E romanul atat de ingust la minte?noroc cu mortii!

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabi3604

Citat:
citat din mesajul lui Alexandra

Nu-i adevarat ca romanii n-au avut religie zeci de ani. Religia adevarata, dac-o ai o ai in suflet si nu trebuie sa faci parada de ea la biserica, prin autobuze etc. Nu te impiedica nimeni sa crezi si sa actionezi conform credintei tale. Nu era bine sa fii vazut la biserica, dar numai daca erai ofiter sau aveai vreo functie. Iar exemplul cel mai concludent l-am vazut intr-un sat din Maramures. Intr-o duminica dimineata era tot satul la biserica in frunte cu primarul, un personaj pitoresc, Mosucu Deac. Dupa slujba au trecut la primarie unde acelasi primar le-a vorbit de tovarasu', comunism, etc. Tata l-a intrebat cum se impaca biserica cu partidul si i-a raspuns asa: " Apoi domnule draga, primarul trebe sa fie in fruntea satului si la biserica si la primarie". Acelasi personaj si-a inceput discursul la al x-lea congres al partidului cu fraza :" Ma rog la Bunul Dumnezeu (si-a facut si-o cruce mare si toti au inghetat in sala) sa-i dea sanatate tovarasului... etc."
Deci nu cred ca trebuie sa vina popa sa-ti spuna sa nu ucizi, sa nu furi etc., trebuie sa simti sa nu faci astea.
Si as mai pune o intrebare: unde e biserica atunci cand e nevoie de ea, cand sunt inundatii, dezastre, oameni refugiati, unde e biserica? O data nu auzi ca doneaza ceva pentru amaratii aia. Si daca popii isi iau salarii de la buget, de ce mai cer taxe la nunti, botezuri, inmormantari? Nu le platim o data bani prin impozite?

Alexandra, sunt de acord cu tine

Pe vremea lui Ceasca, multi români credinciosi se revoltau ca religia e marginalizata, se simteau pe undeva un fel de eroi ca mai mergeau pe la biserica (macar pt. cununie, botez, înmormântari). Printre tineri (liceeni si mai ales studenti) devenise o chestie 'cool' sa mergi la Înviere, era ca o ruleta ruseasca: te vede colegu' securist, nu te vede? Te pâraste, nu te pâraste? Aventura, adrenalina . asa ca religia ortodoxa a fost de fapt perceputa ca martira si i s-a dat maximum de credit dupa Revolutie (a se vedea sondajele despre gradul de încredere al românilor în diferite autoritati).
Asta poate fi bine, chiar f.bine dpdv social, dar ca majoritatea fenomenelor de ordin social, are si parti discutabile: îmbulzelile stânjenitoare la pupat moaste sfinte, cu babe bigote venite cu sacosa de bulendre pe care le "scaneaza" pe sticla raclelor exact cum vad ele la vânzatoarea de la hypermaket care citesc cu infrarosii codul de bare de pe produse... In mintea lor, poate, cele doua actiuni au poate acelasi mecanism, aceeasi explicatie, asa... un soi de miracol.

Subliniez ideea Alexandrei, ca biserica (care nu mai e nici pe departe chiar asa de saraca, având parte de donatii, si poate si de alocatii bugetare - nu stiu sigur) ar putea sa se implice muuult mai activ în ajutorarea oamenilor loviti de dezastre si a celor deznadajduiti. Iar multi dintre clerici ar putea sa fie mai spirituali, nu sa-i vezi turuind mecanic si absenti 'cele cuvenite' la parastase, botezuri etc., dar numai dupa ce le-ai dat banul, altfel nu mai pupi slujbe... si dupa ce te-au ti-au arata obrazul si te-au tras de urechi ca n-ai 'cotizat' destul la dascal, la colivareasa de la lumânari si la tot personalul logistico-tehnico-administrativ din bransha... Te simti în cele din urma ca la spital, unde dai banii la portar, brancardier, felcer, asistenta, doctor, mâna întâi, mana a doua . Dar macar la spital nu sunt oameni ai lui Dumnezeu, te astepti sa fie reci si hapsâni... Dar la biserica parca ai vrea mai multa compasiune, întelegere, smerenie, blândete...

