Topic - concediul pt. ingrijirea copilului (CIC)-2
Raspunsuri - Pagina 15
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Eseea/Eseea.jpg)
Eseea spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui elara
De ce? Ca nu e cazul tau... ![]() E vb de cateva luni lucrate, sa zicem ed ex 5 luni, si restul pana la 12 (adica 7 luni) sa zicem ca sunt cursuri univ la zi cu licenta, insotit sot in misiuni in strainatate, CIc si alte situatii asimilate (conform legii). Se va calcula asa Venitul adunat pe cele 5 luni lucrate, impartit la 12 si apoi stabilit procentul. |
pai e aiurea rau asa inseamna!!!
pt cele care au fost in CIC sa zicem, exact cazul descris de tine.........7 luni CIC, apoi au fost la munca ( de ex cu un salariu de 20 de milioane), apoi bb2.
daca s-ar fi luat in considerare si veniturile din CIC, aveam 7 X 6 +5x20 = 136 milioane : 12 = 11, 33 milioane la care se aplica 85%.
nu se iau in calcul cele 7 luni, avem : 5x20 = 100 milioane :12 = 8.33 milioane la care se aplica 85%.
aiurea rau, scad indemnizatiile f mult.
Copiez mai jos art 4 alin 7 :
(7) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, daca persoana s-a aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-a insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) a beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau a realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
c) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
d) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
e) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru maternitate;
f) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
g) a beneficiat de concedii medicale si de indemnizatii de risc maternal;
h) a beneficiat de pensie de invaliditate;
i) a beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare;
j) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma. In sensul dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia in considerare intervalul cuprins intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii;
k) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii sau, dupa caz, a trecerii in somaj, potrivit legii;
l) a beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
m) a lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
n) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
o) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau ca militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
p) a realizat in sistemul public de pensii, pana la data de 1 ianuarie 2006, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
q) a beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
din acest alineat rezulta ca nu intra la calcul nici lunile in care ai fost in concediu medical, nici cele in care ai fost in prenatal??? ( lit e)
Mami de fetita
![](copilas.gif)
![](fetita.gif)
![](gravida.gif)
![](baietel.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mirella76/mirella76.jpg)
mirella76 spune:
monicabo...
Si eu am asa zisi copii suprapusi; numai ca eu nu am intrat la primul in cic si m-am intors la serviciu. Am intrebat acum cum procedez daca intru in cic si mi s-a spus sa depun cerere pentru Albert cu veniturile dinaintea nasterii lui si in momentul in care v-a face 2 ani adica 01.09.2009 voi continua cu aceeasi bani pina face Miruna 2 ani adica 12.08.2010...
Numai ca pentru faptul ca m-am intors l-a serviciu eu am vrut sa depun cererea direct pentru Miruna; veniturile sunt mai mari la ea.
Oricum legea nu specifica pentru care din copii sa depui cererea si normal ca depui pentru cel la care veniturile sunt mai mari.
Dupa lungi discutii mi-au recunoscut ca ai posibilitatea de alegere...
MirelaAlbert Raul 1.09.2007
Miruna Alexia 12.08.2008
http://community.webshots.com/user/mirellacoc
![](images/user_woman.png)
elara spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Eseea intreb pt ca inainte de nasterea lui bb1 am fost la serviciu cateva luni, apoi am avut 90 de zile de concediu medical ( cu internari si apoi de la medicul de familie), pentru 20 de zile am intrat si in comisie medicala, apoi am avut prenatal si apoi a urmat nasterea, bineinteles. Nu ma afecteaza cu nimic acest art 19, nu? Adica nici pt recalcularea pt bb 1 vreau sa spun...mi se vor lua veniturile din toate cele 12 luni inainte de nastere. Mami de fetita ![]() ![]() ![]() ![]() |
Art. 191. din norme
(1) La stabilirea bazei de calcul a indemniza#539;iei
pentru cre#537;terea copilului se iau īn considerare toate veniturile
realizate de persoana īndrept#259;#539;it#259;, ob#539;inute īn condi#539;iile art. 5,
precum #537;i veniturile aferente perioadelor asimilate prev#259;zute la
art. 4 alin. (7).
pai si eu am luat multe medicale inainte de nastere. eu inteleg ca se include si perioada aia, nu? ca doar se realizeaza venituri, nu?
la alin 5 e vb de luni in care nu se realizeaza venituri.. (ex per de studentie)
Elara, fericita mamica
a Mariei Roxana (20.03.2008)
Albumul printesei mele
![](zana.gif)
www.sansalaviata.ro/implicare.php" target="_blank">Campania - Sansa la viatza!
