Daca locuiti la munte... o intrebare despre radon
Gaz radioactiv care provine din sol, se infiltreaza prin crapaturi in casa (preponderent in zonele montane), prezent in apa, provoaca (daca depaseste anumite limite) cancer la plamani...
Ce cunoasteti despre radon acolo unde va aflati, ce masuri se iau?
Ma intereseaza in special pt. cel eliberat de apa (daca v-ati instalat filtre la dus si cat de eficiente sunt). Noi l-am masurat, se pare ca nu depaseste limita maxima, ma ingrijoreaza totusi pt. copii... Scolile nu au nici un fel de sistem de evacuare, plus ca sunt inchise ermetic, un geam/usa nu vezi crapate...
Take joy! (poze)
Raspunsuri
anya spune:
Nu cred ca in Romania s-a gandit cineva la radon. Pe aici, de la gaze, "bubuie" cate o casa, de la CO mai mor oameni in somn, mai o poluare "mica"...
Cat despre apa de la robinet cine are resurse finaciare nu o bea (cumpara apa plata) cine nu - zice multumesc cand e limpede (ca bani de filtre in mod sigur n-are). Dus...macar de-ar face toti, iar multe scoli (mai ales in mediu rural) se bucura daca se inchid bine geamurile sa nu intre crivatul. Nu cred ca exista scoli cu sistem de aer conditionat (poate vre-una privata) astfel incat geamurile se deschid zilnic. Asa ca au scapat de radon.
Scuza-ma ca sunt malitioasa, dar marea majoritate a oamenilor din Romania si nu numai au multe alte probleme mai grave decat radonul.
Ca sa-ti raspund pe scurt - Radonul se aminteste la chimie printr-a 7-a, parca, si daca nu faci studii aprofundate de chimie, nu te mai intalnesti cu el. Masuri - nu se iau.
ciuf spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Scuza-ma ca sunt malitioasa, dar marea majoritate a oamenilor din Romania si nu numai au multe alte probleme mai grave decat radonul. Anya |
Conform Agentiei de Protectie a Mediului, Rn este a doua cauza ce ar contribui la cancerul de plamani (dupa fumat). Asa ca nu mi se pare un lucru chiar asa de ignorat.
Si daca nu ma insel, Marie Curie a murit ca urmare a expunerii la Radium in cercetarile ce le-a facut.
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea
ciuf spune:
ML, stiu ca este o procedura ce se cheama sub slab depressurization system care reduce nivelul Rn din casa. Ti-a iesit mai putin de 4 picocuries/L?
Si noi, fiind in regiune montana, avem zone de case care se vand mai greu din cauza infiltratiilor de Rn. Insa am inteles ca concentratia cea mai mare de acest gaz este in Iowa.
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea
ML spune:
Na, ca mi-ai zis-o !
citat din mesajul lui anya Nu cred ca in Romania s-a gandit cineva la radon. Pe aici, de la gaze, "bubuie" cate o casa, de la CO mai mor oameni in somn, mai o poluare "mica"... Cat despre apa de la robinet cine are resurse finaciare nu o bea (cumpara apa plata) cine nu - zice multumesc cand e limpede (ca bani de filtre in mod sigur n-are). Dus...macar de-ar face toti, iar multe scoli (mai ales in mediu rural) se bucura daca se inchid bine geamurile sa nu intre crivatul. Nu cred ca exista scoli cu sistem de aer conditionat (poate vre-una privata) astfel incat geamurile se deschid zilnic. Asa ca au scapat de radon. Pai si bine fac! Copiii sunt mult mai expusi imbolnavirii decat adultii din cauza marimii (sau... micimii) plamanilor si ratei de respiratie mult mai rapida. Stau inchisi 6 ore in cutia tip scoala, apoi ii mai si "gazeaza" apa cand iese pe teava... I-ai aranjat! Peste 15 ani (caci asta-i rata de dezvoltare a cancerului de plamani) te mai intrebi ce se intampla... Asa, pe langa subiect... pana la 12 ani am crescut in Bucuresti, intr-o casa. Eram 10 suflete (6 adulti si 4 copii) in 3 camere, ca sa ajungem la bucatarie ieseam din casa iar WCul era in curte. La fel apa, o caram de la cismea. Ne incalzeam cu lemne si carbuni, gateam pe aragaz cu butelie si ne spalam in copaie si ligheane. La fel la tara, in vacante, cu deosebirea ca aduceam apa de la fantana cu nisip pe fundul galetii (bunicul a trait pana la 91 de ani in "conditii" asemanatoare, ba mai... rele?!!!). Nu as da pe nimic anii astia (si ca bucurie de a trai cu "ai dragi" la un loc si ca viata curata/sanatoasa). Din pacate, ce descrii tu imi aminteste de viata de bloc din Bucuresti, din adolescenta. Anya |
Take joy! (poze)
Ramona J spune:
ML.
Eu nu stiu sa raspund. Studiasem si eu problema asta cind ne-am mutat aici, dar am gasit o harta linistitoare, cica pe aici e maxim 1 unitate de aia de masura, cum ii zice...
Oricum, daca apa te ingrijoreaza mai mult incearca un sistem din ala de filtrare. Doar ca trebuie sa-l intretii foarte bine, altfel risti sa contaminezi mai rau. In rest e OK in casa?
Hilde spune:
Eu am cumparat test pentru radon de la magazin. ( e in jur de 19$)
Apoi il trimiti la o agentie si ei iti trimit rezultatul gratis.
Daca intereseaza pe cineva, il intreb pe sot despre detalii.
Noi am fost ok.
Acum vad ca ai facut testul, ML.
Am inteles ca radonul e mai mult in basement. Daca ai facut testul in basement si e in limite normale, nu cred ai de ce sa te temi daca locuiesti mai sus.
ML spune:
citat din mesajul lui ciuf ML, stiu ca este o procedura ce se cheama sub slab depressurization system care reduce nivelul Rn din casa. Ti-a iesit mai putin de 4 picocuries/L? Si noi, fiind in regiune montana, avem zone de case care se vand mai greu din cauza infiltratiilor de Rn. Insa am inteles ca concentratia cea mai mare de acest gaz este in Iowa. Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006) Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea |
Ciuf, multumesc pt. date. Nu am verificat inca nivelul aerului, dar in curand o vom face. Mai mult apa ma sperie, pentru copii...
Ma surprinde ca oamenii/agentiile imobiliare se intereseaza (la voi). Aici pe la biblioteca ce mai pun afise, uneori apare cate un articol in ziar. Tu ai masurat acasa?
Am citit despre sistemul acela de ventilare al spatiului de dedesubt. Contractorul cand a construit casa ne-a spus ca mai ales cele cu basement sunt expuse (noi avem crawl-space - nu stiu cum sa-i spun in romana... spatiu in care intri de-a busilea?! ) cu guri de aerisire. Le tinem deschise cat se poate). Ha, nu stiu daca o spunea ca sa ne faca sa ne simtim bine... Mai povestea ca, inainte, casele nu se prea izolau, asa ca intra si iesea peste tot, cum ar veni ca la tataia la tara... Ne incalzim cu lemne, rar cu AC, asa ca deschid geamurile cand/cat pot... nu cred sa ajute prea mult...
M-am uitat acum, de curiozitate, sa vad ce date (internationale) exista despre radon. Nu prea multe... toti recunosc insa ca genereaza cancer la plamani.
Aici sunt niste harti cu repartitia lui in Franta, Anglia, Germania, Canada, pt. cine este interesat:
http://atomicsarchives.chez.com/radon.html
http://www.ukradon.org/article.php?key=indicativemap
http://www.bfs.de/en/ion/radon/radon_boden/radonkarte.html
http://geoscape.nrcan.gc.ca/whitehorse/radon_e.php
http://www.geology.cz/extranet/vav/geochemie-zp/radon/sympozia/2006/radon-2006-67-71.pdf
Take joy! (poze)
ML spune:
Acum am vazut mesajele...
Ramona, asa-i am vazut si eu zona voastra pe lista "alba".
Gasisem pe un blog ceva despre un filtru, dar stii cum se vand multe pe-aici... Ma mai interesez sau poate mai cunoaste cineva. Ce-i in casa se aduna cumva la ce iese din apa... Alfel nu-l simti...
Stii, mama avea o colega profesoara, prietena, la tara (pe langa Curtea de Arges, intr-un sat frumos). Stateau (si ea si sotul) intr-o casa batraneasca in tinereturi. Apoi, mai spre pensie, si-au construit o casoaie. Am vazut si eu o poza, am admirat... era inalta, cu vreo 2 etaje.... n-am fost in ea... Anul trecut am aflat ca a facut cancer la plamani si a murit. Rapid. Nu fumase niciodata. Poate sunt paranoica, poate nu...
Hilde, voi ati facut si la apa sau aveti de la oras?
Take joy! (poze)
Hilde spune:
Nu am facut la apa, nici nu stiam ca poate sa existe in apa.
Apa vine de la conducta orasului.
Sper ca la asta te-ai referit cand ai zis ca luam de la oras.
Ramona J spune:
ML, nu cred ca esti paranoica. Am vazut ca-i treaba serioasa cu radonul asta, de aia m-am interesat si eu.
Cind ne-am uitat aici am cautat si eu "superfund sites" pe internet, sa stiu in ce zona sa nu ne mutam. Ca texanii astia nu prea au treaba cu ecologia (intre timp m-am lamurit ca sint destui carora le pasa) si m-am temut sa nu ma mut in cine stie ce cloaca. Asa am aflat despre radon.
Din cite am vazut eu radonul din apa e problema in localitati mai mici sau daca nu esti conectat la "city".
Cu radonul e bai daca-l inhalezi, de acolo se si pune problema apei de la baie.
M-am gindit sa te interesezi la primarie, daca intr-adevar e problema in zona voastra ar trebui sa va ofere macar informatii. Te-ai uitat pe website-ul lor?
Intreaba vecinii, poate ca unii dintre ei au trecut deja prin asta si va pot da un sfat.