Filme vechi

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

White Pisana, multumesc!

Am revazut Spellbound, unul dintre preferatele mele hitchcockiene. Bergman e de milioane in filmul asta, iar decorurile din scena 'visului' - din cate stiu, Dali le-a facut - sunt nemaipomenite.

Care dintre filmele lui Hitchcock va 'gaghila intr-un mod placut'?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns White Pisana spune:

Eu nu am vazut prea multe filme de Hitchcock...recunosc cu rusine :( Am vazut Suspicion, Rebecca, I confess, The lady vanishes. Dintre astea, de departe cel mai mult mi-a placut Suspicion, cu Joan Fontaine. Nu vreau sa spun ca Rebecca e mai prejos, ci doar ca, din cauza faptului ca citisem cartea, stiam ce urmeaza sa se intample, pe cand in Suspicion totul era nou :)

Dar cu asa o prezentare entuziasta despre Spellbound si mai ales pentru ca este cu Ingrid Bergman, TREBUIE neaparat sa il vad si eu.

Si pentru ca am promis, iata si linkurile pe care eu le consider interesante de pe amazon.com (cam ce am comandat eu pana in prezent):
http://www.amazon.com/Collection-Voyager-Victory-Letter-Skeffington/dp/B0012Q3T5O/ref=pd_bbs_sr_3?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231747646&sr=8-3

http://www.amazon.com/Bette-Davis-Collection-Vol-2/dp/B0012Q3T68/ref=pd_bbs_sr_7?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231747646&sr=8-7

http://www.amazon.com/Bette-Davis-Collection-Vol-2/dp/B0012Q3T68/ref=pd_bbs_sr_7?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231747646&sr=8-7

http://www.amazon.com/Centenary-Celebration-Collection-Hush-Hush-Charlotte/dp/B0012KSUTK/ref=pd_bbs_sr_2?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231747646&sr=8-2

Mi s-a parut o colectie foarte reusita de filme si am vazut ca si la reviews parerile erau in proportie mare pozitive.

http://www.amazon.com/TCM-Archives-Forbidden-Collection-Red-Headed/dp/B000I2JDF8/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231747840&sr=1-2

http://www.amazon.com/TCM-Archives-Forbidden-Hollywood-Collection/dp/B000YRY7VC/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231747840&sr=1-1

O compilatie de filme din preioada pre-Code a Holywood-ului si un documentar despre ce a insemnat adoptarea Codului (de cenzura) la inceputul anilor '30. Filmele sunt extrem de indraznete, ca intriga si tip de personaje...nu as fi crezut niciodata ca in perioada respectiva se puteau realiza asemenea filme:) Din aceasta colectie, mi-a placut foarte foarte mult The divorcee cu Norma Shearer...pare asa un fel de Sex and the city al anilor '30:)))

http://www.amazon.com/Complete-Collection-After-Another-Shadow/dp/B0009GX1C4/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231748116&sr=1-1

http://www.amazon.com/William-Collection-Manhattan-Melodrama-Prentice/dp/B000Q7ZLUG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1231748151&sr=1-1

Colectie de filme cu un cuplu pe care eu il gasesc extrem de reusit (cuplu insa numai pe ecran: Myrna Loy si William Powell).

Bineinteles ca am comandat pe langa si o serie intreaga de filme independente de orice box set. Mentionez insa inca o data ca majoritatea acestor dvd-uri sunt pentru regiunea 1 si vor necesita decodarea dvd player-ului pentru a putea fi vizionate.

Si in sfarsit o scurta precizare privind stilul Art Deco, aparut in arhitectura si design interior la mijlocul anilor '20. Nu am poze cu astfel de apartamente in calculator (in principal am albume). Pot insa sa dau link-ul unui producator din Paris care face replici dupa modele celebre: http://www.daisy-simon.com/ Mihaelka te poti uita la Daisy Simon Line, Art Deco Collection, Period furniture si Reproduction of old furniture. Este obscen de scump acest domn dar eu pun linkul numai pentru exemplificare.

Imi place acest stil de mobilier pentru ca este simplu, adaptat vietii intr-un apartament modern si totusi are un aer foarte luxos din cauza frumusetii liniilor si mai ales a esentelor de lemn folosite. Ca sa nu mai spun ca mie imi place mobila lacuita: imi place cu reflecta lumina soarelui sau a veiozei sau cum oglindeste un vas cu flori de ex.

