COPIL PREA MAMOS?
SOTUL MEU ARE UN BAIETEL DE 11 ANI.EU AM 24 SI SOTUL 33.
PROBLEMA ESTE CA NE E FOARTE GREU SA II EXPLICAM COPILULUI DE CE EL TREBUIE SA DOARMA SINGUR SI NU CU UNUL DINTRE NOI IN PAT.I-AM SPUS CA SUNT ANUMITE LUCRURI PE CARE LE VA INTELEGE CAND VA MAI CRESTE PUTIN' INSA CAND MERGE LA SOMN IN CAMERA LUI(EVIDENT CA TREBUIE SA DORMIMI CU USILE DESCHISE INTRE NOI)NE SPUNE BA CA IL DOARE CAPUL...BA CA IL DOARE BURTICA....BA CA VISEAZA URAT...ETC.AM MERS CU EL LA MEDIC SA VEDEM DACA ARE CEVA....DAR NIMIK.
NU STIU CUM SA IL MAI FACEM SA INTELEAGA.
ACUM DE LA UN TIMP A APARUT O PROBLEMA SI MAI GROZAVA.....DACA NU IL LUAM IN BRATE(MAI MULT EU)SE RETRAGE INTR-UN COLT....SI SE INCHIDE IN EL....NU MAI VREA SA VB CU NIMENI...DACA IL INTREBAM CE ARE NE SPUNE CA NU ARE NIMIK....DACA RIDICA TAICA-SU PUTIN VOCEA LA EL....INCEPE SA PLANGA...PROBLEMA ESTE CA ....COPILUL NU STA TOT TIMPUL LA NOI....MAI STA SI LA MAICA-SA.
DACA IL IAU EU IN BRATE MA STRANGE DE MI SE TAIE RASUFLAREA.
CE MA INGROZESTE SI MAI TARE ESTE CA ACUM INTR-O SEARA TAICA-SU NU A FOST ACASA SI AM DORMIT IMPREUNA...FAZA LA CARE EL MI-A SPUS"AS VREA CA SEARA ASTA SA NU SE MAI TERMINE NICIODATA".
CE SA MAI FACEM?OARE CE SE INTAMPLA CU COPILUL ASTA?
VA ROG, DATI-MI UN SFAT!!!!
Raspunsuri
miriama spune:
Dar de ce l-ai luat sa doarma cu tine? Cred ca a fost un pas gresit.
El sta mai mult la voi sau la maica-sa? Dar la mama lui primeste suficienta afectiune? Are prieteni cu care sa aiba diverse preocupari pentru varsta asta?
Cred ca sunt multe intrebari de pus aici si de gasit raspunsuri.
Poate ar trebui discutat si cu mama lui, eventual sfatul unui psihilog ar fi de luat in calcul, mai ales ca intra in perioada de varste dificile cand trebuie observat atent ce se intampla cu el.
Ma gandesc ca ar fi util sa il tratezi si sa discuti cu el ca si cu un adult, sa ii ceri parerea in diverse probleme, sa ii arati ca te bazezi pe el dar ca in final el e un copil care trebuie sa aiba preocupari de varsta lui.
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
agho spune:
Diferenta de varsta intre tine si copil e destul de mica. I-ai putea fi practic o sora mai mare. Poate ca nici nu te percepe ca pe un parinte. Poate e la concurenta cu tatal lui.
Si daca acasa doarme cu mama lui, sigur ca la voi e o problema. parerea mea e ca un copil trebuie sa aiba un loc al lui.
Multe semne de intrebare.
marina23 spune:
DRAGELE MELE,ce sa va spun...copilul sta si la noi si la maica-sa.
l-am luat sa doarma cu mine pentru ca taica-su are un serviciu de asa natura incat lucreaza si noaptea...si inca un motiv ar mai fi faptul ca se trezeste noaptea din somn si plange intr-un mare hal pentru ca viseaza urat,...sau ca il doare nu stiu ce...la un momentat am ajuns sa cred ca se si preface pentru ca l-am dus la medic si probleme de sanatate nu are...poate doar visurile...
la maica-sa din cate stiu eu...intr-adevar doarme cu ea...pentru ca are o garsoniera...si un singur pat.Imi pare rau sa spun ca nu se poate discuta cu ea pentru ca sincer nu ai cu cine...iar la capitolul diferenta de varsta...copilul mi-a spus mama....fara sa ii impuna nimeni asta...pentru ca eu i-am spus sa imi spuna pe nume...dar taica-su i-a spus sa imi spuna cum simte dar sa nu afle maica-sa pentru ca atunci va iesi scandal.Si acum copilul imi spune tot pe nume.
Oricum de iubit ma iubeste foarte mult si nu face diferenta intre mine si parintii lui.Ma respecta si ma asculta...insa asta este problema pe care o avem cu el....dormitul si dorinta de a fi tot timpul in centrul atentiei...de a nu fi neglijat nici o secunda(din pacate nu stiu cum se comporta maica-sa cu el....si cat de afectuoasa este pentru ca nu il putem intreba nimik....si in plus nici nu ne-ar spune).
agho spune:
Faptul ca are cosmaruri dese este un semn clar ca baiatul are viata psiho-afectiva perturbata si dorinta lui de afectiune este explicabila. Si copiii nostri, ca-s ai nostri si tot simt mereu nevoia de atentie, dar in situatia in care parintii sunt despartiti, copilul merge cand la unul din parinti, cand la celalalt, e dificil sa se adapteze.
Plus ca in toata aceasta perioada era bn sa aveti aliati si sa fi putu exista mijloace de comunicare mai bune intre parinti.
In situatia data, daca te preocupa sa-l linistesti cat de cat poti sa mergi la biserica sa-i citeasca preotul niste rugaciuni speciale pt. linistirea copilului. Poti sa cauti si un psiholog, desi nu stiu ce posibilitati aveti.
Si atunci cand vine la voi, stabiliti de la inceput niste reguli, el sa doarma totusi in camera lui, lasati usa deschisa, il mai invelesti peste noapte, petreceti un timp seara, inainte de culcare discutand lucruri frumoase etc. Il luati cu binisorul, cu blandete, e f greu pt. copil cred sa accepte sa fie rupt de un adult.
Poate aveti norocul s anu mai viseze urat si-atunci va capata mai multa incredere ca poate sa doarma si singur. Are totusi 11 ani. Voi puteti sa-l incurajati si sa-i amintiti ca e mare, ca a crescut etc. Poate e prea mamos, insa la voi acasa puteti aseza cu rabdare lucrurile pe un fagas normal care sa-l ajute pt. tot restul vietii. Bafta!
marina23 spune:
AM MERS SI MERGE IN CONTINUARE LA BISERICA...LA PSIHOLOG NU VREA TAICA-SU SA IL DUCEM...DECI IM RAMANE SA MA ROG CA SE VA OBISNUI...ORICUM MULTUMESC PTR SFATURI
marina23 spune:
Acum doua zile copil si-a exprimat dorinta de a-mi spune mama.Mi-a spus ca ma iubeste ca si pe mama lui...exct la fel.Mi-a spus ca vrea sa se simta ca intr-o familie la noi...si ca ne iubeste mult.Dar m-a intrebat cat il iubesc pe el si cat il iubesc pe taica-su.In plus m-a intrebat cand mai doarme cu mine....si i-am spus ca acum taica-su este acasa ca suntem in post(este muzicant)si dupa aceea eu merg in sesiune.Acum bistul copil asteapta 2010 ca sa mai poata dormi cu mine.
Va dati seama?
Oare ce sa mai fac?
agho spune:
Iti recomand sa citesti putin despre complexul Oedip. Gasesti pe google mai multe informatii, am luat o definitie aici de un site.
"Complexul Oedip este un concept teoretic central īn Psihanaliz#259;. Sigmund Freud (1856-1939) a descris aceast#259; no#355;iune, referindu-se la o legend#259; a Greciei antice, īn care Oedip, fiul regelui din Teba, f#259;r#259; s#259; #351;tie, ucide pe propriul lui tat#259;, Laios, #351;i se c#259;s#259;tore#351;te cu mama lui, Iocasta. Īn psihanaliz#259;, complexul Oedip simbolizeaz#259; leg#259;tura erotic#259; incon#351;tient#259; cu p#259;rintele de sex opus #351;i rivalitatea fa#355;#259; de p#259;rintele de acela#351;i sex, care se dezvolt#259; īnc#259; din copil#259;rie #351;i provoac#259; sentimente de vinov#259;#355;ie #351;i team#259; īn cadrul unei st#259;ri nevrotice."
Si pe forum a mai fost o dezbatere cu acest subiect. Citind, poate reusesti sa pui cap la cap mai multe elemente.
Poate reusesti ca baiatului sa-i spui ca il iubesti ca pe un copil si ca ar fi bine sa se obisnuiasca din timp cu ideea ca va dormi separat, pt. ca asa trebuie sa stea lucrurile intre voi si nu altfel. Gasesti tu metode sa fii diplomata si destul de autoritara astfel incat sa nu cazi prada shantajului afectiv, declaratiilor nevinovate dealtfel. Copilul nu constientizeaza toate aceste aspecte insa tu ca adult e bn ca te interesezi si ca vrei sa preintampini probleme care ar putea dezvolta la baiat un comportament care nu l-ar ajuta cu nimic in procesul de crestere, de maturizare psiho-afectiva.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=59668