Cum sa fie doamna invatatoare?

Cum sa fie doamna invatatoare? | Autor: crisseis

Link direct la acest mesaj

Buna, tuturor. Am mai postat aici, cu un subiect legat de felul in care invatatoarea fetitei mele s-a purtat , atat cu ea, cat si cu ceilalti copii. In incercarea de a-mi clarifica ce astept de la doamna invatatoare a copilului meu (sim mai departe de atat- de a decide daca e cazul s-o mut sau nu in alta parte), va intreb pe voi- mamici cu copii - in special de clasa I- dar si pe celelalte cu copii mai mari: ce ati dorit, ce asteptari ati avut , ce primiti din cat ati dorit - de la invatatoarea copiilor vostri?
Cum evaluati daca e benefic pentru copilul vostru alegera facuta?
Cat vine de entuziast de la scoala? cu cat drag se apuca de sarcinile primite? cata dorinta are de a afla mai multe informatii( pentru el sau pentru a-i arata doamnei), cat de mult ii stimuleaza doamna sa-si dezvolte abilitatile de scris si citit?
Le dezvolta imaginatia? le prezinta lectiile preponderent ca pe un joc- sau lectiile sunt anoste , iar tentinta e de a nu se desprinde de manual?
Se fac toate orele- muzica, educatie fizica? va vedeti copiii venind plictisiti de la scoala? le place sa se duca?

M-ati ajuta foarte mult cu raspunsuri la aceste intrebari.Vreau sa schimb pentru fetita mea o stare a lucrurilor care nu-mi place , nici mie, nici ei.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

1. ce ati dorit, ce asteptari ati avut , ce primiti din cat ati dorit - de la invatatoarea copiilor vostri?

Eu am avut doar doua asteptari importante
- o invatatoare pe care copilul s-o placa
- o invatatoare care sa accepte discutiile chiar si in contradictoriu, fara sa afecteze copilul
Pana acum cele doua conditii sunt indeplinite.

2. Cum evaluati daca e benefic pentru copilul vostru alegera facuta?

Aici mie mi se pare foarte simplu...l-am intrebat in vara daca vrea sa se mute la alta clasa si a aspus ca nu, in plus cand o fetita de la alta clasa a vorbit urat de invatatoarea lui aproape ca a plans.

3. Cat vine de entuziast de la scoala? cu cat drag se apuca de sarcinile primite?

Aici as spune cu unul normal. Nu e nici entuziast, dar nici obosit, nu se apuca cu drag de teme, dar nici nu pune in discutie sa nu si le faca.

4. cata dorinta are de a afla mai multe informatii( pentru el sau pentru a-i arata doamnei), cat de mult ii stimuleaza doamna sa-si dezvolte abilitatile de scris si citit?

Interesul copilului meu difera de ceea ce invata la scoala, deocamdata, sper la un moment dat sa se si intersecteze. Nu-i place sa scrie si sa citeasca, asa ca nu prea are doamna ce dezvolta. Oricum este genul de invatatoare care este de acord sa citeasca si benzi desenate, dar sa citeasca.

5. Le dezvolta imaginatia? le prezinta lectiile preponderent ca pe un joc- sau lectiile sunt anoste , iar tendinta e de a nu se desprinde de manual?

Aici ... sincer nu cred ca vei gasi asa ceva.
Ce am eu impresia ca totusi doamna mai glumeste cu ei, mai face aprecieri haioase si ei se amuza copios.

6. Se fac toate orele- muzica, educatie fizica?

Da se fac toate orele si mie imi convine asta.

7. va vedeti copiii venind plictisiti de la scoala? le place sa se duca?
Adi nu vine plictisit si ii place sa se duca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisseis spune:

Fetelor, eu as vrea sa-mi mut fetita de la actuala doamna invatatoare. O vad ca n-are drag de ea, ca la cat de entuziasta a fost la inceput, acum nu mai e nici pe departe. Vorbeste despre doamna cu dezamagire, mai ales de cand a jignit-o (nu v.am mai povestit ca istoria s-a repetat, incat n-am mai rezistat si m-am dus la scoala sa discut cu doamna- care , evident, a negat tot si, la sfarsit, ca cireasa de pe tort- mi-a spus ca stie ea, despre fetita mea, ca la gradinita a mushcat un copil -?!!! de-am ramas perplexa- parca era arhiva de Securitate).
Nu e normal asa ceva.
Eu, personal, simt ca nu pot avea niciun fel de comunicare cu aceasta doamna invatatoare si cred ca relatia parinte - scoala ar fi disfunctionala.
De aceea v-am intrebat ce v-ati dorit de la doamna invatatoare, pentru a sti mai bine ce sa pun in balanta.
Am dorit ca fetita sa fie la aceeasi scoala cu baiatul, care e mai mare( se duceau impreuna, fiind ambii de dimineata), in plus, din clasa a V-a erau si profesori buni (cel putin la clasa baiatului).
Insa, nu stiu...mi se par extrem de importanti primii 4 ani in formarea unui copil. Daca acum nu are un invatator cu dragoste de copii si de meserie, care sa-i ajute sa-si formeze niste deprinderi esentiale...in gimnaziu si mai departe (cand vad de la baiat ca nu se mai preocupa profesorii sa le spuna cand nu scriu frumos, corect, etc), va fi cu atat mai greu.
Nu stiu daca astfel de aspecte sa i le spun doamnei invatatoare sau, dimpotriva, sa "tac si sa fac" si sa o anunt doar de hotarare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Noi incepem clasa I abia in toamna,dar stim de pe acum ce fel de invatatoare ne dorim.O doamna nici la prima serie,nici la ultima,bine pregatita profesional,creativa,exigenta, dar nu absurda(!) in pretentii,dreapta,care sa le insufle copiilor drag de scoala,sa ii incurajeze,sa ii antreneze in lectii interesante si sa faca si activitati extrascolare,caci le plac copiilor mult.Sa aiba teme pentru ca sunt constienta ca sunt necesare,dar sa ii ramana timp si pentru sufletelul ei.Sa fie o persoana cu principii,care sa devina un model pentru copilul meu,si cu care sa pot discuta atunci cand am nelamuriri.
Pe de alta parte,poate ar trebui sa ne intrebam si noi ,mamele,ce vor doamnele invatatoare de la noi,nu?Poate au si ele asteptari,deziluzii,nu stiu,....Poate ca fiecare mama ar trebui sa accepte ca al ei copil face si greseli,ca nu e perfect,ca doamna nu l-a pedepsit pe nedrept,asa cum cred cei mai multi parinti.Poate ar trebui sa mergem mai des la scoala,sa ne implicam mai mult,sa fim mai des alaturi de copiii nostri si sa vedem astfel si cum decurge relatia lor cu invatatoarea.Astfel,inclusiv relatia parinte-invatatoare se va ameliora,cu siguranta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crisseis spune:

Happiness, eu nu ma supar s-o pedepseasca daca a gresit, nu sunt un parinte absurd.
Eu am vorbit intr-un alt topic despre ce anume ma deranjeaza la doamna invatatoare- in special limbajul- pe fetita mea a facut-o de cateva ori "nesimtzita" (?!!), iar pe alti copii si asa si "nebuni".
Un astfel de dascal nu pot tolera pentru copilul meu.
Nu cred ca un copil care cu entuziast a asteptat clasa I si e deja dezamagit de doamna invatatoare din cauza felului in care alege sa se poarte cu copiii- nu trebuie luat in seama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Da,ai dreptate,nici eu nu as accepta asa ceva pentru copilul meu de clasa I.Daca lucrurile stau atat de rau,ma gandesc ca ar trebui sa o muti totusi.Nu?Sa ii gasesti un om mai tolerant,mai calm,mai apropiat de copii.Sunt convinsa ca exista multe invatatoare care isi fac meseria cu mare daruire.

Mergi la inceput