reciclare

reciclare | Autor: n/a

Link direct la acest mesaj

stiu, e un site pentru familie si copii, dar pentru copii am sa deschid acest subiect care se numeste RECICLARE. Pentru o viata mai buna. Pentru viitorul lor. Stau si ma gandesc ca nu e de ajuns sa-i ofer copilului meu doar siguranta, dragoste, camin, familie sanatoasa, etc., ci am putea face mai mult de atat. Am putea sa le oferim o societate sanatoasa.

1. Stateam azi si faceam curat, adevarat smotru, si deschid usha de la masca de bucatarie. Cad o gramada de sticle de plastic... si ma trece un gand: ce risipa!!!!!! Saptamana trecuta am strans toate aceste sticle in balcon, sa vad cate strang. Erau multe. Pana la urma le-am dus la ghena.

2. Acum vreo 2 saptamani am vazut la televizor o campanie "contra" scaparii de uleiul ars pe consucta de apa in nu stiu ce oras. Stransesera parca 50 de litrii. De atunci si eu strang uleiul ars intr-un bidon de cinci litri in care in prealabil era apa minerala de izvor light. Ok, il strang, dar unde il duc?

3. Tot in balcon stransesem toate cutiile de carton de la jucariile fetei mele si de la incaltamintea noua pe care am cumparat-o eu si sotul pentru mine si pentru el. Azi le-am dus la ghena. Iar gandul acela: ce risipa!!!!!

4. Tot in balcon aveam si cateva sticle de vin de la anul nou si cateva borcane care zac acolo de ceva timp. Si alea la ghena. Iar acel gand stupid. Ce risipa!!!!


Ok, light motiv: risipa!!!

Bun risipa, risipa, dar ce pot face? Ce mi-a venit in cap? Centre de colectare.

Pe vremea lui ceasca erau centre de colectare. Imi aduc aminte cu nostalgie ca odata am dus nu stiu cate sacosi cu sticle si am luat pe ele 35 de lei. Unde sunt centrele alea?

Se mai recicleaza in ziua de azi? Si daca da, unde sunt aceste centre? Sau cum se recicleaza?

Stiu sigur ca exista un centru de reciclare langa blocul meu, dar este pentru fier vechi.

Oare sunt singura pe lumea asta care se gandeste la spalarea strazilor? S-a facut o mazga din asta nenorocita pe soseaua unde locuiesc de nu pot descrie. Ca sa ajung la mashina automat trebuie sa imi afund troacele mele curate, noi si frumoase cu talpa subtire in 2 sau 3 cm de mazga neagra, parca ar fi namol.

Nu va luati de mine ca si mashina polueaza ca stiu asta foarte bine, dar chiar nu-mi place sa merg cu RATB-ul, cu fata mea de 24 de kg, in brate, in conditiile in care eu am 56, dimineatza in mijloacele de transport unde se transmit tot felul de viroze, in multime (eu claustrofoba convinsa, eu care las scaunul de la masina pe spate cat pot de mult si intredeschid geamul, macar un centimetru, dupa ce decartez fata la gradi, conducand clar fara centura), si sa ma stresez pana ajung la munca, sa urlu de nervi inauntrul meu inainte sa simt ca a inceput o noua zi de munca, ca m-a calcat nu stiu ce babuta care n-are somn dimineata, sa stau in picioare si sa miros transpiratia oamenilor crispati, ingesuiti la fel ca mine in RATB.

Pas asta. In plus cu masina fac 35 de minute (nu o ora si jumatate cat fac cu RATB-ul + mers pe jos 15-20 minute), daca o iau in nesimtire pe linia de tramvai, cu atentie sa nu ma prinda politia si sa nu lovesc vre-un pieton la trecerea de pietoni sau o mashina care vireaza disperat taind 3 benzi si pe a mea (aia de tramvai), a patra, ca sa poata ajunge pe celalalt sens de mers. Oricum sa nu divagam prea mult. Asta nu mi se mai pare chiar risipa, atata timp cat scopul scuza mijloacele. Da, sunt o ipocrita, asa cum multi o sa constate si o comoda si o poluatoare notorie.

