Nu exista Mos Craciun

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anaemi spune:

am uitat...daca voi le-ati fi spus copiilor ca mosu nu exista si profa de religie le-ar fi spus copiilor ca mosu' exista si chiar ar fi insistat...ce ati fi facut? poate ati fi sarit cum ati sarit si acum! cum chiar profa de religie sa-mi minta copilul??? poate ati fi vorbit cu directoarea sau v-ati fi retras copilul de la ora de religie ca profa e mincinoasa si baga prostii in cap copiilor, nu?...Cum am mai spus...fiti seriosi !!!

Mamica fericita de Filip (06.03.2007) si Anastasia (03.08.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sarmis spune:

Buna ziua,

Bunicul meu a fost preot si inca unul cu daruire daaaaaaar un om cu constiinta societatii in care traieste. Nu l-am auzit niciodata pe tataia ca nu exista Mos Craciun sau ca daca faci aia sau ailalta te bate Doamne Doamne. Ne-a explicat in schimb ideologia Craciunului (din punctul lui de vedere).
in ziua de Craciun Dzeu ne-a facut un cadou deosebit. Un indrumator, o ideologie de viata cu toate normele ei, deschiderea spre bunatate, iubire si bucuria de a crea bucurie prin a darui. dar pentru ca oamenii au nevoie de personificari simple a fost preluat Mos Craciun, un personaj mitic din mitologia "pagana" deja existenta care aduce bucurie prin daruri. Pentru ca este greu de explicat unui copil aceasta ideologie cel putin nu cu cuvintele astea, am putea sa le explicam combinat acest lucru pana in momentul in care va veni timpul in care sa descopere singur "adevarul". Si pentru asta permiteti-mi sa va povestesc ce am patit eu si cum am explicat unui copil lucrul acesta. Este o experienta proprie si de aceea va rog sa o considerati ca atare. la Craciunul din 2006 eram la prietenii nostri care au 2 gemeni dulci si nazdravani. I-am trimis la culcare in timp ce noi oamenii mari tb sa facem bradul si sa punem cadourile sub brad. DAR spre marea noastra pacaleala nu dormeau. Au asteptat sa ne facem noi treaba si au navalit in sufragerie agitandu-se ca nu exista Mos Craciun si ca suntem niste mincinosi tipand la noi "-v-am prins - v-am prins". In mom respectiv cand toata lumea era blocata m-a busit rasul. S-au intors toti la mine si care mai decare dintre cei mari se uitau urat la mine intrebandu-ma ce m-a apucat. Nu le-am raspuns, am luat micii razvratiti in brate si m-am dus cu ei la brad. i-am pupat pe fiecare dintre ei si i-am intrebat daca am facut bradul bine si daca au ceva de obiectat la adresa lui. Bineinteles ca au avut de obiectat la adresa lui asa ca ne-am apucat voiniceste sa il refacem cum vroiau ei. Dupa ce am terminat bradul i-am luat in brate si le-am explicat ca fiecare dintre noi e Mos Craciun si daca vor darui si ei ceva o sa fie si ei mici Craciunei si cand fac asta bebe Isus se bucura tare. Au fugit amandoi in dormitor si s-au intors cu ceva. Ne-am bucurat tare toti si i-am incoronat cu beteala in mici Craciunei ajutoarele lui Bebe Isus. Le-am povestit ca si Bebe Isus a primit daruri si daca daruim din suflet devenim mai buni. Acum dupa alte 2 Craciunuri fac ei singuri bradul, se bat care sa daruiasca, primul si intra urland in casa " A venit Mos Craciun!!!" asta desi stiu ca nu exista fizic Mos Craciun. Parerea mea este ca ar tb pastrata ideea sarbatorii si nu denumirea ei. putem sa o numim oricum nu are importanta. important este sa daruim fie si un zambet dar pe care sa il daruim din tot sufletul pentru a crea Bucurie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

Citat:
citat din mesajul lui anaemi

am uitat...daca voi le-ati fi spus copiilor ca mosu nu exista si profa de religie le-ar fi spus copiilor ca mosu' exista si chiar ar fi insistat...ce ati fi facut? poate ati fi sarit cum ati sarit si acum! cum chiar profa de religie sa-mi minta copilul??? poate ati fi vorbit cu directoarea sau v-ati fi retras copilul de la ora de religie ca profa e mincinoasa si baga prostii in cap copiilor, nu?...Cum am mai spus...fiti seriosi !!!

banuiesc ca ora de religie e optionala, asa ca iar in ce ma priveste nu vad nici un pericol

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui patou

Citat:
citat din mesajul lui anaemi

banuiesc ca ora de religie e optionala, asa ca iar in ce ma priveste nu vad nici un pericol
ora de religie nu este optionala. face parte din trunchiul comun. e la fel ca istoria, geografia...
acum sa nu credeti ca eu nu le-am spus copiilor mei de mos (baietelului, ca Anastasia e mititica), dar am incercat sa facem la fel cum a zis sarmis . intr-adevar e putin delicata problema, mai ales ca in perioada sarbatorilor de iarna vezi numai mosi peste tot, dar totusi nu trebuie sa ne razbunam acum pe un profesor , care cu tact sau fara, le spune copiilor ca mosul nu exista.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Sa mai adaugam ca inca din clasele primare copiii invata si ca bebelusii se nasc de catre mamici, deci nu-i aduce barza (asa ca iata dus pe apa sambetei inca un mit frumos al copilariei...) si afla ca in zadar mai pun ei zahar la geam sa mai primeasca fratiori...
Ba prin clasa a IV-a invata despre ovule si spermatozoizi - ca-i cuprins in programa.

Iar noi vrem sa mai creada cand sunt la scoala in Mos Craciun?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui witeflower

Sa mai adaugam ca inca din clasele primare copiii invata si ca bebelusii se nasc de catre mamici, deci nu-i aduce barza (asa ca iata dus pe apa sambetei inca un mit frumos al copilariei...) si afla ca in zadar mai pun ei zahar la geam sa mai primeasca fratiori...
Ba prin clasa a IV-a invata despre ovule si spermatozoizi - ca-i cuprins in programa.

"Oamenii mari nu pricep niciodata singuri nimic. Si e obositor pentru copii sa le dea mereu lamuriri si explicatii"
(A. Saint-Exupery, "Micul print")

eu zic sa sarim si pe astia de la minister...auzi cum isi permit ei sa ditruga mitul berzei...este inacceptabil...
whiteflower uite o floricica ...rosie de la mine

va pup si numai bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns StMihaela spune:

Citat:
citat din mesajul lui witeflower

Mos Craciun e o bucurie a copiilor ("la scoala" - inseamna 6,7,8 ani, COPII!) care completeaza spiritul Craciunului. La noi si adultii isi fac cadouri, chiar daca toata lumea stie ca nu sunt de la Mosul; ne jucam cu totii, cateva ore, suntem copii cu totii un pic. Hai sa nu mai facem nici brad! Dar noi sarbatorim. S-a nascut Isus, ne bucuram. Atat.

Pe cand cu barza e alta poveste. Poate ati auzit si voi de cazul acela cand un fratior si-a aruncat fratele mai mic, sugar, pe geam, de la etaj. I l-a dat inapoi la barza, sa vina sa-l ia, ca era enervant.
Plus ca un copil e un pui de om, nu de barza, e dat de dumnezeu lui mami si lui tati, copii vad burticile la gravide si intreaba "tanti aia are un bebe in burta? L-A MANCAT? a mancat un copil???"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Logica unui copil poate foarte bine sa "desfiinteze" povestea cu barza. De unde barza cand copilul isi vede mama gravida 9 luni, stie ca are un bb in burta si, culmea, stie ca se duce la spital sa-l nasca si sa-l aduca acasa? Ar fi cea impotriva evidentei. Si, la cati bebelusi se nasc, cum se face ca nu vede niciodata vreo barza cu unul in cioc.
Copilul meu l-a vazut in primii 3 ani pe Mos Craciun -care venea in persoana la el, iar apoi, din lipsa de personaj, Mosul doar i-a trimis cadourile, la fel ca si Sf. Nicolae, dar bucuria a fost la fel de mare. Crede in ei si stiu ca asta ii face coplaria mai frumoasa.
Cand nu va mai fi copil altfel il va "privi" pe Mos Craciun, singur o sa ajunga la concluzia ca este o ... poveste. Si il va pastra ca pe o poveste frumoasa a copilariei. Dar nu trebuie sa ramana cu:
"Degeaba va spun parintii de Mos Craciun, ca nu e adevarat" - citat din d-ra profesoara. In primul rand, nu este OK sa li se spuna copiilor ca parintii lor, cei in care au cea mai mare incredere, ii mint. Asa cum la clasele copiilor StMihaelei profesorii de religie au avut tact si au abordat altfel problema, tot asa ar fi trebuit sa procedeze si aceasta profesoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui StMihaela

Directoarea a hotarat sa nu-i innoiasca contractul si anul viitor.
Totusi, religia este materie optionala si nu prea. Adica daca ai alta religie poti opta sa nu faci religie ortodoxa ci catolica sau protestanta sau ce esti. Dar religie trebuie sa faci undeva si sa ai nota in catalog la aceasta materie.

Religia este materie optionala. Cei care nu fac Religie li se incheie media fara aceasta materie.

"1. Legea nr. 84 din 24 iulie 1995 – Legea invatamantului – modificata si republicata în 1999: “Art. 9:

1.Planurile-cadru ale invatamintului primar, gimnazial, liceal si profesional includ Religia ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Elevul, cu acordul paritilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia si confesiunea.
2.La solicitarea scrisa a parintilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie. In acest caz situatia scolara se incheie fara aceasta disciplina. In mod similar se procedeaza si pentru elevul caruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat conditiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplina.” "

Deci da - faci cerere sa nu faca si i se incheie media fara aceasta materie. Mai exista si atei pe lume .... Nu este deloc obligatoriu sa crezi, Romania este un stat laic. Este aberant ca intr-un stat modern sa sustii ca "religie trebuie sa faci undeva". Nu, nu trebuie sa faci. Daca vrei, faci, daca nu, nu. Obligatia de a face religie ar incalca drepturile omului. Chiar daca ateii sunt o minoritate, ei exista si nu poti sa-i obligi sa creada ...

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

Referitor la religie - materie optionala - a fost dezbatuta pe larg problema la un subiect pe aici pe forum. Eu am scos la vremea respectiva un link cu cererea de retragere in care nu trebuie specificat motivul. Se pare ca si ateii/agnosticii au dreptul sa-si retraga copiii - sau orice parinte ortodox nemultumit de ceea ce invata copilul.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=126018

In practica, va spun la toamna daca merge, pt ca eu vreau sa nu las copilul la orele religie (fara motive de alta religie).

Anya

Eu am facut cerera sa nu faca religie o data cu inscrierea copilului la scoala. Cererea a fost acceptata fara comentarii de catre directoarea scolii.

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput