E romanul atat de ingust la minte?noroc cu mortii!
Raspunsuri - Pagina 4
cici spune:
Este nedrept sa judeci pe cineva pentru astfel de ceremonii dar ..
.Cand a murit mama ,in urma cu 12 ani,nici nu stiam ce e cu mine.Pana atunci, nici macar n-avusesem ghinionul sa particip la vreo inmormantare,asa ca venea cand unul cand altul ,sa ma invete ce si cum sa fac.Unul ca sa dau bani pt cutare lucru, celalat sa dau bani pentru alte cheltuieli necesare.Dai,ca doar nu te certi cand e vorba de mama ,mai ales daca nu esti pregatita emotional pentru o asa drama.N-am avut timp sa plang la capataiul ei,trebuia sa fug dintr-o parte intr-alta.In biserica insa ,am avut o revelatie cand am vazut un om de-al preotului cum se apleaca deasupra cosarcii cu 8 colaci imensi si-l taraste intr-o cameruta ,ca un hot ,pe furis.
In fine, dupa mult timp cand ma linistisem ,am avut timp sa vizualiez ce se intamplase si cati bani cheltuisem pentru toate toanele si ideile babelor.Tatal meu trezit si el din cumplitul eveniment ,ne-a rugat sa nu cumva sa facem asa ceva pentru el,sa imbuibam preotii si pe cei care nu duc lipsuri.
Toate lucrurile mamei mele ,le-am dat de pomana si cunostintelor dar si stranilor.Printre straini s-a numarat si o fatuca tare saraca careia i-am dat o jacheta galbena .
La scurt timp am visat-o pe mama foarte fericita ,foarte eleganta,era imbracata cu jacheta galbena .
Dupa alti ani am aflat ca adevarata pomana este aceea pe care o dai unor oameni nevoiasi ,care nici nu si-ar permite asa ceva si care niciodata n-ar putea sa-ti dea la randul lor vreun bat de chibrit.
Aici ar trebui noi romanii sa gandim ,sa ignoram un pic rusinea si vorbele rele care ne pandesc.
De ce sa umplem cu varf sacosa cuiva care este deja plina? Asta nu e pomana.De ce sa crestem porcii preotului cu colacii de la inmormantare? Nici asta nu e pomana.
Sufletele celor plecati sau a celor neplecati inca, n-o sa aiba parte de alinare cu astfel de pomeni.
Poate la asta s-a referit si ardeiash
lisaelisa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cici De ce sa umplem cu varf sacosa cuiva care este deja plina? Asta nu e pomana.De ce sa crestem porcii preotului cu colacii de la inmormantare? Nici asta nu e pomana. Sufletele celor plecati sau a celor neplecati inca, n-o sa aiba parte de alinare cu astfel de pomeni. Poate la asta s-a referit si ardeiash |
Asa este.
Pomana adevarata este cea pe care o dai celui care are cu adevarat nevoie, nu celor carora nu le lipseste nimic.
lisaelisa
mami de ingeras dragalas
creasta spune:
Pentru doamna cea mai sensibila la citit,daca nu face bine la vedere cuvantul in sine,inlocuieste cu ceea ce iti convine,eventual .....capul din dotare.
CorinaDani spune:
nu discut acum despre obiceiul in sine, acela de a face pomeni si de a respecta niste traditii vechi de cateva generatii...
pe mine ma nedumereste foarte tare alt aspect : sunt diferente uriase intre obiceiuri de la sat la oras, de la o zona geografica la alta, chiar si intre localitati invecinate sunt diferente intre obiceiuri (si aici nu ma refer numai la pomeni, ci si la nunti, botezuri, inmormantari).
inclin sa cred ca multe dintre adaugirile la aceste obiceiuri sunt facute chiar de oamenii locului, de la o generatie la alta, preotii neavand legatura cu asta...
de exemplu, atunci cand am organizat botezul fetitei mele, l-am intrebat pe preot ce anume trebuie sa aduc la biserica...m-a rugat sa vorbesc cu d-na care vinde lumanari (care, printre altele, face si curatenie in biserica, aduce apa pentru botez, ma rog, se ocupa de foarte multe activitati si este o d-na foarte draguta si amabila), ca o sa-mi spuna ea tot ce trebuie. de ce oare nu stia preotul ce trebuie sa aduc pentru botez ?
acum 4 ani a murit bunica din partea mamei, acum 3 ani socrul meu. bunica a locuit la mama in ultimii ani de viata. distanta intre blocul mamei si blocul unde locuiesc socrii mei este, sa zicem, 500-600 m.
va rog sa ma credeti ca una ziceau babele care venisera la priveghiul bunicii, alta cele venite la priveghiul socrului, in conditiile in care, repet, stam in acelasi oras, la mica distanta...unele detalii se bateau cap in cap.
si bineinteles, nelipsitele babe au venit si la pomeni, au examinat si comentat printre inghitituri mancarea, farfuriile, fata de masa, etc.
ah, nu mai pomenesc despre faptul ca la pomana de nu stiu cati ani, pentru bunica, parintii mei s-au dus la tara (unde este inmormantata, undeva in Oltenia); erau foarte agitati ca nu stiau cum sa faca sa dea de pomana asa cum se obisnuia in partile acelea, printre altele fiind plapuma,o masa si 2 scaune, galeata, etc. - pana la urma au cumparat o masuta mai mica si taburete pe masura, pentru ca una peste alta ar fi insemnat un efort financiar prea mare pentru ei (numai drumul dus-intors cu masina era o suma frumusica la vremea respectiva, ei fiind si pensionari).