Dar, ca avocat al diavolului, ma gandesc ca risipim prea mult, acolo unde scopul nu mai scuza mijloacele. Aiurea.

Asa ca... vreau centre de colectare. Nu sunt? Probabil in urma deschiderii topicului am sa constat ca sunt ignoranta notorie si ca sunt de cand lumea si pamantul.

Anticipand un al doilea posibil raspuns din partea voastra, o sa va intreb: daca nu sunt, ce putem face ca ele sa existe? Putem face asta impreuna sau se considera ca am prea mult timp liber si ar trebui sa ma apuc de altceva in loc sa va pierd timpul pe forum? Vreau si eu idei, un plan ceva.

Hai macar sa vorbim vorbe despre o Romanie mai curata.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

hmmmmmmmmmm, atat de neinteresant. probabil ma voi intoarce la calcat....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

noideea,
e foarte interesant. eu sunt"green",sunt f. ecologica sa zic asa.
desi nu locuiesc in romania, iti pot spune cum face mama,in romania. langa bloc sunt 3 containere- unul pt carton, unul pt sticle(din pacate se amesteca sticlele de plastic cu cele de sticla) si unul pt gunoi. acuma nu stiu ce sa zic, nu-mi vine sa cred ca numai in cartierul ala e asa, caci am mai vazut si prin alte locuri.
eu reciclez tot. nu-mi place sa arunc cartonul, ziarele etc in cosul de gunoi. aici din fericire pt anumite sticle mi se returneaza banii.
nici mie nu-mi place sa fac "risipa" si incerc pe cat posibil sa nu fac.
stiu ca in UE exista containere speciale verzi unde sa arunci sticlele (din sticla sa zic asa) iar cele din plastic le pui in pungi albastre (sunt pungi speciale care costa ceva) si asa le arunci. gunoiul normal il pui tot in anumite pungi(alea sunt cele mai scumpe- daca imi amintesc bine putin mai mult de 10 euro sulul).
deci, cred ca si-n romania se va trece la aceleasi masuri, dat fiind ca romania e stat UE.depinde in ce oras locuiesti si cum administreaza primaria .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

am auzit si eu de containere din astea colorate, cica sunt trei, dar nu la mine in bloc. Oare ce trebuie sa fac sa ii fac si pe locatarii din blocul meu sa achizitioneze astfel de containere. Cred ca am sa vorbesc cu administratorul.

Si mai stiu ca vine sa stranga gunoiul o singura mashina pe saptamana care ia totul la gramada. This sucks

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns evora spune:

La mine sunt si pt plastic si pt hartie si pt sticla, langa ala de gunoi menajer. Dar degeaba...omu' pune tot cum e el invatat! E greeeu pt cei mai multi(din pacate)...mai ales ca trebuie sa vii cu ele separate de acasa, pe categorii, ca doar nu te-apuci sa scormonesti in sacul de gunoi dupa ziarul de ieri, sa-l arunci la tomberonul adecvat.

Zilele trecute eram in parc si 2 pustani de 13-14 ani stateau pe o banca si mancau shaorma, ceva si au aruncat bucati de hartie jos si apoi s-au mutat pe alta banca. Au stat 10min si au inceput sa arunce bucati de hartie iarasi. Le-am facut observatie si la inceput au zis ca n-au aruncat ei, ca asa era cand au venit(desi eu ii vazusem cu ochii mei!) si daca au vazut ca insist, s-au ridicat cu nonsalanta si au plecat. Fara sa ridice hartiile de jos!!!
Mi-era asa o ciuda ca nu pot sa fac nimic, ce sa fac? Sa-i bat?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deianira spune:

Noideea, si eu sunt "green" . Si mi se pare foarte bun subiectul.