De acord cu voi !

Pot sa mai adaug si faptul ca avand tatal in armata, eu si fratele meu am fost crescuti fara a ne duce la biserica, fara a ne ruga si alte alea.

De aceea, in acest moment, pot sa afirm ca nu practic religia ortodoxa, nunta si botez am facut doar de dragul traditiei.

Urasc popii burtosi, care nu stiu decat sa ceara bani si sa se certe pe credinciosii din subordine (la oras, mai ales), care au diverse afaceri in derulare, cu si in numele membrilor de familie, care uneori sunt mai pacatosi decat multi dintre noi, care nu au pic de mila, compasiune, nu fac donatii, nu ajuta saracii si batranii, etc.

Prea putini preoti cu har si chemare au ramas, sunt batrani si nu vor mai fi, iar cei tineri imbratiseaza aceasta "meserie" ca pe oricare alta, o fac pentru bani si foloase, fara pic de daruire...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

De aceea, in acest moment, pot sa afirm ca nu practic religia ortodoxa, nunta si botez am facut doar de dragul traditiei.

Urasc popii burtosi, care nu stiu decat sa ceara bani si sa se certe pe credinciosii din subordine

Era mai cinstit ca nu faci nici nunta nici botez la biserica daca nu crezi in asa ceva si urasti preotii.

"Credinciosii din subordine " !!! Esti si tu in armata sau e doar limbajul de lemn ?

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariamunteanu

Citat:

Urasc popii burtosi, care nu stiu decat sa ceara bani si sa se certe pe credinciosii din subordine

Era mai cinstit ca nu faci nici nunta nici botez la biserica daca nu crezi in asa ceva si urasti preotii.

"Credinciosii din subordine " !!! Esti si tu in armata sau e doar limbajul de lemn ?

Maria

Exact asa am vrut sa fac, dar iti imaginezi ca mi-au sarit toti in cap, incepand de la parinti, pana la bunici, matusi, verisori, etc. !!! Decat sa ma cert cu toata lumea in astfel de ocazii, am cedat eu si gata.

Sa-ti dau un exemplu de la nunta : am avut 3 preoti la slujba. Dupa ce ca era foarte cald si abia respiram, abia asteptam sa ies afara la aer, ce crezi ca facea unul dintre preoti in timp ce altul spunea slujba ? Se intretinea bine-mersi cu domnisoara de onoare, o intreba ce mai face tatal ei, daca mai inchiriaza casete video, ca ar vrea si el sa ia cateva...saraca fata se fastacise de tot, era totusi domnisoara de onoare, tinea si lumanarea, si asta o toca la cap cu casetele video...nu mai zic ca se uita lumea la el cu ochii mari...pentru ca el nu avea in acel moment niciun respect sau nicio rusine macar pentru ce facea colegul lui in acel moment (slujba), daca nu pentru noi...

Iar expresia respectiva nu-mi apartine, exact asa s-a exprimat popa venit cu botezul de Sf. Maria, s-a ofticat ca i-a luat-o inainte preotul de la alta biserica din cartier, a inceput sa-mi faca mie teorie ca cine sta pe strada x la blocul y e in "subordinea" bisericutei z. I-am spus sec ca nu-i problema mea si ca nu ma intereseaza daca ei isi incalca "teritoriul" de dragul banilor. Asa ca vezi cu ce fel de preoti am avut de-a face pana acum si chiar nu-i mai suport, atata nesimtire si lacomie...iar ca sa-i caut pe cei cu har si chemare, n-am nici timp, nici chef...

Este alegerea fiecaruia daca practica sau nu o religie sau alta, daca are credinta sau este agnostic...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:

Citat:

Maria

Pai asa e, mariamunteanu, da' ce crezi ca poti??? Daca eu de ex. nu voiam nunta , puteam sa merg direct la manastire
Pai câti nu tzin, de dragul traditiei si atât, toata puzderia asta infinita de obiceiuri si cutume... da' deh... n-ai cum sa te strecori, ca asa-s obiceiurile!!

