Topic ingrijirea copilului - CIC - (3)
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
elara spune:
am uitat sa va anunt, pt cele interesate, ca am obtinut si eu raspuns oficial de la Ministerul Muncii (semnat si stampilat)care imi confirma modul de calcul al indemnizatiei : cu venitul din luna anterioara celei in care s-a nascut copilul calculat de 2 ori:
- o data pt luna respectiva (in cazul meu februarie)
- si inca o data pt luna in care s-a nascut copilul (in cazul meu, luna martie)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Eseea/Eseea.jpg)
Eseea spune:
hai ca tocmai ma gandeam sa facem front comun sa o ajutam cu petitia pe Iriss, numai ca mai am un pic si nasc si am atatea de facut, de pregatit, de mers pe la dr etc...asa ca daca poti tu singura si daca ai timp, Elara, e super!!
Mami de fetita
si de baietel
37 +
elara spune:
Citat: |
citat din mesajul lui papanash voi ati mai depus inca o data cererea de recalculare,dupa ce au aparut tipizatele? Eu am depus toate actele in ianuarie, inainte sa apara tipizate, tot sun in Hambarului sa-mi zica daca e ok asa, nu raspunde nimeni. |
am vorbit eu acum vreo luna in Hambarului, am dat chiar peste o directoare si mi-a zis ca nu se depun iar doasarele depuse anterior Ordinului ministrului, cel cu instructiunile si cu noile tipizate. De altfel chiar in cuprinsul instructiunilor se spune ca dosarele deja depuse nu mai trebuie refacute.
iriss27 spune:
Eseeea, Elara va multumesc din suflet pentru ajutor
Am scris azi-noapte inca o data mailul, am invocat articolele 8 si 30 (detaliate), acum astept raspuns. Va tin la curent cu ce primesc de la ei.
Eseea, nastere usoara si bebe sanatos si frumos!
Elara, iti multumesc inca o data pt ca m-ai contactat si ai avut timp sa te uiti pe mailul pe care l-am trimis . Incepusem sa intru la idei ca nu-s in stare sa ma exprim.
Iriss mami de Yvonne-Maria
(05.02.2007) si David-Alexandru
(08.08.2008)
www.dropshots.com/iriss277" target="_blank">Poze
Aventurile strengaritei Yvonne
BLOG
Bazar pt Sonia si Andrei
dallydy spune:
bunaaaa ... iriss ,vroiam sa-ti spun ca veniturile care se iau in calcul pentru 85% sunt cele realizate inaintea nasterii primului copil in cazul tau ,pentru ca primul copil nu a facut 2 ani p s-a nascut al doilea ... sa-i cresti in liniste si fericita si nu te mai supara cu adrese pe la ministere ..ai un pic de rabdare
kanyaro
dallydy spune:
Si inca ceva ...pentru luna nasterii copilului se ia in calcul luna anterioara inca odata dar, pe adeverinta din monitorul oficial trebuie completat exact ce se cere ...
Cine a depus deja cererea la agentie nu trebuie sa mai depuna cu noile formulare .
10 LUNI stagiu? NU...se refera la mamicile care cu primul copil au intrat in indemnizatie pe calculul a 10 luni de stagiu si care intre timp au nascut pe cel de-al doilea copil si vor recalcularea .
Daca mai aveti nelamuriri o sa incerc si eu sa va ajut ...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kid/kid.jpg)
kid spune:
Ma ajutati si pe mine cu cateva lamuriri, va rog, sa ma asigur ca am inteles bine?
1. 85% se calculeaza din veniturile nete realizate, adica 85% din banii pe care i-am luat in mana?
2. Trebuie sa depun noul model de adeverinta? Eu inca nu mi-am depus dosarul, abia am luat adeverinta de la locul de munca, dar nu e aceeasi cu cea din anexa. Trebuie sa merg iar sa mi-o refaca?
Multumesc.
Teodora Ana de
Mihail Vladimir(15.05.2007)
Bazar pentru Sonia, Andrei
, Mihaita
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?bid=3&folder=Clipe de viata 2008" target="_blank">Clipe de viata 2008
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=3d7f6050076153b58e971e" target="_blank">Capsunele minunate de mai-iunie 2007
iriss27 spune:
eseea, elara, dallydy, am primit al 2-lea raspuns de la minister, ei bine, sustin aceeasi tampenie!
Va dau iar paste:
Citat: |
Solicitarea dumneavoastra a fost redirectionata de Serviciul Informare si Relatii cu publicul al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale la Centrul de informare si Consultanta pentru Familie, unde a fost inregistrata cu nr. 69/09.02.2009. Va informam ca indemnizatia recalculata se acorda pentru primul copil(nascut pe 05.02.2007) in perioada 1 ianuarie-5 februarie 2009. Pentru al doilea copil (nascut pe 08.08.2008) ultimele 12 luni anterioare datei nasterii cuprind perioada 08.08.2007-08.08.2008, perioada in care va aflati in concediul de cresterea copilului si beneficiati de indemnizatia aferenta in cuantum lunar de 600 lei. In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1682/2008 art. 19-1 alin (5) pe care le-am invocat in raspunsul nostru anterior: "Art. 191. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7). (2) Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (1), se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12. (3) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2). (4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul. (5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12. (6) In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare prevazute la art. 6 alin. (5) lit. b). (7) In situatia persoanelor prevazute la art. 4 alin. (7) lit. m), pentru conversia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea, se ia in calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei din ziua anterioara stabilirii dreptului. (8) Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit prevederilor alin. (1)-(7) rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei. Avand in vedere cele sus-mentionate, indemnizatia pentru al doilea copil se acorda in cuantum lunar de 600 lei. Actele doveditoare sunt , conform prevederilor art. 6 alin (5) si (6) din HG nr. 1682/2008: (5) Actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum si nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de autoritatile competente, sunt, dupa caz, urmatoarele: a) dovada eliberata de angajator sau alt platitor, din care sa rezulte ca persoana indreptatita a realizat timp de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului venituri din salarii, sau, dupa caz, de autoritatea competenta, in caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciara a angajatorului; b) dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberate de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole. In situatia in care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberata, persoana indreptatita prezinta o declaratie pe propria raspundere privind realizarea acestor venituri, in conditiile prevazute de Codul penal; c) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri profesionale neimpozabile; d) dovada eliberata de autoritatile competente, in cazul asociatilor unici, privind veniturile realizate de acestia; e) adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile ulterioare, de angajator sau, dupa caz, de casa teritoriala de asigurari de sanatate ori de agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, pentru aplicarea art. 8 alin. (1) lit. d) din ordonanta de urgenta; f) dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratia pe propria raspundere, din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului; g) copia contractului de munca sau, dupa caz, dovada eliberata de angajatori ori de autoritatile competente straine sau romane, tradusa si legalizata, care sa ateste realizarea de venituri profesionale pe baza unor contracte individuale de munca in strainatate, potrivit acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state, sau, dupa caz, realizarea de venituri profesionale dobandite in urma activitatilor salariale ori independente totalizate in baza prevederilor Regulamentului CEE 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati, lucratorilor independenti si membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii. (6) Actele doveditoare privind atestarea situatiilor prevazute la art. 4 alin. (7) si, dupa caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autoritatile competente, sunt urmatoarele: a) dovada eliberata de institutia care a trimis persoana in misiune permanenta in strainatate, pentru situatia prevazuta la lit. a); b) dovada eliberata de agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca, pentru situatiile prevazute la lit. b), c), e) si f); c) dovada eliberata de casele teritoriale de pensii, pentru situatiile prevazute la lit. c)-h) si p); d) dovada eliberata de angajator ori, dupa caz, de casa teritoriala de asigurari de sanatate, pentru situatiile prevazute la lit. c)-g) si i), l)-n); e) diploma de absolvire, foaia matricola sau adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior, pentru situatiile prevazute la lit. j), k) si s); f) livretul militar, certificatul sau orice alta dovada eliberata, dupa caz, de centrul militar in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana indreptatita sau de structurile militare ale institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, in care sunt precizate cu exactitate perioadele si natura