Un sport frumos de echipa!!!
Intr-o societate dominata de sportul-rege, fotbalul, este dificil ca sporturile de echipa si cele individuale sa-si exprime valorile reale, iar aceste valori sa atraga copiii catre terenurile de joaca. Desi înca nu s-au facut studii in Romania asupra modificarilor comportamentale si de personalitate pe care noii idoli din tara noastra le produc în randurile copiilor si tinerilor, consider ca, de multe ori, acestea se îndeparteaza de valorile primare ale sportului (miscarea ptr. sanatate, placerea, etc.).
Valentele promovate de fiecare sport, de la rugby la volei si de la handball la gimnastica sunt evidente, iar fiecare copil atras catre terenul de joaca, atras spre miscare, este un copil mai sanatos, care va solicita mai putini bani de la buget, pentru servicii medicale sau servicii de reinsertie sociala ori prevenirea si combaterea violentei.
Rugbyul este un sport care a adus multe satisfactii romanilor si poate sa o faca si pe viitor! Valorile sociale promovate de sportul cu balonul oval trebuie sa ajunga la cat mai multi copii si tineri, de aceea cred ca acest sport, prin caracterul lui formativ-educativ, este disciplina sportiva ideala pentru copii.
Nu degeaba englezii (inventatorii acestui sport) au lansat dictonul: „ Fotbalul este un sport de gentelmani practicat de golani, pe cand rugby-ul este un sport de golani practicat de gentelmani”.
Nu doresc sa fac propaganda anti-fotbal in acest material, ci numai sa scot in evidenta beneficiile practicarii acestui sport, mai cu seama ca rugby-ul se poate practica gratuit in marea majoritate a cluburilor din Romania.
Pentru cei care se gandesc ca rugby-ul este un sport dur si exclusiv barbatesc, va fac cunoscut ca de mult timp exista o forma non-contact (soft), adresata atat baietilor cat si fetelor numita TAG-rugby, care deja se practica in numeroase scoli din Romania si care nu presupune nici un fel de pericol pentru copilul dvs.
Tinind cont de faptul ca un sport ca rugbyul ne poate “salva” copilul de lucruri nocive cum ar fi :
calculatorul , internetul , televizorul, gastile de cartier , droguri , etc., cred ca angrenarea copiilor în pacticarea actvitatilor sportive, intr-un cadru organizat, reprezinta nu numai o optiune, ci consider ca este aproape o obligatie din partea unui parinte responsabil, de a-si indrepta copilul catre o forma sau alta de practicare a jocului de rugby.