Comori de nov-dec 2004 (195)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andreap spune:

salutare..pe unde sunteti?
Miha,imi pare rau..sfaturi nut-i pot da..Mariuca mananca de 3-4 ori pe zi,nu grozav,dar mananca..frcute nu vrea aproape deloc(uneori strugure sau mar..dar rar),legume nici vorba...somnul..dupa-amiaza nu mai doarme de mult.si cu toate acestea se culca dupa 22.30 chiar 23.30!dar dimineata se trezeste dupa 10!..eu sper sa fie o etapa trecatoare...pot numai sa-ti dau un virtual.
Raluca,fata ta pare un..inger!pai Maria cand am amenintat-o ca-i arunc jucariile le-a dus singura la gunoi..si parca nu le-as arunca..ca tot eu trebuie sa iau altele.pupam Mamamrutza desteapta si cuminte
Noi am inceput sa mergem la patinoar zilnic.eu invat singura si ma descurc binisor;ptr.Mariuca ma gasit un baiat care ptr.10 ron sta 1 ora cu ea si ii arata..deja se vede progresul.Monica,deci ne vedem la patinaj!!!!!!!!in rest..suntem Ok.Mami(ADICA IO)e mai linistita,Sara si ea dupa mine..o sa zica mama si soacra-mea ca sunt nebuna!numai eu stiu cum face la Bucuresti
pupici la toata lumea

BOTEZ SARA
Noiembrie2008
www.onetruemedia.com/my_shared?" target="_blank"> FILMULET
Andreea, SARA(16.06.2008) si MARIUCA(7.11.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Miha, nici nu stiu ce sa-ti mai zic. Si alex a inceput sa ma ifaca mutre cu mancarea, dar per total e ok. Noi ne-am lovit de o constipatie destul de puternica pt un copil asa de mic si i-am taiat portia de paine (dimineata mananca sandwich pe o felie de ardei), l-am motivat la fructe si legume mai multe ca sa scapam de kk tare ca daca il vedeai saracul cum se chinuia si cu mici urme de sange, semn ca a fost o mica trauma la iesirea domnului KK. Ne-am reglat acum, insa el tot circumspet e cu paine si nu prea vrea sa auda de ea. Si eu am mai incercat sa-l fac sa manance singur, nici nu stie sa-si tina bine lingura (cu furculita si cutitul se descurca ok, zic) si avem de furca pt ca vrea sa renunte usor daca e pus sa manance singur, subit nu-i mai e foame si-l doare buritca. Mult timp am luat treaba cu ma doare burtica ca pe o scuza, dar de curand mi-a descris sa-l ustura la burtica (si asta ma dus cu gandul ca poate e acidul gastric care ii roade stomacelul, arsuri la stomac, desi nu vad de unde ca totusi nu sta nemanacat perioade lungi). Cu somnul noi n-avem probleme cu alex (el e mare amator de nani), insa avem probleme cu adrian care intra din cand in cand in cate-o perioada in care foarte greu adarme de pranz. L-as lasa, dar e prea mic la nici 2 ani jumate sa nu mai doarma de pranz. Dar efectiv il vezi ca nu e chip sa puna geana pe geana. Ieri m-am chinuit cu el 2 ore si ceva sa-l culc de pranz. In final e n-a dormit iar eu am sfarsit intr-o criza de nervi care m-a stapanit toata seara.
Nici nu stiu ce sa te sfatuiesc... Nu renunta totusi la a-l lasa singur sa manance, insa poate sa faci tranzitia mai lina? Incearca sa-l mai ajuti pe ici pe colo si-l motivezi cu eu iti dau acuma, tu iei 3 linguri/guri singur. Mananca singur sau iei si tu masa cu el?

Cu somnul, daca nu mai vrea ziua, sare-l in zilele in care nu-i cooperant. La 4 ani e ok sa nu mai faca nani in toate zilele, e ok sa nu mai faca deloc chiar, unii copii asa sunt. Si in felul asta iti usurezi munca seara.

