Bobocei de cl. I, 2008/2009 (4)
Raspunsuri - Pagina 5
simali spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui speed citind despre reactiile copiilor vostri in urma notarilor,imi dau seama ca fetita mea n-are spirit competitiv mai deloc...si asta fiindca in general notarile din clasa nu sunt facute publice,asa incit ea habar n-are ce si cum a facut la test colega ei de banca...mai spune citeodata ca x sau y n-au citit bine deloc sau z e foarte bun la matematica dar n-o spune nici cu superioritate,nici cu invidie,nici cu suparare,nici cu nimic,e doar o constatare...o fi bine,o fi rau?? h |
Din ceea ce am citit eu, simtul competitiei se dezvolta la copii dupa varsta de 10 ani. Pana atunci este absolut normal sa nu-l aiba; ei au chiar o generozitate foarte frumoasa inainte de varsta asta. Sunt copii competitivi inainte de 10 ani dar ei fie sunt exceptii, fie au fost obligati prin comparatii sistematice cu alti copii, prezenta unui frate mai mare foarte competitiv, anturaj, mediu, etc., sa si-l dezvolte timpuriu. Nu este nici un castig pe termen lung dintr-un simt al competitiei dezvoltat timpuriu. Decat note mai mari poate la clasele I-III... mare chestie... De parca-si mai aminteste cineva ce note avea intr-a treia.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
devoska spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
Zau ca asta mi se pare o aberatie fara de margini. Undeva pana pe la 10 ani nu ar trebui exagerat cu notele si cu competitiile. Clasa I-a si a-II-a sunt TRECERI de la copilaria total lipsita de griji la UNELE responsabilitati. Trecerea aceasta trebuie facuta treptat (pe parcursul a 2-3 ani), astfel incat copilul sa nu resimta un soc dar, in primul rand, SA NU SIMTA CA BRUSC TREBUIE SA-SI ARUNCE LA COS COPILARIA SI SA-SI IA RESPONSABILITATI DE ADULT. Are de suferit atat personalitatea copilului premiat cu poza mot in fruntea clasei cat si a celorlalti, spectatorii... "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
simali, nici nu vreau sa mai povestesc prin cate am trecut...
simali spune:
Uite cateva idei leagt de fapul ca are ea spaima asta ca rad de ea unii si altii (am trecut si noi prin asta, inca mai trecem).
1. Am ridicat la rang de dictonul familiei expresia "Numai prostii rad de altii". I-am spus mereu copilului "cand cineva rade de tine o face pentru ca-i este mult mai usor asa decat sa incerce sa te inteleaga". In momentul in care a ras sa sti din start: e un prost si noi nu ne pierdem vremea cu prostii. Pa.
2. Merge cu un urs-ghiozdan in ultima zi de scoala. Foarte sipatic, dar usor neobisnuit pentru scoala lor. NU aveam altceva asa ca... Zice "vor rade copiii de mine". Ii spun "Sunt 28 de copii la tine in clasa. Te rog sa numeri cati vor rade, cati spun ca le place si cati raman fara nici o parere." A venit si mi-a spus ca 3 copii au ras, 4 au spus ca le place si restul nu au spus nimic. Cu alte cuvinte numai pentru 3 copii din 28 tu te simti prost cand faci ceva diferit? Si-a dat seama si el... "da, nu rad toti, numai cativa, foarte putini...care au o problema, care nu inteleg, care sunt invidiosi...".
Alice
anka1 spune:
La mine stresul cu competitia vine din partea invatatoarei. De cate ori prinde ocazia, invatatoarea lui Vlad ne spune mie sau sotului meu ca e o clasa super mega buna si competitie la greu si ca Vlad trebuie sa traga tare. Ce sa zic? O fi competitie intre ceilalti copii ca lui Vlad al meu nici ca-i pasa ce note au ceilalti, ce fac ceilalti, cat stiu... Ii pasa uneori de propriile calificative daca-si da el seama ca a dat-o in bara mai rau decat s-ar fi asteptat. Nici macar nu s-a bucurat cand a terminat semestrul cu FB, cred ca daca era B era acelasi lucru pt el.
- Si Vlad are pb asta cu "rad ceilalti de mine". Am incercat cu tot felul de raspunsuri: "Daca rad de tine, inseamna ca nu va intelegeti, nu-ti sunt prieteni si nici nu-ti vor fi.." Degeaba, inca se teme de reactia celorlaltor copii.
O zi faina,
Anca
devoska spune:
| citat din mesajul lui simali Uite cateva idei leagt de fapul ca are ea spaima asta ca rad de ea unii si altii (am trecut si noi prin asta, inca mai trecem). 1. Am ridicat la rang de dictonul familiei expresia "Numai prostii rad de altii". I-am spus mereu copilului "cand cineva rade de tine o face pentru ca-i este mult mai usor asa decat sa incerce sa te inteleaga". In momentul in care a ras sa sti din start: e un prost si noi nu ne pierdem vremea cu prostii. Pa. 2. Merge cu un urs-ghiozdan in ultima zi de scoala. Foarte sipatic, dar usor neobisnuit pentru scoala lor. NU aveam altceva asa ca... Zice "vor rade copiii de mine". Ii spun "Sunt 28 de copii la tine in clasa. Te rog sa numeri cati vor rade, cati spun ca le place si cati raman fara nici o parere." A venit si mi-a spus ca 3 copii au ras, 4 au spus ca le place si restul nu au spus nimic. Cu alte cuvinte numai pentru 3 copii din 28 tu te simti prost cand faci ceva diferit? Si-a dat seama si el... "da, nu rad toti, numai cativa, foarte putini...care au o problema, care nu inteleg, care sunt invidiosi...". "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Multam, Alice! Chestia ca "Numai prostii rad!" i-am zis-o si eu, dar se pare ca pana nu da de un exemplu pe "viu" nu intelege. Cand incep cu explicatii de genul asta imi zice ca "totii astia mari sunt buni la filozofie" (am pus-o sa-mi explice ce intelege prin filozofie
Punctul 2 e bun si nu stiu cum naiba nu mi-a dat prin cap...

