Marius, tatal bebelei mele ar vrea sa intre in concediu si sa stea cu ea dupa ce ma intorc eu la servici in ianuarie (bebe o sa aiba 4 luni jumate). Un coleg de servici si-a luat concediu 6 luni. Poate sa faca si tatal Alexandrei la fel? Imi explici care este cadrul legal si ce trebuie sa faca?
Noi nu suntem casatoriti... implica vreo problema?
Multumim,
Freia si bebe Alexandra
Nu exista nici un fel de impediment din punct de vedere al starii civile a parintilor copilului. Legea se refera la parintii acestuia nu la oficializarea legaturii lor in speta este vorba de art. 122 din legea 19/2000 redat mai jos
ART. 122
(1) Beneficiaza, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3).
Singurele remarci care se pot face sunt doar ca doar unul si numai unul dintre parintii acestui copil minor poate beneficia de indemnizatia pt ingrijire daca asa cum precizeaza legea are acest drept prin natura asigurarii.
Marius (www.desprecopii.com)
Parintele sau sustinatorul legal, care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, are obligatia sa depuna lunar platitorului de drepturi:
a) declaratie pe propria raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu exercita concomitent acelasi drept;
b) declaratie pe propria raspundere ca nu desfasoara activitati din care sa obtina venituri.
Indemnizatia se plateste pe baza cererii-tip privind solicitarea dreptului de asigurari sociale, a livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap.