Gravidute dupa laparoscopie - 2 -
Raspunsuri - Pagina 12
anne`mary spune:
geany se apropie si la mine operatia cu laparoscop pt un chist ovarian si am o intrebare legata de cheltuielile pe care le-ai enumerat:
1. eu stiam ca operatia este suportata de Casa de sanatate si ca eu nu platesc nimic.
2. ce inseamna dr la prima mana si dr la a2-a mana
3. cheltuielile pentru dr si pt anestezist difera de la judet la judet? Caci eu ma operez la bucuresti
4. e musai musai clisma?
Sunt destul de stresata in materia asta caci se apropie data si nu am stare.
Daca ma poti lamuri as fi recunoscatoare. merci
anne`mary spune:
mi-am mai adus aminte: mi-a spus dr ca se face anestezie generala. Dar dupa operatie, cum stai tu acolo cracita cine te da jos? Cum te dau jos? Sa nu radeti de mine dar e prima oara cand ma operez
geany_m spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anne`mary geany se apropie si la mine operatia cu laparoscop pt un chist ovarian si am o intrebare legata de cheltuielile pe care le-ai enumerat: 1. eu stiam ca operatia este suportata de Casa de sanatate si ca eu nu platesc nimic. 2. ce inseamna dr la prima mana si dr la a2-a mana 3. cheltuielile pentru dr si pt anestezist difera de la judet la judet? Caci eu ma operez la bucuresti 4. e musai musai clisma? Sunt destul de stresata in materia asta caci se apropie data si nu am stare. Daca ma poti lamuri as fi recunoscatoare. merci |
1. la Iasi este o taxa pt. aceasta operatie de 200 ron, impusa de conducerea maternitatii. Poate la Bucuresti e alta treaba.
2. Prima mana e dr. care te opereaza (chirurgul, "the man") iar pe langa el mai e cel putin un doctor care il ajuta in sala de operatie - mana a doua (la mine au fost inca 2 doctori, pe langa dr. anestezist+asistente). Cel care l-a asistat pe chirurg e medicul meu curant, ginecologul la care merg de obicei. De aceea am dat 2 pliculete.
3. aceste cheltuieli nu ti le impune nimeni. Dai cat vrei si daca vrei. Ce a fost obligatoriu (cu chitanta) am spus: taxa de internare de 100 ron si taxa pt. celioscopie.
4. cam da eu am baut si 2 plicuri de fortrans care au grabit tranzitul, apoi clisma seara inainte de culcare si clisma dimineata inainte de operatie. Dar stai linistita, clisma e floare la ureche pe langa sonda urinara eu am suportat-o tare greu, m-am rugat de anestezist si intai m-a adormit, apoi mi-a pus sonda si n-am simtit... dar cand m-am trezit din anestezie a fost nasol simteam ca ma scap pe mine, iti tine sfincterul deschis non-stop, e o senzatie tare nasoala (cel putin din perspectiva mea, altor fete nu li s-a parut atat de rea). Am iesit din operatie la ora 14 (operatie care a durat 40 min.) si seara pe la 22 am rugat asistenta sa-mi scoata sonda ca n-o mai suportam si m-a ajutat sa merg la baie singura.
Iar eu am avut noroc, nu am avut tub de dren (alta "posetuta" dupa tine, de data asta nu cu urina, ci cu sangele care se scurge din una din incizii). Doar fetele care si-au scos cate un chist endometriozic au avut si tubul de dren.
Una peste alta, eu zic sa nu te sperii ca toate trec si in cateva zile esti ca noua.
Succes!
