Ce inseamna un prieten adevarat?
Cu totii avem prieteni, apropiati, indepartati, vechi, noi, sinceri, sau foarte sinceri. Ma macina intrebarea: ce este de fapt cu adevarat prietenia? Mai exista prietenie adevarata intre femei?
Ce ar trebui sa astepti de la o prietenie adevarata? Si ce ar trebui sa dai in schimb? Sa iti pui sufletul pe masa? Sau nu? Sa fie alaturi de tine atunci cand ai nevoie de un umar sau sa nu deranjezi prietenia cerand implicare?
Am crezut ca am prieteni si i-am pierdut. Ne-am pierdut reciproc de fapt. Poate ca am asteptat prea mult de la ei? Sau poate i-am dezamagit?
Cum vedeti voi prietenia? Si... mai exista asa ceva?
multumesc pentru raspusuri anticipat. Le voi citi cu nesat.
Raspunsuri
Dorsilia spune:
as reformula putin in stilul mentalitatii mele nietzschiene :))...deci, cu totii avem cunostinte, amici, mai sinceri sau mai putin sinceri, absolut normali si cu intentii bune chiar in multe momente date
personal la experienta mea nu mai mai simt melodramatica incat sa ma bag in nomenclaturi de genul prietenie adevarata intre femei, sau intre femei si barbati, iubire vesnica, tinerete fara batranete si etc.
exista doar relatii care incep, dureaza cat dureaza, evolueaza cat evolueaza, depinzand de miliarde de factori, si se termina la un moment nedeterminat tot dintr-un miliard de factori, atat !
iti pui intrebari :"ce sa dai la schimb?" - pur si simplu dai. E musai fara sa te gandesti si ce primesti sau daca primesti? Daca ai de dat, dai si gata, spontan sau dupa indelungi gandiri, dar voluntar. Garantii nu-ti da nimeni.
"sufletul pe tava?" - daca simti nevoia, fa-o....sau iarasi vrei garantii ca tava e pe maini bune ? :))
"alaturi de tine?" - daca ai nevoie de ajutor, fiecare are la un moment dat nevoie de ajutor de diverse proportii, cere-l frumos celor din jurul tau, celor in care ai incredere mai multa sau celor ce crezi tu ca te pot ajuta. Daca vei si primi de la cine te astepti....asta nu mai depinde de tine. Uneori ai sa ramai surprinsa placut sa primesti ajutor de la cine nici nu te asteptai.
"ai crezut ca ai prieteni si i-ai pierdut"- ai presupus ca ai prieteni, ai vrut sa ai prieteni ..... cum puteai sa pierzi ceva ce nici macar nu ai avut ?!
Daca totusi vreau sa folosesc si registrul tau, o pot face doar atat cat sa ma raportez la Dumnezeu: iubire, sprijin neconditionat, incredere maxima poti avea numai de la, si respectiv, in D-zeu. El te asculta in toate momentele tale, si bune si rele. El iti da tot ce-i ceri mai devreme sau mai tarziu, daca Ii acorzi increderea ta si-L primesti in sufletul tau. El iti vrea binele in orice clipa.
suna chiar cinic ce zic eu ?
lia
anda141 spune:
Dorsilia, eu iti dau dreptate ! Prietenii adevarati cred ca sunt pe cale de disparitie, in ziua de azi. Din mai multe motive, nu ma apuc sa le insir aici.
Intr-adevar Dumnezeu este singurul prieten adevarat care nu te dezamageste niciodata !
doinabita spune:
Prietenul adevarat: am putea enumera un milion de definitii.Eu cred caci prietenul adevarat este cel care este alaturi de noi si la bine si la rau...este cel care nu te paraseste atunci camd nu mai poti sa ii oferi mai nimic...e suficient sa te cheme sau sa il chemi la nevoie si eate langa tine...dar ...e cam greu sa il mai ai...Cci e viata asa de complicata incat nu mai stii ce sa nu zici despre asa ceva sa nu gresesti
Doina Bita
MirelaV spune:
fosta mea diriginta din liceu avea o vorba si tind sa ii dau dreptate: "in viata, un om,... are parte de 2 prieteni adevarati (daca e ffff norocos).. daca nu.. doar de unul.. sau de .. niciunul.."
eu la vremea respectiva nu am cantarit mult cuvintele.. dar in timp.. i-am dat dreptate
din pct meu de vedere.. un prieten adevarat este langa tine atunci cand ai nevoie de el.. fara ca tu sa-l chemi. vine neconditionat sa se bucure cu tine .. si nechemat cand iti e greu.
eu ma consider norocoasa.. detin asa ceva!
beshter spune:
La subiectul asta, am de zis urmatoarele:
1. Fereste-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur(a)
2. Conceptul de 'prietenie adevarata' e unul dintre marile mituri ale omenirii, unul dintre asa-numitele 'grands recits'. Citesti despre Castor si Pollux (chiar, nu exista un echivalent feminin, nu?) si iti imaginezi ca asa trebuie sa fie prietenia, ceea ce nu-i nici pe departe adevarat.
Ca sa fii prieten cu cineva, trebuie sa ai o anumita disponibilitate sufleteasca. Si a cam la fel ca in amor, unde suma defectelor partenerului nu trebuie sa depaseasca limita suportabilitatii tale. Si invers.
Daca cineva vrea cumva o definitie (una dintre rarele definitii care nu ma irita), luati-o pe cea din semnatura Gabriellei.
Guestus spune:
Prieten si la bine si la greu...oferi si nu ceri...voi sinteti ca pe vremea lui Mihai Viteazul
E...va spun yo ca in locul prietenilor adevarati au venit altii mai profesionisti...adica ai nevoie de bani te duci la banca...ai ramas cu masina in pana suni la firma specializata..vrei un sfat cu ce casa sa cumperi citesti ziarele ce dau sfaturi cu casele...cauti sa te insori mergi la matrimoniale si nu la babele din colt. ...ai probleme de fertilitate sau erectie mergi la doctor ....
E anul 2009
Ramonika spune:
in legatura cu prietenia am si eu o intrebare, ce credeti, daca un prieten ia o decizie care tie nu ti se pare inteleapta, e de datoria ta sa-i atragi atentia asupra greselii facute si sa-i spui sincer ce gandesti, sau sa-l sustii in alegerea facuta, chiar daca nu esti de acord cu ea?
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki
filofteia spune:
Guestus scapi un lucru prietenii vin pe gratis.
Exista prieteni si noi avem o familie (deci doar 2)...ne stim din facultate...la un moment dat am si locuit impreuna toti 4 ce vremuri...si ce tineri eram.
Ne-am ajutat mereu neconditionat,chiar daca acum suntem in orase diferite... toate revelioanele le-am facut impreuna, chiar daca acum am ramas doar noi 4 si copiii, unul al nostru, unul al lor...
Am plans unii pe umerii celuilalt...si ne-am bucurat unii pentru reusita celorlalti...
A...si vorbim mai des decat cu parintii la telefon...uneori si de 3-4 ori pe zi.
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika in legatura cu prietenia am si eu o intrebare, ce credeti, daca un prieten ia o decizie care tie nu ti se pare inteleapta, e de datoria ta sa-i atragi atentia asupra greselii facute si sa-i spui sincer ce gandesti, sau sa-l sustii in alegerea facuta, chiar daca nu esti de acord cu ea? |
si daca tu crezi ca ii spui ceva inteligent si ala da chix...e...ce te faci atunci?
cred ca particip la emisiunile lui tatu in curind...
mariamunteanu spune:
Guestus, dar cu sufletul cum ramane ? La ce service apelezi ?
Ramonika, ai datoria sa-i atragi atentia asupra greselii facute, iar daca si numai daca greseala nu este complet contrara convingerilor tale, il ajuti.
Maria