Raluca, asa-i, procedezi tare bine, ideal este ca inceputul l-a facut gradinitza si uneori e mai usor sa mentii ceea ce a inceput altul. Si eu ma uit la anumite chestii bune cu care vine alex de la gradi si cand il vad ca initiaza de la sine aceste treburi bune, mi-e si mie mult mai usor sa le mentin. Pt ca el deja e motivat de la gradi sa le respecte, eu fdoar trebuie sa nu intrerup firul exercitiului. Si eu de cand visez la treaba cu jucariile, dar nu pot incepe pt ca n-am reusit nici in ziua de azi sa le organizez jucariile, Trebuie facuta ordine-n maldar si puse pe categorii, asa cu mspui tu, si apoi ii pot cere sa le puna la loc pe cele cu care s-a jucat si sa ia altele. Ieri cand am fost la logopeda, a stiut sa puna jucaria la loc dupa ce s-a jucat cu ea inainte sa ia o alta. Dar acol totu-i organizat si mi-am dat seama cat de mult conteaza mediul in care ei se desfasoara. Daca acasa totu-i la gramada, normal ca nu e stimulat sa puna nimic la loc. Nu stiu cand o sa ajung sa fac ce-mi tot ptopun de mult. Cel putin pt adrian im itrebuie un sistem de etajare astfel incat sa nu ajunga singur la orice jucarie. Si-n felul asta il pot invata sa puna la loc daca vrea altceva si-n al doilea rand il stimulez sa ceara daca vrea ceva.

Am fost cu alex ieri la logopeda si mi-a zis ca dpdv al pronuntiei nu e nimic necomun cum pronunta el acum si ca o sa-si dea drumul in curand. Insa ce a observat e ca trebuie sa lucram pe planificare, structurarea activitatilor. Succesiunea de intamplari pe care el sa le poata exprima. Sta prost la capitolul exprimare, in sensul ca daca il pui sa iti relateze, explice ceva, se descurca greu. Asa ca un mic exercitiu pe care trebuie sa-l facem zilnic cu el e sa ii structuram activitatile mereu in 3 pasi: prima data facem ... apoi facem... si la sfarsit facem.... Sa-i cerem sa repete si el cei 3 pasi si sa-l tinem focusat pe o idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ele spune:

Citat:
citat din mesajul lui raluca.gabriela

Neata,

In alta ordine de idei, din ciclul "sase sasi in sase saci", noi avem un nou joc mic de cuvinte: "patru trucuri", pentru ca Maria a invatat sa spuna, frumos si clar, pe R, dar numai daca vine dupa T. Si e mandra tare, asa ca toata ziua se aude: paaaaatRRRRu tRRRRuuuucuri"...

POZELE MAMARUTZEI
POZE NOI
mamica de Mamaruta

Ca tot mi-ai amintit si nu stiu daca am zis pe aici..
Una din educatoarele Denisei e raraita sau cum s-o fi chemand cand lungeste r-ul si il accentueaza. Denisa nu zicea deloc r, toate erau ori fara r ori cu l in locul lui. De cand cu doamna (pe care o si iubeste ca e tanara si dragutzica) fica-mea vorbeste cu accent pe r. Sa vezi ce fel zice: picioarreee...
Si acuma ca sa ziceti voi ca am luat-o razna, azi am adus o nuia de afara, si dupa ce a fost incercata usurel pe un picior de al Denisei troneaza pe dulap. Nu ne intelegem domle..nu vrea sa asculte deloc..chiar isi acopera urechile sa nu ma auda. Acuma i-am zis..prima oara ii zic, a doua oara ma duc dupa nuia. deocamdata functioneaza.

