alimente MAI sanatoase
Raspunsuri - Pagina 2
gogosel spune:
aaaa...si ce folosim cu succes- paste integrale din grau sau secara, de la plafar. costa cam 3.5 lei 250 g.
mami & bubu, foarte specialul meu
NU voi fi un parinte obisnuit, deoarece am ocazia sa fiu unul extraordinar
ni-na spune:
O intrebare prosteasca va pun:bulionul care-l primesc de la tara are conservant.La fel si zarzavatul.Este pacatos tare conservantul(plicurile comune de conservant ce se gasesc in comert)?
Dorsilia spune:
- ulei masline -Minerva, produs in Grecia, natural, e singurul ce mi l-au acceptat copiii si am incercat si aruncat destule alte marci, eu una nu-l prefer, prefer uleiul mediteranean sau de floarea soarelui presat la rece
- paste tomate -Olimpia dar nu bulionul ca ala e amar ci pasta la borcan din concentratie parca 20 %, ca exista si cu concentratie mai mare dar nu-mi place ca e prea gros si inchis la culoare
dar primesc si de la mama bulion, si ea pune conservant din comert
folosim mult pasta de rosii pt le place copiilor ciorba si sosul de rosii, ardeii umpluti, pastele bologneze, musacaua, deci si la noi multe mancaruri sunt rosii :)
gogosel spune:
conservantul pus in produsele de casa nu cred ca este in cantitate asa de mare incat sa dauneze. ce ar dauna chiar tare ar fi conservele la care se adauga aspirina. daunatoare pt copii. stiu ca pana spre 12-14 ani, daca nu ma insel, copii nu tb sa ia aspirina. pe acest motiv eu am refuzat o groaza de delicatese de la mama mea (zacusca, compoturi, bulioane, siropele de fragi, mure, etc).ne infruptam doar noi din ele, pe furis :(
dorsilia, sincer, eu nu prea vad mari deosebiri la unele produse , adica nu bag deseama ca oricum pun cate o lingurita de zaha la orice sos, mancare cu sos tomat. doar la ciorba nu.
o sa incerc si olimpia. de fapt era o vreme (la aparitie) cand cumparam. apoi parca au venit promotii cu sultan , defne si eu ioau cam cate 30 de bucati sa imi ajunga astfel incat sanu stau cu spaima ca nu am ce pune in mancare.
incerc data viitoare olimpia . ca s-a terminat stocul :(
si de luat in serios si recomandarea ta referitoare la ulei. mai mult ma streseaza pt pitic.
insa demulte ori mai pun in loc de ulei, unt. o fi bine?o fi prea gras? bine, nu pun sa balteasca, insa cam o lingura cu varf tot pun.
mami & bubu, foarte specialul meu
NU voi fi un parinte obisnuit, deoarece am ocazia sa fiu unul extraordinar
cassina spune:
Eu incerc sa consum cat mai multe produse naturale:oua proaspete de "casa"lapte de vaca de la tarani(am abonament 4 litri/saptamana si asa am si smantana).Fructele tot de la tarani ca sunt mai gustoase.
Ulei de masline presat la rece "salvadorii",dar prefer de floarea soarelui(tot presat la rece).
Referitor la bulion eu il fac acasa si nu pun conservant de loc(dau rosiile prin masina de tocat carne si le separ de seminte cu aparatul special.Pun sucul la fiert si il las sa clocoteasca cca 10-15 min,pun doar putina sare si un pic de zahar,dar se poate si fara,si asa fierbinte il pu in sticle de sticla astupate cu dopuri si il pun la "perne"pana se raceste.Asa se pasteaza si 2-3 ani)
Mai nou am pus rorii toacte in congelator(in pungi )si le folosesc la orice:ciorbe,tocanite....nu le dezghet ci le pun asa direct in oala la foc...
Dorsilia spune:
Gogosel, merge si untul zic eu, dar nu la orice. La piureul de cartofi, la sufleuri, la paste dulci la cuptor merge de ezemplu. Merge si cand faci sosuri albe pt mancarurile de legume (ex. mazare verde, fasole).
Eu nu prea adaug unt la mancarea copiilor pt ca mananca cel putin cel mare de 4 ani jumate la micul dejun cam 10-20 gr si atunci cred ca e destul pt o zi, ca mai vine si pranzul unde mai punem smantana de casa cam in toate. In plus uleiurile vegetale sunt si ele necesare... uite chiar aseara zicea la Nasul invitatul, un dr. Oviudiu Bojor, ca organismul are nevoie de grasimi vegetale de buna calitate: de exemplu la prajit/gatit sa folosim ulei de floare obtinut prin presare la cald, pt salate sa avem ulei presat la rece de floare, si de masline, virgin.
Despre zahar iarasi: cica zaharul alb rafinat e la fel de nociv ca fumatul, mai ales pt copii. De aceea e de dorti sa se consume zaharul brun, de trestie de zahar, fructoza, zahar de melasa (asta nu stiu ce este, tre sa citesc).