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca
elara spune:
citat din mesajul lui mirella76![]() ![]() ![]() Vin si eu cu o intrebare: ce poti face impotriva unui angajator care nu vrea sa-ti semneze actele??? poti dovedi altfel stagiul de cotizare si veniturile??? Poti intra in cic fara semnatura lui, ca doar este dreptul tau??? ![]() ![]() ![]() Mirela ![]() Miruna Alexia 12.08.2008 http://community.webshots.com/user/mirellacoc |
mai intai:
ii soliciti in scris adeverinta si iei nr de inregistrare (daca e firma mica ii dai cu martori).
Apoi te adresezi in scris Inspectoratului Teritorial de Munca reclamandu-l.
Dcaca nici asta nu merge ii dai in scris ca il actionezi in justitie (o scrisoare cat mai amenintatoare facuta la avocat cu cat mai multe citate din lege) si.... banuiesc eu ca isi va baga mainile in cap.
Daca nici asa nu iese ....mergi mai departe si chiar il dai in judecata.
Elara, fericita mamica
Albumul printesei mele
![](zana.gif)
"Ataseaza-te de cei care te pot face mai bun, primeste pe cei pe care, la randul tau, ii poti face mai buni." Seneca
Eseea spune:
chiar vreau sa lamurim asta, nu pleca please!!
eu nu mai inteleg nimic..o data zice ca se iau in considerare toate veniturile realizate chiar si in situatiile prevazute de art 4 alin 7 iar altadata zice ca nu se iau in consideare aceste venituri!! ( exact ca in exemplul cu CIC-ul de mai sus). Cum dracu' vine asta????
Mami de fetita
si de baietel
30+
elara spune:
citat din mesajul lui mirella76![]() Si eu am asa zisi copii suprapusi; numai ca eu nu am intrat la primul in cic si m-am intors la serviciu. Am intrebat acum cum procedez daca intru in cic si mi s-a spus sa depun cerere pentru Albert cu veniturile dinaintea nasterii lui si in momentul in care v-a face 2 ani adica 01.09.2009 voi continua cu aceeasi bani pina face Miruna 2 ani adica 12.08.2010... Numai ca pentru faptul ca m-am intors l-a serviciu eu am vrut sa depun cererea direct pentru Miruna; veniturile sunt mai mari la ea. Oricum legea nu specifica pentru care din copii sa depui cererea si normal ca depui pentru cel la care veniturile sunt mai mari. Dupa lungi discutii mi-au recunoscut ca ai posibilitatea de alegere... |
eu credeam ca daca te-ai intors la munca automat cade varianta cu prelungirea CIC1 si automat se calculeaza 12 luni inainte de bb2.
Elara, fericita mamica
Albumul printesei mele
![](zana.gif)
elara spune:
Cred totusi ca e vb de
- perioade asimilate IN CARE NU SE REALIZEAZA VENITURI DELOC (concediu fara plata pt studii, stagiu militar, intrerupere temporara a activitatii - vezi lit n)
- perioade asimilate in care SE REALIZEAZA VENITURI (de ex: somaj, pensie....fie ele impozabile, cum e CM, fie neimpozabile cum e indemnizatia CIC) = la calcul se pun doar cele in care s-a realizat venituri.
Daca cele 12 luni sunt alcatuite din perioade asimilate in care nu se realizeaza venituri se primesc 600 ron.
Daca in cele 12 luni in care nu realizezi venituri ai si cateva in care realizezi venituri..at acestea se aduna si se impart la 12...
Cred ca asa ar fi corect, nu?
elara spune:
citat din mesajul lui Eseea chiar vreau sa lamurim asta, nu pleca please!! ![]() eu nu mai inteleg nimic..o data zice ca se iau in considerare toate veniturile realizate chiar si in situatiile prevazute de art 4 alin 7 iar altadata zice ca nu se iau in consideare aceste venituri!! ( exact ca in exemplul cu CIC-ul de mai sus). Cum dracu' vine asta???? |
aici confunzi.
nu e vb ca nu se iau in considerare veniturile.
legea spune ca nu se calculeaza perioadele asimilate in care nu ai realizat venituri.
(5) Īn situatia īn care cele 12 luni anterioare datei nasterii
copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute
la art. 4 alin. (7) īn care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cāteva luni īn interiorul celor 12 luni (si aici explica ce se intampla daca nu e vb de 12 luni ce se constituie numai din....), baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate īn aceste luni, īmpartita la 12.
Eseea spune:
nu am plecat, stai!! am pus rufele la spalat, ca ma da barbatu' afara din casa
Mami de fetita
si de baietel
30+