Alaptatul la servici dupa CM

Alaptatul la servici dupa CM | Autor: anamona

Link direct la acest mesaj

Este clar la reintoarcerea la servici dupa concediul de maternitate am dreptul la program redus de 6 ore sau la o pauza de 2 ore pentru a ajunge acasa sa alaptez.

Ce nu este clar daca pe langa reducerea programului, angajatorul este obligat sa imi asigure o camera in care pot pompa laptele.

Ce pot face in situatia in care voi fi trimisa pentru aceasta la toaleta?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Textul legal vorbestre despre alaptat (nu despre muls!! ce naiba nu suntem vite - am schimbat titlul topicului) pentru care nu este obligat sa-ti asigure spatiu daca nu poate fi amenajat igienico-sanitar. Daca nu exista spatiu de alaptat, ai dreptul la 2 pauze de cate o ora fiecare, timp in care este inclus drumul dus-intors pana acasa, sau reducerea timpului de lucru cu 2 ore zilnic (in sensul ca vii mai tarziu sau pleci mai devreme). Medicul trebuie sa ateste prin scrisori medicale ca alaptezi.

Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anamona spune:

Multumesc de raspuns.
In concluzie, legal vorbind la un program redus de 6 ore nu mai am nevoie sa pompez laptele iar daca o voi face este numai datorita amabilitatii angajatorului (chiar si in toaleta).

Cat despre muls, acesta este termenul din literatura de specialitate folosit atunci cand ne referim la colectarea laptelui din san (plus era cuvant scurt si sugestiv numai bun de titlu). Pe mine una nu ma deranjeaza, scuze daca am ofensat pe cineva.

Mergi la inceput

Prefer terminologia de specialitate "legala" in cazurile care se refera la legalitate.

Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns atlantiana spune:

Asteptand in sala de asteptare, la consultul obstetrical, pe cand eram insarcinata cu primul bebe, a povestit o mamica cum s-a muls ca sa ii lase copilului lapte acasa, cat e ea plecata.
Atunci m-am simtit tare jenata, cam asa ca Marius - ce suntem vite?
Pe atunci eram doar insarcinata. Cand am devenit mama si am inceput sa aleptez, nu mi s-a mai parut jenant nici termenul (chiar e valabil, apare in cartile dde specialitate), nici alaptatul in public.

Se vede ca Marius e tata, nu mama! Se vede ca nu a alaptat niciodata...

Mergi la inceput

Nu stiu cum sa fiu mai explicit. S-a solicitat o informatie juridica ce este cuprinsa in legislatie asa incat am precizat terminologia de alaptare(alaptat) eu nu am gasit nicaieri terminologia de muls in vreo dispozitie legala (cel putin nu pt oameni). Gata ca suntem off topic.

Pagina legislativa

Mergi la inceput

marius poti sa imi precizezi art din legislatie care fac referire la alaptat precum si la colectarea laptelui cu pompa (la asta nu stiu cum se zice in termeni juridici)?

as avea nevoie in discutiile cu angajatorul

mercic

Mergi la inceput

inca o intrebare:
unde pot gasi situatiile pentru care se acorda concediu de risc maternal salariatei care alapteaza?

Mergi la inceput

Legea vorbeste NUMAI despre ALAPTAT - nu despre colectat, pompat etc. Acum, fiecare e liber sa faca ce vrea in cele doua ore libere care ii sunt puse la dispozitie - sa puna copilul la san, sa bage pompa etc. OUG 96/2003 defineste clar in art.2 e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, îsi alapteaza copilul si anunta angajatorul în scris cu privire la începutul si sfârsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens; Aceeasi dispozitie se aplica pentru risc maternal.
Toate prevederile le gasiti in cadrul paginii legislative(vezi link-ul de mai jos). Daca nu gasiti ceva anume semnalati-mi si voi actualiza pagina.
Marius

Pagina legislativa

Mergi la inceput

Marius, am citit HOTARAREA nr. 537 din 7 aprilie 2004
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca

din ce am citit (ART. 5 alin (1)) am inteles ca acest concediu de risc maternal se acorda atunci cand nu pot fi schimbate conditiile de risc de la locul de munca.

Conditiile de risc pot fi constituite de lipsa unui spatiu propice in care salariata poate pompa laptele? Asta in situatia in care alapteaza la cerere (la o ora de ex) si drumul pana acasa i-ar lua mai mult de 2 ore dus - intors (deci orele reduse nu ar fi suficiente).

Totodata conditiile de risc pot fi declansate si de copil - refuzul acestuia de a manca in lipsa salariatei de acasa pot fi cauza de concediu de risc maternal?

Mai mult, schimbarea locului de munca poate fi acasa la salariata daca aceasta consimte la aceasta schimbare? - pe mine una m-ar avantaja aceasta optiune, cat si pe copil pentru ca ar putea fi alaptat in continuare.

multumesc

Mergi la inceput