Lumea in gri

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

de ce sa vina a treia persoana sa constate adevarul universal. noi si vasile putem face efortul sa ne scoatem ochelarii de cal si, cu dragoste de adevar, nu propaganda sau ideologie, sa extragem in eprubeta picaturi de adevar de la fiecare. pledez pentru hermeneutica, dupa cum vezi. am un exemplu si la asta: se da tribul x. din perspectiva economica, tribul x constituie lumea a treia. sociologii pun tribul pe raftul poligamilor, dpdv antropologic si cultural tribul x ajunge pe alt raft si tot asa. vrei sa spui ca tribul x nu e in lumea a treia? desi asta e cam relativa, dar ma rog. este. tribul x poate fi foarte frumos clasat pe toate rafturile de mai sus.

Trebuie sa vina a treia persoana pentru ca eu nu am perceptia lui Vasile sa vad despre ce vorbeste el.Nu-mi pot da jos ochelarii de cal pentru ca eu consider ca nu-i am..vasile ii are.Musai sa vina altcineva care vede de deasupra, unghi total diferit de al meu sau al lui vasile.

Tribul este din lumea a treia din perspectiva celor care fac clasificarea, in functie de perceptii si reguli sociale pe care le au.
Da, relativa, ai dreptate. Da alt exemplu, la mine e tarziu si nu mai pot gandi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Grace spune:

Conchita m-a luat ameteala de la atitea culori. Da, se pare ca avem aici o divergenta . Sa personalizez putin. Io sint o persoana f. toleranta. Sau cel putin asa ma vad eu... Accept nuanta de gri pt. ca prefer sa nu ranesc pe nimeni. Asta nu inseamna ca nu am convingeri puternice. Ohoho.... daca m-ai cunoaste.... Insa accept nuanta de gri tocmai pt. ca este impersonala, nu face nici un rau si nu ma doare nimic sa ma asociez cu cineva gri care e la fel de pasnic ca si mine. Pot fi gri, ori de cite ori vreau, cu oricine, fara a fi indiferenta (altfel nu m-as osteni), insa neabdicind de la principiile mele. Dar pot sa fiu si alba si neagra si alte nuante, depinde cu cine ma masor. Iar daca vine omu' negru si ne amesteca nuantele noastre nedaunatoare nimanui, atunci iese la iveala intoleranta cu gardul, cea care filtreaza nuantele de culori in virtutea propriilor convingeri. Pt. mine culoarea gri nu inseamna lipsa de convingeri si indiferenta ci doar respect pt. altii, acceptind faptul ca o masura poate avea diferite lungimi.

Eu vad toleranta gri pt. ca mi se pare ca apara neutralitatea, acceptarea independentei altora de pe pozitii pasnice. Rosul e culoarea singelui, a luptei, mi se pare incompatibil cu definitia tolerantei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Da alt exemplu, la mine e tarziu si nu mai pot gandi

:-))
mai bine o luam pe scurtatura: daca nimeni nu are dreptate absoluta si nu vrem sa acceptam ca are dreptate partial (perspectiva conteaza), rezulta ca nimeni nu are nici cea mai mica dreptate, inclusiv noi. caz in care, nu mai avem nimic de tolerat, ne-am pierdut obiectul muncii. de-aia zic, fara convingeri, nu exista toleranta. fara adevaruri personale, nu avem ce respecta la altii.

relativismul asta e moartea sufletului si a ratiunii.

alt exemplu? hm. unul controversat cu scantei sau unul mai blandut? :-)) pai cel dat de tine e perfect, ateii si religiosii.
sa ne oprim doar la fanaticii din cele doua tabere, caci numai ei vor sa aplice metoda patul lui procust intregului univers. daca ateii ar renunta la absurditatea pretentiei de a explica toata complexitatea creatiei printr-o teorie marginita doar la capacitatea noastra de cunoastere si intelegere, imperfecta prin definitie, contradictorie cu alte aspecte ale vietii pe pamant; si daca fanaticii religiosi ar inceta sa mai vanture sabiile pe deasupra capetelor celor care nu le impartasesc convingerile -> am avea toti de castigat. exista mai multe metode de cunoastere, daca nu ni le-am dispretui reciproc, ar fi ideal...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Grace
Eu vad toleranta gri pt. ca mi se pare ca apara neutralitatea, acceptarea independentei altora de pe pozitii pasnice. Rosul e culoarea singelui, a luptei, mi se pare incompatibil cu definitia tolerantei.

abia acum iti inteleg semnatura :-))
mie o concluzie mi se pare ca o victorie, un dus dupa o zi de munca pe camp, somnul dupa zi, ivirea zorilor dupa o noapte neagra si tot asa. de-aia vad toleranta in rosu, caci implica efort, lupta cu sine si mai ales cu propriile prejudecati. neutralitatea e cand nu te bagi pentru ca nu te afecteaza, nu te intereseaza. pacea nu e gri, e alba - culorile toate amestecate.

sa-l intelegi pe celalalt...asta cere munca de ocnas cateodata. sa accepti ca din unghiul lui lumea chiar asa se vede, cere un efort mental care nu vine natural si usor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
sa-l intelegi pe celalalt...asta cere munca de ocnas cateodata. sa accepti ca din unghiul lui lumea chiar asa se vede, cere un efort mental care nu vine natural si usor...

Da, dar in cazul asta mai ajuta si dragostea... aceea care crede totul, care sufera totul.
Dragostea aceea ce culoare are?

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Donia

are toate culorile, ca ea e curcubeul. :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:

Citat:

Pfiii, uite aici m-ai adus!

Era cat pe ce sa trimit mesajul cu zambetul asta beat de fericire... in ultima clipa mi-am dat seama ca m-ai sedus, cucerit si anihilat
Dar ceva, ceva, tot a mai zvacnit in mine... asa ca te intreb, curcubeul asta acopera griul?

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

Pfiii, uite aici m-ai adus!

Era cat pe ce sa trimit mesajul cu zambetul asta beat de fericire... in ultima clipa mi-am dat seama ca m-ai sedus, cucerit si anihilat
Dar ceva, ceva, tot a mai zvacnit in mine... asa ca te intreb, curcubeul asta acopera griul?

iar mie mi-au dat lacrimile la intrebarea ta, de emotie...
trebuie sa acopere griul! si depinde si de noi sa asiguram victoria asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:

ma framanta de nu va puteti inchipui cat. :-))

orice pe lumea asta poate fi privit dintr-un numar infinit de perspective. sunt ok cu asta. si inteleg ca perspectivele adauga la adevarul obiectului analizat. dar ma exaspereaza cand adevarul obiectului analizat dispare cu totul sub povara decibelilor pros si cons. obiectul ala exista. e alb sau e negru. relativismul lumii contemporane ma panicheaza la culme. nu poti sa mai spui nimic despre nimic. ce spui tu, ca pe roata culorilor, e anulat de o spusa complementara. culorile complementare nu se anuleaza, ci se imbogatesc in nuante! or in zapaceala mileniului nostru, ajungi sa crezi ca nu mai exista nimic sigur, certitudinea e desueta, relativismul si indoiala sunt rege si regina. daca nu suntem siguri de nimic, cum putem fi siguri ne noi insine, de ziua de maine, de progres, de mantuire, de victoria lu steaua contra dinamo? totul e pus sub semnul intrebarii. ceea ce ar fi ok, daca am ajunge undeva cu intrebarile astea. lumea mai calatoreste si ca sa ajunga la destinatie, nu sa o lalaie pe parcurs la nesfarsit, de dragul lalaielii.

eu vad in asta (relativism, gri) cea mai periculoasa capcana a lumii in care traim. lumea e gri doar daca mijesti ochii si vezi pe alb amestecat cu negru. dar de ce sa-ti mijesti ochii? lumea e plina de culori si de nuante si toate au dreptul sa poarte un nume, anume acela de certitudine. roz e roz, rosu e rosu. nu ma mai indoiesc, deci exist, deci progresez, deci a plecat trenu din halta.

voi cum stati cu relativismele?

uite, scurt si la obiect! io "m-am setat" sa vad doar culorile care imi plac, doar ce-mi aduce pace, fericire...mai vin ele si nuantele alea inselatoare se mai suprapun peste, dar zboara repede, calculatorul mintal e setat sa le stearga, sa le ignore, sa treaca mai deperte...
in viata reala! opresc doar in garile unde imi place!

Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!

MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!

PS. Va rog nu dati reply with quote la mesajele mele! multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Oamenii sunt diferiti. Deci, este normal ca atunci cand vad alb, altcineva sa vada gri sau negru.

Devine o problema in momentul in care cel care vede gri se straduieste prin orice mijloace sa-i convinga pe ceilalti, ca gri e culoarea reala. Si cand isi mai gaseste si adepti sa contrazica ce vad eu, se isca un razbel in toata regula. Si asta, fiindca si eu este foarte probabil sa gasesc adepti pt albul pe care-l percep...

Daca dam la cap, si noi vom primi lovituri la cap, mai devreme sau mai tarziu.
Daca ne lasam calcati in picioare, gandindu-ne ca asa aplanam conflictul, ne transformam in victime singuri.

Calea de mijloc este calea intelepciunii. Nimeni nu detine adevarul absolut.

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput