MAI EXISTA BALAMUC?VREAU CA SA-MI INTERNEZ BUNICA
Raspunsuri - Pagina 2
bird70 spune:
Buna,
Am sa-ti raspund la rugamintea nevestii. Sunt farmacist clinician, lucrez in Mental Health si sunt familiar acest tip de problema si cu tratamentele farmacologice in dementa senila.
Ideal un doctor cu minim de experienta in geriatrie/probleme mentale ar trebui fara nici o problema sa poata sa prescrie Risperidone/Risperdal 0.5-1mg seara sau dimineata si seara pana la maxim de 4mg pe zi. Peste aceasta doza in general efectele secundare devin prea puternice. Daca nu se gaseste in Romania sau este prea scump atunci Haloperidolul incepand cu 0.5mg doua-trei ori pe zi pana la 10-20mg pe zi in functie de efect si tolerabilitate. Este in general la fel de eficient ca si Risperidona dar are mai multe efecte secundare in special rigiditate musculara, probleme cu echilibrul si retentie urinara. Un doctor competent ar trebui sa stie sa gaseasca doza minima eficienta care sa previna aceste efecte secundare.
In tarile cu standarde normale de sanatate astfel de probleme sunt luate intodeauna in serios si sunt tratate prompt cu doze mici sau medii de antipsihotice. Sunt preferate medicamentele din generatiile mai noi pentru ca sunt mai bine tolerate dar sunt si foarte scumpe. In Romania cred ca Haloperidolul este cea mai rezonabila optiune. In unele cazuri se mai folosesc la inceputul terapiei sedative de tip benzodiazepine (de ex. diazepam) pe perioada scurta (max 1-2 saptamani). Deasemenea este foarte comun sa se foloseasca antidepresive (gen Zoloft, Cipramil etc.) in special adunci cand sunt manifestari sexuale (gen dezinhibitie, obscenitate, nuditate).
Sfatul meu este sa incerci pe cat posibil sa gasesti un doctor cat de cat competent care sa va ia in serios si care sa va prescrie medicamentele necesare. Dupa standardele tarilor civilizate este inuman sa lasi o personana sa-si piarda demnitatea in halul asta atunci cand exista metode de a oferi cat de cat o existenta decenta.
Kind regards.
valipop spune:
O sa-ti spun cazul meu:
Tata 73 ani (locuieste singur de 10 ani)diagnosticat cu dementa alzheimer severa de curand. Dupa o internare la neuropsihiatrie de 2 saptamani am gasit un camin de batrani privat unde l-am dus. Face pe el, dar ii pune pampers, manifestarile de agitatie ( nu dormea, deranja pe ceilalti batrani, se fataia permanent) au fost si sunt temperate de medicamente prescrise de un psihiatru.
Este o boala cumplita, nu trebuie judecata biata femeie.Degeaba o ia taica-tu la bataie. Ea nu mai raspunde de actiunile ei, nu face nimic intentionat.
Exista aziluri unde se interneaza bolnavi de dementa nu neaparat alzheimer, intereseaza-te si la medicul ei de familie unde ar putea fi internata. In primul rand trebuie sa o vada un psihiatru si de aici pleaca totul - el iti poate spune calea pe care trebuie sa o urmezi.Oricum in azilele de stat nu primeste un bartan decat dupa ce treci printr-o mare birocratie, pe scurt: trebuie facut un dosar de handicap din care sa reiasa ca persoana respectiva se incadreaza intr-un grad de handicap (pentru asta va primi si niste bani). Dosarul de handicap e destul de stufos (dar nu imposibil de facut). In baza acestuia, bolnavul este pus pe o lista de asteptare la azilurile care primesc cu acest tip de boala. Toate astea pot dura ceva timp, dar cu niste bani bine plasati scurtezi perioada de asteptare (doar traim in Romania).
Apoi spui "parintii mei nu isi pot permite..." dar fara suparare, bunica ta si-a vandut casa, iar acei bani ar fi trebuit sa mearga in primul rand pentru ingrijirea ei. Ati stat foarte mult (5ani)cu ea bolnava si fara tratamentul corespunzator, timp in puteati face demersurile necesare si cu siguranta o puteati interna intr-un centru special. Pacat ca s-a ajuns aici. ACTIONATI (sau poate asteptati sa treaca problema de la sine?)
clau2toma spune:
Multumesc tuturor care mi-au scris si care mi-au dat sfaturi .Am postat aici nu ca sa fiu eu sau parintii mei judecati ci ca sa cer ajutor de undeva .Titlul nu cred ca il voi schimba ptca asa am simtit cand am scris titlul si asa simt si acum .E dureros pt mine sa nu ma pot duce acasa la mine pt ca bunica mea infecteaza cu fecale tot ce ii iese in cale si sa nu imi pot vedcea parintii .Bunicei mele i-au fost pusi pampersi si i-a smuls in secunda urmatoare pt ca nu ii suporta .Mamei mele acum o luna i-a murit tatal si pt ca trebuia ca sa se duca la inmormantare la el inpreuna cu tatal meu a trebuit ca sa o ia cu ei la tara undeva prin Moldova ca eu nu pot ca sa o iau la mine .Chiar imi pare rau dar nu pot .S-au chinuit ingrozitor si ei si i-a chinuit pe toti cei care au venit la inmormantarea bunicului meu .La intoarcere erau toti obositi pt ca nu au dormit deloc 3 zile acolo si sperau ca la drumul de intoarcere sa se poate odihni .Nu au avut cum pt ca bunica mea din 10 in 10 minute spunea ca vrea la wc si ca unde este wc-ul .Asa ca mama mea obosita cum era si plina de durere a tot plimbat-o de la wc la loc si invers pana cand a adormit .Tatal meu adormise demult ,dar ea nimic .Cand s-a trezit mama mea dupa cateva minute ca s-a culcat cu grija ea nu mai era si s-a speriat foarte tare .L-a trezit pe tatal meu si au inceput ca sa o caute prin tren .Au gasit-o .Intre vagoane .Facea cc acolo in vazul persoanelor din cele 2 vagoane . Cand mama mea o duce la wc ,o aseaza pe colac si de multe ori are mancare pe foc .O aseaza acolo si se duce sa nu dea mancarea in foc .Cand se intoarce( pt ca nu poate sa stea chiar nonstop langa ea) o gaseste cu mana in toaleta incercand sa duca pe canal cc cu mana sau sa-l scoata afara din wc .
Cinema m-a judecat pe mine sau pe parintii mei ca de ce nu am facut nimic acum 5 ani .Pt ca ea nu era bolnava nici acum 5 ani ,nici acum 3 ani si nici acum 2 ani .Ea am observat ca incepe sa uite si sa abereze acum un an si ceva dar am zis ca e din cauza varstei dar era din zi in zi mai rau si mai rau .Boala a evoluat extrem de repede .
Altcineva imi spunea ca si-a vandut casa si ca banii i-ar fi trebuit pe ingrijire .Asa este ,numai ca atunci nu a stiut nim,eni cum o sa fie si ea a vrut ca sa ii dea casa sorei mele .Era in deplinatatea facultatilor mintale .Acum nu mai vorbeste nimeni cu sora mea ,dar nici ea cu noi .Si-a vazut visul inplinit de a avea o casa cladita pe suferinta [parintilor ei .Am inteles ca ar fi vandut acel apartament si si-ar fi facut casa in alta parte ca ii era frica sa nu ii atacam noi actul de vanzare cumparate .Cert este ca tot greul a cazut pe parintii mei si eu nu vreau ca sa pird vreunul dintre ei din aceasta cauza .Sufera enorm amandoi .Sunt deprimati .Astazi am inteles ca parintii mei au fost inpreuna cu bunica mea la sora bunicii mele pe care bineanteles ca nu a recunoscut-o ,ii zicea TANTI si ca sora ei nu stia cum sa scape de ei mai repede pt ca bineainteles ca s-a dus la wc si a facut tot tacamul si acolo .si etc .Cred ca nu mai are rost sa zic mai multe ca oricum e groaznic .Toata lumea e miloasa si e normal ca sa fie asa pana e cineva inplicat si vede despre cum stau lucrurile in interior .
Una peste alta daca pana acum taica-miu nici nu vroia ca sa auda ca sa o interneze in vre-un spital de gen ,acum nici nu mai sta la discuti si asta pt ca i-a ajuns cutitul la os si nu mai poate .
Asa ca haideti sa nu mai judecam pe nimeni din exteror pt ca ni8meni nu stie mai bine dacat cineva implicat despre ce este vb cu adevarat .Daca are cineva vre-un sfat la ceea ce am rugat exact in titlu chiar ii multumesc .Am citit tot si toate trimiterile adreselor pe care mi le-au postat fetele aici si le multumesc .Am notat si medicamentele pe care mi le-a trecut in revista cineva de la farmacie(imi cer scuzi la toti daca nu retin Id-urile) si o sa merg de luni iar ma medic .Deci ea a fost dusa o data la Obregia si au vazut-o 3 medici de acolo si i-au dat SANVAL ,COAXIL si XANAX ,CARE NU ISI FAC EFECTUL .
clau2toma spune:
Si imi cer scuze pentru greselile pe care le-am facut in postarea de mai sus .Am scris foarte repede ca sa nu-mi perd sirul de idei .
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CristinaT ... nu cred ca se mosteneste ca nu am vazut pe nimeni ingrijorat de asta. |
Imi pare rau sa te contrazic, dar boala, din nefericire, este genetica. Se poate mosteni, depinde doar de cum s-a dobandit. Daca e de ex., alzheimer dobandit in urma abuzului de alcohol, evident nu e genetica.
Am citit si eu pe net, ptr. ca bunicul meu din Germania are. Si el la fel, are impresia ca il fura toata lumea. Saracutzul, mie tare mila mi-e de el. A pus sa faca mancare de vreo 2-3 ori si a uitat, a ars mancarea, a afumat bucataria, au chemat vecinii pompierii de la fum... of, of! El sta cu matusa mea si cu unchiul meu si era asa de suparat, ii tot zicea matusii mele ca doar nu a baut, nu stie de ce s-a intamplat. Asta e! Din pacate nu se poate trata...
_
Victoria Isabella
http://picasaweb.google.ca/nadia.boga/VictoriaIsabella02
Mariaa spune:
clau, nu trebuie sa te superi, multe dintre fetele ce ti-au scris au experienta cu astfel de bolnavi. la asa ceva putina lume se baga sa vorbeasca daca habar nu are...eu asa cred.
totusi legat de situatia in care sunteti, deciziile le iau ai tai nu bunica (care-i bolnava!) adica e crud s-o invinovatesti ca nu-ti vizitezi tu parintii sau pentru ceea ce face avand in vedere boala ei si mai cu seama ca stii ca e bolnava!
totusi, nu stim ce batraneti ne asteapta si putina prudenta in a judeca nu strica.
ei sunt (sau ar trebui sa fie) mai responsabili si pot prevedea cat de cat situatiile la care se expun avand in vedere specificul bolii ei, limitandu-le astfel cat mai mult posibil.
si eu cred ca mai bine un psihiatru ar putea sa va ghideze mai rapid spre o solutie cat mai apropiata!
multa putere va doresc si nervi de otel.
un copil creste in inima mea
A_Iulia spune:
sanval = zolpidem
coaxil = tianeptinum
xanax = alprazolam
In romania exista risperidona - atat originalul cat si generice, o cutie costa 1.5-6 EUR cutia cu 20 comptrimate (depinde de concentratie), in plus cred ca exista programul de psihiatrie pe baza caruia medicatia se poate obtine gratuit.
Cred ca mult mai important ar fi, Clau2toma, sa nu mai stati pe ganduri si sa mergeti la un nou control medical. Sfatuiti-va cu medicii ce e de facut si ce solutii aveti la indemana.
babette spune:
Clau2toma,
Am trecut exact prin aceleasi situatii! Chiar daca lumea nu vorbeste despre acest lucru, sunt extraordinar de multi cei care au astfel de situatii. Este firesc sa reactionezi asa, dar indiferent de ceeace simti acum, cind se va sfarsi totul ai sa suferi enorm si ai sa-ti faci procese de constiinta pt momentele acestea! Sunteti toti disperati, asa este, nu mai sti cum sa faci, e fff greu! Trebuie sa sti insa ca daca o duceti la stat, nimeni nu se va ocupa cum credeti si cum vreti voi s-o faca. Va este greu voua ca rude, dar unui strain? Cereti ajutorul medicului psihiatru mai intai si hotarati pe urma, dar un strop cat de mic ganditi-va si la ea!
adriana spune:
Clau, m-am cutremurat la ce am citit, Doamne fereste.. Te inteleg foarte bine, am trecut la un pas pe langa asa ceva, cu soacra-mea.. Te rog eu frumos, stai putin lucida, lasa gandurile despre scabroseniile care le face si vezi unde e radacina tuturor relelor: ea trebuie sa aiba medicatie corespunzatoare.
Daca o calmati, poate nu mai actioneaza asa..
Desi ma intreb daca medicatia nu e totusi daunatoare?
In fine, poate ar fi mai bine sa le dai timp parintilor tai sa se odihneasca, nu poti chema pe mama ta sa stea cateva zile la tine, apoi pe tatal tau, ceva de genul asta, ca sa nu mai stea tot timpul cu ea? Cred si eu ca sunt la capatul puterilor, e picatura chinezeasca toata aceasta situatie..
Eu o inteleg si pe bunica ta ca nu mai stie ce face, dar totusi, sa nu-i distruga pe ai tai..
Poate gasesti un doctor bun, simtitor, care sa o ajute..
Si poate ajuta si daca mergeti cu ea la biserica, la Sf. Maslu, poate sta linistita, merita incercat.. cine stie?
Doamne ajuta,