geany_m spune:
citat din mesajul lui anne`mary mi-am mai adus aminte: mi-a spus dr ca se face anestezie generala. Dar dupa operatie, cum stai tu acolo cracita cine te da jos? Cum te dau jos? Sa nu radeti de mine dar e prima oara cand ma operez |
Te duc ei pe "targa" la ATI (recuperare) si acolo te trezesti in pat. In privinta asta nu trebuie sa-ti faci griji. Oricum, iti dau 2 palme si imediat dupa ce s-a terminat operatia, cat esti inca pe masa, sa vada ca te trezesti si ca esti ok. Am fost in sala pre-operatorie, care era chiar langa sala de operatie si am auzit cand o strigau pe tipa care s-a operat inaintea mea, o puneau sa deschida ochii, sa articuleze 2 cuvinte si sa tuseasca. Eu sincer nu-mi aduc aminte cand m-au trezit pe masa, cred ca eram prea buimaca
Stai linistita ca nu rade nimeni de tine, si pt. mine a fost prima operatie si am fost destul de stresata.....dar a trecut
geany_m spune:
Mai bine povestesc pe larg cum a fost in cazul meu:
Mi-am facut analizele la sange recomandate de medic si m-am dus la maternitate cu ele pt. internare intr-o joi dimineata. Acolo mi s-a mai facut doar o radiografie la plamani. Trebuia sa fac si EKG, dar se facea doar lunea, miercurea si vinerea....iar eu vineri dimineata am intrat in operatie.
N-am mai mancat nimic de joi la pranz si am baut 2 plicuri de Fortrans (purgativ), care mi-au accelerat tranzitul si am iesit la baie din minut in minut....o senzatie nasoala rau....iar seara mi-a facut asistenta si o clisma (ca sa se curete bine si jos, ultima parte a colonului). Am adormit cu emotii.
Vineri dimineata stiam ca trebuie sa intru prima in operatie, la ora 7. La ora 6 din nou clisma iar de la ora 7 dusa in sala preoperatorie, unde am asteptat pana la ora 12.30 pt ca intrase alt medic in operatie cu alte 2 celioscopii. Alte fete se plangeau ca nu mai puteau de foame, eu nici nu puteam sa vad mancarea, aveam niste emotii de numa'Am fost viteaza pana in acea dimineata, insa asteptarea pana sa intru in sala de operatii a fost ingrozitoare, mi-au trecut sute de ganduri negre prin cap.
Auzeam de la celelalte celioscopii cum le duceau la final in ATI (sala preoperatorie era chiar langa sala de operatii), le palmuiau pe masa pana isi reveneau, strigau la ele sa respire, sa tuseasca, sa se asigure ca sunt ok.... iar eu ma intrebam daca voi reusi sa rezist pana la final....aveam oroare de anestezia generala.
In final, a venit asistenta si mi-a bagat o branula groasa in vena ("ca sa aiba loc sa intre repede drogurile"), iar eu am rugat-o pe anestezista sa-mi puna sonda urinara dupa ce ma adoarme, gandul de a-mi introduce un tub pe uretra ma innebunea
Ora 12.30, intru in sala de operatii pe picioarele mele.... vreo 3 doctori, un anestezist, vreo 3 asistente si inca cativa...eram impresionata cata lume era acolo. Eu, imbracata doar intr-o camasa data de la spital, tremuram ca varga. Ma urc pe masa, luminile ma orbeau....ma leaga bine de maini si de picioare, la mana stanga baga un tensiometru care bipuia continuu, la mana dreapta aveam branula pe care imi baga anestezicul... Ceasul din fata mea arata 12.45 cand asistenta mi-a spus ca voi ameti...eu am simtit o caldura care mi-a inundat corpul, apoi sala a inceput sa se invarta cu mine....si am pierdut firul.
M-am trezit intr-un salon mare, la reanimare, cu o senzatie imperioasa de a ma duce la baie (din cauza sondei urinare), eram ametita si nu reuseam sa ma adun, auzeam oameni vorbind in jur dar nu puteam sa le raspund. Stiu ca am cerut telefonul si l-am sunat pe sot sa-i spun ca sunt in viata si am iesit din sala (era ora 14.05)....apoi mi-am sunat parintii...am stat intr-o stare de semiconstienta cateva ore, dar nu am adormit de tot. Seara am rugat o asistenta sa-mi scoada sonda (urata senzatie) si m-am ridicat din pat cu ajutorul unei asistente si am fost la baie. Am dormit prost, ma durea burta, aveam o senzatie de iritare in gat (dupa aia am aflat ca era de la intubatie), daca tuseam simteam ca plesnesc.
Fetele care s-au operat inaintea mea au vomitat de 10 ori pe putin, eu am fost mai norocoasa si am dat la rate doar de 2 ori pt ca bausem putin ceai.
Sambata deja ma plimbam pe colidor singurica, incet-copacel, indoita de mijloc, ca o babuta.
