Cum economisim in perioada de criza?
Raspunsuri - Pagina 2
puisorul spune:
- pentru prima data de multa vreme am inceput sa ma uit mai atenta la preturi
- am renuntat la cumparaturi aiurea doar ca imi plac
- am renuntat deja la un concediu in Tenerife si ne vom multumi cu unul mai scurt in Ungaria
- credit avem si noi in euro si chiar voiam sa il achitam in doua trei transe dar acum cu pretul la euro ne-am hotarat sa mai asteptam
M-am uita si pe blogul Irinei si poate ar fi o idee buna sa tin un jurnal al cheltuielilor. Sper sa ma si tina
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Cum se topesc kilogramele
Sa-l ajutam pe Gabriel urgent
TweetyGeo spune:
Stiu ca vi se pare aiurea, dar eu daca merg in supermarket inainte de masa, mi-e pofta de tot felul de dulciuri si umplu cosul de cumparaturi. Asa ca acum merg dupa ce mananc bine acasa si in magazin nu mai vreau nimic, mi-e greata cand le vad, miros. Cumpar doar strictul necesar si in timp se vede si la bani si la talia mea care incepe sa scada.
Imi iau bani putini la mine. Daca am portofelul plin sunt tentata sa iau si nimicuri.
Cheltuim banii sotului care-i ia direct de la casierie si doar in caz de urgenta apelam la cardul meu. Cand se strange o suma mai maricuta pe card, ii depunem intr-un depozit de economii la banca.
CorinaDani spune:
:-))))
plecam la cumparaturi cu lista, studiem inainte ofertele de la supermarket, cumparam de la promotii cand e avantajos
l-am convins pe sot sa manance inainte de a merge la cumparaturi, e mai pofticios din fire si daca-i este foame, vrea si aia, si ailalta...
nu mai cumparam produse alimentare aiurea, doar de pofta...ne gandim inainte ce sa facem de mancare in zilele urmatoare si cumparam strictul necesar...dar macar o data sau de 2 ori pe luna ne mai rasfatam cu pizza comandata...ne mai face si mama de mancare uneori, alteori mancam la ei in week-end...
pentru fetita nu facem rabat la calitatea produselor, cumparam strictul necesar, dar de calitate (si produse bio). la fel cu laptele praf si pampers, luam mai mult cand sunt la promo sau reduceri...
hainute pentru ea mai luam cand sunt reduceri si de obicei nu-i iau de marca, pentru ca oricum ii raman mici foarte repede...jucarii are destule deja, nu mai cumparam inutil, nici nu s-a jucat cu toate...
economisim banutii care raman de la un salariu la altul, in depozite la banca, cu dobanzi promotionale (ca se bat acum bancile sa atraga depozite de la cetateni...)
nu avem overdraft sau carduri de credit, am rezistat tentatiei si bine am facut !!! cele mai mari dobanzi sunt pe aceste produse, daca nu platesti in termenul indicat
avem un credit mic in euro si altul micut in lei, pe care le achitam lunar, fara probleme
toata alocatia copilului o transformam in euro si economisim pentru un nou depozit
avem noroc ca sotul are masina de serviciu la dispozitie si nu cheltuim nimic pe benzina sau intretinerea masinii
aveam 2 dacii, pe care le-am vandut (rugineau in parcare), iar banutii i-am pus la banca in depozit, sa strangem poate de un avans pentru o masina noua daca-si schimba sotul serviciul si ramane fara masina
la cheltuielile casei nu prea avem cum sa micsoram, copilul fiind mic, trebuie sa-i asiguram caldura in casa (centrala termica), rufe spal destul de des, dar mai rar ca inainte (acum se si usuca mai greu...)
nu suntem maniaci cu hainele si incaltamintea, mai cumparam uneori de la promotii si reduceri
concediul il vom petrece la marea neagra, avem o ruda care are un apartament in neptun, mobilat si dotat, platim o suma mai mult simbolica, pentru deranj (ca nu a acceptat decat foarte greu sa primeasca si suma simbolica)
si in general ne gandim mereu ca nu se stie ce aduce ziua de maine, putem ramane fara job, sau se poate imbolnavi unul dintre noi sau dintre parinti si e bine sa avem niste bani pusi deoparte...
cam atat...adevarul e ca eu sunt mai econoama (chiar zgarcita, uneori - deh, zodia racului, bat-o vina...)
si, mai nou, incerc sa-mi conving sotul sa se lase de fumat, o data pentru ca se vor scumpi tigarile, a doua oara pentru sanatatea lui, mereu ii spun (in gluma, desigur...)ca o sa fiu vaduva tanara si nu o sa-si vada fetita mare (stiu, suna cam sadic, dar pe undeva e adevarat; alte argumente nu au avut efect pana acum, din pacate...)
visul nostru e sa strangem suficienti bani incat sa putem schimba ap de 2 camere cu unul cu 3 camere (ori schimb, ori vinzare-cumparare), fetita va creste si peste 5 ani incepe scoala, va avea nevoie de camera ei...
chiar aseara era in reluare pe romantica o emisiune a lui oprah, legata exact de acest subiect - criza financiara si sfaturi despre cum sa economisesti si mai ales sa nu mai faci cheltuieli pe care nu ti le poti permite sa le achiti ulterior, mai ales daca sunt mofturi si nu strict necesare...foarte interesanta emisiunea si sfaturile expertei invitate...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
Ramonika spune:
foarte bune sfaturile Corinei
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
fritz spune:
Apropo de tigari, sotul meu s-a lasat datorita fetelor noastre, care ii tot spuneau ca nu vor sa ramana fara tata...Si l-a ajutat f. mult lucrul asta! Iar apropo de cheltuieli, de la inceputul anului am tinut si eu un jurnal al cheltuielilor si din pacate strictul asta necesar de care tot vorbim costa cam mult...Nu prea stiu ce as putea sa mai tai de pe lista...Dar trebuie sa ne adaptam vremurilor! Sanatosi sa fim!