situatiei respective, pentru situatia prevazuta la lit. o)." In completare va transmitem si prevederile art. 4 alin (7) lit. q) din Hotararea Guvernului nr. 1025/2006 la care face referire HG. nr. 1682/2008 art. 19-1 alin (5): (7) Cele 12 luni prev#259;zute la alin. (1) pot fi constituite integral #351;i numai din perioadele prev#259;zute la art. 1 alin. (2) din ordonan#355;a de urgen#355;#259;, dac#259; persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre urm#259;toarele situa#355;ii: a) #351;i-a înso#355;it so#355;ul/so#355;ia trimis/trimis#259; în misiune permanent#259; în str#259;in#259;tate; b) a beneficiat de indemniza#355;ie de #351;omaj, stabilit#259; conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condi#355;iile prev#259;zute de actele normative cu caracter special care reglementeaz#259; concedierile colective; c) a beneficiat de concedii medicale #351;i de indemniza#355;ii pentru incapacitate temporar#259; de munc#259;, cauzat#259; de boli obi#351;nuite sau de accidente în afara muncii; d) a beneficiat de concedii medicale #351;i de indemniza#355;ii pentru prevenirea îmboln#259;virilor #351;i recuperarea capacit#259;#355;ii de munc#259;, exclusiv pentru situa#355;iile rezultate ca urmare a unor accidente de munc#259; sau boli profesionale; e) a beneficiat de concedii medicale #351;i de indemniza#355;ii pentru maternitate; f) a beneficiat de concedii medicale #351;i de indemniza#355;ii pentru îngrijirea copilului bolnav; g) a beneficiat de concedii medicale #351;i de indemniza#355;ii de risc maternal; h) a beneficiat de pensie de invaliditate; i) a beneficiat de concedii #351;i de indemniza#355;ii de asigur#259;ri sociale de s#259;n#259;tate prev#259;zute de Ordonan#355;a de urgen#355;#259; a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile #351;i indemniza#355;iile de asigur#259;ri sociale de s#259;n#259;tate, cu modific#259;rile ulterioare; j) a urmat cursurile de zi ale înv#259;#355;#259;mântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normal#259; a studiilor respective, cu condi#355;ia absolvirii acestora cu examen de licen#355;#259; sau de diplom#259;. În sensul dispozi#355;iilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii #351;i alte drepturi de asigur#259;ri sociale, cu modific#259;rile #351;i complet#259;rile ulterioare, se ia în considerare intervalul cuprins între ziua în care începe #351;i ziua în care se sfâr#351;e#351;te fiecare an universitar, în condi#355;iile legii; k) se afl#259; în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale înv#259;#355;#259;mântului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licen#355;#259; sau de diplom#259;, în vederea angaj#259;rii sau, dup#259; caz, a trecerii în #351;omaj, potrivit legii; l) a beneficiat de concediu f#259;r#259; plat#259; pentru a participa la cursuri de formare #351;i perfec#355;ionare profesional#259; din ini#355;iativa angajatorului sau la care acesta #351;i-a dat acordul, organizate în condi#355;iile legii; m) a lucrat cu contract individual de munc#259; în str#259;in#259;tate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state; n) se afl#259; în perioada de întrerupere temporar#259; a activit#259;#355;ii, din ini#355;iativa angajatorului, f#259;r#259; încetarea raportului de munc#259;, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii; o) a satisf#259;cut serviciul militar ca militar în termen sau ca militar cu termen redus, pe durata legal stabilit#259;, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; p) a realizat în sistemul public de pensii, pân#259; la data de 1 ianuarie 2006, perioade de stagiu de cotizare pe baz#259; de contract de asigurare social#259;; q) a beneficiat de indemniza#355;ia lunar#259; pentru cre#351;terea copilului pân#259; la vârsta de 2 ani, respectiv pân#259; la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Daca aveti in continuare nelamuriri, va rugam sa va adresati Agentiei teritoriale pentru Prestatii Sociale sau sa telefonati la MMFPS nr. 021-315.71.43. CICF tel: 021-313.25.05. . |
Iriss
![](indragostita.gif)
![](zana.gif)
![](copilas.gif)
![](majoreta.gif)
BLOG
![](advocat.gif)
Bazar pt Sonia si Andrei
![](floare.gif)
iriss27 spune:
Am sunat la minister (ca io nu ma las!!),. Am vorbit la cei care mi-au scris mailul, la fal de pe dinafara si continuau sa zica aceeasi prostie si ca este adevarat.
Am sunat la departamentul care a facut aceasta lege si m-au lamurit de acolo, ca deh, tre sa fie si cineva mai luminat in toata gloata asta!
Raspunsul pt toate mamele in situatia mea (bb2 nascut in timpul cic1 si crerere de recalculare depusa, cred si aprobata):
Daca al 2-lea copil s-a nascut pana ce primul a facut 2 ani si daca am depus cerere de recalculare pentru primul, CIC1 se prelungeste pana va implini si al 2-lea copil 2 ani si implicit suma de bani va fi de 85% din salariul de dinainte de primul copil!
Iriss mami de Yvonne-Maria
(05.02.2007) si David-Alexandru
(08.08.2008)
BLOG
Bazar pt Sonia si Andrei
Oana Stefana spune:
Dar departamentele vorbesc intre ele? Adica cei care ti-au raspuns la mail vorbesc cu ceilalti? Ca ma gandesc ca depinde de cine ne proceseaza cererile...e de tot rasul zau