La noi la bloc avem container pentru hartie si plastic si unul pentru restul de gunoi. Se putea si mai bine, dar e si asta un inceput.

Cand eram mica radeau copii de mine ca nu arunc pe jos, mai si strangem dupa ei uneori .



Good things happen to good people.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diala spune:

noideea, exista programul Romania Curata : fiecare firma are obligatia sa-si stranga deseurile de pe terenul propriu primavara si toamna. exista si reglementari legale, adica e aliniata legea romaneasca la cea europeana in ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, dar firmele de salubritate nu au tehnologia necesara pt acest lucru, asa ca momentan nu se realizeaza, dar cred ca au un termen pana in 2011, sau 2012 daca nu ma insel. exista si centre de colectare a uleiurilor uzate, nu stiu daca se primesc si cele din uz casnic, dar poate, cine stie. la depozitele petrom stiu ca se pot preda uleiurile uzate si sunt neutralizate. Se colecteaza selectiv si deseurile electrice si electrocasnice, actiunea este organizata de fiecare firma de salubritate. Restul, ce se vede pe strada, este treaba consiliilor locale sa ia atitudine si sa faca ceva, depinde de fiecare cum se organizeaza. Deci, dupa cum vezi ceva, ceva tot se face. Sunt multe legi pe tema asta, ca unele se aplica mai greu, e adevarat, dar se vor aplica pt. ca o cere Europa.

"Asa ca... vreau centre de colectare. Nu sunt? Probabil in urma deschiderii topicului am sa constat ca sunt ignoranta notorie si ca sunt de cand lumea si pamantul.

Anticipand un al doilea posibil raspuns din partea voastra, o sa va intreb: daca nu sunt, ce putem face ca ele sa existe? Putem face asta impreuna sau se considera ca am prea mult timp liber si ar trebui sa ma apuc de altceva in loc sa va pierd timpul pe forum? Vreau si eu idei, un plan ceva."

he, he, bine gandit. colectarea deseurilor/gunoaielor e una din cele mai profitabile afaceri din Ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

in primul rand multumesc pentru repere.



Ce este PROGRAMUL “ROMANIA CURATA” ?
Programul “ROMANIA CURATA” a fost lansat in anul 2002 de catre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului la initiativa personala a domnului Petru Lificiu, Ministrul Apelor si Protectiei Mediului. Acest program isi propune catalizarea tuturor fortelor din diversele medii sociale si politice pentru initierea si implementarea unor proiecte concrete menite a oferi po****tiei un mediu mai curat.

Obiectivele Programului “ROMANIA CURATA” sunt:
#61656; asigurarea protectiei si conservarii mediului natural si a mediului construit in concordanta cu cerintele dezvoltarii durabile;
#61656; asigurarea unui management integrat al deseurilor;
#61656; cresterea nivelului de educatie si constientizare a po****tiei in spiritul protectiei mediului.

Grupurile tinta carora li se adreseaza programul sunt:
autoritati centrale si locale
producatori de energie si servicii
asociatii profesionale cu tangente la problematica de mediu
asociatii patronale
organizatii sindicale
organizatii neguvernamentale din domeniul protectiei mediului
cercetatori si constructori
studenti, elevi si cadre didactice
mass-media.