FELICITY05 spune:
Cand aud de criza revad anii ce au trecut,cand eram pe un salar aveam rate si sotul urma si o facultate pariculara.Intradevar au fost vremuri de criza pentru mine si-mi ziceam caci daca trec peste asta voi sti sa ma descurc.Am invatat multe si am incercat multe.Cind ai asa o perioada e foarte important sa nu vezi situatia mai neagra de cum e ,poti cadea in depresii.Regula de baza e sa fi echilibrat si inca o regula de aur sa incerci sa nu ceri bani imprumut sau sa crezi ca cu o refinantare iti rezolvi situatia,te adancesti mai mult in criza.
Gatiti mult in casa,cumparati doar ce aveti cu adevarat nevoie,si cumparati-va haine de calitate .Faci un efort odata dar merita.Magazinele acestea ieftine te duc in eroare,iti vine sa faci cumparaturi de care nu ai nevoie.
Credinta m-a ajutat cel mai mult,m-am rugat sa am intelepciune..se pare ca am avut si noroc..
musetto spune:
O schimbare pe care am facut-o noi - asta inca de acum un an si jumatate, de cand suntem parinti - a fost sa renuntam la telefonul fix. Avem celulare, dar nu avem abonamente la ele, am cumparat minute de 100$ pe an. Le folosim foarte rar si numai pt convorbiri foarte scurte (nu ca ar fi de laudat, dar eu, de ex, nici nu stiu ce nr am la celular ). In rest, folosim cu succes gmail chat :)
In privinta vacantelor, deocamdata le facem acolo unde e invitat sotul la vreo conferinta sau summer school si am avut noroc pana acum, ca a avut invitatii in locuri faine. In felul asta, cheltuim foarte putin, doar pt biletele mele de avion si intrarile in muzee/parcuri/gradini.
babyyy spune:
Buna , interesante sfaturile si bune de pus in practica.
Am vazut in cateva mesaje despre economiile puse in depozite la banca.
Sunt sigure?Care sunt cele mai bune? Mi-e cam rusine dar nu stiu absolut nimic si m-ati facut curioasa.
Spre exemplu : mai ales acum cu criza , daca o banca da faliment (Doamne fereste!) nu sunt in pericol si depozitele noastre?
cristianka spune:
nici la noi lucrurile nu sunt prea roz
- la inceput de luna fac lista cu sumele ce trebuiesc cheltuite pe facturi, consultatii, diverse (fara mancare)
- inca e bine ca la noi in familie cineva ia salariul in fiecare saptamana, eu iau in 6 lichidarea, sotul in 12, iau avansul in 20 si el avansul in 28 deci in fiecare saptamana vin ceva banuti
- mancarea am inceput sa o consumam intai pe cea din casa, ne uitam sa avem si vedem ce putem incropi si cumparam strictul necersar
- nu cheltui hartiile de 1 leu :D acestia sunt pusi de-oparte in pusculitza si cand se aduna o anumita suma o bag in plic si scriu pe ea (servetele, suzete.. etc) cate un obiect pentru bebe ce va sa vina.
- am rarit iesirile la restaurant, iesim poate odata pe luna la o pizza, am rarit plimbarile cu masina si evident cumparaturile inutile
- stam mai mult acasa si facem planuri
- in toamna o sa terminam de achitat cateva rate la credite facute inainte de a ne casatori si astfel o sa mai scapam de ceva bani dagi degeaba
- am renuntat la creditele la banci si acum ne-am axat prin a imprumuta bani de la CAR-uri, care sunt mult mai avantajoase
- ne-am mutat in casa cu sora mea (care nu deranjeaza lucrand de la 8 la 19 zilnic) si astfel impartim cheltuielile la casa
- concediile ni le petrecem in tara .. poate un weekend sau in italia in vizita la nasi (avion low cost), cazare si masa gratis
- alocatia copilului in principiu era planuita sa fie depusa intr-un cont special pe numele lui de care sa beneficieze cand o sa aiba 18 ani dar se pare ca vreun an va avea destinatia sa acopere descoperirea la cardul meu de salariu :(
Cam astea sunt planurile mele/ale noastre pentru perioada urmatoare de cand am aflat ca mi s-a micsorat salariul, schimbat programul la 4 ore... si evident exact cand aveam nevoie mai mare de bani.
Economii inca nu avem sper sa nu mai treaca mult pana se deschide piatza imobiliara pentru ca am de vandut un teren si atunci o sa iesim si noi putin pe plus, poate o sa ne facem si casa noastra si sa ramanem cu ceva bani la banca.
cristianka spune:
am uitat de capitolul haine
- cum mergem de 2 ori pe an in italia nimerim in perioadele cu reduceri si evident ne cumparam strictul necesar
- haine pt bebel nu am cumparat nimic pana acum ca deja prietenele mele mi-au facut pachetele din alte tari..
daca imi aduc aminte de ceva... revin oricum sunt multe idei de pus in practica aici :D