Lumea in gri
Raspunsuri - Pagina 15
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui qsar N-am acum timp sa va povestesc mai pe larg, da' m-am mai gandit la o trebusoara: adevarul imuabil vs. adevarul perisabil... adica orice adevar este valabil, pan' la proba contrarie? |
eu cred ca revenim la prisma ta, ca la castravete, ca e modelul perfect pentru discutia de fata. pana acum am tinut prisma aia in dinti, nemiscata. si reflecta o culoare la stanga, una la dreapta, fiecaruia dupa puteri si cristalin si retine. dar ia sa miscam prisma, ce ne da? adevarul are aceeasi natura - e lumina -, dar se schimba culorile si posesorii de culori intre ele/ei. ce vedeai tu in galben ajunge verde, ce vedea AB in gri se muta in lila, sa zicem. e aceeasi raza de lumina? este. este acelasi adevar imuabil? este. e si perisabil? pai este. vezi, adevarul e trinitar.
qsar spune:
citat din mesajul lui conchita eu cred ca revenim la prisma ta, ca la castravete, ca e modelul perfect pentru discutia de fata. pana acum am tinut prisma aia in dinti, nemiscata. si reflecta o culoare la stanga, una la dreapta, fiecaruia dupa puteri si cristalin si retine. dar ia sa miscam prisma, ce ne da? adevarul are aceeasi natura - e lumina -, dar se schimba culorile si posesorii de culori intre ele/ei. ce vedeai tu in galben ajunge verde, ce vedea AB in gri se muta in lila, sa zicem. e aceeasi raza de lumina? este. este acelasi adevar imuabil? este. e si perisabil? pai este. vezi, adevarul e trinitar. |
beshter spune:
citat din mesajul lui Grace A nu avea voie sa ucizi ar trebui sa fie un legamint interior sacru intre tine si ceilalti. |
Ar trebui sa respect sacralitatea legamantului si daca ma ataca vreun violator? Sau sa-i dau una sa-l las lat si ma descotorosesc si de remuscari? Daca raspunzi 'da', trebuie sa-mi spui si ce se alege din adevarul absolut ca nu ai voie sa ucizi.
You cannot both dance and not pay the piper.
conchita spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui qsar
Honi soit qui mal y pense... |
da? cum ai ajuns la concluzia asta, ma rog? ca mie mi se pare ca e absolut. un om care merge pe strada nu e un om relativ, ci un om in miscare. asa si cu adevarul nostru prismatic. de-aia zic, lumea moderna e periculoasa, maica, toate pisicile sunt gri, inclusiv alea tarcate, numai pentru faptul ca se catara pe acoperis. :-))
qsar spune:
Am uitat sa va zic (intimitaturi, na!): una dintre cele mai mari dezamagiri ale mele a fost FIZICA - las' casi eu am "dezamagit-o", cat am putut de mult prin chiulire. In primul rand, m-a 'nervat tocmai imuabilitatea legilor fizicii. In al doilea rand, m-a terminat cu capu' ideea ca de fapt culorile (ca si muzica) sunt doar niste vibratii si nu exista material decat in capu' nostru. Nasol, nu?
conchita spune:
citat din mesajul lui qsar Am uitat sa va zic (intimitaturi, na!): una dintre cele mai mari dezamagiri ale mele a fost FIZICA - las' casi eu am "dezamagit-o", cat am putut de mult prin chiulire. In primul rand, m-a 'nervat tocmai imuabilitatea legilor fizicii. In al doilea rand, m-a terminat cu capu' ideea ca de fapt culorile (ca si muzica) sunt doar niste vibratii si nu exista material decat in capu' nostru. Nasol, nu? Honi soit qui mal y pense... |
ba e magic! :-))
eu compar adevarul cu lumina. iar lumina asta, vibratia ta, e peste tot. la intrarea intr-o padurice e mai difuza, daca esti pe emisfera mea acuma, afara e noapte, la tine e ziua. asta inseamna ca la mine lumina NU exista, deci e perisabila, deci adevarul e relativ? dimpotriva, inseamna ca lumina exista in sine, independent de vointa si perceptia noastra, dar ca noi o putem percepe doar in anumite conditii. cu ochiul liber. ca la spectometru vorbim in alti termeni, dar si acolo tot despre lumina vorbim, in alte aspecte ale sale.
cu alte cuvinte, adevarul nu e liniar ca gandirea. (am si io castravetele meu). adevarul are nivele multiple si noi nu suntem echipati sa le vedem pe toate, mereu, in acelasi timp. de-aia cateodata ni se pare ca e relativ sau perisabil, cand adevarul e ca in loc sa luam trenu spre fetesti, am luat rata spre ciorogarla. mdeh.
qsar spune:
citat din mesajul lui conchita da? cum ai ajuns la concluzia asta, ma rog? ca mie mi se pare ca e absolut. un om care merge pe strada nu e un om relativ, ci un om in miscare. asa si cu adevarul nostru prismatic. de-aia zic, lumea moderna e periculoasa, maica, toate pisicile sunt gri, inclusiv alea tarcate, numai pentru faptul ca se catara pe acoperis. :-)) |
conchita spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui qsar
Honi soit qui mal y pense... |
nuuu, perceptia e relativa, nu reperul. reperul e reper. lipsa noastra de consens e ca tu il vezi fix, eu ii dau voie sa alerge pe campie, ca nu i se schimba deloc esenta.
qsar spune:
Haaau! Pai gandirea nu e liniara. Cel putin a mea, sigur nu e... In cel mai bin caz este spirala - asta dac-as fi in stare sa urmez un patern. Desi, sincer, gandirea mea este, mai degraba, ca un ghem de fire (multicolore) dupa ce l-au smotocit niste mate isterice, gri sau tarcate, ca pe "shfara cu motocei"... sau cam asa ceva.
beshter spune:
citat din mesajul lui SSerafiotti -RELATIVISM CULTURAL (e la fel de valoroasa mostenirea culturala a unui trib de 50 de persoane care poarta talangi in buza pe cat e cea a perioadei romantismului german; e totuna daca asculti Mozart sau 50 cent;etc) |
Relativismul cultural inseamna judecarea valorilor unei culturi in contextul respectiv si nu in functie de alta cultura. Chestie pe care o prefer in locul unui elitism steril si periculos, care-mi spune ca numai ce asculta po****tia X e bun, numai ce mananca po****tia Y e bun etc etc etc si care poate conduce foarte usor la ideea ca po****tia X e sau devine 'poporul ales'.
-ECHIVALENTA MORALA (e totuna sa faci copii din flori la 15 ani sau dupa casatorie la varsta adulta, ei si ce-i cu asta, 'nimeni nu are dreptul sa judece';'totul e ce vrei tu sa faci, sa te simti tu bine'; e la fel de respectabil sa ai o nevasta sau trei, 'depinde ce functioneaza pentru tine';) |
Echivalenta asta e tot un fel de relativism cultural. Exemplul cu cele 3 neveste cam acolo s-ar inscrie. Nu vad, insa, care e dintre 'respectabilitate' si neveste, fie ele si 3.
-CULTURA 'EGALITATII' CU ORICE PRET (asasinatul meritocratiei; toti suntem egali, doar ca unii mai egali decat altii, si ghici cine e mai egal- aia mai putin dotati/civilizati/disciplinati) |
O fi fost candva altfel? Sau o fi fost mai bine atunci cand ala considerat nebun sau retardat era tinut legat? Sau cand femeile n-aveau drept de vot. Si nici de libera profesie.
-EGALITATE VERSUS LIBERTATE (politicile de 'discriminare pozitiva', mentalitatea 'all must have prizes' etc.) |
Trebuie sa-mi spui care e problema cu discriminarea pozitiva.
-CULTURA OFENSELOR (e trendy ca anumite grupuri sa se pretinda 'ofensate', declararea publica a respectivului 'simtamant' avand efect axiomatic- brusc nici nu li se mai cere sa produca contraargumente sau dovezi ca 'ofensa' nu e adevarul gol-golut; |
Oricat ti-as admira 'curajul', prietenii mei gay ar fi teribil de nemultumiti de asta. Si pe buna dreptate. Daca vrei, detaliez mai tarziu cat au fost si sunt de 'ofensati'.
...si poate, cel mai grav, REFUZUL ADEVARULUI pe post de PROBA IN INSTANTA pe motiv ca e mai importanta evitarea OFENSEI decat STABILIREA ADEVARULUI. Or, in momentul in care o instanta are ca prioritate orice altceva decat stabilirea adevarului, din punctul meu de vedere nu se mai poate vorbi de o societate in care poate creste o generatie echilibrata. |
Cine zice ca ala e ADEVARUL (ca sa racnesc si eu in capitals)? Dumnezeu? Judecatorul? Si eu - ca om 'format' - ce-ar trebui sa fac? Sa-l iau de bun si sa nu mai gandesc ca trebuie sa-l protejez pana si pe cel care e considerat vinovat in mod aprioric?
N.B. Intrebarile retorice nu sunt stilul meu.
You cannot both dance and not pay the piper.