Bobocei de cl. I, 2008/2009 (4)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alina

Alice,fiica-mea o sa inceapa clasa 3 la 8,5ani.

Este mititica. Dar bataioasa ca Sara. Ah... ma topesc dupa fetitele astea ambitioase! Eu stiti... mi-am dorit fetita. Si astazi ma uit cu jind la hainutele de fetite din magazine. Nu zic ca-mi pare rau ca am baiat. Doamne fereste! Dar am ramas asa... cu o chestie. Si sa nu-mi spuneti sa ma apuc sa fac inca un copil: unu pentru ca exista 50% sanse sa fie tot baiat si atunci sunt in pom, doi pentru ca ma apropii de 40 de ani si deja nu-mi mai arde.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns devoska spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

Citat:
citat din mesajul lui Alina

Alice,fiica-mea o sa inceapa clasa 3 la 8,5ani.

Este mititica. Dar bataioasa ca Sara. Ah... ma topesc dupa fetitele astea ambitioase! Eu stiti... mi-am dorit fetita. Si astazi ma uit cu jind la hainutele de fetite din magazine. Nu zic ca-mi pare rau ca am baiat. Doamne fereste! Dar am ramas asa... cu o chestie. Si sa nu-mi spuneti sa ma apuc sa fac inca un copil: unu pentru ca exista 50% sanse sa fie tot baiat si atunci sunt in pom, doi pentru ca ma apropii de 40 de ani si deja nu-mi mai arde.

Alice

Simali eu cand ma gandesc la voi mi-l tot imaginez pe Vladut cu harta in mana, asa cum povesteai tu la un moment dat despre o calatorie a voastra la Viena cred. Si, desi nu-l cunosc decat din povestirile tale, Vladut al tau mi s-a lipit de... ceva acolo .
Noi ne-am dorit fetita (fiecare din motive diferite ) si am avut noroc de fetita. La un moment dat mai cochetam cu ideea unui baietel. Intr-o seara vine sotul meu de la servici si imi povesteste de un coleg de servici X, care avea si el o fetita. Sotia era iar insarcinata si isi doreau un baiat - mai ales el. Trece timpul si vine si-mi zice, stii, X era cam socat azi. De ce? Pai sotia are in burtica 2 fete! Trece o vreme, un alt coleg, aceeasi situatie. Sincer, m-am cam speriat, asa ca Sara e deajuns.
Altfel, Sara pare a se fi linistit. Diseara cred ca primim evaluarile. De o saptamana e in testari si le priveste cu calmul caracteristic lui tac-su, ceea ce ma bucura. Sambata si duminica am invitat cate o fetita pe la Sara. Poate asa mai rup unele bariere si ele se mai apropie.
Azi a dus la scoala Valentine. A facut o Valentina si pentru invatatoarea pe care Sara o place (cea in clasa careia si-ar fi dorit sa o mut). Tipa a luat-o pe Sara in brate, i-a multumit, a citit Valentina. A intrebat-o de unde a stiut de obicei, ca presupune ca noi nu sarbatorim asa ceva... Dupa ce a iesit din clasa aceea, Sara mi-a zis vezi mami, de asta ti-am zis sa ma muti aici. Si tac-su, care era cu noi, ma intreaba si de ce nu am mutat-o aici?

cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka1 spune:

Fetelor, am si eu o intrebare la voi. Cum citesc copiii vostri? Pe litere sau pe silabe? Stiu cum este corect: pe silabe, numai ca Vlad al meu citeste pe litere si zice ca nu poate pe silabe.

Mi-a spus aseara ca invavatoarea ii spune mereu sa citeasca pe silabe, am inteles ca a cam tipat la el in clasa. Nu prea stiu cum sa-l invat eu pe silabe, ca vad ca metoda ei nu e deloc eficienta
Cred ca mai degraba este stresat sa nu greseasca silabele si implicit cuvantul..habar nu am. A progresat destul de mult cu cititul in sensul ca multe cuvinte le citeste rapid, la unele mai complicate se mai mocaie el, dar cred ca este normal.
Aveti vreo idee cum sa-l ajut eu?