Jucariile mele

Elena & Denisa
NOI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca.gabriela spune:

Citat:
citat din mesajul lui try
Raluca, asa-i, procedezi tare bine, ideal este ca inceputul l-a facut gradinitza si uneori e mai usor sa mentii ceea ce a inceput altul.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Try... gradinita mentine ce am inceput eu , ca Maria e doar din septembrie acolo si regulile existau deja la noi acasa . Eu ma bucur insa ca sunt aceleasi si la gradi, ca astfel le intelege mai bine si le ia ca atare. Si nici nu lasa loc de exceptii...
Ba ma mult, eu la gradinita le-am impus sa nu faca cu Maria la masa ceea ce fac alti copii (Maria sta acolo part time, dupa pranz pleaca acasa si oricum mama o asteapta cu masa pusa), si anume sa o oblige sa manance, din 2 motive:
1. nu am eu control pe ce si cat mananca acolo
2. mancarurile de acolo inca nu-s in lista de preferinte ale Mariei (ex: limba cu masline , ciorba de salata )

Efectul? Cand ii place la gradi, Maria mananca cu placere un fel, se antreneaza cu copii, dar acasa mai inscrie si mama un fel cu ea, asa incat are o masa in plus

Ca mi-am adus aminte... Mi-a aratat Maria la serbare "masuta pedepsei" unde am gasit o data un baietel la o ora dupa servirea mesei plangand cu farfuria in fata, pedepsit ca n-a mancat tot... Si educatoarea (nu a noastra) ii spunea: in armata tot asa o sa faci?
Nu vad niciun efect pozitiv la chinul asta. Nici n-o sa manance vreodata tot, nici n-o sa inteleaga placerea si utilitatea de a manca...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

toate fetele si copilashii

bey...sa n-o credeti pe andreap...Sara e cel mai sociabil si mai zambaret/razator copil pe care l-am vazut vreodata...JUR normal ca la un moment dat obosise si ea mititica...dar n-a plans...e si ea rasfatzici...doar atat...
ma bucur andreap ca o sa fiti experte deja pana sapt viitoare cand reveniti in bucuresti asa ca mergem la mall sa patinam
noi mergem si maine la 11 la Liberty Center(cel de la trafic greu) mai vine cineva pe-acolo? poate ne vedem...

va

monica

Prajituri si papa bun
Prajituri si Papa bun 1
Papa de post

Sunt PUTERE si IUBIRE pentru pretioasa Emma, in fiecare zi la ora 13.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paxela spune:

Miha te inteleg perfect
mancarea... pai e suficient sa zic Silviu ca stiti si singure cat si cum mananca
ei bine sa mai reglat cat de cat acum are cel putin o masa pe zi care se poate numi masa, de la gradi cand venim facem neaparat impreuna de papa , (asta functioneaza cel mai bine , e ce a mai buna papa ca ai pus si tu in ea, ca ai amestecat si tu ca... etc) de mancat, daca am chef sa o lalai, mananca singuri amandoi , cand nu am rabdare indes ba la unul ba la altul, mai rau e ca daca el zice nu mai pot in secunda doi o auzi si pe ea nu pooo, iar ea, pai daca ea a zis nu e nu, sau daca a zis apa pai nu merge cu ia lingura asta si dupa iti dau , ca pleaca si nemancata si nebauta singura de bunavoie direct in pat
stransul jucariilor, regula e simpla pt el, "odata eu odata Delia, si ce vina am eu ca mereu e randul ei?"
am aruncat o gramada de jucarii la ghena, direct lea dus chiar si singur printre suspine caci erau favoritele lui, dar de luat de jos sa puna la loc, niciodata, sau ba da , la gradi acolo poate
regula cu intai strangi si dupa altceva functioneaza perfect in cazul in care nu vreau sa il las sa faca activitatea 2, de ex nu ai voie la pc daca nu strangi , se soldeaza itotdeauna cu ne dus la pc
sau in fericitul caz in care strange ceva este vorba de cel mult 1 sau 2 jucarii dupa care subit oboseste
somnul in schimb e somn , rar sa o lalaie mai mult de 30 min dupa ce il bag in pat, dar acolo si el si ea, au aiciesi regim in pat , pup noapte buna si atat , de acolo nu mai intru , usa nu o inchid niciodata si cel mult dca depasesc limita mai strig o data de 2 ori la ei
la noi somnul e somn, de la 8,30, pana la 7-7.30 si la pranz la gardi sau in weekend acasa , si daca nu vrea si nu vrea sa doarma ramane la odihna in pat, macar 40 min
de raspuns raspunde si el in cele mai ciudate moduri, de pe de o parte iti vine sa il lipesti de ton si mod si pe de alta sa il pupi de ce debiteaza, pt ca l-am obisnuit de mic cu explicatii acum asa face si el, "nici gand, este inutil sa mananc , papilelor mele gusttive nu le place carnea"
acum a invatat sa isi scrie numele, era foarte trist ca la gradi o colega stie, si el nu poate
si iam aratat de 4 ori si dupa de cateva ori eu dictam litere el scria si dupa mai zis "da mai taci ca pot si singur", cine m-o fi pus sa il botez asagreu de pronuntat greu de scris
m-am intins de nu mai stiu ce ma vroiam sa zic
mai revin daca mai imi permite timpul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca.gabriela spune:

