De ce Istoria noastra?
Raspunsuri - Pagina 17
![](images/user_man.png)
beren spune:
Fenomenal, "Patapievici demascat". O comedie in multe acte.
Barbierul din Sevilla al lui Rossini a avut un debut dezastruos la public. Proiectul lui G. Eiffel a fost primit cu proteste si petitii de parizieni. Mare parte din opera lui Bulgakov a fost ignorata sau "desfiintata" de contemporani.
Cultura are insa un mod amuzant de a evolua in timp: manuscripts don't burn. Iar o cultura adevarata isi asuma laurii unui poet universal ca Eminescu deopotriva cu verdictul usturator dat de istorie pentru xenofobia, rasismul si erorile jurnalistului Eminescu. Asta-i "the skeleton in the closet" pe care-l traduce Patapievici in cultura romaneasca a momentului. Si are perfecta dreptate in analiza lui precisa si erudita, ca adesea. Indiferent de alte greseli pentru care-l putem (probabil pe drept) critica.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
'xenofobia, rasismul si erorile jurnalistului Eminescu'
Stiu, stiu, stiu... dar tu, personal, Beren, un membru al DC-ului pe care il citesc cu mare placere si ale carui idei le respect si le-as respecta chiar daca nu as fi de acord cu ele... esti de acord cu asta?
Eu nu vad lucrurile asa, ci mai degraba cine nu e cu noi, e impotriva noastra. Si mai cred ca inca nu se stie adevarul despre Eminescu si nu se va sti niciodata, pentru ca nimeni nu a avut interes in acea perioada sa-l prezerve pentru generatiile viitoare. Ce a ramas scris e sfint, dar ce nu a ramas?!
Cit despre Jurnalistica, poate ca pentru unele articole ar putea fi judecat pentru asta, dar nu uita ca Eminescu trecea prin momente grele, iar ceea ce scria era influentat si de ceea ce i se intimpla in viata de zi cu zi. Nu spun ca o luase razna, asa cum se spune, ca inca nu sint convinsa ca lucrurile s-au intimplat in realitate asa, dar spun ca citind, eu nu am mai fost de acord cu ce se spunea despre jurnalista lui.
Sint departe de a aproba orice urma de xenofobie sau rasism, numai ca, vezi tu, citind o parte din jurnalistica lui, ca nu cred ca a am citit-o pe toata si notele de pe urma manuscriselor lor, nu mi s-a mai parut vinovat de tot ceea ce i se punea in circa. Avea porniri, avea rabufiniri, dar spunea si alte lucruri atit de pe nume incit nu te poti opri sa nu-ti doresti sa existe si astazi jurnalisti ca el, ginditori politici cu condei de aur... cu erori, cu rabufniri, dar care sa puna in idei ceea ce se intimpla.
Admit si faptul ca nu am avut acces la tot ce a scris Eminescu, mai ales in materie de jurnalistica... Admit si faptul ca s-ar putea sa fiu subiectiva si sa-i iert ceea ce altora nu le-as putea ierta si asta datorita ca, desi au fost vreo 2-3 ani in care l-am indepartat de sufletul meu ca prea mi-l bagau toti cu forta, citindu-l cu adevarat, am fost coplesita de geniul lui... si asa voi ramine pentru toata viata. Ai putea, ai la indemina sa-mi aduci citeva exemple care l-ar putea pe drept si definitiv infiera? Si vorbesc serios.
Si indiferent cum ar fi, eu mi le asum pe amindoua, nimeni nu e perfect. Dar nu sint de acord sa-i luam laurii. Si daca Patapievici spune ce spune, nu neaparat ca ma supun parerilor lui, dar prefer sa-l ascult pe el, sa fiu sau sa nu fiu de acord cu el decit sa fac asta cu multi altii din acea tarisoara a carei istorie si cultura incearca multi si in mod fals sa o apere.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia punea in circa. Admit si faptul ca nu am avut acces la tot ce a scris Eminescu, mai ales in materie de jurnalistica... ai putea, ai la indemina sa-mi aduci citeva exemple care l-ar putea pe drept infiera. |
Exemple din jurnalistica sunt multe, am sa copiez cateva. Dar e suficient sa-ti amintesti de "bulgaroi cu ceafa groasa, grecotei cu nas subtire" si despre colegul jurnalist, prieten si admirator (al poetului Eminescu), "grecoteiul" Caragiale. Care "si l-a asumat" pe Eminescu cu toate bune si rele. In Nirvana.
Citat: |
Si indiferent cum ar fi, eu mi le asum pe amindoua, nimeni nu e perfect. Dar nu sint de acord sa-i luam laurii. Si daca Patapievici spune ce spune, nu neaparat ca ma supun parerilor lui, dar prefer sa-l ascult pe el decit pe multi altii din acea tarisoara a carei istorie si cultura incearca multi si in mod fals sa o apere. |
Foarte bine, asta spun si eu.
![](floare.gif)
Edit: Opinia mea (cu care esti foarte binevenita sa nu agreezi)? Da, editorialele lui Eminescu contin erori si propaga concepte gresite, chiar in contextul in care au fost scrise. Tot ce a scris el este marcat de inteligenta lui exceptionala si de cultura masiva (desi ne-structurata) pe care o avea. Desigur, exista o explicatie pentru orice. In opinia mea, Eminescu detesta epoca in care s-a nascut, in sensul ca era secolul gresit. Si mizantropia lui e explicabila asa, iar prin asta si restul. Dar cuvantul scris ramane, asa ca acum cultura romana are un poet genial (alaturi de Blaga, Arghezi si Stanescu, daca vrei) si un jurnalist retrograd (pe langa multi altii). Nu-i chiar asa de rau, nu?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Eu am mai completat la mesaj intre timp, ca mi se parea ca nu spune ceea ce vreau sa spun... Da, le stiu, dar ceea ce spui tu acolo nu sint decit niste figuri de stil, intr-o poezie, si care definesc de fapt niste stereoptipuri care au ramas pina in ziua de astazi, si nu de la el... Eu nu le-am vazut niciodata altfel... pentru ca, esenta, mesajul versurilor este altul.
Eu vreau exemple care l-ar putea infiera cu adevarat pe Eminescu, ca sa-l pot 'asuma' mai bine, din jurnalistica adevarata, nu la sensul figurat, ci din articolele in care a spus lucruri grele, cu erori, cu ce vrei tu... Si stii de ce, pentru ca eu, citind o parte din ele, atunci, nu acum, cind se dezbate aceasta problema (Ceausescu le-a publicat si chiar nu stiu de ce a facut-o cind pina la el nu a facut-o nimeni)... cu mintea mea de adolescenta indoctrinata, ca nu aveam cum sa fiu altfel... nu l-am simtit pe Eminescu decit gindind profund si scriind ceea ce simte... ceea ce, din cite stiu, nu a fost pe placul multora, nici atunci, nici dupa aceea, nici acum...
Sa stii ca nu sint convinsa ca am dreptate, desi imi vine sa-mi acord credit, instinctele si sentimentele de adolescent sint profunde si demne de luat in consideratie, chiar daca mai dau si gres... mi-ar placea sa am la indemina acum sa-l citesc... dar n-am.
Cit despre Patapievici... nu pot sa spun decit si imi asum de acum si laurii si erorile. Sint sigura ca si timpul si posteritatea il vor pune acolo unde ii este locul, ca si pe Eminescu, adica sper...
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
Prin acest citat nu imi asum nimic din afirmatiile autoarei, dar articolul contine trimiteri bibliografice precise care ar trebui sa-ti raspunda la intrebare.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Eu voiam sa stiu parerea ta... dar multumesc pentru link, pare interesant, imi voi face timp sa-l studiez. De fapt, acum imi dau seama ca au trecut ani buni de zile de cind nu am mai dezbatut cu nimeni problema Eminescu.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren Fenomenal, "Patapievici demascat". O comedie in multe acte. Barbierul din Sevilla al lui Rossini a avut un debut dezastruos la public. Proiectul lui G. Eiffel a fost primit cu proteste si petitii de parizieni. Mare parte din opera lui Bulgakov a fost ignorata sau "desfiintata" de contemporani. Cultura are insa un mod amuzant de a evolua in timp: manuscripts don't burn. Iar o cultura adevarata isi asuma laurii unui poet universal ca Eminescu deopotriva cu verdictul usturator dat de istorie pentru xenofobia, rasismul si erorile jurnalistului Eminescu. Asta-i "the skeleton in the closet" pe care-l traduce Patapievici in cultura romaneasca a momentului. Si are perfecta dreptate in analiza lui precisa si erudita, ca adesea. Indiferent de alte greseli pentru care-l putem (probabil pe drept) critica. |
OK,Beren il ascundem pe Eminescu in dulap,il inchidem pt. ca brrr! este daunator si ii dam credit nelimitat lui Patapievici.
O mare parte din vina o am si eu pt. ca atunci cand ma "aprind" stric ceeace am vrut sa comunic in fapt,
![](bang.gif)
Am sa fiu de acord cu ceeace spui si promit solemn ca ma retrag pe timp nelimitat in "subsol",la subiectul meu preferat cu "gradinaresele DC" ca sa rezolvam incidentul,daca imi explici de ce il baga in debara Patapievici pe Eminescu:
-se considera in masura prin valoarea sa culturala sa ne puna la punct personalitatile culturale luand in considerare motivele care zici ca l-au determinat sa spuna ce a spus?
-sau in calitatea de pres. al ICR se simte obligat sa ne "cenzureze" Cultura,din aceleasi motive?
Este oare acest domn consecvent atunci cand il acuza pe Eminescu de antisemitism dar trimite la New York un ponei roz cu zvastica pe crupa,in calitatea oficiala pe care o avea?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Beren, acum am vazut si parerea ta. Nu stiu daca sint de acord sau nu pentru ca ar trebui sa recitesc Eminescu (nu poezia si proza, ci articolele de ziar) cu mintea si fiinta de acum. De fapt, sint sigura ca ar putea fi acuzat de multe, dar nu stiu daca poate fi numit retrograd... ma rog, ramine de studiat si poate revenim mai incolo cu un alt subiect pe aceeasi tema. Ca asa si Arghezi ar putea fi luat la analizat, dar probabil ca nu a fost prea incisiv in presa timpului lui... Ma bucur ca lista ta de poeti geniali concide cu a mea, desi sint sigura ca se poate lungi cu inca vreo citeva nume: Eminescu, Blaga, Arghezi si Stanescu!
b.nica, of, iar poneiul roz... Nu ma bag la ponei, ca eu nu-i stiu decit pe cei ai Tudorei, de care e casa plina, asa ca, teoretic, nu am nimic impotriva lor, m-am obisnuit cu ei peste tot... dar treubie sa intelegi o data pentru totdeauna ca eruditul Patapievici nu are cum sa bage poetul Eminescu in debara, ci este vorba de cu totul si cu totul altceva... dar subiectul tau a pornit de la cu totul si cu totul altceva si, intr-adevar, nu era vorba despre Patapievici.
Daca vrei sa-l continu, hai sa-l luam, curat si frumos de la inceput. Tu deschideai topicul astfel:
Noi avem f. multe argumente (este evident ca sunt deliberat ignorate) care sa ne asigure ca descindem dintr-o p.o.p.u.l.a.t.i.e evoluata.
Lucrurile subliniate sint cuvintele cheie pe care ar fi trebuit sa se discute, dar discutiile au inceput aiurea pentru ca:
- argumente - nu ne spui care sint acelea, de ce natura sint acestea, adica cele pe care le ai tu in minte cind ai deschis subiectul.
- deliberat ignorate) - unde, cind si de catre cine?
- p.o.p.u.l.a.t.i.e evoluata - descindem din asa ceva prin comparatie cu cine? Ce finalitate ar avea pentru noi ca popor faptul ca am fi asigurati ca descindem dintr-o populatie evoluata (la cine te referi aici, la toti stramosii noastri, doar la traci si la daci, la daco-romani...)?
Incepe tu!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
Dimpotriva b.nica, nu e vorba sa-l ascundem pe Eminescu ci sa-l acceptam integral fara idealizari si sanctificari ridicole.
Esti parinte, iti propun un scenariu: unul din copiii tai are un talent extraordinar la scris, e un geniu precoce. Dar vine intr-o zi de la scoala cu nota 9 la purtare, primita "pe merit". Nu-l mai recunosti drept copilul tau? Ascunzi cu grija nota 9 si o faci subiect tabu? Sau accepti ca un geniu poate foarte bine sa ia 9 la purtare si, oricum, ramane copilul tau indiferent de orice?
La fel si cu Eminescu. E un poet genial, atat de sus ca nu are sens sa fie comparat. Cine e "mai mare", Eminescu sau Shelley? Intrebarea e absurda, ambii sunt romantici geniali, fiecare e unic.
Dar jurnalistica lui Eminescu este plina de xenofobie si rasism. Adevarul asta trebuie acceptat impreuna cu restul despre Eminescu, nu ascuns in dulap. Eminescu nu a fost un sfant, nu a fost un om lipsit de defecte, la fel ca majoritatea scriitorilor extraordinari. Si oricum putin i-ar fi pasat de cultul personalitatii care i-a fost dezvoltat in secolul XX. Idealizandu-i imaginea ii facem un deserviciu si dovedim imaturitatea spatiului cultural romanesc. Cum a trait cu adevarat Eminescu? Reciteste Viata lui Eminescu de G. Calinescu.
Despre www.icrny.org/110-Freedom_for_Lazy_People_.html" target="_blank">expozitia de la New York. Mai intai, a fost un succes extraordinar aici. Singurul scandal are loc in Romania. Era o expozitie de "arta stradala" (graffiti) care a inclus un exponat descris drept "vandalized little pony toy". Adica ideea artistului a fost un obiect care sa exprime inocenta si puritate (un calut roz), care a fost apoi murdarit, vandalizat, pervertit cu unul dintre simbolurile cele mai hidoase de ura, intoleranta, violenta, rau pe care le cunoastem: zvastica nazista. Inocenta ucisa.
Artistul nu promoveaza simbolul nazist, ci expune contrastul intre jucaria pura si mizeria desenata pe ea. E un simbol al tuturor vietilor distruse de crimele oribile datorate urei si intolerantei. E o asociere socanta menita sa accentueze grozavenia acelui simbol. Si a fost inteles si apreciat ca atare de comunitatea artistica din New York, care contine un procent foarte semnificativ de artisti evrei, descendenti ai supravietuitorilor Holocaustului. Piesa demonstreaza maturitatea unei culturi (romanesti) care isi poate asuma greselile si extremele de acum 60 de ani.
Ti se mai pare in continuare ca Patapievici a facut un deserviciu imaginii Romaniei? Mai crezi ca Eminescu poate fi apreciat integral fara sa recunoastem deschis ca editorialele lui contin rasism, intoleranta si xenofobie?
Si chiar te rog, nu te retrage nicaieri "la gradinarit". Eu inteleg ca te framanta intrebarile astea din pasiunea adevarata pentru cultura romana, si apreciez sinceritatea ta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nelia/nelia.jpg)
nelia spune:
Ah! Acum am inteles, multumesc Beren. Eu nu stiam nimic despre poneiul roz, dar mi-am imaginat cei vreo douazeci de caluti roz si mov de prin casa cu simbolul celei mai crunte violente... si brrr!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)