Varus equin

Buna ziua
Am un baietel (al doilea) de 8 luni care la nastere a fost diagnosticat cu varus equinla piciorul stang. In ziua a treia de viata am fost si i-am pus ambele picioare in gips, dar numai pana la genunchi. Ne-am intors dupa o saptamana ca sa-i schimbe gipsul si arata de 1000 ori mai bine. Nesperat de bine. I-am pus din nou piciorul in gips pentru inca o saptamana. La urmatoarea vizita i l-a scos de tot, cu mentiunea ca ne vedem saptamana urmatoare. Cand am revenit la doctor el nu mai era acolo, iar cine ii tinea locul ne-a spus ca nu mai este nevoie de gips, stire care ne-a bagat un pic in ceata, pentru ca stiam ca este de durata acest tratament. Ne-a asigurat ca este ok. La 4 luni am fost la un alt doctor de renume, care ne-a asigurat ca atata timp cat articulatia este mobila, nu trebuie sa ne facem griji. I-am aratat faptul ca are laba piciorului stang mai mica decat cea dreapta, dar a zis ca nu e nici o problema.
Cizma din piciorul stang sta sa-i cada tot timpul din picior, deoarece el tine piciorul cu varful intins. Si spre interior. Cu ghetute are ambele picioare indreptate inspre dreapta. Cand il asez in picioare cel cu probleme sta spre interior, in varf si pe partea exterioara.
Azi am fost din nou la doctor. Verdict: interventie chirurgicala.
Luni mai merg inca la doi doctori, printre care si cel care ne-a spus la 4 luni ca nu e nevoie de gips. Trecand peste faptul ca-mi vine sa-i strang de gat pe cei doi care mi-au spus ca nu e nevoie de gips, ce ma sfatuiti sa fac? Adica nu as dori o operatie, as incerca varianta de gips in continuare, chiar daca este mai de lunga durata, stiu ca implica si taierea tendonului, dar as preferea asa, decat operatia. Dar nici nu as vrea sa mai astept prea mult si pe urma tot la operatie sa ajung.
Ce sa fac? Are cineva idee? V-ati lovit de asa ceva?
Diana
Raspunsuri

octopusu spune:
Tot ce pot sa iti spun e ca tb neaparat sa mai consulti si alti doctori. Cu interventia chirurgicala nu e de glumit. Cu masaj ai incercat? Vad ca esti din Bucuresti, ai mers la dr Jianu(care este ft bun) sau la Zamfirescu?

Adela99 spune:
din cate stiu io se recurge la interventie chirurgicala doar dupa varsta de doi ani, daca in ciuda ghipsarilor repetate (cinci-sapte), tenotonie achiliana si apoi atele, se remarca recaderi.

delsim spune:
Iti sugerez sa-l consulti pe dr. Mihai Jianu.Este cel mai bun din tara in materie de ortopedie pediatrica!

dienuca spune:
Multumesc mult
Da, dr. jianu a fost cel de-al doilea doctor care ne-a spus ca nu ii trebuie gips. Dr. Zam firescu a fost ce care ne-a spus ca trebuie operat.
Maine mergem din nou la doctor jianu si marti la dr. Hahui.
Nu vreau sa-l operez, dar nici nu vreau sa risc sa reincepem gipsarea si sa fie timp pierdut degeaba. El de 1 zi doua vrea sa se ridice si nu se poate sprijini in piciorul stang. Daca incearca pe dreptul ii este mai usor.
O sa raspund aici dupa vizita de maine de la doc jianu.
Multumesc foarte mult pentru sfaturi.
Diana

elena123456 spune:
ce pacat ca nu ai un diagnostic clar( operatie sau nu ) , ca tare merita sa-i dai in judecata pentru malpraxis pe doctorii astia care se joaca de-a medicina!!!!!!!!!!
Multa sanatate!