de aceea pe mine chiar ma intristeaza chestiile astea, sa faci de gura lumii niste lucruri, doar din obligatie, pe langa durerea pe care o ai in suflet in acele momente...adica sa-ti mai toace cineva nervii si rabadarea cu detalii din astea meschine, cand tu esti nauc de durere, oboseala...cea mai importanta este multumirea sufleteasca, dar chiar si in astfel de ocazii nefericite, tot se mai gasesc oameni care te toaca la cap ca aia se face asa, ailalta tre' sa fie musai nu stiu cum...
si asa cum spunea cineva mai devreme, adevarata pomana este daca dai celor care au realmente nevoie, nu celor care vin doar ca sa mai barfeasca pe x si y...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
anangel_lexi spune:
citat din mesajul lui ardeiash tin la traditie.. atata vreme cat nu devine aberanta s-auzim numai de bine! si |
Daca asta e traditie aberanta, atunci traditia acelora de prin nu stiu ce tara nordica, de a omori delfinii, cum o fi? Doar ca pe aia nu-i mai face nimeni ingusti la minte.
Eu tin mult de tot sa le fac tatalui si bunicilor mei pomeni ca la carte. Sufleteste ma simt foarte bine dupa, e modul meu de a spune "Tata, ma gandesc la tine, te iubesc si mi-e dor de tine de-mi vine sa urlu!" Si da, pe langa bunatatile de pe farfurie, dau de pomana si ceea ce stiu ca-i placea mult lui tata: cafea, merdenele, covrigi...
de www.totsites.com/tot/mariacornelia" target="_blank">Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Si primele perlute
lisaelisa spune:
citat din mesajul lui creasta Pentru doamna cea mai sensibila la citit,daca nu face bine la vedere cuvantul in sine,inlocuieste cu ceea ce iti convine,eventual .....capul din dotare. Cind sunt buna sunt foarte buna,dar cind sunt scorpie sunt...PERFECTA!!!! Corina |
Te invit cu mare drag, alaturi de mine !
lisaelisa
mami de ingeras dragalas
ardeiash spune:
Eu tin mult de tot sa le fac tatalui si bunicilor mei pomeni ca la carte. Sufleteste ma simt foarte bine dupa, e modul meu de a spune "Tata, ma gandesc la tine, te iubesc si mi-e dor de tine de-mi vine sa urlu!" Si da, pe langa bunatatile de pe farfurie, dau de pomana si ceea ce stiu ca-i placea mult lui tata: cafea, merdenele, covrigi... |
pai.. da .. dar vorbesti despre morti.. eu vorbeam despre pomenirea viilor si altele..
s-auzim numai de bine! si
ardeiash spune:
citat din mesajul lui b.nica Eu am impresia ca nu se intelege fondul obiceiurilor legate de moarte.-------- A da de pomana presupune, aparent,a demonstra respectul rudelor acelui raposat in fata acelora care l-au cunoscut; de aici toate implicatiile sociale din colectivitatea respectiva(familie,sat,etc.). Daca se face o analiza mai profunda a ritualurilor se observa ca acestea au o semnificatie care transcede obligatia "de ochii lumii",este uluitoarea credinta a romanilor ca sufletul nu dispare si se alimenteaza din gandurile pozitive care i se transmit(prin pomeni de ex.).Nu cantitatea sau calitatea pomenilor sunt de folos sufletului celui pomenit ci multumirea acelora care le este oferita pomana si care astfel transmit sufletului celui decedat satisfactia lor. De aici si pana la a depozita, in avans, acest cont de multumire nu este prea mult. |
b.nica.. se intelege foarte bine.. ideea era scrisa chiar in vorbele tale.. este vorba despre o persoana decedata.. asa se face pomenirea. tot ceea se face in viata se poate face cu un alt scop.. pur si simplu de a da de pomana celui sarac.. si de a-l ajuta.. sau un alt motiv..
s-auzim numai de bine! si
columbiana spune:
Tocmai am ascultat stirea despre parastasul respectiv la Q92, un post de radio canadian anglofon; nu rateaza nimic, tot aici la CTV am vazut-o si pe isterica cu trintitul telefonului care nu suna, si pe politicienii ce s-au incaierat in direct; noroc ca colegii sunt quebecosi si nu asculta posturile respective
b.nica spune:
Spunea cineva despre obiceiurile din Oltenia cu pomeni in care se dau plapuma, masa,etc.Stau si ma gandesc,este rau daca intr-un moment in care o casa se destrama prin disparitia unui membru al ei sa se transmita unei alte case, care duce lipsa, obiecte strict necesare?
Ganditi-va ca la sat nu avem Ikea la care ne ducem pt.canapea dar si pt. cratiti!Nu mai vorbesc de familiile sarace care nu-si pot permite achizitionarea unor obiecte de stricta necesitate!Oare o pomana facuta acestora nu conduce la ganduri gen:
-Dumnezeu sa-l odihneasca pe..cutare,ca datorita lui am si eu ce-mi trebuie!
Cand eram la inceputul casniciei si nu prea aveam lucruri in casa s-a prapadit o ruda indepartata care nu mai avea descendenti;am primit atunci niste obiecte de mobilier valoroase,este drept,dar de cate ori le privesc imi amintesc de minunata noastra tanti si spun din tot sufletul:Dumnezeu sa o odihneasca pe tanti Eugenia!Nimeni nu mai are cine sa-i spuna asa acum!