O zi faina,
Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Alice ,te inteleg perfect vs.de fetite.Dar baietii vin tare din urma,mai tirziu,recupereaza si multi se pun in frunte.M-am uitat ca esti aproape de aceeasi virsta cu mine,doar cu un an mai mare,nu,nu esti batrina pt mami de bebe2.Da,poa'sa fie 50%tot baiat dar il are deja pe Vladut si va fi altfel,din spusele altora cu 2 copii,al doilea e mai precoce,vrea sa invete totul si rpd de la primul,poate mai scapa si parintii de atita bataie de cap .
Fiica-mea e f hotarita sa-l invete pe bebe sa citeasca .
Da,si eu imi amintesc cum povesteai ca era Vladuta cu harta in mina .

In alta ordine de idei,am primit si noi evaluarile pt prima jumatate de an"Zwischenzeugnis",o foaie f bine structurata la toate obiectele,citire si munca individuala(despre motivatie,concentrare),Deutsch,matematica,cunostinte generale,lucru manual,muzica,sport,desen.Doamna inv a facut o descriere amanuntita a tuturor aspectelor si totul e superlativ,sunt tare bucuroasa(stiti voi ca bucuriile datorate realizarii copiilor nu se compara cu nimic...),sper sa ramina mereu asa.Nu au note dar la teste luase punctaje maxime,doar la unul luase 39 din 40.Ieri am dat iarasi test sa scrie o poezie pe care o invatasera sapt trecuta,poezie in care aveau si adunari,punctul 2 al testului a fost sa scrie doar adunarile din context.

Apropo de sicane la scoala:ieri mi-a povestit fiica-mea si o prietena care asistase la scena,ca mamica unui baietel a certat-o foarte rau pe fiica-mea ca i-a murdarit puloverul fiului ei cu carioca(din alea care ies la spalat cu apa)."Ca de ce face asa,ca-i ceva f urit,hainele costa bani,parintii muncesc sa faca bani si ea isi bate joc de ei,etc,etc".Insa si Marie era scrisa pe spate cu carioca de baietel si cica fiica-mea i-a aratat ca si el o murdarise la inceput si mama a zis ca nu conteaza...Am intrebat-o pe Marie de la ce s-au luat la murdarit si mi-a zis ca P.(a fost colegul ei de banca,dar l-a mutat ca o deranja,o ghiontea,etc)spune despre orice ce nu-i place sau nu-i iese ca "ce timpenie,ce idiotenie"si ea l-a rugat sa nu mai vorbeasca asa ca ei nu-i place,el s-a enervat,a scris-o si atunci si ea l-a scris.Bine,eu i-am zis ca ea nu trebuia sa-l scrie,ca trebuia sa plece din calea lui...dar el o place pe fata,o tachineaza cu drag ca printre altele i-a zis asta,ii cara ghiozdanul,ii cauta manusile,ii ascute culorile .Eu ce sa mai zic?!.Eu nu prea bag in seama daca fiica-mea are vreo linie colorata pe bluzita,schimbam hainele in fiecare zi,oricum hainele le bag la spalat,majoritatea se curata perfect dar alti parinti...

Anca,fiica-mea a inceput sa citeasca in romaneste intii pe litere si apoi pe silabe.Dar asta a durat extrem de putin(citeva zile),s-a prins cum sta treaba si lega deja cuvintul.In germana,la scoala,au invatat asa:de ex,mama=m,a=ma,ma,m=mam,mam,a=mama...din aproape in aprope.Desigur au invatat si citirea grupurilor de litere.
Fiica-mea nu prea a parcurs etapa asta pt ca stia deja sa lege si sa citeasca direct cuvintul.

Devoska ,fain cu Valentinele.Si fiica-mea ne-a desenat de dimineata si ni le-a pus pe noptiera,noi nu stiu daca musai sarbatorim asta dar mergem la restaurant,sotul meu a facut rezervare.

Weekend fain!

Alina,mami de printesa si baby

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

alina, problema nu era ca trebuie sa se usuce singuri ci ca nu au deloc voie sa se usuce cu uscatoare de par adica se pot sterge cu prosoape dar n-au voie sa foloseasca nici un aparat electric.plus,asa cum am mai zis, ca fiecare cu imbracatul lui,n-au voie sa-i ajute alti parinti...
pina la urma a fost ok, cind am luat-o de la after-school in ziua aia era aproape uscata pe par . acasa i-am prins parul intr-o codita in virful capului si i-am si impletit-o, am repetat cu ea sa-si puna casca bine pe cap, sa nu-i ramina prea mult par pe-afara si am instruit-o sa se stearga virtos pe par cu prosopul dupa ce termina. micuta s-a sters atit de virtos incit a zis ca a terminat ultima de imbracat... acuma o sa lucram la repeziciunea operatiuniilor...

