de jos in "ierarhia" personalului domestic). Daca vroiai sa afli care sunt "scorurile" intrebai pur si simplu sau, mai simplu: suni la o agentie de plasare si afli.
2. O doamna, cat ar fi de ocupata, nu-si lasa toata "casa" pe mana unei menajere cu 6 clase, care pe deasupra mai este si obraznica. In fond, exista curatatorii care vin sa-ti ia rufele de acasa, exista firme profesioniste de curatenie, facturile pot fi platite si online... Oricat de trivial ar suna toate astea.
3. O doamna nu discuta in public despre bani la modul epatant la care-ai facut-o tu.
4. O doamna nu-si lasa copilul in grija unei menajere cu 6 clase ci angajeaza o bona cu o oarecare educatie si, mai tarziu, daca este cazul si bona nu mai face fata standardului, o guvernanta cu multa educatie. Pe vremuri, noii imbogatiti angajau domnisoare de familie foarte buna care sa le educe copiii.
5. O doamna nu "da" din casa - ce sa-ti spun, cazuram toate pe spate de invidie/admiratie ca tu traiesti pe picior atat de mare ca-ti cade rangu' sa te apleci sa-ti culegi bulendrele de marca insirate prin casa. E ridicol si ilar.

N-ai decat sa te superi cat vrei, n-ai decat sa dai ochii peste cap cat vrei, n-ai decat sa te vexezi cat doresti... Astea sunt tzopisme. Si pentru asta ai primit raspunsurile "romanesti" de mai devreme.

Honi soit qui mal y pense...

woaaaa, am cazut cu scaunul de uimire...stii, ca tzaranul care intra prima oara la luvru... eu la aspectele asta nu m-am gandit...vezi, tu esti rafinata. mie mi-a sarit in ochi prima oara nedreptatea situatiei, nu am bagat in seama fineturile. daca nu v-as fi citit comentariile de inceput, as fi trecut razant peste rochite de n dolari si camasi si cinci stele si alte minuni, ca daca nu ma intereseaza, nu observ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Scuzati de off-topic da' am o curiozitate de ordin lingvistic: Aburelu' la mine la tara le zicea teleleici. La voi?

Mergi la inceput

Citat:

Scuzati de off-topic da' am o curiozitate de ordin lingvistic: Aburelu' la mine la tara le zicea teleleici. La voi?

la noi la tzara, teleleici erau alea de umblau lelea si teleleu prin sat toata ziua, in loc sa stea acasa sa faca treaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Habdite le zicea bunicu de pe la Beius si ca-n rusa Banatul :))
Iar la baieti drojderi.

Fusei sprahoieta, dara sorgos, sorgos m-am urnit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:

la noi la tzara, teleleici erau alea de umblau lelea si teleleu prin sat toata ziua, in loc sa stea acasa sa faca treaba.

Mai adauga un tzar de parfum si ajungi si tu la cartonas
Q ma bagi in belea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

ba nu conchita, nu de la rafinanente mi se trage... da' asa am citit eu in niste carti.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AB
Mai adauga un tzar de parfum si ajungi si tu la cartonas

aoleu, da' ce-am zis?!! ma sprechuiam linguistic cu qsar. v-am zis ca eu nu le am cu fineturilii, metatexturilii si alte teliliuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

super subiect si intr-adevar cu mult potential!

na si de la mine sa te simti mai bine: fata care ne face noua curat in casa se crede paranormala. mi-a zis asta in contextul ca si io cica as fi si ea stie ca si ea e si cica "simte" ca si io sunt. paranormala, da.

initial am vrut sa scapam de ea - ca m-a speriat - insa apoi ne-am prins ca face super curat - ba, da' luna!- asa ca am continuat. am mai avut o tentativa sa cautam pe altcineva cand ne-a zis ca ea stie cum poate opri razboiul cu teroristii ca comunica telepatic cu osama bin laden - asta se intampla anul trecut. am tras aer in piept (mult) si am mers in continuare cu ea

asa ca mie personal stricatul toalelor de firma deja mi se pare un detaliu asa minor ca nici nu l-as baga in seama

ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns avmaria spune:

Citat:

Ei, hai ca intr-un acces de filotimie, m-am hotarat sa-ti raspund pe bune:

Ori pui piciorul in prag, ori o dai afara. Inteleg ca nu problema banilor este cea mai complicata - in fond, i-ai platit (la un pret exagerat, parerea mea) orele suplimentare, in cartea de munca este trecut salariul minim obligatoriu pentru un angajat cu studii superioare, ai fost dispusa sa-i treci cu vederea faptul ca a facut gafa dupa gafa cu rufaria voastra. Pretul camasilor sau marca rochiilor tale cu cupe preformate, parol, nu importa! Problemele reale sunt neglijenta/indolenta si santajul. Si cel mai grav mi se pare faptul ca a ajuns o tanti-6-clase sa te aduca in situatia de a-ti pune (public!!!) intrebarea "SUNT PROASTA?".

Asta ar fi problema numarul unu. Problema numarul doi ar fi cam asa: este admirabil ca esti o femeie cu o cariera de succes, ca esti realizata financiar, calatoresti... Poate ca n-ar fi rau sa faci pasul catre a fi o doamna. Daca vrei, desigur, ca "domnia" nu este o obligatie - da' stii ceva? "Da" bine.
Treaba e cam asa:
Rasa se mosteneste, clasa se invata, stilul se cumpara... sau nu.

Asadar:

1. O doamna nu discuta in public despre personalul domestic. Il concediaza pur si simplu. O doamna are lucruri mai rafinate de facut decat sa-si barfeasca menajera (cea mai de jos in "ierarhia" personalului domestic). Daca vroiai sa afli care sunt "scorurile" intrebai pur si simplu sau, mai simplu: suni la o agentie de plasare si afli.
2. O doamna, cat ar fi de ocupata, nu-si lasa toata "casa" pe mana unei menajere cu 6 clase, care pe deasupra mai este si obraznica. In fond, exista curatatorii care vin sa-ti ia rufele de acasa, exista firme profesioniste de curatenie, facturile pot fi platite si online... Oricat de trivial ar suna toate astea.
3. O doamna nu discuta in public despre bani la modul epatant la care-ai facut-o tu.
4. O doamna nu-si lasa copilul in grija unei menajere cu 6 clase ci angajeaza o bona cu o oarecare educatie si, mai tarziu, daca este cazul si bona nu mai face fata standardului, o guvernanta cu multa educatie. Pe vremuri, noii imbogatiti angajau domnisoare de familie foarte buna care sa le educe copiii.
5. O doamna nu "da" din casa - ce sa-ti spun, cazuram toate pe spate de invidie/admiratie ca tu traiesti pe picior atat de mare ca-ti cade rangu' sa te apleci sa-ti culegi bulendrele de marca insirate prin casa. E ridicol si ilar.

N-ai decat sa te superi cat vrei, n-ai decat sa dai ochii peste cap cat vrei, n-ai decat sa te vexezi cat doresti... Astea sunt tzopisme. Si pentru asta ai primit raspunsurile "romanesti" de mai devreme.

Mie-mi plac la nebunie postarile tale, misterioasa doamna palin si matraguna. Da asa cum se vede de la mine din balcon, problema nu-i ca o doamna cu 6 clase ajunge s-o faca sa se indoiasca pe doamna cu studii superioare. De ce o tanti cu 6 clase - care nu-i doamna deci - se exclude, si devine tanti - n-ar putea s-o faca sa se indoiasca p-o doamna cu 2 doctorate?

Tot de la mine de pe balcon, problema numarul 2 apare cam asa : domnia asta expusa pe 5 puncte ma vrajeste la prima citire, ma transpun cu acuratete intr-un film al Angliei victoriene cu Anthony Hopkins, majordomul perfect. Da la a 2a citire mi se pare la fel de incriminat aceasta domnie frumos punctata, precum mi se pare lipsa ei. Diferenta asta de clase nu mai e la moda ... Pasul asta "spre a fi doamna" e neinsemnat fata de pasul de a-l trata pe celalat de pe un picior de egalitate, cu respect, in acest an al domnului 2009. De la mine de la etajul 4 cel putin.

Ca doamna o plateste mult pe tanti, ok, asa o fi, ca doamna se revolta ca tanti nu apreciaza iesirile la Londra e deja altceva. Adica o mama care nu poate pricepe ca alta mama face un sacrificiu nevazandu-si copilul/ii o saptamana si ca mai mult ca sigur, desi o fii dormind in Londra mult-visata, probabil ca tot nu are liber peste zi sa viziteze Big Ben, si probabil nici bani sa cumpere de pe Oxford street, nu o rochie cu 600, ci un tricou cu 10. O doamna care prefera sa se auto-felicite c-a facut-o pe servitoarea nerecunoscatoare sa vada lumea din prisma unui 5 stele si-al unui restaurant gourmet, decat sa fie sincera cu ea si sa recunoasca ca daca era vorba doar de o baie ocazionala si-un pupic la culcare, nu se mai obosea financiar sa o care dupa ea pe sus-numita servitoare. Dupa cum isi punea eventual problema ca nu e neaparat o fericire in a fi la discretia altuia, a toanelor lui si-a etichetelor de spalare generalizate la toata garderoba, la mii de km distanta de proprii copii, oricati bulbuci aromati cu jasmin ar face jacuzziul din baia de la 5 stele.

Da cea mai demna de retinut faza mi se pare asta : "MAi nou, vrea sa-si mai ia un job, ca nu-i mai ajung banii, desi la mine e de la 8 la 4, nu stiu cand sa mai aiba timp... " . Io, fost sclav de pe plantatie (acum tzspe mii de ani cand eram platita 1500 franci = 229 euros + abonamentul pe metrou, pt un servitorit de 6 zile teoretic, practic de 7, de la 6 dimineata la 11 seara, de luni dimineata pana duminica seara + un copil de ingrijit). Am rezistat o luna. Am trecut la alti stapani, a fost un pic mai bine, tot asa treptat... Azi am si eu la randul meu femeie de menaj, care de fapt are salariul de baza platit de vecina de palier la timp plin, cu concedii cu tot, dar care tocmai pt a o lasa pe biata moldoveanca care nu si-a vazut copiii de 5 ani sa mai faca un ban in plus, o elibereaza joia 2 ore cand vine la mine, o mai elibereaza martea, si nu mai stiu cand. Si-o plateste la fel ca inainte. N-o surprinde ca vrea sa-si mai ia job - moldoveanca fara acte, care trimite saci de orez cu Atlasibul, din contra - spune ca nu e nevoie sa frece la ea zilnic 8h/8 faianta, ca nu se murdareste zilnic.

Io nu-s o doamna si n-o sa fiu niciodata - ca doar am frecat la podelele lor - da nu-i bai, probabil tocmai d'aia n-o sa ma revolt niciodata cu eleganta si superioritate la lipsa de domnie a tzopistelor, cat o sa ma revolt la lipsa de consideratie a nevoilor celuilalt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Era sa cad si eu de pe scaun vorba Conchitei. Mesajul lui qsar mi se pare oripilant, dar menajera paranormala mi-a placut la nebunie... Unde n-as gasi si eu una?
Mie mi s-a parut intrebarea fetei indreptatita si la obiect.

Mergi la inceput