XIO spune:
Dupa 4 luni daca nu este corectata pozitia trtamentul consta in interventie chirurgicala, nu altceva.
Masaje , gimnastica , asta se recomanda in primele zile de viata , dupa aceea imobilizari gipsate cu schimbarea gipsului la 7 zile apoi la 2 saptamani . Gipsul se pune pt. cee 2 modificari de pozietie:
-intai pt. varus
-apoi pt. equin
-apoi hipercorectie.
daca pana acum nu s-a rezolvat problema doar operatie mai poti face si sa nu amani pt. ca evolueaza urat si se poate sa nu-si mai foloseasca piciotul acela(planta) pt. ca poate necesita artrodeza(blocare piciorului in pozitie functionala )
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/

countesa spune:
Buna seara
ce pot sa -ti spun este ca si noi am trecut prin aceeasi problema ca si tine doar ca noi am actionat mai repede - de cand copilul nostru avea 3 saptamani, problema sta in felul urmator : exista mai multe metode de tratare a varusului equin -
1.metoda romaneasca consta in mai multe metode pe care le aplica fiecare doctor dupa cum il taie capul, in general se aplica un ghips pana sub genunchi si doar in partea de dedesubt a piciorului, prin aceasta metoda se incearca corectarea in acelasi timp si a varusului si a equinului in acelasi timp, lucru care este f rau
- dupa mai multe ghipsuri in acest fel se face o operatie de alungire a tendonului - aceasta operatie medicii romani o fac - facand o incizie in forma de Z - taie de dedesubtul genunchiului pana la calcai - f urat - sau cel putin asa se facea, NU trebuie sa fii de acord cu asa ceva
2. metoda francezilor consta in masaj - i se frace copilului masaj pana pe la 5-6 ani , metoda ce costa f mult - se platesc acele persoane care vin sa faca masaj, exista si niste aparate care fac masaj picioarelor
3. cea mai cunoscuta metoda de tratare a varusului equin se numeste metoda ponseti si consta in aplicarea de ghipsuri piciorului/picioarelor se trateaza pe vand varusul si equinul, iar dupa 5-6 ghipsuri i se face o alungire de tendon copilului, aceasta incizie nu e considerata o operatie deoarece se inteapa doar piciorul copilului in dreptul tendonului, si nu ramane nici o urma.Aceasta metoda se aplica cu succes de peste 60 de ani in SUA.
Mai multe informatii despre varus equin gasiti pe internet scriind in engleza- club foot
http://www.ponseti.info/v1/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=43
In Romania prin aceasta metoda trateaza la Cluj la spitalul de recuperare dr.Dan Cosma si D-na dr Vasilescu
Daca vrei sa obtii rezultate dute la ei si renunta la toti ceilalti

angelfad spune:
Buna,
si baiatul meu sa nascut cu ambele picioare in varus equin. Am fost tratati la Iasi, in sensul ca in primele zile de la nastere s/au facut masaje apoi a fost pus in ghips. La inceput se schimbau o data la 2 saptamani, dupa accea o data la luna.
Cand a implinit 7 luni si talpa piciorului masura cam 5 cm, i/am facut vaccinul de 6 luni asa ma sfatuit dr, apoi la o luna dupa vaccin la 7 luni am inceput operatiile. A fost operat pe rand la cate un picior.
La 8 luni a fost operat la al doilea picior. I s-au pus brose in picioare dupa operatii pt a mentine pozitia corecta a piciorului, dupa operatie.
Au mai uramat inca doua interventii tot pe rand si i s-au scos brosele.
Dupa scoaterea broselor a mai stat im ghips cam 1,5-2 luni.Am scapat de ghipsuri la un an si o luna, iar acum la un am si aproape 4 luni copilul merge singur.
Sfatul meu este sa vezi si alti doctori, si sa nu lasi sa treaca timpul pt ca cu cat o iei din timp cu atat e mai bine pt copil.
Este posibil ca in timp, pe masura ce creste copilul, chiar daca ti sa spus ca e ok, piciorul sa se indrepte spre interior. Am vazut cazuri in care copii de 2-3 ani trebuiau operati pt ca nu sa tratat cum trebuia.
Pe noi ne-a chemat la control la un an si jumatate apoi la 2 ani sa vada cum evolueaza.
Depinde de cat de grava este deformarea si de modul de tratament al fiecarui doctor.
Multa bafta

angelfad spune:
Draga Countesa
Da-mi voie sa te cotrazic. Copilul a fost operat la Iasi si taietura este pe partea interioara a piciorului, pana un pic mai sus de oul piciorului. Deci cu o sosetica nici nu iti dai seama k e operat.
Nu are taietura in z si de sub genunchi. Asta depinde dupa cum spuneai de metodele de tratament al medicului si de gravitatea situatiei.
Mie mi s-a explicat ca in timp poate recidiva si tot trebuie operat.