Licurici de ianuarie-februarie 2009 (6)
Raspunsuri - Pagina 22
Aalina spune:
Daiopri 

Lisa ce cumintica e Ana.
Ira mi se pare un copil asa vesel Eliza
Multumim de info.
Miere e flacau mare Aidan deja.
Cami cu cat il pui mai des la san cu atat se produce mai mult laptic.
Iulia felicitari pentru cat ati luat in greutate.
Crisspy spers a treaca perioada asta.
Bebelusi 
Ciufik sanatate!!!!
Alinuk super jucariile alea.
Dark cred ca te-ai topit la prima felicitare primita.
Irina spor la gasit hainute faine.
Noi am avut o si zi o noapte tare ok, am reusit si eu sa ma odihnesc. Parca s-au mai rarit colicii si nu mai sta non stop la san.
Roxana esti bine???????
O zi buna 
bebelusi spune:
Fetelor in ce luna o sa incepeti sa le dati bebelusilor si altceva in afara de laptic? Stiu ca in carte scrie la 4 luni pentru cei alaptati cu formula si la 6 luni la cei alaptati la san. Voi cum veti face, sau cum ati facut la celalalt copil???
Mami puiutului Vlad Mihai
http://www.flickr.com/photos/33042663@N07/?saved=1
"Cel mai mare dar primit de o femeie in viata este acela ca poate da nastere"
cristi_2003 spune:
bebelusi - clar numai la 6 luni diversificare. asa spun cei mai multi medici, adica cei moderni. asta chiar daca tot parcul se uita ciudat la tine ca nu-i dai sucuri de fructe sau alte lucruri.
Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008)
http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png
http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wJzzMkE/weight.png
Aalina spune:
Bebelusi eu pe Dorian l-am alaptat pana la 6 luni jumatate da de pe la 3-4 a primit si completare (indemnata am fost de pediatra si imi dau si acum suturi) si apoi incet, incet am facut diversificarea. Acum daca toate sunt bune vreau sa alaptez exclusiv pana la 6 luni dar o sa vad si cum reactioneaza piticul.
Eu ma topesc dupa el cand e la san si cand ma gandesc cat de putin mai avem si ce repede trece timpul...nu ma prea grabesc.
cristi_2003 spune:
uite despre diversificare
Autor: Marta Muresan,
Medic Primar Pediatru,
consultant de lactatie certificat de bordul international.
Avantajele diversificarii
favorizeaza dezvoltarea structurilor orale.
stimuleaza vorbirea timpurie.
dezvoltarea gustului.
aportul caloric mai bogat asigura un somn mai linistit noaptea si crestere ponderala rapida.
alimentele bogate în fier (carne, galbenus de oua cereale) scad incidenta anemiei hipocrome.
Avantajele diversificarii dupa 6 luni
dupa 6 luni riscul trecerii substantelor prin intestin care provoaca alergie scade!
dupa 6 luni sugarul este capabil sa sada, duce mâna la gura, îsi tine capul, urmareste lingurita cu privirea, deschide gura când se apropie mâncarea, îsi retrage buza de jos când se scoate lingurita, pastreaza mâncarea în gura si o plimba din fata în spate pentru a o înghit
unii nutritionisti considera ca diversificarea nu este justificata pana la 9-12 luni laptele matern continand principii nutritive pentru a asigura o crestere normala (Lewis Barness)
Nu se întâmpla nimic daca copilul refuza diversificarea pâna la 8 luni, daca suge bine!
Indiferent de ritmul diversificarii baza râmane tot suptul la sân pâna la 12 luni.
Metoda corespunzatoare de administrare a alimentelor complementare
Administrarea alimentelor trebuie sa tina seama de particularitatile de apetitsi de satietate ale copilului. I se da de mancare când îi e foame.
Trebuie facuta cu multa rabdare, încet prin încurajarea verbalaa copilului sa; manânce.
se încurajeaza autoalimentarea mai întâi cu alimente tinute în mâna (biscuit) pe la 7 - 8 luni, cu cana (isi tine singur cana la 9 luni) si cu lingurita (încearca sa mânance singur la 10 luni).
Trebuie lasat sa exploreze alimentele cu privirea, cu mâna si daca se murdareste si nu trebuie certat daca se mânjeste pe haine.
