Topic ingrijirea copilului - CIC - (3)
Raspunsuri - Pagina 26
![](images/user_woman.png)
otiliarusu spune:
cami2003 multumesc de raspuns! Te referi la un art 19 indice 1 alin (4) din normele metodologice....ai putea, te rog, sa imi spui despre ce este vorba sau un link?
Sa inteleg ca mi se va lua in considerare toata luna ianuarie 2009 cu venitul din decembrie 2008?
Multumesc!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/IonescuOana/IonescuOana.jpg)
IonescuOana spune:
Sunt in CIC si am nevoie de o adeverinta de salariat pt. efectuare analize in spital. La serviciu mi-au spus ca in aceasta perioada nu-mi pot da ei, ci trebuie sa ma adresez la Primarie. A mai avut cineva nevoie de asa ceva? Cum ati rezolvat? Imi trebuie cat de urgent...
otiliarusu spune:
In aceasta perioada oricum esti asigurata, deci poti lua adeverinta de la Casa de sanatate.
Avalon spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cami2003 Otiliarusu - Eu am inteles ca trebuie sa ai venituri impozabile pana la data nasterii, in cazul tau ian. La calculul indemnizatiei se va lua in considerare venitul din luna decembrie pentru luna ianuarie. Vezi art 19 indice 1 alin (4) din normele metodologice. Crixia - la calculul indemnizatiei se iau in considerare veniturile impozabile. De la fiecare sursa vei aduce cate o adeverinta de venituri si ti le vor cumula. Veniturile pot fi din diverse surse, dar sa acopere toate cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sau sa ai perioade asimilate stagiului de cotizare. Nu inteleg la ce fel de contributii suplimentare te referi. Daca te referi la acel contract care se facea cu casa de pensii, nu are nicio relevanta, pt ca acesta nu arata o sursa de venituri impozabile. |
Apropo de intrebarea Crixiei, iti prezit cazul concret:
- sa zicem ca voi avea venituri din salarii cu contract de munca obtinute 12 luni inaintea nasterii copilului;
- venituri din profesii libere (conform legii sunt considerate venituri de natura profesionala, deci intra in calculul indemnizatiei) doar 11 luni anterioare nasterii copilului, pt ca in cea de-a 12-a a fost inregistrata pierdere (adica s-au inregsitrat venituri brute, dar cheltuielile le-au depasit).
In aceasta situatie se iau sau nu veniturile din profesii libere in calculul indemnizatiei?
Avalon spune:
Pentru Marius:
Te rog mult sa ma ajuti si pe mine in legatura cu calculul indemnizatiei de crestere a copilului, iti dau niste cifre pentru o simulare de calcul, am vazut ca ai ajutat pe cineva la un moment dat si poate ai amabilitatea si timpul necesar si pentru cazul meu…
La mine e putin mai complicat, in sensul ca fiind sarcina gemelara, nasterea s-ar putea sa fie inainte de termen si in legislatie am vazut ca in acesta situatie media veniturilor profesionale pe ultimele 12 luni se modifica daca nasterea a survenit cu o luna inainte de termen devine media pe ultimele 11 luni (cu precizarea ca luna in care a avut loc nasterea copilului nu se ia in calcul, ci cea anterioara se ia in calcul de 2 ori).
In plus, pe parcursul celor 12 luni anterioare nasterii copiilor am avut concedii medicale si inteleg ca indemnizatiile de concediu medical nu sunt considerate venituri profesionale si se exclud la calculul indemnizatiei, aici mi-e foarte neclar- nu se iau in considerare deloc sau se considera 600 ron? Nici cu perioadele in care esti in concediu de odihna nu mi-e clar, indemnizatiile de CO nu se iau in calculul indemnizatiei, de asemenea? Sau indemnizatia de concediu prenatal?
Uite niste cifre pentru o simulare de calcul, presupunem data probabila a nasterii 30 noiembrie 2009, data nasterii efectiva 30 octombrie 2009.
Venituri nete:
- noiembrie 2008: 2500 ron- salariu net
- dec 2008: 2500 ron- sal net
- ian 2009: 2500 ron- sal net
- feb 2009: 2500 ron- constituit integral din indemnizatia de CO net
- mart 2009: 2500 ron-sal net
- apr 2009: 1875 ron – constituit integral din indemnizatie de concediu medical
- mai – aug 2009 : cate 2500 ron –sal net
- sep 2009: 1875 ron indemnizatie de CO net si 625 ron sal net
- de la 1 oct 2009: prenatal (nu stiu cat ar fi suma).