Treaba cu "credinciosii din subordine" mi s-a parut o ironie a CorineiDani, dar vad ca e o expresie colocviala a însusi preotului bashikat ca i-a luat caimacu' colegul mai iute de picior.

PS: iar exagerarile de la noi... mai ales la oras... cum e unul mai "procopsit de curând", ca sa nu folosesc alt termen , nu-i mai ajunge un popa la nunta, nici 2, 3 ,4 ... unii au 5!!! cum sa nu se calce pe picioare prin biserica?? Altii nu se multumesc cu o pereche de nasi: au iarasi 2-3-4 .
Pe ideea cam primitiva ca "ce e mult, e musai bun"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Eu, personal, sunt de acord cu Maria: mai fetelor, daca nu credeti in biserica, la ce Dumnezeu va complicati, pentru ca, in afara de propriul botez (cand nu prea aveati ce zice...), in rest puteti lua orice decizie, nu? Ce, nu stiti de oameni care se insoara, dar nu fac nunta?
Pe de alta parte, e bine ca, din orice motiv (gura lumii, gura rudelor, orice gura) ajungeti in biserica, macar cu aceste ocazii.

Inca ceva: corina, nu de aia nu v-ati dus la biserica, pentru ca tatal tau a lucrat in armata; puteati merge si fara el, daca el se ferea sa mearga. Este optiunea ta sa vezi ortodoxia (credinta, in general) prin prisma burtilor preotilor, dar e pacat sa te pronunti intr-o problema in care recunosti ca nu doresti sa crezi.
Daca pot sa te linistesc, am sa-ti spun ca eu cunosc preoti tineri (bine, relativ, nu de 20 de ani), care au mult timp inainte sa duca mesajul credintei asa cum o fac acum, adica cu har si bunatate. In plus, credinciosii stiu (pe tine te inteleg de ce nu stii) ca nu pentru popa te duci sau nu in biserica, si credinta este in Dumnezeu si nu in harul sau lacomia preotului.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

ardeiash, in prima ta postare de la acest topic vorbeai de un video "cutremurator" - repetitie la inmormantare.
ei bine, in aceasta duminica insorita imi pare rau ca nu esti in Bucuresti pentru a vedea alt video pe care nu l-as putea numi cutremurator ci mai degraba circ la inmormantare: inmormantarea in direct la Realitatea TV la Antena 3, la OTV a regretatului Ion Dolanescu.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina_nz

Citat:
citat din mesajul lui Cristescu

Citat:
citat din mesajul lui ni-na

Doar religia i-a ajutat atunci .

