Chichite instalare termopane
Miercuri vine o firma sa-mi puna ferestrele . Cam ce ar trebui sa urmaresc? Ferestrele sunt cu geam triplu,pervaz interior si interior.
Nu am nici cea mai vaga idee ce ar trebui sa verific in instalarea lor ca totul sa fie OK
Raspunsuri
Rufus spune:
Ar trebui ca:
-spatiul dintre tamplarie si zidarie (care se etanseaza cu spuma) sa fie cat mai mic (sa nu fie mai mare de 1-1,5 cm);
-inainte de spuma, geamurile (cu exceptia celor mici, gen baie) sa fie fixate in holsuruburi;
-glafurile (cred ca la alea le zici pervazuri) sa aiba suficienta suprafata de sprijin dedesubt (adica tamplaria sa fie centrata corespunzator pe suprafata zidariei); cel din exterior se monteaza cu usoara panta si are prevazut, dedesubt, aproape de extremitate, in lungul glafului, un santulet numit de ei "vasernas", de fapt un sistem antipicatura (sa nu se scurga apa pana la perete); asta daca glaful e drept, ca poate veni cu el cu nas din constructie;
-evident, dupa, sa se inchida-deschida usor.
In mod normal, nu sunt probleme la montaj.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lor
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Tala spune:
inca o chichitza: cand iti monteaza tocurile, asa cum a spus si rufus o fac cu holsuruburi. Eu am 2 pereti vitrati deci niste tocuri f mari si au tras prea tare suruburile de toc astfel incat le-au indoit catre perete - nu e o problema f mare decat estetica (daca stai sa te uiti bine) dar e mai bine sa stai sa te uiti bine... Inarmeaza-te cu un boloboc si astfel vezi daca sunt montate drept - si sa nu-ti fie jena sa-i verifici ca doar platesti pt ele. Izolarea prin chedere de verifica cu o bricheta, dar banuiesc ca dupa ce se finiseaza glafurile pt ca sa nu existe posibilitatea sa intre vantul prin alta parte.
Bucurie!
CorinaDani spune:
vin si eu cu completari, pentru ca sunt patita...
dupa montaj, ca sa verifici daca a fost corect montat atat pe verticala cat si pe orizontala, geamul trebuie sa ramana deschis in pozitia in care vrei tu, adica nu trebuie nici sa se deschida, nici sa se inchida singur (ma refer aici la deschiderea normala, nu batanta)
iar verificarea izolarii poti s-o faci, in afara de metoda cu bricheta (sau cu un betisor parfumat aprins, vezi daca fumul isi schimba directia cand il apropii de marginea geamului, inchis) si in alt fel : inchizi geamul si cu un creion trasezi o urma pe toc, urmand conturul geamului (partea mobila); daca, dupa ce deschizi geamul, urma de creion nu este dreapta si paralela cu marginea, pe tot conturul tocului, atunci rama geamului nu este corect montata pe toc, oricum in timp se mai modifica pozitia si ai putea avea surpriza sa nu mai ai izolatie perfecta pe cheder, pe tot conturul geamului.
de asemenea, sistemele de inchidere trebuie sa functioneze usor, vezi ca se mai pot regla la montaj sau ulterior, cu ajutorul unui chei inbus (parca de 6).
iarasi, foarte important este sa ai numarul corect de balamale. sunt firme care "fac economii" si in loc de 3 balamale iti pun doar 2 (desi pe schita scoasa pe calculator iti apar 3, ei pun doar 2, dar iti baga 3 la deviz)- rezultatul fiind o incarcare prea mare pe fiecare balama, cu efecte nedorite in timp (eroziune inegala, deplasare/modificare pozitie geam, scartaieturi, etc.)
sper sa-ti fie de folos sfaturile noastre...
si foarte important este sa-ti stabilesti un program riguros si prelungit de aerisire, multi au avut surpriza sa se trezeasca cu condens pe geamuri sau igrasie pe pereti, din cauza faptului ca termopanele izoleaza foarte bine, dar peretii fiind neizolati (deci mai reci) in timp, poate aparea igrasia.
intr-o oarecare masura, aparitia condensului in partea de jos a geamului este normala si neglijabila (provine din umezeala din casa, care se condenseaza in contact cu suprafata mai rece a geamului si din circulatia normala a aerului in locuinta), trebuie sa te ingrijorezi doar cand acest fenomen persista si se umezeste (abureste) mai mult de jumatate de geam.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
nona_denis spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui CorinaDani de asemenea, sistemele de inchidere trebuie sa functioneze usor, vezi ca se mai pot regla la montaj sau ulterior, cu ajutorul unui chei inbus (parca de 6). iarasi, foarte important este sa ai numarul corect de balamale. sunt firme care "fac economii" si in loc de 3 balamale iti pun doar 2 (desi pe schita scoasa pe calculator iti apar 3, ei pun doar 2, dar iti baga 3 la deviz)- rezultatul fiind o incarcare prea mare pe fiecare balama, cu efecte nedorite in timp (eroziune inegala, deplasare/modificare pozitie geam, scartaieturi, etc.) sper sa-ti fie de folos sfaturile noastre... Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 ) |
Eventualul reglaj il vor face cei de la firma de termopane, pentru ca ar trebui sa iti ofere si garantie.
A treia balama se foloseste numai pentru o cota de cercevea mai mare de 1200 mm si numai pe deschiderile simple. Deschiderea dubla va avea mereu numai doua balamale, indiferent de inaltime.
Parerea mea este ca ar trebui sa verifici:
- sa se inchida/deschida usor
- sa ai montate toate accesoriile: mastile pentru balamale, capacele pentru pervazul de interior, picuratorile pentru gaurile de drenaj
- glafurile se vor sprijini jumatate pe perete
- ferestrele se vor monta la jumatatea zidului, sau catre interior
- sa fie fixate in suruburi de montaj, iar gaurile acestora acoperite cu masti
- golurile ( intre zidarie si toc) sa fie perfect acoperite se spuma si cum a spus si Rufus sa nu fie mai mari de 1 - 1,5 cm/latura - exceptand cazurile unde sunt diferente de nivel.
Si nu in ultimul rand, relaxeaza-te, pentru ca oricum cand vor venii muncitorii si vor incepe sa taie cu flexul, sa dea gauri cu bormasina, sa faca galagie si praf..... vei uita ce am scris noi aici!
Mami de Denisache
mimiboie spune:
Multumesc!
Au venit si le-au montat , le-au scos si intregi pe cele vechi(care erau primul asa-zis termopan pe aluminiu)-pe care le va duce tataie la tara.Momentan sunt multumita , evident s-a facut mizerie , dar pana seara totul era pus la loc-mai am un hop acuma-reparatiile si am scapat.