Despre sare: sarea normala cica nu e buna pt ca scoate din organism mineralele. Bune in schimb sunt: sarea gema si sarea de mare.
Cam asta am prins eu din emisiunea si va zic si voua.
Altfel..azi am fost cu buburuza mica la medicul pediaru ca a facut o laringotraheita virala pe fond de imunitate influentata de eruptie molari. A primit tratament homeopat. Am intrebat si acolo despre alimente sanatoase si mi-a zis sa evit sucurile din comert, chipsurile, snacksurile, biscuitii, croissantele, mezelurile vidate si injectate. Povestindu-i despre grija mea ca buburuza mananca sunca de porc cruda afumata cu ceapa verde, la numai 2 ani si 2 luni, m-a linistit si mi-a zis ca e foarte buna, sa-i dau, si slanina daca vrea, in rest, orice vrea ea si mancam si noi, si are mai putine e-uri :) Ouale sunt foarte recomandate pt constitutia ei insa ea nu le accepta inca sub nici o forma, si am oua de casa:((
Na, cred ca am scris si off topic, scuze, dar acu nu mai sterg, ma corijez pe viitor
gogosel spune:
acum nu ca vreau sa te contrazic, insa mencinicopschi spunea ca zaharul brun nu e mai sanatos ca cel alb, ca e doar o strategie de marketing. si ce mai zicea acest dr ca cica, ardeii , bananele si strugurii sunt cele mai "bogate "in pesticide si tot felul de chestii. la ardei si struguri se referea iarna. si eu ma gandeam ca bananele sunt cele mai sanatoase, ca sunt la inaltime si nu au cum sa ajunga la ele, cocotate asa sus :) pesemne le-or imbiba cu substante dupa culegere, ca sa reziste.a fost o vreme cand nu i-am mai dat(doar 1-2/saptamana) insa cand vad ca papa cu succes si cu gura pana la urechi um amestec(banana, morcov, ananas proaspat, mar) dat la blender....ma mai inmoi si ii dau zilnic.altfel...abia mananca juma de mar/para iar ananas doar cateva bucatele.sucul facut tot din ele ii mai place. ca nici noi nu cumparam absolut niciun suc . pline de euri si zahar.
sare folosesc la prepararea mancarii gema, noroc ca imi ramane de la muraturi :) si din cea fina la salate etc.
eu folosesc ulei tomis(parca) si bunica insa nu am vazut presat la rece. care e la rece care e la cald? uite asa se mai desteapta si omu' !:)si cel de masline pot sa il pun si la mancare? cand la inceput sau cand o iau de pe foc? eu il pun la inceput :( e bine sau nu?
cate oua mananca buburuza ta /saptamana? eu ii dau 2-3, insa nu e lege. mai sar sau sunt saptamani in care mananca 1 ou, facut omleta. dar am grija sa ii pun in mancare(ardei umpluti, in crema tip budinca etc).pupici si insanatosire. avem semne si noi de niscaiva molari la 1 an si 7 luni.
sos de rosii/pasta de tomate nu fac in casa ca la ce cantitati consumam ar trebui sa fac lazi de rosii, ceea ce nu prea imi vine; insa fac muuulte rosii pt ciorbe , mai legate, nu aaaapa luuuuunga, ceva mai scazute; tot fara conservanti, doar sare (nu multa) si tinute "in paturi" pana se racesc. nici la mine nu fac mucegai sau alte chestii. rezista fff bine, nesterilizate traditional, in apa.la fel fac si cu dulceturile, le pun in borcan fierbinti. apropos de dulceata, eu ii dau strumfului sana zuzu cu banana si 1-2 lingurite de dulceata de capsuni. hmmmm, linge o cana mare, de supa(asta e masura la noi:)cu painica, nu se prea omoara, poate si cu ceva unt.
mami & bubu, foarte specialul meu
NU voi fi un parinte obisnuit, deoarece am ocazia sa fiu unul extraordinar
Dorsilia spune:
raspund rapid ca-s cu o mana pe mop...deci ulei de floare folosesc presat la rece pt salate si facut oua ochiuri moi, scrie pe sticla care e presat la rece, acum de exemplu am Balkan si Dedy Vit. In rest Unisol, Soreanca, Floriol, Tip, sau care mai gasesc la promotii.
Oua: baiatul de 4 ani jumate mananca pana la 6 oua pe saptamana, de regula moi, la micul dejun, sau ochiuri moi, pe langa asta mai mananca si clatite, supa de galusti, budinci, care contin oua....insa buburuza mica de 2 ani si 2 luni le refuza cu desavarsire, doar daca fac zdrente de ou in ciorba ei mai pot zice ca mananca ou :( sper sa ajunga sa-i placa totusi pt ca oul eun aliment complet
Andrada spune:
Zaharul brun e la fel ca si cel alb are doar mai multa molasa amestecata sau ramasa ( e mai greu din cauza umiditatii). Procesele chimice de rafinare au loc inainte de distingerea celor doua. Nutritiv cele doua sint la fel. Cea mai buna e mierea (are si antioxidanti).