Cum ar trebui sa arate gradinita ideala?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alsa spune:

Da, intr-adevar este greu sa le ai pe toate....
Cred ca cel mai important este ca copilul sa se simta bine, sa se simta in siguranta, fiindca si asa este destul de traumatizat de ruptura de mediul familiar. Trebuie sa am incredere in instinctele lui si sa-l las sa aleaga.

As fi vrut sa scriu mai mult, dar in mare mi-ati spus voi tot.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui sweetmelon

Supravegherea video este de dorit, si eu caut o gradinita cu optiunea asta, insa putine au si cand gasesti una sigur nu-ti convine altceva la gradinita respectiva .

Sweetmelon, eu am vazut pe net ca acum multe gradinite au supraveghere video. Am si vizitat o astfel de gradinita, dar intr-adevar nu mi-au convenit alte aspecte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

alsa, curaj si ai incredere in instinctul matern.
SUCCES.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tia spune:

Nu exista gradinita ideala, dar sunt anumite lucruri care mi se par esentiale, cum ar fi curatenia, igiena, programul (sa fie respectat) si personalul si nu ma refer numai la educatoare, dar si la ingrijitoare - aceste persoane pot influenta pozitiv sau negativ educatia si personalitatea copilului.

Oricum trebuie sa le vizitezi, sa vezi cu ochii tai...

Succes! ;)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

Citat:
citat din mesajul lui eunice78

Chestiile astea cu urlatul, tipatul, batutul nici nu le enumar. Mi se pare inacceptabil ca acestea sa existe in nici o gradinita, de orice nivel, orice cartier, de fitze sau nu. In mod normal nici nu ar trebui sa intre in discutie.
Iar mancarea..pai daca chiar nu mi-ar conveni mancarea, as opta pentru program scurt cu pachetel de acasa.

Din pacate, urlatul, tipatul (sau ca sa fiu mai blanda...rastitul), intimidatul, jignitul (fie si doar cu o exprimare impersonala ca "fetito!", pana la "tampitule" sau "esti un tigan") sunt inca prezente in gradinitele de stat (desigur, nu am informatii decat din cateva gradinite unde am eu copilul sau unde sunt copiii unor cunostinte de ale mele).Si vorbesc de gradinite "bine vazute", din centrul Bucurestiului, pe care bataia este foarte maaare.
De asemenea, doar la putine dintre gradinitele de stat cu program prelungit exista grupe cu program normal (8-12), unde se vine cu pachetelul de acasa. EU am vrut sa optez pentru un astfel de program, nemultumita fiind de untul cu gem de dimineata sau de alte porcarii date drept gustare (la cei 12 lei pe care ii platim pe zi pentru masa copiilor, evident, in plus fata de subventia de la stat, care e si aia vreo 5, 6 lei cred...), dar mi s-a spus ca nu se poate si ca daca nu imi convine....pot merge la alta gradinita (mult mai departe de domiciliul meu si in care po****tia era mai mult decat indoielnica). Nu mai vorbesc de cat de greu se obtine un loc la o gradi de stat, chiar daca esti arondat acolo, asa incat a-ti cauta alta gradinita in mijlocul anului este o aventura in care doar daca esti dispus sa imparti plicuri "cu-sute..." merita sa te bagi.
Bref, pentru familiile cu venituri mai mici care nu isi pot permite o gradinita particulara oferta este foarte limitata si practic esti nevoit sa alegi raul cel mai mic.
Daca iti permiti o gradi particulara, atunci lucrurile se schimba, ai mult mai multe sanse sa gasesti ceva cat mai pe placul tau si al copilului tau.
Alsa, din punctul meu de vedere, camerele video sunt foarte utile. In felul acesta iti poti da seama de TOT ce se intampla acolo (culinar, educational, social etc). Nimeni nu va mai putea pune astfel la indoiala cuvantul copilului.
In fine,
Succes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

Am uitat ce era mai important poate...
Cu tristete am constatat ca la gradinita de stat la care este fetita mea (si sunt convinsa ca la multe alte gradinite si scoli) lipseste respectul pentru copil. Copilul este considerat "un mucos", care trebuie sa asculte si sa execute (nu sa comenteze si in nici un caz sa se impotriveasca). Imi vine in minte un citat recent din educatoarei fetitei mele care se impotrivise sa participe la un concurs: "Copilul trebuie fortat, nu lasat asa de capul lui..." Poate la prima vedere totul pare ok, dar punand cap la cap toate micile detalii observate in 3 ani, privind si ascultand cu atentie prin crapatura usii, ascultand povestile copilului despre ceea ce se intampla zi de zi la gradi...acest "ok" devine tot mai gri si concura spre o singura idee: copilul bun este cel absent!
Dar si mai trist este ca multi dintre parintii pe care i-am intalnit au aceeasi atitudine. De unde probabil si lipsa de reactie, acceptarea, daca nu chiar incurajarea starii de fapt. Oricum...reactile sunt inutile - toti din sistem fiind mana in mana, acoperindu-se unii pe altii si cadorisindu-se unii pe altii.
Din nefericire, toti acestia nu realizeaza ca cel mic este in pericol real: pericolul de a-si forma o imagine de sine inferioara, pericolul de a deveni o persoana frustrata si complexata, timorata si, in fine, nefericita.

Mergi la inceput

Matahut, chiar m-ai intristat rau. De fapt, m-ai socat.

Nu-mi vine sa cred ca in anul 2009 se mai pot intampla astfel de lucruri in gradinite, fie ele si de stat.

Copilul este considerat "un mucos", care trebuie sa asculte si sa execute (nu sa comenteze si in nici un caz sa se impotriveasca). Imi vine in minte un citat recent din educatoarei fetitei mele care se impotrivise sa participe la un concurs: "Copilul trebuie fortat, nu lasat asa de capul lui..."

Si chiar nu se poate face nimic, dar absolut nimic!? Nu se poate face nici o reclamatie nicaieri?? Incredibil!!

urlatul, tipatul (sau ca sa fiu mai blanda...rastitul), intimidatul, jignitul (fie si doar cu o exprimare impersonala ca "fetito!", pana la "tampitule" sau "esti un tigan") sunt inca prezente in gradinitele de stat

Si mai spui ca sunt gradinite cu pretentii...iti dai seama ce o fi in cele de cartier. Nici nu vreau sa ma gandesc!!!

Imi dau seama ce o fi in sufletul tau!! Of....

Eu totusi sper sa se poata face ceva...

Fugeam de gradinitele de stat din alte considerente, dar sincer nu ma gandeam ca poate fi atat de rau.

Acum imi vine sa rad (normal ca nu-mi vine, e un fel de-a spune....haz de necaz) cand ma gandesc ca eu caut acea gradinita in care sa ma lase si pe mine eventual la inceput....sau,eu stiu, sa stea azi o ora, maine doua....si tot asa, pana se acomodeaza. Pai o si vad pe fii-mea luata de o aripa, trantita pe un scaun, "nici o mama!".....Da, groaznic!!

Mergi la inceput

Multumesc Paula, asa o sa fac, o sa ma bazez cat mai mult pe instinct.

Tia, ai dreptate, si ingrijitoarele joaca un rol foarte important.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babyshness spune:

gradinita ideala:
-sa aiba toate autorizatiile necesare
-sa aiba spatiu
-sa aiba loc de joaca atat interior cat si exterior
-sa aiba personal pregatit si sufletist
-sa nu existe minciuni de genul:sunt 15 in grupa si ei sunt 20
-sa nu se schimbe personalul des
-sa aiba mancare de calitate
-sa se manance multe fructe
-sa aiba materiale didactice si dotari adecvate
-fiecare copil sa fie iubit,respectat,ajutat si inteles
-sa existe genul de pedepse corecte din care copilul sa intelega ceva pentru a nu repeta greseala
-sa incurajeze si sa laude fiecare copil pentru talentele pe care le are fiecare
-sa existe o comunicare deschisa si onesta intre personal si parinti
-sa aiba minim o asistenta medicala si un psiholog
-sa faca optionale si cursuri cat mai variate
-sa imi ofere siguranta ca atunci cand imi las copilul acolo pot sta relativ linistita

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui babyshness

gradinita ideala:
-sa aiba toate autorizatiile necesare
-sa aiba spatiu
-sa aiba loc de joaca atat interior cat si exterior
-sa aiba personal pregatit si sufletist
-sa nu existe minciuni de genul:sunt 15 in grupa si ei sunt 20
-sa nu se schimbe personalul des
-sa aiba mancare de calitate
-sa se manance multe fructe
-sa aiba materiale didactice si dotari adecvate
-fiecare copil sa fie iubit,respectat,ajutat si inteles
-sa existe genul de pedepse corecte din care copilul sa intelega ceva pentru a nu repeta greseala
-sa incurajeze si sa laude fiecare copil pentru talentele pe care le are fiecare
-sa existe o comunicare deschisa si onesta intre personal si parinti
-sa aiba minim o asistenta medicala si un psiholog
-sa faca optionale si cursuri cat mai variate
-sa imi ofere siguranta ca atunci cand imi las copilul acolo pot sta relativ linistita

Cred ca ai sintetizat tot ce se putea spune. Multumesc mult.

Mergi la inceput