la scoala la 6 ani sau la 7?

la scoala la 6 ani sau la 7? | Autor: jojonel

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor!
Am o intrebare, as dori sa vad experienta celor care au deja copii la scoala...cum e mai bine la 6 ani sau sa mai astept un an?
Baiatul meu are acum 4 ani jumatate, este la gradinita la grupa mare, si la anul ar trebui sa optez pentru grupa pregatitoare....Ar insemna ca la anul urmator sa fie la scoala,la 6 ani fix! Multa lume, mai ales persoane in virsta,mi-au recomandat sa nu ma grabesc cu scoala,sa-l las sa mai copilareasca...etc.
Intr-un fel au dreptate, el este acum printre copii mai mari ca el, e cel mai mic din grupa mare...Dar asa s-a nimerit la gradi,acolo aveau locuri, si vad ca se descurca f bine printre copii de 5 ani chiar 6 ani- la grupa mare. Stie numerele(scris, citit),literele ceva mai greu, dar se descurca..Lumea zice ca la 4 ani e cam devreme sa invete sa citeasca, sa va plictisi in clasa I....oare asa sa fie? Atunci ar trebui inca un an max la gradi...si gata, la scoala.
Ce ziceti? Daca aveti copii deja la scoala si au doar 6 ani, cum se descurca in clasa I?
Va multumesc mult, astept pareri.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Indraznesc sa-ti raspund ceva, desi puiul meu are doar 5...
Dar, ca si tine, ne punem si noi aceeasi intrebare.

La ce ma gandesc eu - intelectual, cei mai multi copii sunt pregatiti la 6 ani sa invete scris-cititul, etc.
Nu asta-i problema, ca nu s-ar descurca cu invatatul, ci cred ca sunt dure conditiile de la scoala pentru 6 ani.

La gradi programul de invatare e mai relaxat, cu multa joaca, dar si cu mai multa supraveghere, toaleta e langa sala de clasa si e bine ingrijita.
La gradi sunt copii de varsta lor (nu si de 14-15 ani, ca la scoala), iar copiii sunt permanent cu educatoarea (nu exista "pauzele", ca la scoala, ca in timpul pauzelor se produc problemele mari.)
La gradi avem masa si patut pentru somn, pe cand atunci cand merge la scoala trebuie sa gasim o solutie - cine aduce copilul acasa la pranz, cine ii da sa manance.
Apoi temele - la gradi copiii invata fantastic de multe lucruri, aproape numai prin joc si activitati atractive. Si fara teme de casa. Din clasa I, copilul vine acasa si, in loc sa se joace sau sa doarma de amiaza, il pui la teme.
La gradi au o sala frumoasa, cu mocheta, copiii stau pe scaunele, dar si pe jos, au jucarii. Uneori lucreaza la mese, care sunt pe margine, sa lase destul loc pentru joaca. La scoala trebuie sa stea cuminti in banci (fiecare la locul lui!), iar locul de joaca nu exista, asa cum nu exista nici timp de joaca, nici jucarii.

Desigur, decizia e a fiecaruia. Mai devreme sau mai tarziu, toti copiii trebuie sa treaca prin asta. Dar pe mine aceste argumente ma fac sa inclin inspre mersul la scoala un pic mai tarziu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikkibaciu spune:

Buna Jojonel,

Si eu am avut dilema asta anul trcut cand baietelul meu implinea 6 ani. La sfatul cunostintelor am ajuns la concluzia ca este mai bine sa mai astepte un an, adica sa inceapa scoala la 7 ani, pentru ca este bine sa mai copilaresca un pic inainte de inceperea celor, minim, 12 ani de scoala..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Eu o sa-l dau la 7 ani pentru ca vreau sa-i prelungesc perioada de joaca si lipsa de griji. La cit de imbecil e sistemul romanesc de invatamint -teme muuuuuulte, cunostinte predate ca acum o suta de ani, rezultate minime (evident!), nu stiu de ce m-as grabi sa-l dau. Nu sper ca se va schimba ceva pina ajunge in clasa I, dar macar va fi un pic mai mare si mai rezistent la regimul de scoala. Eu visez la o scoala in care nu exista teme macar pina in clasa a IV, in care se pune pret pe imaginatia copilului, in care tehnologia sa fie folosita (documentare, cd-uri cu programe interactive etc), dar probabil ca, tinind cont de cine conduce Ministerul Invatamintului, sper degeaba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinamoro spune:

Subscriu la ce-a scris Natasa si witeflower!
Baietelul meu va merge la 7 ani jumate la scoala, in aprilie face 7 ani. De la 5 ani jumate stie sa scrie, sa citeasca...dar nu cred ca se va plictisi la scoala.