Cine participa la program:
Programul “ROMANIA CURATA” are in vedere o stransa colaborare cu autoritatile locale cat si cu societatea civila. Sunt avuti in vedere in special urmatorii parteneri de colaborare:
ministere
autoritatea pentru privatizare si administrarea participatiilor statului
autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor
asociatii profesionale cu tangente la problematica de mediu
asociatii patronale
institute de invatamant superior
autoritati locale si agenti economici
organizatii non-guvernamentale de mediu
organizatii de copii si tineret
institute de cercetare
comunitati locale si cetateni
Directiile de actiune:
• crearea unor programe educationale pentru toate categoriile de varsta (gradinita, scoli, licee, facultati);
• implicarea tinerilor in actiuni concrete de refacere a mediului natural;
• stabilirea unor parteneriate cu ONG-urile de mediu, la nivel national si regional;
• implicarea unor organisme financiare internationale (Banca Mondiala, USAID, PNUD) in realizarea unor campanii de mass-media de prevenire a poluarii si promovarea unui stil de viata sanatos;
• intarirea parteneriatului intre sectorul public si cel privat;
• implicarea activa a adminstratiei locale si a societatii civile in procesul de imbunatatire a calitatii mediului;
• promovarea unor programe educationale de mediu prin mass media pentru cetateni (reducerea risipei consumului de apa potabila, colectarea selectiva a deseurilor, protejarea spatiilor verzi, etc.);
• intarirea legaturii cu mass-media;
• constientizarea personalului de specialitate privind responsabilitatile ce-i revin in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;
• infiintarea telefonului cetateanului.