... apropo de gruparea jucariilor: eu am spatiul ff mic in casa, astfel incat jucariile, in mare parte, stau in cutii de ikea, sub masuta de joaca si sub pat. asa ca are cutii mari/mici, de plastic, colorate diferit, pentru "capite".
eu nu-s fan ikea, insa adevarul e ca e chiar ordine cu cutiile alea.

ce e mai fain e ca asa bine am obisnuit-o cu ordinea, ca daca din graba/lene/oboseala pun eu jucariile la gramada, moaaaaa... ce scandal iese: mami, nu asa se aseaza, ca nu stau ordonate!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariussimiuc spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ele

Miha in primul rand. Sfaturi eu nu am sa-ti dau dar vreau sa zic ca nu esti singura si de multe din cele spuse de tine ne lovim si noi. Cu mancatul eu nu m-am stresat niciodata , cat vrea si cand cere....

Ele,multumesc de sustinere.
Daca i-as da mancare atunci cand cere,i-as da o data pe zi,dimineata. Eventual,mai cere si a doua oara,ciocolata.

Citat:
citat din mesajul lui onitza

MIHA, esti sor-mea bre, adjudecat!!!

Chiar vrei?

Citat:
citat din mesajul lui raluca.gabriela
vin si eu cu experienta noastra, fara a da sfaturi, ci doar ca material de inspiratie, daca e cazul

Foarte bun materialul tau!

Citat:
1. nu insist sa manance singura la masa de pranz. In general, felul 1 si 2 se mananca concomitent, astfel incat ea isi administreaza una, eu - cealalalta ...

Nici eu n-am insistat pana acum,dar am considerat ca e destul de...mare sa o faca,ca i-a venit vremea . Plus ca o mai am si pe Amira care vrea sa experimenteze fel si fel de senzatii tari la masa:se ridica in picioare in scaunul ei,trage de pe masa diferite chestii,vrea sa manance singura..de fapt sa faca un talmes balmes acolo in farfurie...
Citat:
2. ma asigur intotdeauna ca cel putin unul din cele 2 feluri e dintre mancarurile ei preferate.

Robert are 2 feluri preferate in total.
Citat:
3. am renuntat sa ii mai pun sub nas mancaruri cu care nu s-a imprietenit inca (ex: spanac, mazare, supa de rosii) si ma asigur ca legumele respective le mananca in ciorba ...

Exact asa si noi...numai ca acum nu mai vrea sa manance nici ciorba... Macar asa stiam si eu ca mai mananca ceva legume...
Citat:
4. ea urmareste un desen animat pe minimax (cred) cu organele interne. de acolo m-am inspirat si, cand e nevoie sa o motivez cu masa, eu sut "vocea stomacului" care da petrecere cu mancarea pe care i-o trimite Maria .

Oricate scenarii as face,oricat i-as spune ca e bun pentru cutare si cutare...nu functioneaza.Daca lui i-a intrat in cap ca nu,apoi nu ramane orice as face.
Citat:
5. apreciaza foarte tare cand o las sa aleaga intre 2 feluri sau nu insist cand declara ca e satula si parca mananca mai bine asa...

N-am insistat niciodata daca a zis ca nu mai poate.Nici n-as avea cum,pentru ca isi face greata.

Citat:
citat din mesajul lui andreap
Miha,imi pare rau..sfaturi nut-i pot da..Mariuca mananca de 3-4 ori pe zi,nu grozav,dar mananca..frcute nu vrea aproape deloc(uneori strugure sau mar..dar rar),legume nici vorba...somnul..dupa-amiaza nu mai doarme de mult.si cu toate acestea se culca dupa 22.30 chiar 23.30!dar dimineata se trezeste dupa 10!..eu sper sa fie o etapa trecatoare...pot numai sa-ti dau un virtual.

Fructe nu...legume nu...Si ce mananca?

Citat:
citat din mesajul lui try
Nici nu stiu ce sa te sfatuiesc... Nu renunta totusi la a-l lasa singur sa manance, insa poate sa faci tranzitia mai lina? Incearca sa-l mai ajuti pe ici pe colo si-l motivezi cu eu iti dau acuma, tu iei 3 linguri/guri singur. Mananca singur sau iei si tu masa cu el?

Mancam impreuna,eu,el si Amira.Si tati seara.
De asta am si vrut sa manance singur,ca mi-e greu sa ii hranesc pe amandoi o data. Si nu mi-ar fi ciuda daca n-ar putea.Poate,dar nu vrea!
Citat:
Cu somnul, daca nu mai vrea ziua, sare-l in zilele in care nu-i cooperant. La 4 ani e ok sa nu mai faca nani in toate zilele, e ok sa nu mai faca deloc chiar, unii copii asa sunt. Si in felul asta iti usurezi munca seara.

Somnul de pranz nu este obligatoriu,daca vrea bine,daca nu nu...Si poate n-ar fi asa o mare problema seara daca ar intelege sau macar s-ar stradui sa se linisteasca...Pana nu-si face "numarul" nu poate adormi.

Citat:
citat din mesajul lui paxela
de la gradi cand venim facem neaparat impreuna de papa , (asta functioneaza cel mai bine , e ce a mai buna papa ca ai pus si tu in ea, ca ai amestecat si tu ca... etc)

Si eu il implic in munca de la bucatarie,atunci cand vrea.El imi sparge ouale,imi toarna faina,zahar...Dar si ce daca? El face,dar sa manance altii.

Citat:
stransul jucariilor, regula e simpla pt el, "odata eu odata Delia, si ce vina am eu ca mereu e randul ei?"

Citat:
am aruncat o gramada de jucarii la ghena, direct lea dus chiar si singur printre suspine caci erau favoritele lui, dar de luat de jos sa puna la loc, niciodata, sau ba da , la gradi acolo poate

Cred ca o sa trecem si noi la operatiunea ghena.
Si Robert poate sa mananci la gradinita,ba chiar si foarte frumos,dupa spusele doamnei.Mi-a aratat chiar si cum strange firmiturile de pe masa si apoi le arunca la cos.O singura data,ca de facut face in restul zilelor la gradinita.
Citat:
si iam aratat de 4 ori si dupa de cateva ori eu dictam litere el scria si dupa mai zis "da mai taci ca pot si singur", cine m-o fi pus sa il botez asagreu de pronuntat greu de scris

Felicitari S-i-l-v-i-u! Pupam baiat istet!

Gandesc intens la o strategie de a-mi recupera copilul meu cel bun si cuminte. Mai astept sfaturi si idei.

Scuzati mesajul asta luuung...

Vreau sa nu mai fiu diferit
De la lume adunate si-napoi la lume date...

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns onitza spune:

'Neata! Doamne fereste nimeni nu obliga copilul sa doarma pe intuneric! Noaptea ii deschidem jaluzelele si este lumina suficienta in camera la el....poate o sa ii iau totusi si o veioza.

Azi-dim au venit rusii, deci Nati se lasa asteptata.

OTILIA, cum esti mami? Fetele?

PAXELA, felicitari lui Silviu cel istet!!!!! Manca-l-ar mama pe el!!!

Oana si Paul Constantin (28.11.2004)

PUIUTUL MEU, PAUL
Varsta Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roserb spune:

Miha, si noi avem perioade "triste" cu masa lui Mihnea, dar din fericire, chiar in perioadele cu pricina, tot mananca fructe la greu si lapte. Si Mihnea e foarte capos, in momentul in care a zis ca nu mai mananca stiu ca nu are nici un rost sa mai incerc, ca nu o sa mai inghita nici macar o gura de ceva.El mananca singur de pe la 2 ani si ceva , deci problema asta nu o am. Bianca mananca in schimb bine, si, cand e intr-o dispozitie generoasa, ceea ce nu se intampla prea des, il stimuleaza ea sa manance, sunt foarte simpatici in momentele alea. El o adora si asculta cu sfintenie ce ii spune, cateodata imi e si mila , ca ea cam abuzeaza de statutul de sora mai mare.

La culcare, Bianca sta de povesti un pic cu tati, iar Mihnea cu mine, ii citesc o poveste , si apoi il las singur cu o veioza aprinsa. Pentru ca de vreo 2 luni nu mai doarme dupa amiaza decat ocazional, seara la 8.30-9 incepem "ostilitatile' in vederea culcarii, iar in general la 9 copiii dorm bustean. Se scoala in schimb devreme si in vacanta, si in we, chiar daca se culca mai tarziu, la 7-7.30 sunt in picioare.

Cu jucariile mai avem si noi probleme, in general Bianca e cea care strange, la ea in camera e mereu ordine. Bona l-a invatat insa cam aiurea pe Mihnea si face ea multe chestii pe care eu il pun sa le faca , sub deviza eronata " lasa, ca e si el copil" . Drept urmare , s-a cam invatat sa-i comande diverse chestii: adu-mi, fa-mi ,etc, si nu imi place deloc asta. Cu noi nu face asa ceva ca stie ca nu-i merge... Dar, pe de alta parte nici nu am control absolut asupra bonei, nu o sa faca niciodata exact ce vreau eu, are insa multe alte calitati pt care ii sunt recunoscatoare, asa ca accept situatia.

Parca se si inteleg mai bine si copiii intre ei in ultima vreme, se joaca destul impreuna, nu-mi place insa ca ii apuca nabadaile periodic , se bat sau isi vorbesc urat, si nu stiu cum astea se intampla tocmai in cele 2-3 ore pe care le petrec seara cu ei, asa incat de multe ori sfarsesc enervandu-ma!

Mihnea este as in calculatoare, face niste chestii de ma lasa masca, e foarte priceput si la jocuri care mai de care mai complicate si la tot felul de alte lucruri pe care eu le faceam in facultate. Lucram acum la reducerea timpului petrecut la calculator, nu vreau insa sa-i interzic drastic ca sa nu aiba apoi tentatia fructului oprit.
Si noi mergem la patinoar, chiar duminica am fost cu Mihnea si vad ca a invatat sa mearga destul de bine. Eu am facut cativa ani de performanta in copilarie, asa ca inca ma mai tin puterile sa ma mai "rup un pic in figuri", pana voi lua o cazatura care sa ma aduca cu picioarele pe pamant. Am mai patit-o acum vreo 2 ani dar nu ma invat minte!

Try, am vazut baietii, sunt asa mari si frumosi si ii pupam cu drag!

Pe la noi pe la servici toata lumea a plecat la ski, noi am zis ca o sa incepem la anul, ca sa fie si Mihnea mai mare, si acum imi pare un pic rau ca nu ne-am dus, dar asta e.

Am fugit acum ca am o carca de treaba !

Roxana&Co

Roxana&Co

Mergi la inceput