simali, interesant cu dezvoltarea competitivitatii dupa virsta de 10 ani...asta sincer ma mai relaxeaza...

am sarbatorit si noi Valentine's day, Alexandra a venit cu felicitare facuta la scoala, foarte draguta, i-am luat si noi una de dimineata ne-am clatit ochii putin prin magazine si pentru prinz am fost la un restaurant italienesc foarte dragut ( micuta mea e inebunita dupa restaurante... ) acasa am avut un cheese cake de zmeura in forma de inima, delicios!
maine si poimaine au liber de la scoala, mi-am luat si eu concediu si am planificat sa mergem la filme, la cumparaturi, la cofetarie, etc. adica un fel de girlie time ca daddy lucreaza oricum. ma gindesc sa mergem sa vedem "the tale of despereaux", l-ati vazut careva, e dragut?

anka 1, m-am tot sucit si invirtit daca sa raspund si eu intrebarii tale avind in vedere ca fetita mea nu invata in Romania. aici nu se citeste pe silabe ci pe litere dar mi-am adus aminte ca si pe noi la scoala tot cu silabele ne-a nenorocit... desi eu invatasem sa citesc dinainte pe litere... si pe fetita mea am invatat-o sa citeasca inainte de a merge la scoala ( bine,nu citea cursiv, doar cuvinte simple mai ales ca a inceput scoala la 5 ani) si tot pe litere am invatat-o sa citeasca. nu prea inteleg nebunia cu silabele dar daca se isterizeaza invatatoarea ...

edit sa adaug: alina, mi se pare foarte exagerata reactia mamicii cu pricina...eu in general sunt impotriva admonestarii copiilor altcuiva in mod direct, cu exceptia cazurilor deosebite cind parintii copilului nu sunt prezenti si e vorba de un pericol sau cind parintii sunt total indiferenti etc.

apropo de preferintele pentru baieti/fetite , o colega tocmai a nascut saptamina asta al patrulea baietel. si culmea ca a ramas insarcinata cu ultimul tocmai pentru a avea o fetita :), a consultat niste calendare chinezesti, niste ghicitoare , aproape ca ne-a dat si detalii despre pozitii...:) si nu doar atit, dar a vopsit camera copilului in roz, i-a luat scaun de masina roz plus hainutele pentru stat in maternitate tot roz :) nici nu-si punea problema ca o sa fie tot baietel...si cind a venit vineri sa ni-l arate a zis ceva de genul oh,it's a boy but he's ok...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns devoska spune:

simali . Ce face mai face Vladut?
anka, nici eu nu stiu ce sa zic cu cititul. Sara a invatat sa citeasca vara trecuta cu mine acasa. A inceput cu cititul pe litere. Am incercat eu varianta cu silabele, dar mie mi s-a parut o prostie. Daca copilul nu stie din prima care este cuvantul, cum sa stie sa-l desparta in silabe? Din toamna a trecut pe engleza. Am incercat sa merg in paralel si cu romana, dar era prea mult pentru ea, asa ca am renuntat. Acum citeste usor si romaneste, dar am sarit faza cu silabele. Dupa ce citeste cuvantul poate sa-l desparta corect in silabe.
speed, copii astia sunt mai descurcareti decat credem noi. Bravo ei ca s-a descurcat si s-a sters bine. Ce daca a fost ultima la imbracat, important e ca nu a plecat cu parul ud-ud.
Alina, felicitari pentru evaluare! Cum a-ti petrecut sambata?
Si Sara a venit a venit cu hainele pline de carioca. L-a scoala i-au impartit in echipe care trebuiau sa deseneze pe corpul uman organele - in marime naturala. Sara a fost cea care s-a asezat pe o coala mare de hartie ca sa i se copieze forma corpului si apoi au desenat pe foaie organele. Si asta doua zile. Carioca a iesit la spalat.
Vineri am primit evaluarea de la scoala. Totul e la superlativ. Sambata a primit de la tati, de Valentine's Day, un fir de bambus. Tati a zis ca e pe post de floare cand e cuminte si de nuia cand face prostii . A intrebat ce e aia nuia? Dupa-amiaza a venit o colega pe la ea sa se joace.
Mai avem saptamana asta de scoala dupa care urmeaza o saptamana de vacanta. Super!
Sa aveti o saptamana frumoasa!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui anka1

Fetelor, am si eu o intrebare la voi. Cum citesc copiii vostri? Pe litere sau pe silabe? Stiu cum este corect: pe silabe, numai ca Vlad al meu citeste pe litere si zice ca nu poate pe silabe.