Am avut o problema si la clubul de running. Cand se apropia pe pista, in timpul alergarii, de un grup de baieti, acestia incepeau sa o sicaneze. Si ea era tare suparata. I-am explicat ca o sicaneaza ca e mai buna ca ei. Iar mi-a zis ca

. La sfarsitul clubului a fost singura care a primit diploma. Unii au comentat, baietii mai mari au felicitat-o. Abia dupa a inteles de ce o sicanau baietii.

simali spune:
Devosca, e asa o fetita buna fetita ta! Sunt sigura ca sunt multi copii in clasa care o plac. Dar chiar si noi, adultii picam intr-un fel de capcana: daca 2 oameni din 10 au de spus ceva rau de noi parca uitam de ceilalti 8 care nu spun nimic. Ii asimilam cu aia care nu ne plac. Si nu este bine. Eu de-aia i-am spus lui Vlad sa numere cati rad.
| citat din mesajul lui anka1 La mine stresul cu competitia vine din partea invatatoarei. De cate ori prinde ocazia, invatatoarea lui Vlad ne spune mie sau sotului meu ca e o clasa super mega buna si competitie la greu si ca Vlad trebuie sa traga tare. Ce sa zic? O fi competitie intre ceilalti copii ca lui Vlad al meu nici ca-i pasa ce note au ceilalti, ce fac ceilalti, cat stiu... Ii pasa uneori de propriile calificative daca-si da el seama ca a dat-o in bara mai rau decat s-ar fi asteptat. Nici macar nu s-a bucurat cand a terminat semestrul cu FB, cred ca daca era B era acelasi lucru pt el. |
Invatatoarele VOR sa ne dea impresia asta, ca mama in ce club de elita suntem si copiii trebuie sa faca si sa dreaga; totul ca sa le maguleasca lor orgoliul, sa ctige nu stiu cate puncte la concursul X si sa zica lumea "ce invatatoare grozava". Crezi ca a noastra spune altceva? Dar intre orgoliul ei si copilul meu eu aleg copilul meu. Ritmul lui, sincopele lui, erorile lui, copilaria lui.
Alice
Alina spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
Din ceea ce am citit eu, simtul competitiei se dezvolta la copii dupa varsta de 10 ani. Pana atunci este absolut normal sa nu-l aiba; ei au chiar o generozitate foarte frumoasa inainte de varsta asta. Sunt copii competitivi inainte de 10 ani dar ei fie sunt exceptii, fie au fost obligati prin comparatii sistematice cu alti copii, prezenta unui frate mai mare foarte competitiv, anturaj, mediu, etc., sa si-l dezvolte timpuriu. Nu este nici un castig pe termen lung dintr-un simt al competitiei dezvoltat timpuriu. Decat note mai mari poate la clasele I-III... mare chestie... De parca-si mai aminteste cineva ce note avea intr-a treia. "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice |
Alice,din pacate nu am citit prea mult despre virsta de la care incepe competitia dar 10 ani mi se pare f tirziu.
Daca in Ro notele din clasa 3 conteaza doar pt vitrina cu premii(oare?)aici conteaza chiar ff mult.
Nu stiu daca stiti,aici copiii sunt departajati inca dupa clasa 4,cei mai buni merg la Gimnaziu,apoi urmatorii merg la Realschule si urmatorii la Hauptschule.Notele de care se tine cont sunt cele din clasa a 3 si a 4,la mate,germana si Sachunterricht.
Se poate trece de la Real la Gymnaziu,de ex,dar e mai complicat,se mai face un an unde iarasi notele decid.
In cazul nostru deci spiritul competitiv timpuriu este un cistig.Sincer,si mie imi place competitia chiar de la virsta asta,altfel ar fi monoton,toti la fel pregatiti sau ma rog,notati de doamna...la ce sa mai inveti ?
Devoska ,si eu ii mai spun fetitei mele sa-i ignore pe cei care o supara cu diverse remarci rautacioase.Sunt invidiosi
.Deci inv asta ii da b numai la mate si la engleza cit ii da?Ma rog,daca accentul nu-i cel mai bun,ar trebui la engleza sa-i dea b si nu la mate.Inv e englezoaica,ea ce accent are?
Alina,mami de printesa si baby