Programul ROMANIA CURATA in judetul Tulcea
Programul National "ROMANIA CURATA" a fost lansat in judetul Tulcea la data de 23 mai 2002.
Din actiunile realizate , mentionam:
• Seminar de instruire a administratiei publice locale cu privire la cadrul legislativ si la cerintele de protectie a mediului;
• Actiuni de control in teren privind modul de gospodarire a localitatilor urbane si rurale, managementul deseurilor si protectia naturii;
• S-a realizat o campanie de mediatizare a problemelor de mediu in institutiile de invatamant fiind realizate pliante, afise, brosuri care au fost distribuite scolilor;
• S-au realizat actiuni demonstrative de strangere a deseurilor din Padurea Bididia
• Seminar privind introducerea sistemelor de management de mediu conform SR ISO 14000;
• S-a infiintat telefonul cetateanului;
• Prin prelegeri tinute de catre specialisti din cadrul APM si prin vizite la APM Braila s-a urmarit constientizarea elevilor asupra problemelor de mediu din Braila;
• S-au desfasurat concursuri de cultura generala si afis de protectie a mediului, APM Braila acordand premii castigatorilor;
• Seminar privind managementul proiectelor de mediu si surse de finantare;
• S-au mediatizat prin presa toate actiunile desfasurate pentru cresterea gradului de informare a publicului cu privire la problemele de mediu;
• S-au realizat seminarii de instruire a agentilor ecologi voluntari.
• Actiuni de informare a detinatorilor/administratorilor de terenuri, utilizatorilor de resurse si administratiei publice locale cu privire la declararea Parcului National Mtii Macinului in cadrul proiectului LIFE NAT/RO/
• Reglementarea si controlul comertului cu specii din flora si fauna salbatica - masura cu caracter permanent
• Realizarea bazei de date privind reteaua nationala de arii protejate
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
• Controlul activitatilor antropice cu impact asupra mediului desfasurate in perimetrul Parcului Natural Balta Mica a Brailei si in rezervatiile naturale Jirlau, Camnita si Viisoara - mai-iunie 2003
• Actiuni de verificare in teren a starii de curatenie a drumurilor judetene si comunale de pe raza judetului Braila, actiuni cu caracter permanent, intreprinse de Garda de Mediu
• Actiuni de verificare in teren ale Garzii de Mediu privind modul cum sunt gospodarite localitatile urbane si rurale si cum este respectata legislatia privind managementul deseurilor
• Actiuni de verificare in teren intreprinse de Garda de Mediu in zilele nelucratoare si sarbatorile legale privind curatenia zonelor de agrement
• Actiuni de informare a publicului larg prin mass-media asupra recuperarii pentru valorificare a deseurilor reciclabile: hartie si carton, PET-uri, uleiuri uzate, baterii si acumulatori, anvelope uzate
• Actiuni de informare a administratiei publice locale privind obligatiile si raspunderile ce le revin pentru protejarea mediului (colectarea selectiva a deseurilor, salubrizarea localitatilor)
• Identificarea unor noi zone din judetul Braila care ar putea fi declarate rezervatii naturale
• Interventii la proprietarii si detinatorii de epave pentru curatirea malului fluviului Dunarea
• Actiuni de control la agentii economici generatori de uleiuri uzate in vederea impulsionarii colectarii si valorificarii acestora
• Actiuni de control la agentii economici generatori de anvelope uzate pentru eliminarea stocurilor
• Determinari ale chimismului apelor din amenajarile piscicole unde se semnaleaza mortalitati piscicole
• Asigurarea accesului publicului la informatia de mediu, din oficiu si la cerere
• Realizarea inventarelor de emisii in aer la nivel judetean
• Realizarea planurilor locale de reducere a emisiilor
• Controlul emisiilor de compusi organici volatili (COV) rezultati din depozitarea benzinei si distributia sa de la terminale la statiile service prin negocierea programelor pentru conformare
• Participarea la elaborarea Strategiei Nationale si a Planului National de Gestionare a Deseurilor
• Inventarierea depozitelor existente de deseuri
• Controlarea respectarii prevederilor legale privind gestionarea uleiurilor uzate
• Informarea publicului in legatura cu gestionarea uleiurilor uzate
• Actualizarea inventarului echipamentelor si materialelor ce contin PCB (compusi bifenilipoliclorurati)
• Verificarea si completarea planurilor de eliminare a materialelor si echipamentelor ce contin PCB
• Realizarea inventarului instalatiilor de incinerare/coincinerare
• Actiuni de control privind gestionarea ambalajelor si deseurilor de ambalaje
• Controlarea respectarii prevederilor legale privind regimul bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase
• Informarea publicului in legatura cu regimul bateriilor si acumulatorilor uzati
• Reactualizarea inventarului instalatiilor care intra sub incidenta Directivei 96/61/EEC privinde prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii, IPPC
• Constituirea unui Registru al Poluantilor emisi in mediu (EPER), al activitatilor aflate sub incidenta prevederilor Directivei 96/61/EEC-IPPC
• Implementarea procedurii de autorizare IPPC, inclusiv pregatirea pentru informarea si consultarea publicului in procesul de autorizare
• Inventarierea tuturor unitatilor economice care prezinta surse de risc tehnologic la nivel judetean - Directiva SEVESO II (risc de accidente majore care implica substante periculoase)
• Intocmirea fiselor de caracterizare a substantelor si preparatelor periculoase pe amplasamentele SEVESO II
• Calcularea coeficientilor de risc ai fiecarui amplasament cu risc de accidente majore care implica substante periculoase
• Clasificarea unitatilor economice care intra sub incidenta Directivei SEVESO II in functie de impactul potential in caz de producere a unui accident major
• Efectuarea inventarului instalatiilor mari de ardere (LCP)
• Realizarea inventarului emisiilor anumitor poluanti ai aerului pentru anul 2002, pe baza datelor furnizate de agentii economici ce detin instalatii mari de ardere
• Asistarea agentilor economici in elaborarea programelor de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot si pulberi provenite din instalatii mari de ardere
• Analiza si aprobarea programelor de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot si pulberi provenite din instalatii mari de ardere, ca parte a programelor pentru conformare
• Realizarea inventarelor de emisii de dioxid de sulf, oxizi de azot si pulberi provenite din instalatii mari de ardere
• Actiuni de salubrizare a zonelor de protectie si siguranta a liniei CFR
o zona liniei CFR cartier Radu Negru- cartier N.Chercea
o tronsonul Scarlatesti-Ciresu
o lucrari de ecologizare a zonei de cale ferata uzinala care trece pe sub podul Brailita
• Trecerea in conservare a gospodariei de pacura aferente Laminorului IV si ecologizarea zonei perimetrale acesteia
• Redarea in circuitul agricol de terenuri aflate in exploatarea Schelei de Petrol Braila
• Lucrari de amenajare a spatiului existent intre cheu si estacada la SC Romportmet SA pentru evitarea poluarii apelor Dunarii cu minereu in procesul de descarcare
• Actiuni de ecologizare – colectare deseuri PET in zonele de agrement, parcuri, paduri, cursuri de apa, localitati si zonele limitrofe acestora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

bun si acum sa le luam pe rand, dar mai inainte specific:

Eu vreau solutii acum. Ce se poate face acum, sau daca nu acum in timpul cel mai scurt. O sa ma interesez luni la servici si de legislatie si as dori daca se poate sa facem ceva acum.