Eu nu cred ca religia i-a ajutat prea mult. D-aia si sunt romanii acolo unde sunt, bataia de joc a minoritatilor si minoritarilor (unguri, ucraineni, sasi, secui, svabi, etc). Prostiti cu CARITAS, cu BANCOREX, cu Banca Religiilor, cu alba-neagra, cu descantece, cu de-deochiuri, cu extrageri de argint viu si alte bazaconii la care romanasul nostru "pune botul" imediat, cand romanii sunt fraieriti pe capete de diversi "camatari" inclusiv de bancile camataresti si-si pierd casele si agoniseala de-o viata ajungand pe drumuri, cand alcoolul face ravagii si se omoara intre ei parintii cu copii, fratii cu surorile, se violeaza sau se incestueaza de sunt pline canalele de stiri cu evenimente de acest gen, s-o lasam mai moale cu "Doar religia i-a ajutat". Pe romani nu i-a ajutat nimeni. Ei pe ei s-au ajutat, cat au putut saracii, avand in vine sange de roman(de la Roma, pt ca nu am diacritice la tastatura) sau de dac. Pana la urma cred ca ne vor dovedi strainii(daca nu cumva ne-au si dovedit, dar nu stim noi inca) cum i-au dovedit si imigrantii pe italieni. Si fiti sigura ca religia nu-i va ajuta de fel pe romani, religia se va adapta noilor stapani cum s-a adaptat si la comunisti si cum s-a adaptat si la lovituristii de stat din 1989. Nu sunt de acord nici cu "Vivi" care spune ca romanii sunt cam ingusti la minte. Dar nici nu mai trebuie "periati" romanii cu ce calitati(?) deosebite au. Mai bine criticati pentru a se trezi la realitatea cruda a lumii actuale ca sa-si apere fiinta nationala chiar si pe ultima suta de metri. Daca dvs. ziceti ca "doar religia i-a ajutat", cum de nu i-a ajutat religia si pe cei doi romani din nordul Moldovei, abrutizati de bautura, care doreau sa-si vanda copii, caz semnalat recent si la Antena 1 sau 3, parca cu mare satisfactie, in genul : uitati-va si voi cum sunt romanii, isi vand copii pentru transplant de organe la straini, atentand astfel chiar la fiinta nationala a neamului romanesc. De parca ar zice : si pe viitor ciocu' mic romanilor, sa nu mai aveti pretentii. Si chiar cred ca aveau dreptate. In satul acela nu era si un preot ? Dar un invatator ? Dar primar era ? Care era menirea lor ? Preotii sunt numai de oficiere nasteri, casatorii si decese ? N-ar trebui sa aduca si lumina la oameni ? Cred ca preotii diavolului sunt mai tari ca preotii lui Dzeu de asculta romanii ce-i spune alcoolul sau OTV-ul decat ce-i spune Sfanta Biblie. Cand vor da carciumile faliment in Romania si alcoolul nu va mai face ravagii printre romani(ce face alcoolul in alte tari nu ma intereseaza), cand romanii nu vor mai fi pacaliti de ghicitori, de dezlegatorii de cununii, cand vor renunta la castigul fara munca si nu vor mai fi pacaliti ca natafletii de Loto 6/49, cand in loc sa bea un pahar de vin la o "pomana" vor deschide si vor citi o carte, poate chiar Biblia, sau vor asculta un disc cu Enescu sau Ciprian Porumbescu, voi zice ca religia incepe sa-i duca pe romani pe drumul cel bun. Pana atunci insa va mai curge multa apa pe Dambovita sau pe oricare alt rau sau parau al patriei noastre scumpe si dragi.
S-auzim numai de bine. Doamne ajuta !

Ce spui tu acolo se intampla tocmai pt cu romanii n-au avut religie zeci de ani.
Au uitat "sa nu furi", "sa nu ucizi"....etc ....au trait fara respect si fara frica de Dumnezeu.....d'aia au ajuns unde au ajuns....

Silvia mamica de Adrian (22 August 2003) si baby

Sa nu furi si sa nu ucizi sunt chestiuni care le capeti din educatie.
Ce spui tu mai sus este total eronat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Cristescu
Prostiti cu CARITAS, cu BANCOREX, cu Banca Religiilor, cu alba-neagra, cu descantece, cu de-deochiuri, cu extrageri de argint viu si alte bazaconii la care romanasul nostru "pune botul" imediat,

Astea n-au nici o legatura cu religia, ci cu misticismul si credulitatea; de fapt, cu ingoranta.

Mai ales CARITAS a avut legatura cu avaria. Vrem mult, repede, fara sa miscam un deget.Cu sau fara religie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liliana82 spune:

Despre religiozitatea romanilor si credinta in biserica... Cum naiba sa mai ai incredere sa te duci la biserica atunci cand majoritatea preotilor erau turnatori la securitate? (Apropo sa facut lista cu preotii turnatori la securitate sau a ramas in asteptare pana la pastele cailor si pana se duc pe lumea ailalta preotii astia? )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liliana82 spune:

Jocuri gen Caritas si tzepe precum bancorex si FNI au existat in mai multe state cu economia de tranzitie... Chiar si anul trecut in octombrie cand sa declasat criza si falimentul Lehman Brothers , a aparut o stire despre sarlatenie a unui fond de investitie din america ce oferea dobanzi sau dividente exagerate... Concluzia e simpla dobanzile si dividentele se plateau din platile noilor clienti... Deci e normal ca un moment dat daca nu produce nimic fondul respectiv sa falimenteze... Dar asta se intampla si tin la po****tii cu o cultura economica scazuta si sunt ferm convinsa ca daca acum ar mai aparea inca un fel de FMI 2, ar avea mare succes... cu toate tzepele pe care le-au patit romanii, tot nu au invatat nimic .

Mergi la inceput