Luni m-am externat,vinerea urmatoare mi-am scos firele. Am fost pacientul model, asistenta de la ATI mi-a spus ca a vazut cateva cazuri de celioscopie care erau aproape de un final dramatic pe masa de operatie sau la reanimare. Dar multumesc Domnului ca s-a terminat cu bine
Acum rezultatul celioscopiei:
1. ovarele polichistice au fost crestate, intepate (drilling ovarian) pt a da drumul la ovulatie....cea mai mare problema era ca nu ovulam datorita capsulei tari ce acopera ovarele.
2. s-au verificat trompele: doar cea stanga e permeabila, dreapta e infundata la capatul dinspre uter nu au reusit sa mi-o desfunde, deci nu ma pot baza decat pe una.
3. endometrioza nu s-a vazut deloc, ceea ce e foarte bine (aveam niste fixatii cu asta)
4. un chist paratubar care se afla pe partea trompei bune a fost inlaturat, ceea ce e perfect.
Ma bucur ca am facut aceasta interventie, mi-am lamurit multe lucruri care ma framantau.
O luna repaos fizic si sexual, apoi la monitorizari sa vedem daca ovulam dupa drilling. Daca nu, stimulare si tot inainte!
anne`mary spune:
off imi imaginezi ce mi-ai povestit si ma apuca groaza. Pe mine m-a chemat dimineata fara o internare in prealabil, fara analize radiografii si alte asemenea, e posibil sa imi vina ciclu fix in perioada cu procina si liber de la munca mi-am luat doar 2 zile...daca ma interneaza mai mult de o zi dupa operatie sa vezi ferice pe capul meu. Sa rezist atata vreme nemancata este iar o problema la mine caci mie imi e rau daca mi-e foame tare. Depresiva sunt, anxioasa sunt...sunt pregatita pt operatia asta.
multumesc mult geany pentru multele expplicatii. Ma bucur ca esti bine. pupici
geany_m spune:
citat din mesajul lui anne`mary off imi imaginezi ce mi-ai povestit si ma apuca groaza. Pe mine m-a chemat dimineata fara o internare in prealabil, fara analize radiografii si alte asemenea, e posibil sa imi vina ciclu fix in perioada cu procina si liber de la munca mi-am luat doar 2 zile...daca ma interneaza mai mult de o zi dupa operatie sa vezi ferice pe capul meu. Sa rezist atata vreme nemancata este iar o problema la mine caci mie imi e rau daca mi-e foame tare. Depresiva sunt, anxioasa sunt...sunt pregatita pt operatia asta. multumesc mult geany pentru multele expplicatii. Ma bucur ca esti bine. pupici |
Sa stii ca e indicat sa faci interventia imediat dupa menstruatie si nu inainte. Cel putin mie asa mi-a zis doctorul.
Si nu inteleg cum de nu te-a pus sa faci analizele....sau poate ti le face in maternitate dupa ce te interneaza....cert e ca nu te poate urca pe o masa de operatie fara sa aibe habar de tine...
Succes!
coca1978 spune:
Poti sa il suni pe DR sa il intrebi in legatura cu ciclul ,eu am facutLAPARO in timpul menstruatiei , asa mia spus DR sa fac ca se vede mai bine ,uterul ovarele etc . Mai stiu fete care au facut cand erau pe menstruatie .
beby83 spune:
si eu am facut laparoscopie pentru driling ovarian.
eu am fost la operatie chiar dupa menstruatie asa a spus medicul.
geany m eu am luat anticonceptionale trei luni dupa operatie. dupa ce am intrerupt anticonceptionalele am ovulat, ceea ce la mine inainte de operatie nu se intampla.
geany_m spune:
citat din mesajul lui beby83 si eu am facut laparoscopie pentru driling ovarian. eu am fost la operatie chiar dupa menstruatie asa a spus medicul. geany m eu am luat anticonceptionale trei luni dupa operatie. dupa ce am intrerupt anticonceptionalele am ovulat, ceea ce la mine inainte de operatie nu se intampla. |
Mie nu mi-a recomandat medicul anticonceptionale (AC).... am luat cu cativa ani in urma, insa la ultimele analize imi tot iese colesterolul crescut si nu ma mai risc sa inghit AC.