devoska spune:
Neata!
Ieri am mers sa o iau pe Sara de la scoala. Era soare si frumos, am mers sa cumparam ceva de mancare si ne-am intors usor pe jos spre casa. Am stat de vorba cu ea, am intrebat-o ce a facut la scoala, daca a mai suparat-o cineva. Si i-am bagat Punctul 2
. Si a mers. Simali 

. Si mi-a zis ca "Stii mami ca ai dreptate, x si y care ma supara si rad de mine sunt copiii cei mai pedepsiti de profesori. N-am sa ma mai supar." Acum sa vad cat o si tine.
Alina si aici am inteles ca se tine cont de note inca din clasele mici, dar eu nu prea mi-am facut griji caci nu stiu cat va continua cu scoala asta.
simali spune:
Nu sti cat ma bucur ca a mers cu "numaratul" razatorilor.
Din experienta - ca eu am avut o odisee intreaga cu gradinitele: o mama simte ceva, nu pot sa explic... cand copilului nu-i este bine... Si e bine sa-ti asculti instinctul asta primar. Daca te iei dupa logica dai din belea in belea si pana la urma tot la schimbare ajungi. Doar ca mult mai tarziu. Cand copilului ii e bine vezi cum infloreste. Si inima ta e usoara ca un fulg. Te gandesti atunci "de ce nu am facut schimbarea de prima data? Era atat de simplu". Eu asa am patit. Astazi daca copilului nu i-ar fi bine l-as schimba si de 10 ori intr-un an pana cand as gasi locul potrivit. Cand il vezi cum infloreste la locul potrivit si cu ce inima usoara il lasi tu pe mana cuiva in care ai incredere iti dai seama ca a meritat tot efortul.
Eu m-as milogi la usa directoarei zilnic, as ruga si as implora, numai sa o mut inapoi la clasa unde se simtea bine si era acceptata. Cel mai frumos cadou pe care-l poti face Sarei la varsta asta este sa-i lasi copilaria. Cat s-o mai putea. Un an, doi... poate trei daca ai noroc. Timpul trece si copilaria nu i-o mai da nimeni inapoi. O sa aiba o viata in care sa se concureze cu toata planeta, sa indure rautatile colegilor, sa planga pentru insuccese si sa primeasca 1000 de coronite. Eu asa cred.

Alice
simali spune:
| citat din mesajul lui Alina Notele de care se tine cont sunt cele din clasa a 3 si a 4,la mate,germana si Sachunterricht. Se poate trece de la Real la Gymnaziu,de ex,dar e mai complicat,se mai face un an unde iarasi notele decid. |
Deci pana in clasa a-III-a (adica pe la 10 ani) ai timp berechet sa te bucuri impreuna cu copilul de cunoasere, fara sa-ti pese prea tare de note.
Sa nu ma intelegi gresit. Eu nu pledez aici pentru "scoala nu conteaza, hai sa ne jucam toata ziua". Si la noi responsabilitatile sunt foarte clare. Vlad este oricum foarte constiincios. Doar ca, hai sa zic asa, nu luam in serios toate nimicurile. Ori nimicuriel astea par sa faca diferenta intre B si FB de mult prea multe ori.
Uite un exemplu. Avea la tema grupul ci. El nu a inteles din clasa cum se face ci; a labartat ci-ul ala pe doua spatii in loc sa-l inghesuie pe un spatiu cum era corect (invatatoarea nu l-a corectat). Vine copilul acasa si face tema cu doua randuri de ci labartate, cum retinuse el ca se face. Invataoarea vede tema, taie randurile de ci cu rosu si-i pune -B pe tema pentru ca n-a fost atent. Vine copilul necajit. Ma uit si nu vad in prima faza nimic in neregula la tema lui. Pentru mine labartat nelabartat tot ci se cheama ca este. Ma uit sa vad daca in clasa (inainte de a face tema) a fost corectat. N-a fost. Spun calm "nu-ti fa griji pentru atata lucru". End of story.
Alice