Idei de amenajare mi-a dat filmul The divorcee in special pentru ca spatiile prezentate erau rezonabile: un apartament normal si o garsoniera. In alte filme, spatiile sunt neverosimil de mari, resedinte de milionari sau ceva de genul si mobile pe masura:))

Sper ca am raspuns oarecum curiozitatii tale si pun punct aici off-topic-ului meu!

Mergi la inceput

White Pisana,

multumesc din nou! Si da, trebuie sa vezi Spellbound - sunt convinsa ca o sa fii incantata.

La mine, top 5 Hitchcock ar fi:

1. Spellbound.
2. Rear Window
3. Notorious
4. Strangers on a Train
5. The Man Who Know Too Much

Mergi la inceput

A vazut cineva 'femeia nisipurilor' / sunna no onna, regia Hiroshi Teshigahara (1964)? Il caut de-un veac si nu izbandesc...

Am revazut 'Blow-up' si mi-a placut la fel de mult ca prima data. Si tot mai am de lucru la gasit asemanari intre filmul asta si 'Funigeii' lui Cortazar...
Iata scena in care aparatul de fotografiat se 'falicizeaza' - mult-discutata scena a interactiunii dintre model si aparatul falic

Si inca un photoshoot:

Mergi la inceput

Mihaelka, acum e randul meu sa iti multumesc! Mi-ai starnit curiozitatea cu topul tau de filme hitchcockiene si am cautat pe youtube sa vad ce gasesc. Am gasit doar primele 25 de minute din Spellbound (pare extraordinar de interesant, mi-a fost foarte ciuda ca nu l-am gasit pe tot), dar am gasit si am vazut Notorious.

Absolut fantastic!!! Asa ca lista mea de asteptare (urmatoarele achizitii pe care le planuiesc pe amazon) s-a îmbogatit cu toate cele cinci filme indicate de tine (de parca sus numita lista nu ar fi fost deja destul de lunga )!

Cu ocazia asta mi-am dat seama ca in afara de actorii enumerati la primul post de la acest topic, am uitat de Ingrid Bergman, Humphrey Bogart si Lauren Bacall (am vazut patru filme pe care cei doi le-au facut impreuna: To have or have not, The big sleep, Key Largo si Dark passage). Cred ca ti-ar placea Key Largo: are un stil foarte "hitchcockian" de gradare a tensiunii si a actiunii...

Urmarind Notorious, nu m-am putut impiedica insa sa nu fac o remarca in privinta tipului de personaje in care am vazut-o pe Ingrid Bergman. Am impresia ca "se specializase" oarecum in personaje destul de slabe din punct de vedere al caracterului, oarecum la mila celor din jur si a imprejurarilor pe care le traverseaza. E de ajuns sa ma gandesc la Notorious, Casablanca si Gaslight. Intodeauna altcineva hotaraste pentru ea si de obicei cineva trebuie sa o si salveze.

Cu totul alt stil de personaje mi se pare ca ajucat my all times favourite, Bette Davis (am vazut-o saptamana trecuta in What ever happened to Baby Jane?). O femeie puternica, pe care nimic nu o frange. Da, poate la final pierde, dar nu o zdrobeste nimic. De cate ori o vad aparand pe ecran am senzatia ca arde o flacara in ea...e de ajuns sa ii vad privirea, modul de pasi, de a misca umerii...si replicile! (Fasten your seat belts...it's going to be a bumpy night! - este o capaodopera in cateva cuvinte!!!)

Am vazut aseara un interviu cu ea pe youtube (interviu din 1981) si in ciuda varstei era atat de ... ea! Curajoasa, ironica, puternica...

Foarte frumos topicul!

Edit: pentru iubitorii de filme vechi, o comoara de informatii http://www.reelclassics.com/

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui White Pisana

Mihaelka, acum e randul meu sa iti multumesc! Mi-ai starnit curiozitatea cu topul tau de filme hitchcockiene si am cautat pe youtube sa vad ce gasesc. Am gasit doar primele 25 de minute din Spellbound (pare extraordinar de interesant, mi-a fost foarte ciuda ca nu l-am gasit pe tot), dar am gasit si am vazut Notorious.

Cu riscul de a parea ca am a bee in my bonnet, Spellbound e, intr-adevar, foarte interesant. Unii il vad ca pe o simpla incercare de 'po****rizare' a psihanalizei, dar e cu mult mai mult de atat.

Citat:

Absolut fantastic!!! Asa ca lista mea de asteptare (urmatoarele achizitii pe care le planuiesc pe amazon) s-a îmbogatit cu toate cele cinci filme indicate de tine (de parca sus numita lista nu ar fi fost deja destul de lunga )!

Ma bucur tare, tare mult ca ti-a placut Notorius!

Citat:

Cu ocazia asta mi-am dat seama ca in afara de actorii enumerati la primul post de la acest topic, am uitat de Ingrid Bergman, Humphrey Bogart si Lauren Bacall (am vazut patru filme pe care cei doi le-au facut impreuna: To have or have not, The big sleep, Key Largo si Dark passage). Cred ca ti-ar placea Key Largo: are un stil foarte "hitchcockian" de gradare a tensiunii si a actiunii...

Trebuie neaparat sa vad Key Largo!

Citat:

Urmarind Notorious, nu m-am putut impiedica insa sa nu fac o remarca in privinta tipului de personaje in care am vazut-o pe Ingrid Bergman. Am impresia ca "se specializase" oarecum in personaje destul de slabe din punct de vedere al caracterului, oarecum la mila celor din jur si a imprejurarilor pe care le traverseaza. E de ajuns sa ma gandesc la Notorious, Casablanca si Gaslight. Intodeauna altcineva hotaraste pentru ea si de obicei cineva trebuie sa o si salveze.

Ai dreptate...S-ar putea insa ca Spellbound sa-ti schimbe putin impresia - aici ea e cavalerul pe cal alb. Dar nu mai spun nimic...

Citat:

Cu totul alt stil de personaje mi se pare ca ajucat my all times favourite, Bette Davis (am vazut-o saptamana trecuta in What ever happened to Baby Jane?). O femeie puternica, pe care nimic nu o frange. Da, poate la final pierde, dar nu o zdrobeste nimic. De cate ori o vad aparand pe ecran am senzatia ca arde o flacara in ea...e de ajuns sa ii vad privirea, modul de pasi, de a misca umerii...si replicile! (Fasten your seat belts...it's going to be a bumpy night! - este o capaodopera in cateva cuvinte!!!)

Am vazut aseara un interviu cu ea pe youtube (interviu din 1981) si in ciuda varstei era atat de ... ea! Curajoasa, ironica, puternica...

Bette Davis e si preferata mea. Bine, si Bergman e, dar e altfel de 'preferata'. Bette Davis mi se pare prima 'urata' - prima mare actrita care nu s-a bazat doar pe looks - care a ajuns an icon, un fel de cult image.
Cred ca stiu interviul cu pricina. E cumva acela in care fumeaza si spune la un moment dat ceva de genul 'daca n-as fuma, n-as sti cine sunt'?

E o mare placere sa stau de vorba cu tine. Te mai astept

Mergi la inceput

Imi pare rau ca raspund cu atat intarziere!

In privinta interviului cu Bette Davis, exista doua pe youtube: unul cu Barbara Walters realizat dupa atacul cerebral be care Bette davis la avut in anii '80, cand e destul de greu de recunoscut dpdv fizic, si unul din '81, realizat de un domn. Acesta din urma mi-a placut mult de tot...ea poarta o palariuta neagra si are parul tuns la nivelul urechilor si buclat...e foarte eleganta! Si da, fumeaza si exista un schimb de replici pe marginea acestui lucru dar nu imi mai amintesc exact raspunsul ei...

Eu sunt foarte fericita: mi-au sosit aproape toate filmele cu ea pe care le-am comandata asa ca ma asteapta niste seri fermecate in perioada urmatoare. Am inceput deja si am revazut Now voyager (a fost a sasea nominalizare la Oscar pentru acest rol): "Oh Jerry, why ask for the moon, when we have the stars?"

Am vazut de asemenea cam jumatate din Dark Victory.

Sunt perfect de acord cu ce ai spus, ca este prima actrita "urata", care nu s-a bazat pe modul cum arata si care e reusit la Hollywood. Cam aceeasi impresie imi face Katharine Hepburn: o femeie departe de canoanele frumusetii clasice, dar cu o carisma si cu un farmec extraordinare. Pentru mine edificator a fost sa vad "Philadelphia story" cu KB si "High society"-remake-ul din anii 50 cu Grace Kelly. Mi s-a parut incredibil de fad in comparatie cu originalul...cam diferenta dintre un pahar cu vin bun (Philadelphia story) si unul cu suc de struguri (High society)

Grace Kelly este incomparabil mai frumoasa, dar rolul absolut il face Katharine Hepburn!

Eu tocmai am primit catalogul TCM si imi faceam planurile pentru urmatoarele achizitii. Si in primul rand o lista destul de consistenta de Hithcock. Voiam sa te intreb, am vazut ca pentru "The man who knew too much", exista doua variante, una din anii '30 si una din anii '50. Care este cea de pe lista ta?

