cosmetice fara data a expirarii ?

Am vazut ca in ultima vreme pe produsele cosmetice apare un simbol nou, ca o cutiuta, care indica doar cat timp e valabil produsul de la deschiderea cutiei. In schimb, pe cateva n-am reusit nicidecum sa gasesc o data a fabricatiei, un termen de expirare, ceva.
Vanzatoarea de la magazin sustinea ca asa sunt noile reglementari, ca a avut si garda pe cap si ca e in regula. Totusi, mie nu mi se pare asa: cum mai afli cat a zacut un produs pe raft, inainte ca tu sa-l cumperi ??? Stiti mai multe despre asta?
Raspunsuri

Gabrielama spune:
Maria_Alexia,
potrivit legii (si Directivei Europene in domeniul cosmeticelor), termenul de valabilitate este obligatoriu doar pentru produsele cosmetice care au valabilitatea mai mica de 30 de luni. In cazul in care produsul cosmetic are valabilitatea mai mare de 36 de luni, termenul de valabilitate nu trebuie mentionat, ci trebuie mentionat doar "Period after Opening", adica acea cutiuta cu capacul ridicat despre care spui tu. Pe cutiuta este o cifra (in general 12 sau 24) care indica numarul de luni in care produsul poate fi folosit dupa ce a fost desfacut.
Unul dintre motivele acestei reglementari - care, asa cum spuneam, se aplica in toate Europa - este ca produsele cosmetice sunt bunuri de larg consum, care se vand repede, deci nu au timp sa iasa din perioada de valabilitate.
In general insa, toate produsele - indiferent de perioada de valabilitate - au un cod de cifre, la baza sau pe fundul produsului, unde se mentioneaza si data fabricatiei. Trebuie doar sa inveti sa-l citesti.
Sper ca raspunsul a clarificat nelamurirea ta.
Gabi
There is no taste like the taste of being thin!

maria_alexia spune:
Aha, am inteles. Multumesc de raspuns!
(Ceea ce nu inseamna ca-mi si place noua lege, n-am deloc incredere ca produsele dispar chiar atat de repede din raft ).

cait spune:
Si eu am fost mirata cand aici cautam data expirarii si nu o gasesam pe toate produsele si nici nu stiam daca mai sunt in termen sau nu.Acum imi cumpar cele mai multe produse din tara si caut cele care au data pe ele.
Cait
Home is where heart is...

Gabrielama spune:
Maria_alexia,
ma bucur ca ti-a folosit raspunsul; legea nu este insa chiar noua, se aplica in aceasta forma de vreo 2-3 ani. S-a aplicat mai repede in vechile tari membre UE si de curand si la noi.
Gabi
There is no taste like the taste of being thin!

louisea spune:
La noi asa a fost de ani multi.
Mai ramane sa te orientezi si de unde cumperi, daca magazinul e de incredere.
-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci

carola spune:
eu azi mi-am cumparat un demachiant de la Nivea. produsul l-am luat de pe raft. pe el scria ca este valabil nu stiu cat timp de la data deschiderii. acum... nefiind sigilat, nu am certitudinea ca nu a mai fost desfacut. m-am pacalit.. asta e...
www.flickr.com/photos/carola456/

karfe spune:
Pe langa faptul ca nu primim esantioane gratuite,un alt motiv ptr. care nu mai cumpar din tara cosmetice,este din cauza termenului de valabilitate.
In romania la cosmeticele scumpe nu exista rulaj f. mare si exista riscul ca acel produs sa fie st#259;tut de mai mult de 2 ani,plus pana a ajuns în #539;ar#259; s-au f#259;cut 36 luni,deci il cumpar gata expirat.
Cat despre cele cu termenul de valabilitate tiparit pe eticheta cu traducere,sau scris pe flacon cu negru poate sa fie modificate f. usor.,
Am vazut cum produsele expirate de la 2 firme(Neu...si Lore),au anuntat distribuitorii ca au expirat si au venit cu etichete proaspete.