Am deseuri si nu am unde sa le depozitez sau cui sa le dau si pe principiul ca Romania este tara consumatoare si nu producatoare, intreb si eu ca vita in drum: cum se exploateaza aceste deseuri? Cum si unde pot fi ele reciclate, acum? Am banuit si eu ca exista legislatie, sau ca ceva se incearca, dar m-am saturat sa se incerce si m-am saturat de termenele astea nemaipomenite in care Uniunea ne obliga.

Noi chiar nu suntem in stare sa facem ceva concret, acum si aici?
Tre sa fim fiul risipitor care trebuie impins de la spate, asteptat sa se trezeasca? Si eu am vazut pustani care au aruncat pe jos si le-am ridicat gunoiul si i-am anuntzat ca le-a cazut ceva pe jos. Fara rezultat. Ca sa trezesti spiritul cetatenesc la noi in tara tre sa dai cu parul, ca educatia este la pamant.

IO ma gandesc ca daca ar exista cineva cu destule cohones care sa se duca la ministerul educatiei si cercetarii si sa bage in programa scolara un fel de curs sau un fel de chestie prin care sa se mearga in parc..... da, da, ca utecistii si sa stranga gunoaiele, sa faca actiuni practice prin care sa sensibilizeze copii, altfel ar reactiona in parc atunci cand mananca shaorma.

Merganmd pe principiul ca pestele de la cap se impute, trebuie umplat intai la aia care au puterea sa faca ceva si facut un plan cu cap, nu unul utoppic si realizabil in zeci de ani, ca pe mine nu ma intereseaza sa gasesc modalitati de dizolvare a deseurilor sau de grabire a degradarii lor si ma intereseaza sa gasesc solutii de refolosire a deseurilor reciclabile.

Ma gandesc si eu in ignoranta mea ca sticlele de plastic pot fi colectate (deabea in 2012 zici tu ca vor fi apti de colectare, da pai mite sa faca centre de colectare si centre de reciclare efectiva), stranse in mari locuri si materialele rezultate refolosite. La fel se poate intampla si cu cartonul si hartia si uleiul si altele. Da daca la noi nu exista nici macar o modalitate de colectare, cum naiba sper eu sa se mai faca si reciclarea lor.

Bun, nu avem toate cele enumerate mai sus. Ce putem face? Sa grabimlucrurile? La geamul cui trebuie sa urlu ca si cocosul din o punguta cu doi bani sa se faca ceva?

Din 2002 se tot face si e 2009. Cat trebuie sa mai treaca sa se faca ceva?

Hai sa facem petitii, hai sa dam idei guvernului, hai sa urlam cat ne tin plamanii pe unde e nevoie sa se faca ceva? E chiar utopic acest gand al meu?

Vreau si eu sa stiu, exista proiecte, s-a gandit cineva macar la cum se va face?

Asta chiar e o treaba serioasa, care trebuie facuta acum. E prioritara. E ca si cum imi iau briliante, da pute pamantul sub mine.

E strigator la cer.


Du-te in Austria, Du-te in Germania.... nu vezi fir de praf (sa zicem ca exagerez nitel). Noi de ce nu putem mai nene?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Da, asa este, nemtii dau clasa la capitolul reciclare.
Pana si la gradinita copiii invata despre sortatul gunoiului...Ca, de exemplu, cartonul nu se pune la un loc cu plasticul si asa mai departe. Si isi vad parintii facand asta zi de zi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diala spune:

ok, hai sa o luam cu inceputul.
"Eu vreau solutii acum. Ce se poate face acum, sau daca nu acum in timpul cel mai scurt. O sa ma interesez luni la servici si de legislatie si as dori daca se poate sa facem ceva acum.