Alina cu www.snugglepie.com/ezb/653339.png" target="_blank"> Adelina (31.08.2006) & www.snugglepie.com/ezb/653351.png" target="_blank">Dragos (11.04.2002) poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns firutza spune:

...da si noi avem aceeasi problema!Doar ca Edi va implini 6 ani(Acum are 5 )in ianuarie si sa mearga la 7 ani si aproape 9 luni?mi se pare cam mare,desi....pana la 20si...sa tot mearga la scoala!mai avem timp de gandire!

Dalia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crismac spune:

Buna, eu sunt invatatoare si am si un copil de 5 ani si 3 luni . Osa-l dau la scoala la 7 ani . De ce ? pentru ca asa este mai bine . Copilul este mai pregatit , atat psihic cat si fizic. Nici eu nu sunt de acord cu temele in exces dar , sa stii ,Natasa ca , fara exercitiu nu isi poate forma deprinderea de a scrie decat intr-un timp foarte indelungat . Ar insemna ca abia la sfarsitul clasei a-II-a sa stie sa scrie . Sincer mi-as dori ca programa sa fie mai lejera , sa nu mai " indopam " copiii cu atatea informatii dar nu depinde de noi . Cei care sunt sus la minister nu stiu cum este la catedra . In concluzie dati-va copiii la scoala la 7 ani .

crismar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matahut spune:

Nu inteleg de ce norma este ca cel mic sa mearga de la 6 ani la scoala daca tot poporul isi da copiii la 7 ani? De ce nu se da o lege in care sa se stabileasca varsta de 7 ani ca prima varsta scolara? Legea actuala merge pe varsta de 6 ani si doar daca copilul nu este suficient de bine dezvoltat (psihic, fizic...), doar atunci se poate amana un an.
Fetita mea va merge la toamna la scoala la 6 ani si 4 luni. Consider ca este pregatita pentru scoala, dar ma deranjeaza un pic acea concurenta neloiala care se va crea poate intre ea si cei care vor avea aproape 8 ani!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Si Matei implineste 7 ani in decembrie si va fi deja la scoala, in clasa I. NU am de ales. La 7 ani si 9 luni deja e prea mult.

Desigur, depinde si de copil. Cereti parerea educatoarelor si/sau a invatatoarei si apoi luati o hotarare.

Mara si Matei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Mie nu mi se pare normal sa se inceapa scoala la aproape 8 ani. Da, la 7 ani si ceva e OK dar de la 7 si 9-10 luni mai degraba spui ca are 8 ani. Pai normal ca unul de 6 nu face fata prin comparatie cu ceilalti, e deja uriasa diferenta. Adica, mie mi se pare normal ca un copil sanatos si aflat in preajma varstei de 7 sa inceapa scoala, in ce an e mai aproape de 7, asa gasesc firesc. Chiar daca unul de 6 ani este istet, echilibrat, in stare sa se concentreze etc si ar fi apt sa inceapa la 6, nu se compara cu cei cu 2 ani mai mare si cu un cap peste, dar nici just nu e.
Nu stiu de ce nu se reglementeaza treaba asta mai bine. Sa se ajunga la aproape 2 ani diferenta de varsta intre copii e complet aiurea!
Si presiunea asta asta a invatatorilor de a se incepe scoala cat mai tarziu imi displace, nici nu se uita la copii, nici nu-i teteaza cumva, toti cat mai tarziu, asa ar vrea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Nu inteleg de ce norma este ca cel mic sa mearga de la 6 ani la scoala daca tot poporul isi da copiii la 7 ani? De ce nu se da o lege in care sa se stabileasca varsta de 7 ani ca prima varsta scolara? Legea actuala merge pe varsta de 6 ani si doar daca copilul nu este suficient de bine dezvoltat (psihic, fizic...), doar atunci se poate amana un an.
Fetita mea va merge la toamna la scoala la 6 ani si 4 luni. Consider ca este pregatita pentru scoala, dar ma deranjeaza un pic acea concurenta neloiala care se va crea poate intre ea si cei care vor avea aproape 8 ani!

Nu te obliga nimeni sa-ti dai copilul la 6 ani sau la 7 ani.
De fapt legea spune ca in clasa I vor intra copiii care implinesc 7 ani in acel an calendaristic.

Mergi la inceput