Si a inceput sa imi dea tarcoale idea de a comanda cateva filme mute...ma intreb cum le-as percepe...

Ca sa inchei, te-ai gandit sa cauti filmul acela "Femeia nisipurilor" pe site-ul asiatic al amazon? Cred ca exista un amazon chiar in Japonia, dar nu stiu daca expediaza in RO...

http://www.amazon.com/ in josul paginii gasesti toate site-urile amazon existente

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui White Pisana
Voiam sa te intreb, am vazut ca pentru "The man who knew too much", exista doua variante, una din anii '30 si una din anii '50. Care este cea de pe lista ta?

uite ca de data asta raspund eu tarziu. Cred ca varianta din '50 e cea de pe lista.

Am dat peste niste scurt-metraje vechiute ale lui David Lynch. S-ar putea sa le stiti insa pe mine The Grandmother m-a dat pe spate. In afara de faptul ca aici se afla, in nuce, toate obsesiile din filmele de maturitate (observati modul in care se foloseste de lumini, de exemplu), povestea este de-a dreptul emotionanta.

Enjoy (daca aveti chef)
White Pisana, cred ca o sa-ti placa buna traditie noir in care e facut filmuletul si trimiterea la filmele mute.

Si David Lynch himself vorbind despre film:

Mergi la inceput

Multumesc pentru raspuns Mihaelka! Eu astept sa se incheie actuala luna de cheltuieli pe cardul de credit (pe 7 februarie), ca sa mai fac o noua serie de comenzi pe amazon, o serie de filme ale lui Hitchcock, intre care se afla si cele recomandate de tine.

Mor de nerabdare, dar nu am de ales: daca nu esalonez cumva comenzile cheltuielile vor atinge sume cam...indecente ca sa zic asa!

Nu am vazut inca filmuletul lui David Lynch pus de tine (in general pe forum intru cand am putin timp liber la birou si aici nu avem acces la youtube). Trebuie sa marturisesc insa ca eu nu prea il inteleg pe mr Lynch...iar cu Mulholland Drive pe mine m-a depasit complet

Deocamdata mai am de vizionat cateva filme din colectia Bette Davis...cu o singura exceptie (The Nanny), le-am gasit fantastice! Printre altele, mai am inca de vazut doua filme cu greutate "Of human bondage" si "Hush hush sweet Charlotte"...

Daca nu te superi, as vrea sa te intreb daca lucrezi cumva in domeniu (cinematografie sau televiziune). Comentariile tale (cele referitoare la lumini de ex.) mi se par destul de profesioniste

Si fiindca tot veni vorba de lumini, foarte bine mi s-au parut a fi exploatate jocurile de lumini si umbre in "The letter"...jaluzelele care trasau pe fata eroinei urme care sugerau grilajul unei inchisori, lumina lunii...totul mi s-a parut o tesatura metaforica fabuloasa!

Chiar nimeni nu mai e pasionat de filme vechi? Pana la urma o sa ni se sugereze sa vorbim pe privat!

Btw, imi plac posturile tale de la Clubul cititoarelor...e atat de mult timp de cand nu am mai postat acolo...si lista mea de carti (citite si in asteptare) creste...si creste....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Buna!

Si pe mine ma pasioneaza filmele vechi din anii '30-'40 (ca si literatura din aceeasi perioada) dar si cele din anii 50-60. White Pisana, noi ne-am mai "intalnit" si la subiectul despre Rodica Ojog-Brasoveanu

Better Davis... o iubesc si eu. Mult de tot mi-a placut "Jezebel". Am vazut ca mentionati pe "Rebecca" il am ... imaginati-va ca am gasit DVD-ul gratuit intr-un ziar (editie de week-end). Si Ingrid Bergman imi place enorm,...acum oaresce ani cand eram inca profesoara in Romania am "pus" caseta cu Casablanca la o clasa de elevi de a x-a (in 2 "sesiuni") ca dupa aceea sa discutam filmul. Atat de placut surprinsa am fost cand cateva dintre fete, la cateva saptamani dupa aceea au venit sa ma intrebe daca nu mai am filme cu "actrita aceea atat de frumoasa". Si mult mi-a placut si "Va place Brahms" ... as putea continua o zi intreaga...Si inca nu am ajuns la westernurile "clasice", musicaluri...

Va cam invidiez ca va comandati filme... le urmariti... eu... mai putin acum ca am mic . Da' sa stiti ca va citesc cu placere

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput