Copii stangaci, cum ii ajutam?

Copii stangaci, cum ii ajutam? | Autor: matahut

Link direct la acest mesaj

Am scris acest mesaj in cadrul altui subiect, oarecum off topic. Cred insa ca ar fi interesant un subiect separat pe tema asta. Am vazut ca exista pe forum multe mamici de copii care scriu cu manuta stanga.Eu sunt una dintre ele. Transcriu, asadar, mesajul postat zilele trecute la subicetul despre scrisul caligrafi.

Am si eu o intrebare pentru mamicile cu copii stangaci.
Insista educatoarele /invatatoarele pe pozitionarea corecta a mainii in timpul scrisului? Eu sunt stangace si tin mana ca un carlig deasupra scrisului pentru a putea vedea ceea ce scriu. Acest lucru mi-a adus mult de furca in scoala primara, dar si mai tarziu, fiindca stergeam cu mana ceea ce scrisesem. Eram vesnic murdara pe degetul mic si pe cel inelar, abia in vacanta se ducea cu totul tusul Am aflat intre timp ca exista pozitii corecte si pozitii gresite de pozitionare a mainii si a hartiei in timpul scrisului, am incercat sa o fac pe fetita mea (de 5 ani jumatate) sa scrie astfel, dar ii este greu. Daca o las cum poate ea (adica cu mana carlig) scrie frumos si repede. Daca se concentreaza la mana....scrie incet si urat, dar corect, deci nu trece cu mana peste scris. Mai cu seama cand vor incepe sa scrie cu stiloul si vor avea de scris mai mult si mai repede o sa fie jale. Nu stiu ce sa fac. Deocamdata am renuntat sa o mai corectez, fiindca aveam impresia ca ii cream o neplacere legata de scris (avea cel mai urat caiet de la gradi si suferea...de cand scrie cum vrea...e mereu laudata). La gradi am vorbit cu educatoarele, dar ele nu au dat nici o importanta acestei chestiuni. Adica ...mi-au spus ca sa o las sa scrie cum poate (dar ele nu stiu care sunt neplacerile unei pozitii incorecte iar daca stiu, nu le pasa, am impresia). Ma intreb daca in SUA mai cu seama (unde statisticile arata mai multi stangaci) au o metodologie a scrisului cu mana stanga mai bine pusa la punct???

A, si inca o intrebare: ce parere aveti despre birourile decupate (asa incat copilul poate sta cu bratele sprijinite de birou si nu cu ele jumatate in aer, ca la birourile drepte)? Am vazut la o ruda si pareau utile...dar as vrea sa mai aflu pareri

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

Am copiat si un link foarte interesant postat de o mamica la celalalt subiect:
http://www.youtube.com/watch?v=dZGyDtQ3S1M

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

fetita mmea e stangace dar nu tine mana carlig. a invatat singura, niciunul din familie nefiind stangaci.
scrie destul de frumos si nu moscoleste. caietul ii sta drept iar pumnul ceva mai jos de ceea ce scrie.la inceput, in gradinita, scria "in oglinda", ii era mai usor. are stilou pt stangaci dar se descurca si cu stilou normal.

ce e mai greu, nu stie sa curete un mar si eu nu stiu cum sa-i arat sa tina cutitul. daca ma ajuta cineva cu un sfat...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Fetelor, oarecum pe langa subiect: se mai foloseste stiloul la scoala? Adica se insista la copilasi sa folosaeasca stiloul? Tin minte ca pentru mine a fost un chin, mereu il pierdeam sau il scapam pe jos fix in penita, faceam purcelusi pe fiecare pagina, pe mine, pe haine peste tot Ma rog, la un timp dupa ce am pierdut vreo 3-4 stilouri chinezesti mi s-a taiat portia si nu mai pupam decat marca "flora" autohtone suta la suta, cam atunci a inceput si odiseea purcelusilor. Ma gandeam ca copiii mei n-or sa mai treaca prin asta.

Si apropo de subiect, as fi de parere s-o lasi sa scrie cum poate ea, mai ales daca scrie repede si frumos. Sotul meu a fost fortat sa scrie cu mana dreapta motiv pentru care nu poate sa scrie de mana, adica poate dar nu poate apoi sa mai inteleaga nici macar el ce a scris, asa ca scrie de tipar dar scrie incet. Ma gandesc ca a avut noroc prin scoli si la facultate de nu a trebuit sa ia notite repede ca i-ar fi fost absolut imposibil. De-aia ziceam de stilou, mai bine incerci sa rezolvi problema asta decat pozitia mainii.

Creatiile mele

Andreea mama de Filip si Georgia

Mergi la inceput

Andreea, eu ma gandesc ca una e sa fortezi copilul sa scrie cu mana cu care nu este programat sa scrie si cu totul alta sa incerci sa il inveti sa isi foloseasca corect mana "dibace". Am tot citit de pe siteul www.anythingleft/handed.co.uk (de unde e si filumeltul de mai sus - minunat de altfel) si imi dau seama ca trebuie sa ma straduiesc macar sa o ghidez pentru a-i fi pana la urma ei mai usor. Am pus-o, de ex, ieri sa vizioneze si ea filmuletul. Si toata ziua a scris randuri cu cifra "2" tinand mana exact cum trebuie si, surpriza, iesindu-i si foarte frumos. Azi, insa, a uitat si desena intr-o veselie la gradi cu mana carlig...Daca nu i se atrage atentia, uita, daca i se atrage frumos, se corecteaza. Dar la gradi nu baga NIMENI in seama aceste lucruri.

Eu stiu ca se foloseste in continuare stiloul, dar ca acum exista si niste stilouri cu gel, mult mai bune.
Si pe mine m-ar tenta sa ii cumpar un stilou pt stangaci, dar nu stiu daca exista asa ceva la noi? Ce am vazut, sunt doar cele de pe siteul dat mai sus, sunt din Anglia si costa multisor (daca te gandesti ca trebuie sa platesti si transportul). M-ar fi interesat si niste carti pt parinti si profesori (tot de pe site), dar te scot undeva la 100 lei fara transport, pt 114 pg Stie cineva daca se gasesc stilouri speciale pt stangaci in Germania si cum le spune? As putea face rost de acolo, dar trebuie sa stiu unde sa il trimit sa cumpere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

In marea majoritate a scolilor din Romania se scrie cu stiloul in clasele primare.
Si al meu este stangaci ( cel mare) si a invatat sa scrie in pozitie corecta instinctiv dar si vizionand diverse filmulete ca cel de mai sus.

Exista stilou pentru stangaci la BIC . In Bucuresti se gaseste la Diverta. L-a folosit si pustiul meu in clasa I. Acum scrie cu oricare.

Stilourile de acum NU sunt cu gel ci cu patron de cerneala doar ca au varf ca de pix, nu penita. Foarte bune in clasa I.

O zi excelenta !
Lala.

Bogdan si Andrei (27.12.2007)
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Sau asa :

STILOU SCHNEIDER BASE KID ROSU STANGACI
Codprodus : 407002
Descriere : STILOU SCHNEIDER BASE KID ROSU STANGACI, ADAPTAT PT MANUTA MICA/MARE, GRIP ERGONOMIC, SCRIERE USOARA NU NECESITA APASARE, GRATUIT 6 REZERVE, CORP SCURT, ETICHETA NUME SI ORAR SCOLAR
Caracteristici : PT. STANGACI , CORP ROSU, INCL 6 REZERVE
Pret cu tva : 34.86 RON

http://www.droffice.ro/produs.php?codprod=407002

Stilou OnLine Green Starter,
Pentru: ecologic pentru dreptaci.
ecologic pentru stangaci

http://www.ofix.ro/product.php?productid=18283&cat=291&page=&js=n

Pe cel de la BIC nu l-am gasit online.

O zi excelenta !
Lala.

Bogdan si Andrei (27.12.2007)
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmi spune:

Si baiatul meu este stangaci, noi nu.
Scrie foarte frumos si pozitia mainii este asa cum a descris-o si april, aproape normala. Scrisul ramane in urma mainii fara sa fie sters, ii intra cumva printre stilou si mana. (Am explicat de numa.)
Foloseste stilou normal si nu de stangaci desi are unul, dar le prefera pe cele normale. Are si foarfeci pentru stangaci dar, deasemenea, le prefera pe cele normale.
Se adapteaza f repede sa foloseasca lucrurile obisnuite, cele pentru dreptaci, dar cu mana stanga.
Si bineinteles ca a invatat totul singurel, ca nici doamna educatoare si acum nici doamna invatatoare nu au putut sa-l ajute in mod special.
Nu va faceti probleme cu achizitionarea stilourilor scumpe si a altor lucruri specifice stangacilor pana nu vedeti clar ce preferinte au copiii.

Mergi la inceput

Lala, multumim pentru indicatiile legate de stilouri. Chiar azi voi da o fuga pana la Diverta. Eu ma gandesc ca fiind ergonomice si special proiectate pentru mana stanga, o sa ii fie mai comod. Merita oricum incercat.

Mmi, deci tine mana mai jos de scris, adica sub randul pe care scrie (ca in filmulet la "Asa da")? Si foarfeca pt stangaci unde ai gasit?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mmi spune:

Da asa scrie. Dar s-a invatat singur imitandu-ma pe mine( eu cu dreapta, bineinteles).
Foarfeci am gasit prima data la kaufland si mai apoi la o papetarie.
Sigur gasesti, dar sa specifici "stangacia" sau sa citesti pe eticheta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catty spune:

Buna dimineata mamici de stangacei,
Am si eu o intrebare,sau mai degraba cer un sfat. Fetita mea de 2 ani si 2 luni se foloseste mai mult de manuta stanga. La lucruri de genul mancat cu lingurita foloseste stanga, iar pt furculita foloseste dreapta (e pe invers nitelus ). De ceva vreme ii place sa mazgaleasca cu pixul, dar scrie cu stanga. Daca foloseste dreapta tine pixul de zici ca e matura si nu ii place. A vazut-o o doamna invatatoare care a pus-o sa scrie cu creta la tabla si dupa ce a vazut cum tine creta in fiecare manuta mi-a spus f clar ca va fi stangace.Din toamna merge la gradi si nu stiu cum sa vb cu educatoarea sa o invete sa foloseasca corect stiloul in manuta stanga fara sa ma acuze ca o invat eu pe ea meserie. Voi cum ati procedat?
Multumesc frumos

Mergi la inceput