Am deseuri si nu am unde sa le depozitez sau cui sa le dau si pe principiul ca Romania este tara consumatoare si nu producatoare, intreb si eu ca vita in drum: cum se exploateaza aceste deseuri? Cum si unde pot fi ele reciclate, acum? Am banuit si eu ca exista legislatie, sau ca ceva se incearca, dar m-am saturat sa se incerce si m-am saturat de termenele astea nemaipomenite in care Uniunea ne obliga."

exista centre de reciclare in tara, in functie de specificul deseurilor. nu stiu daca sunt chiar pt. toate tipurile de deseuri, dar daca esti intr-adevar interesata mergi la agentia de prot mediului si ar trebui sa iti spuna ei.

"Noi chiar nu suntem in stare sa facem ceva concret, acum si aici?
Tre sa fim fiul risipitor care trebuie impins de la spate, asteptat sa se trezeasca? Si eu am vazut pustani care au aruncat pe jos si le-am ridicat gunoiul si i-am anuntzat ca le-a cazut ceva pe jos. Fara rezultat. Ca sa trezesti spiritul cetatenesc la noi in tara tre sa dai cu parul, ca educatia este la pamant.

IO ma gandesc ca daca ar exista cineva cu destule cohones care sa se duca la ministerul educatiei si cercetarii si sa bage in programa scolara un fel de curs sau un fel de chestie prin care sa se mearga in parc..... da, da, ca utecistii si sa stranga gunoaiele, sa faca actiuni practice prin care sa sensibilizeze copii, altfel ar reactiona in parc atunci cand mananca shaorma."

am auzit la radio, chiar zilele trecute ca este inclusa in programa scolara, materia ecologie, sau protectia mediului. in cazul asta copii sunt informati cat de cat in domeniu.

"Merganmd pe principiul ca pestele de la cap se impute, trebuie umplat intai la aia care au puterea sa faca ceva si facut un plan cu cap, nu unul utoppic si realizabil in zeci de ani, ca pe mine nu ma intereseaza sa gasesc modalitati de dizolvare a deseurilor sau de grabire a degradarii lor si ma intereseaza sa gasesc solutii de refolosire a deseurilor reciclabile.

Ma gandesc si eu in ignoranta mea ca sticlele de plastic pot fi colectate (deabea in 2012 zici tu ca vor fi apti de colectare, da pai mite sa faca centre de colectare si centre de reciclare efectiva), stranse in mari locuri si materialele rezultate refolosite. La fel se poate intampla si cu cartonul si hartia si uleiul si altele. Da daca la noi nu exista nici macar o modalitate de colectare, cum naiba sper eu sa se mai faca si reciclarea lor."

solutii sunt cate vrei. da un search pe google si vei vedea. problema e evident de ordin financiar. si primul pas este colectarea, doar nu crezi ca se vor duce toti cu masina personala sa isi duca hartiile/sticlele/si altele la gunoi.in concluzie, pana nu se pun la punct firmele de salubrizare/colectare e cam greu sa se faca ce spui tu.

"Bun, nu avem toate cele enumerate mai sus. Ce putem face? Sa grabimlucrurile? La geamul cui trebuie sa urlu ca si cocosul din o punguta cu doi bani sa se faca ceva?"

exista proiecte, eu am vazut cateva, de ani de zile, aprobate, stampilate, etc, dar nu sunt fonduri. iar in momentul de fata cand nu sunt bani pt nimic, cine crezi ca aproba alocare de fonduri, imense de altfel, pt asta?!

"Hai sa facem petitii, hai sa dam idei guvernului, hai sa urlam cat ne tin plamanii pe unde e nevoie sa se faca ceva? E chiar utopic acest gand al meu?"

nu e deloc utopic, doar ca nu e suficient sa urli.

Mergi la inceput