Nu se recomanda fortarea copilului sa consume întreaga portie (predispune la anorexia de opozitie).
o Alimentul nou trebuie propus, nu impus; daca refuza alimentul facem pauza 2-3 saptamâni cu alimentul respectiv si incepem alt aliment; daca refuza mai multe alimente se recomanda combinatia de consistenta si gusturi diferite si experimentarea mai multor metodede incurajare.
o Minimalizarea distragerii atentiei in timpul mesei daca copilul isi pierde repede interesul pentru mâncare.
o Alimentatia complementara optima depinde nu numai cu ce este alimentat copilul dar si cum, unde, când si de câtre cine. Trebuie nutrit de o persoana cu care copilul are legaturi emotionale, care sa-i vorbeasca, sa stabileasca "contact ochi ochi" cu el,masa sa fie un "moment de dragoste" consumata intr-o atmosfera de siguranta.
• Prepararea si pastrarea corespunzatoare ale alimentelor complementare
o prepararea igienica a alimentelor.
o igiena mâinilor celui care da de mâncare copilului si a copilului.
o servirea alimentelor imediat dupa preparare sau pastrare adecvata.
o folosirea vaselor si veselelor curate pentru preparaea si administrarea alimentelor.
• NU SE FOLOSESC BIBERONUL SI TETINELE!!! ( mai greu se intretin curate, fiind cai de transmitere pentru agenti patogeni)
• daca refuza lingurita se amesteca lapte muls cu fructele (suc) si ii dam sa bea din pahar sau cana.
• Cantitatea de aliment complementar necesar
• fiecare aliment nou trebuie introdus singur si treptat, in cantitati mici, crescânde (câte una apoi 2 -3 lingurite suplimentate zilnic) pe lânga supturi frecvente pâna se inlocuieste de tot o masa de lapte. Intre doua alimente nou introduse trebuie sa fie o distanta de 5- 7 zile.
• introducerea alimentului nou se face numai daca copilul este sanatos! Se obsearva reactia copilului la alimentul nou introdus (varsaturi, agitatie, eczema), si daca apar simptoame se opreste introducerea alimentului, se asteapta o saptamâna si se introduce alt aliment. Alimentul respectiv se incearca mai târziu.
• alimentul nou se da inainte de supt, daca este un copil linistit sau daca este lacom, se da dupa supt (o lingutita apoi 2, 3 si daca ii place si mai mult); daca ajunge la 50 g de aliment si la cel lacom se poate da inainte de supt;
• in 3-4 saptamâni (4-5 saptamâni) inlocuim o masa de lapte;
• nu se recomanda generalizarea unui aliment care este primit cu placere la fiecare masa.
• Cantitatea alimentelor complementare necesare la sugarii alaptati la sân :
• 137 - 187g/zi ( 130 - 200 kcal/zi ) la 6 - 8 luni
• 206 - 281g/zi (300 - 310 kcal/zi) la 9 - 11 luni
• 378 - 515g/zi ( 550 - 580 kcal/zi) la 12 - 23 luni
• Consistenta alimentelor complementare
• Administrarea alimentelor de consistenta inadecvata posibilitatilor de mestecare a copilului duce la scaderea cantitatii de aliment consumat sau prelungirea prea mult a mesei soldata cu compromiterea ei.
• Consistenta alimentelor se creste treptat, odata cu cresterea in vârsta a copilului, adaptat la necesitatile si abilitatile copilui:
o la inceput se introduc alimentele lichide (sucurile, supa strecurata, cereale cu lapte) apoi piureurile, apoi alimentele zdrobite (bucatele mai mari) intre 7 - 9 luni si alimente care se pot tine in mâna (biscuiti, pâine).
o la prepararea piureurilor se poate folosi lapte de mama (la cartofi, legume, cereale) sau lapte praf umanizat dar nu lapte de vaca sau de alimentara !!
o la 12 luni majoritatea copiilor consuma alimente solide (de evitat alimentele cu care se poate ineca: nuci, alune) din alimentatia familiei (multe alimente fiind inca oferite semisolide).
• Frecventa meselor si continutul energetic
• Se creste frecventa meselor cu alimente complementare o data cu cresterea copilului. Numarul meselor depinde de continutul energetic si cantitatea alimentelor consumate la o masa. Se recomanda:
• 2 - 3 ori pe zi la 6 - 8 luni
• 3 - 4 ori pe zi + 1-2 gustari (o bucatica de fruct sau pâine unsa) la 9 - 11 luni si 22 - 23 de luni
• Frecventa mai mare a meselor decât este necesar duce la inlocuirea excesiva a laptelui de mama.
Daca continutul energetic sau cantitatea de aliment consumat e mai mic sau copilul nu mai suge, se creste numarul meselor
• Valoarea nutritiva al alimentelor complementare
Se indica folosirea de alimente variate pentru a asigura necesitatea nutritionala a copilului.
o Laptele de mama are o contributie substantiala la asigurarea nevoilor nutritionale ale sugarilor intre 6 - 24 luni (mai ales in privinta proteinelor, unele vitamine si lipidelor)
o carne, peste, oua sau branzeturi trebuie consumate zilnic.
o dieta vegetariana nu satisface nevoile nutritive la aceasta vârsta numai folosind produse fortifiante.
o fructe si legume bogate in vit. A trebuie consumate zilnic
o alimentele trebuie sa aiba continut adecvat de lipide (30- 45% din continutul energetic total), nici prea putina (duce la malnutritie) nici prea multa (duce la obezitate). Laptele de mama este o sursa mai importanta de lipide decât cele mai multe alimentele complementare.
o se evita ceaiul, cafeaua (interfereaza absorbtia fierului), sucurile zaharate si acidulate (valoare nutritiva scazuta).
• - se limiteaza administrarea de sucuri de fructe (240ml/zi) pentru ca reduc apetitul si consumul unor alimente mai nutritive si provoaca accelerarea tranzitului.
• Administrarea de supliment de vitamine si minerale (sub forma de medicamente) sau produse fortifiate
• Este necesara:
o suplimentarea zilnica cu vit. D
o suplimentare cu fier al copiilor nascuti cu greutate mica si a copiilor a caror mame au fost anemice inainte de nastere.
o suplimentarea cu vitamine - minerale mai ales in cazul dietelor vegetariene (supliment de fier, zinc si calciu).
o mamele subnutrite necesita suplimentare cu vitamine - minerale in timpul lactatiei dar si in timpul sarcinii.
•
Alimentatia in cursul si dupa imbolnavire
• se creste cantitatea de lichide.
• se alapteaza mai frecvent (copii bolnavi prefera numai sa suga).
• se recomnda administrarea de alimente preferate, apetisante, moi.
• dupa boala se recomanda mese mai frecvente si se incurajeaza copilul sa manânce mai mult (necesarul nutritional este crescut!).
• OMS recomanda implementarea acestei strategii generale in toate statele membre ale ONU in functie de conditiile nationale.
• Recomandari pentru o diversificare optima
o alegerea primului aliment solid se indivizualizeaza in functie de particularitatile de dezvoltare ale copilului (la cei cu o curba ponderala buna se incepe cu fructe si legume , la cei cu o crestere ponderala lenta cu cereale)
• NU SE ADAUGA ZAHAR SAU SARE ALIMENTELOR PÂNA LA 1 AN!
• NU SE ADMINISTREAZA COPIILOR SUCURI DE FRUCTE SAU LEGUME DE LA VÂRSTA DE 6 SAPTAMÂNI !!!
• FAINA DE GRÂU, GRISUL SE INTRODUC NUMAI DUPA 6 LUNI, GALBENUSUL DE OU NUMAI DUPA 8 LUNI IAR LPTELE DE VACA (sau de alimentara) NUMAI DUPA 1 AN
o fructele, primul se introduc sucul de mere sau de morcovi, nu de portocale. CITRICELE SE INTRODUC NUMAI DUPA 12 LUNI, fiind alergizante!! Se incepe cu 1-2 lingurite sau diluat cu apa fiarta sau lapte de mama ajungând la 6 lingurite (30 ml), apoi pâna la 60 ml. Dupa 7 luni se poate inlocui o masa de lapte cu o masa de fructe; la inceput se poate administra sub forma coapta ( mere coapte, piersici sau banane) apoi sub forma de piure. Mai târziu va constitui supliment la masa de amiaza.