Multumesc anticipat
CRIXIA spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Avalon
Apropo de intrebarea Crixiei, iti prezit cazul concret: - sa zicem ca voi avea venituri din salarii cu contract de munca obtinute 12 luni inaintea nasterii copilului; - venituri din profesii libere (conform legii sunt considerate venituri de natura profesionala, deci intra in calculul indemnizatiei) doar 11 luni anterioare nasterii copilului, pt ca in cea de-a 12-a a fost inregistrata pierdere (adica s-au inregsitrat venituri brute, dar cheltuielile le-au depasit). In aceasta situatie se iau sau nu veniturile din profesii libere in calculul indemnizatiei? |
Multumesc de sustinere!
Da, intrebarea este daca veniturile "ocazionale" ( sa le numesc asa) nu sunt tot 12 luni inainte de nasterea copilului, se vor lua in considerare.
Eu am contract de munca 8 ore, si separat altul de 2 ore. Cel de 2 ore a fost pe o perioada scurta, 4 luni.
Eu inteleg calculul asa: in cele 12 luni inaintea nasterii sa se includa si veniturile contractului cu 2 ore, e corect? sau trebuie sa fie tot 12?
Cri mami de
![](majoreta.gif)
![](gravida.gif)
![](fetita.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Eseea/Eseea.jpg)
Eseea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Avalon Pentru Marius: Te rog mult sa ma ajuti si pe mine in legatura cu calculul indemnizatiei de crestere a copilului, iti dau niste cifre pentru o simulare de calcul, am vazut ca ai ajutat pe cineva la un moment dat si poate ai amabilitatea si timpul necesar si pentru cazul meu… La mine e putin mai complicat, in sensul ca fiind sarcina gemelara, nasterea s-ar putea sa fie inainte de termen si in legislatie am vazut ca in acesta situatie media veniturilor profesionale pe ultimele 12 luni se modifica daca nasterea a survenit cu o luna inainte de termen devine media pe ultimele 11 luni (cu precizarea ca luna in care a avut loc nasterea copilului nu se ia in calcul, ci cea anterioara se ia in calcul de 2 ori). In plus, pe parcursul celor 12 luni anterioare nasterii copiilor am avut concedii medicale si inteleg ca indemnizatiile de concediu medical nu sunt considerate venituri profesionale si se exclud la calculul indemnizatiei, aici mi-e foarte neclar- nu se iau in considerare deloc sau se considera 600 ron? Nici cu perioadele in care esti in concediu de odihna nu mi-e clar, indemnizatiile de CO nu se iau in calculul indemnizatiei, de asemenea? Sau indemnizatia de concediu prenatal? Uite niste cifre pentru o simulare de calcul, presupunem data probabila a nasterii 30 noiembrie 2009, data nasterii efectiva 30 octombrie 2009. Venituri nete: - noiembrie 2008: 2500 ron- salariu net - dec 2008: 2500 ron- sal net - ian 2009: 2500 ron- sal net - feb 2009: 2500 ron- constituit integral din indemnizatia de CO net - mart 2009: 2500 ron-sal net - apr 2009: 1875 ron – constituit integral din indemnizatie de concediu medical - mai – aug 2009 : cate 2500 ron –sal net - sep 2009: 1875 ron indemnizatie de CO net si 625 ron sal net - de la 1 oct 2009: prenatal (nu stiu cat ar fi suma). Multumesc anticipat |
sper ca e pt tine intrebarea!! daca da.........
![](olala.gif)
![](olala.gif)
![](olala.gif)
![](icon_smile.gif)
Mami de fetita
![](copilas.gif)
![](fetita.gif)
![](bibe.gif)
![](baietel.gif)
Avalon spune:
"Ochi de vultur"- Eseea, draga mea, credeam ca cei doi scumpi copilasi nu-ti lasa timp sa scanezi si pe aici... Eu te felicit pentru perechea ta nepretuita, sa fie sanatosi si norocosi!
Cat despre felicitari , merci - dar cifrele sunt ipotetice, am dat niste cifre la intamplare numai pentru a vedea care e modalitatea de calcul, daca le-as fi scris pe cele corecte atunci intr-adevar meritam felicitarile... glumesc, desigur
Si acum, serios- restul e poveste Una cu happy end, sper!
************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate**************
mickaella spune:
Buna!
Am si eu o intrebare pentru care as dori un raspuns avizat, daca se poate. Indemnizatia pentru concediul de maternitate(prenatal) intra in calculul venitului celor 12 luni anterioare nasterii copilului? Avand in vedere ca este venit neimpozabil, iar pt cele 12 luni se iau in calcul veniturile impozabile.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Da intra, este venit asimilat celui impozabil.
Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa