am facut si eu skordalia dupa reteta Catalinei si am mancat pana la ultima picatura.am servit-o bineinteles cu peste.si sotului i-a placut foarte mult, e delicioasa
Cea mai arzatoare dorinta
Cristina, mamica de doi ingerasi in ceruri
Fericiti cei ce plâng, caci aceia se vor mângâia
Skordalia se mananca si pe aici, mai ales vara.
Reteta pe care o folosesc eu :
6 cartofi mari
o capatana de usturoi
8 linguri de ulei de masline
4 linguri de otet
o ceapa, masline,un ardei sau un gogosar, sare,piper
-Se curata, se taie si se spala cartofii, se fierb 20 de minute in apa sarata. Dupa fierbere, se zdrobesc cu furculita. (Eu am incercat sa fac piureul si cu mixerul, dar avea un aspect ciudat, lipicios, asa ca acum folosesc doar furculita.)
Separat, intr-un castron se amesteca uleiul, otetul, sarea, piperul, usturoiul pisat, apoi se adauga peste cartofi.
Catalina are dreptatate, uleiul joaca un rol important in reusita retetei. Si eu mai pun o lingura, doua, in plus, fata de cele din reteta.
Impart piureul in mai multe castonele mici si le ornez pe fiecare in parte in mod diferit : cu ceapa data pe razatoare, cu masline, cu ardei (sau gogosar) taiat in cubulete mici sau in felii sau mai pun niste verdeata proaspata.
Castronelele le pun apoi la frigider (cel putin trei ore) si le servim la aperitiv pe feliute de paine prajita.