• legumele (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecel, salata, rosii) se pot folosi dupa 6 luni sub forma de supe si apoi piure; spanacul si prazul sub forma de piure are efect laxativ.
• uleiul vegetal se introduce dupa 6 - 7 luni, 2 - 3 g la 100 g de supa;
• untul dupa 6 luni, 5g in piureul de legume apoi 15g / zi la vârsta de 1 an;
• smântana proaspata se introduce dupa 8 luni, 15 - 25 g in supa sau piure, pasteurizat se administreaza cu mamaliguta.
• cerealele se introduc de la 6 luni, sub forma de faina de orez sau orez pasat (orezul nepasat dupa 8 luni); la inceput nu mai un cereal;
• biscuitii, grisul, pâinea, paste fainoase, faina de grau (pentru ingrosarea supelor) dupa 12 luni.
• brânza de vaca cu orez pasat sau piure de legume se poate da dupa 7 luni,
• cu paste fainoase, sub forma de budinca sau papanasi fierti dupa 11-12 luni, telemea de vaca dupa 8 - 9 luni.
• carnea de pui, vitel se poate da dupa 6 luni, pestele alb de la 8 luni, in supa de legume apoi in piure de legume, se creste treptat pâna la 30g/zi, apoi la 1 an 50g/zi;
• perisoare se dau dupa 9 - 10 luni,
• sunca presata de la 9 - 10 luni,
• carnea de porc si de oaie de la 2 ani.
• galbenusul de oua se da dupa 8 luni, in ziua când nu se da carne (nu mai mult de 3 galbenusuri/saptamâna) la inceput 1/4 de galbenus fiert tare, in piure sau sub in budinci si sufleuri;
• albusul de oua se da doar dupa 1 an;
• apa fiarta si racita sau apa plata se da dupa mesele bogate in proteine sau electroliti.
• Alaptarea se continua si dupa 1 an (1-2x/zi), se lasa sa se produca intarcarea când vrea copilul!
Cristina, mama fericita de Stefan Carol (29.12.2008)
http://b1.lilypie.com/hQRfp2.png
http://s288.photobucket.com/albums/ll162/cristi_2003/CAROL/
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/t/wJzzMkE/weight.png
Anuc spune:
Alina,
! eu m-am nascut la maternitatea 23 August pe vremea aia, acum parca-i zice Sf Pantelimon. Oricum nu aveam cum sa fim vecine de patut ptr ca in perioada in care mami meu era in spital s-au nascut numai baieti acolo. Eram singura fetita ![]()
Anuc cu Ioana mica si BB Filip
Anuc spune:
Irina, eu taman ma linistisem ca vreo 2 zile n-am auzit nici stranut, nici tuse, iar ieri seara a tusit de cateva ori, iar azi, de cand s-a trezit, a stranutat de cateva ori zdravan....Iar stau cu morcovu'...oare cand s-o termina? Muci avem in continuare dimineata. Parca s-a nascut racit copilul meu...nu mai vad luminita iar si stau cu sufletul la gura. Se apropie si vaccinul de 2 luni si daca e racit, ce fac? In seara asta cred ca-i dau un pic de panadol, desi ultima oara l-a varsat...Offfff....
Anuc spune:
Irina, toate sunt frumoase, dar a doua poza, aia cu 'problemele' e bestiala! E foarte expresiv Ochila ![]()
Bebelusi, si Filip mai face asa si eu zic ca ii vine prea mult lapte sau vrea san doar ca sa adarma si il deranjeaza lapticul care vine.. Tot asa fac, il plimb un pic sau il tin in sus ca sa dea aerul afara
Anuc spune:
Mara, ce copii frumosi ai si tu! Bebe a fost f elegant la botez, jos palaria! Zi-mi si mie ce varsta are Flavi si cate kilograme. ca am vazut-o slabuta, exact asa e si fiica-mea. Are 17 kile la 4 ani. Cica e bine, dar e si f inaltuta si pare ca are 2 stixuri, nu picioare
Saptamana trecuta a durut-o burtica si cred ca a mai slabit ceva, cand am vazut-o dezbracata la dus, mi s-a facut rau...
Anuc spune:
Miere, frumos tare Aidan
. Avand in vedere ca unii copii se nasc cu dinti, cred ca pot iesi la orice varsta....chiar nu stiu ce sa zic.