Cititul pe silabe este o tehnica de invatare.
Cititul pe litere este o alta tehnica de invatare.
Toate duc in acelasi loc.

Vlad citea tot pe litere. Cred ca nu a citit nicioada pe silabe. Invatatoarea cerea si la noi pe silabe. Dar eu l-am invatat de la bun inceput sa citeasca pe litere in gand si sa spuna cu voce tare cuvantul intreg. Astfel nu parea ca se mocaie la citit. Spunea cuvintele intregi dar mai rar.

Apoi urmeaza exercitiul. Citit cu el in fiecare seara cate putin din cartea preferata. Nu din Abecedar, nu din Taine, nu din alte bazaconii. Ce-i place lui, ca sa-l atraga. Cu poze, scris mare, frumos, de la enciclopedii pentru copii la povesti sau carticele pentru bebelusi. Daca n-ai carti foarte frumos colorate este momentul sa investesti acum intr-una pentru ca merita. Incet-incet isi da drumul si nu mai citeste nici pe litere nici pe silabe. Citeste cuvantul intreg, din ce in ce mai repede. Ce conteaza cum a ajuns la rezultat? Succes.

Alice

Mergi la inceput

Vlad a fost cu clasa in vizita la Biblioteca Oraseneasca si m-a anuntat mandru "sunt membru al bibliotecii, mami!". Si-a luat o carticica idioata care se numeste "Povestea celor 3 rodii" dupa un basm popolar cules de Petre Ispirecu. Nu l-am descurajat, i-am spus "Bravo mama". I-am citit eu carticica - abunda de regionalisme si de greseli de tipar - si trebuie sa o duca saptamana viitoare. Alta belea...

In weekend am fost la Opera Romana la baletul "Alba ca zapada si cei 7 pitici". Foarte reusit spectacolul; i-a placut.

In rest noi continuam cu temele, mica dictare de cam 2 ori pe saptamana, cate ceva suplimntar la mate, unde mi se pare mie ca nu a inteles. A trecut la matematica la adunari/scaderi pana la 20 si acum aprofundam ideea asta cu cifra zecilor si cifra unitatilor, cum se aduna/scad numerele de tipul 23+45. Eu folosesc metoda de la Montessori pentru explicatii (mi-am confectionat singura siruri de zeci si patrate cu sute).

Scrie tot uratel. Cand se straduieste scrie mai frumos. Cand nu.... Eu apreciez insa ca se straduieste...

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Hai ca raspund eu cum a fost invatat Remus sa citeasca(la scoala):de exemplu cuvantul matematica...citeste..ma...mate...matema...matemati...matematica....deci reia silabele deja citite...o fi bine,o fi rau,nu ma pricep,cand il intereseaza ceva citeste numaidecat........cand trebuie sa citeasca pentru scoala,mocaiala de rigoare(imi cresc radacini ascultand).
Inca o problemuta,dictarile de acum sunt cu limita de timp,si speriosul meu,de teama lui Cronos face varza cuvintele...de fapt,acum constientizez,lui nu-i plac jocurile conditionate de timp.Multe mai am de invatat despre copilul meu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka1 spune:

Multumesc pentru raspunsuri

Am exersat un pic in we cititul pe silabe. Am vazut ca se descurca binisor si pe silabe, raman la parerea mea ca lui cititul pe litere in gand ii confera o siguranta mai mare ca nu greseste. Cred ca ii este cam frica ca nu cumva sa greseasca, nu prea imi dau seamna de ce, il sperie invatatoarea ca se isterizeaza (am inteles ca se intampla destul de des sa tipe la ei daca o mai scrantesc cu cititul) sau pur si simplu ii este teama de ce zic ceilalti .. La mine nu prea conteaza cum citeste, pe silabe sau litere, atata timp cat citeste bine. Dar vad ca pentru el este important, asta pentru a nu o supara pe invatatoare.

Nina, si Vlad da dictari cu limita de timp si pe numere. Asta mi s-a parut de-a dreptul exagerat sa le dea dictari pe numere, cand ei sunt asa stresati sa nu greseasca cuvintele, mai trebuie sa fie si f. atenti carui numar ii dicteaza.
Cred ca este normal sa greseasca mai mult cand sunt conditionati de timp, asta pana se obisnuiesc sa scrie mai repede.

O zi faina,
Anca

Mergi la inceput